Egészséges életmód

Állóképesség és frissesség táplálékkiegészítőkkel


Valószínűleg minden kornak megvannak a maguk élénkítő csodaszerei. Ezek közül sok kifejezetten divattermék, amely már feltalálásakor magában hordozza a bukást. Ami azonban valóban jó, annak mindig lesznek hívei. Ilyenek a fokhagyma, a méz és egyéb méhészeti termékek, a ginzeng és még hosszasan sorolhatnánk. A globalizációnak köszönhetően számos, idegen kultúrákból származó hasznos termékkel szembesül a fogyasztó. De olykor fölöslegessel is. A szinte áttekinthetetlen kínálatból cikkünk igyekszik kiválasztani a valóban hasznos készítményeket.

 

Noha sok kritikus nem akarja tudomásul venni, mégis igaz: a táplálkozáskiegészítők a jól informált fogyasztó kezében valóban értékes módját nyújtják az egészség megőrzésének. Ezek a termékek lehetővé teszik, hogy mindenki a saját kezébe vegye egészsége megőrzését, ami sokkal fontosabb, mint a már kialakult panaszok kezelése. A táplálkozáskiegészítők alkothatják a mérleg nyelvét, amely eldönti, hogy betegek leszünk-e vagy sem.

 

A táplálékkiegészítők sokoldalúsága

A legfontosabb módszer egészségünk megőrzésére az élő, értékes élelmiszerek fogyasztása. Élelmiszereink között egész sor olyan termék található, amelyek kifejezetten nagy mennyiségben tartalmaznak gyógyhatású anyagokat, vegyületeket. E kategóriába tartozik pl. a virágpor, a mikroalgák vagy a sörélesztő. Ezek „mindentudóknak” vagy „nagyágyúknak” számítanak a bioaktív anyagok sorában.

 

Mellettük megtalálhatók a „specialisták” is, mint a lecitin vagy a nyomelemek, amelyek egy-egy, jól körvonalazható probléma esetén nyújtanak megoldást, pl. javítják az agy teljesítőképességét vagy erősítik az immunrendszert. Az említetteken kívül ez utóbbi csoportba sorolhatjuk még a vitaminokat, az ásványi anyagokat, az antioxidánsokat és hasonlókat.

 

A harmadik csoportba a gyógynövényeket soroljuk, mint pl. az orbáncfüvet vagy a páfrányfenyőt (gingko biloba). Gyógyhatásaikat valójában csak most vagyunk hajlandók elismerni. Az a felismerés ugyanis még viszonylag fiatal, miszerint a gyógynövényekben a fő hatóanyagok mellett az ún. másodlagos növényi anyagok teszik igazán hatásossá a növényeket, amire már a középkori kolostorok orvos-apácái és szerzetesei is felfigyeltek. Valójában a gyógynövényeknél elmosódik az élelmiszerek és a gyógyszerek között húzódó éles határ.

 

Mik azok a táplálékkiegészítők?

A táplálékkiegészítőket az élelmiszerekhez soroljuk, bár nem szerepelnek mindennapi étrendünkben. Idesorolhatunk néhány természetes eredetű gyógyszert is, bár nem minden gyógynövénykivonat számít táplálékkiegészítőnek.

 

Táplálékkiegészítőnek minősülnek azok az anyagok, amelyek bizonyos tápanyagokat koncentrált formában tartalmaznak, és nem élelmiszerre jellemző formában – tehát tabletták, kapszulák vagy porok alakjában – forgalmazzák őket.

 

Acerola

Az acerolacseresznye az egyik legnagyobb C-vitamin-tartalmú gyümölcs, amely tartalmazza mindama növényi flavonoidokat, amelyek e vitamin teljes hasznosulásához szükségesek. A növény (malpighia glabra) Nyugat-Indiában honos, amelynek lédús, savanykás ízű gyümölcse szolgáltatja a hatóanyagot. E növény csak a trópusokon él meg.

 

 Az acerolából készített italok és tabletták a legjobb, természetes eredetű C-vitamin-források

 

Mivel az acerola termése hamar megromlik, szüret után azonnal feldolgozzák, pontosabban kipréselik a levét. A léből aztán különféle italok vagy porok készülnek. Az acerolából készült por vitamintartalma igen nagy, 100 g-ban kb. 27 g C-vitamin található (a gyümölcs esetén ez az arány >2 g/100 g gyümölcs). Ma a bioboltok forgalmaznak acerolalevet, de kapható porított alakban is.

 

Aloe vera

A növény leginkább kaktuszra vagy agávéra hasonlít, de a liliomok családjába tartozik. Számos alfaja ismert, de gyógyászati célra csak a „valódi” aloe vera varbadensis Miller fajtát használják, méghozzá elsősorban a húsos levelekből nyert lé formájában.

 

A növény igen sokféle hatóanyagot tartalmaz, pl. B-vitaminokat, keserűanyagokat, cukrokat, aminosavakat, valamint az „aceman” néven ismert sejtvédő faktort, hogy csak néhányat említsünk.

 

Kelsőleg alkalmazva egyes állítások szerint fokozzák az immunrendszer működését, külső alkalmazása azonban bizonyítottan fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, ami meggyorsítja a sebgyógyulást. Az aloe vera rendszeres használata lelassítja a bőr öregedését, és segítségével megelőzhető a hegek képződése.

 

 

Az aloe vera leve ápolja a bőrt, ugyanakkor stimulálja immunrendszerünket

 

Gyakorlati alkalmazása: bőrápolás és gyulladáscsökkentés, valamint a sebgyógyulás meggyorsítása érdekében egy darabot le kell metszeni a levélből, és annak vágott felületét a bőrre kell helyezni. Kereskedelmi forgalomban számos formában – kapszulák, lé, por, ampullák, cseppek, gél és kenőcs – kapható. Vásárláskor ajánlatos a biológiai termesztésről megbizonyosodni.

 

Antioxidánsok

Az antioxidánsok a késői 20. század nagy felfedezései közé sorolhatók. Számos kutatási eredmény szerint egy sor betegséget (pl. szív- és érrendszeri elváltozások, rák) az agresszív „szabad gyökök” által kiváltott oxidációs károk idéznek elő. Azt is megállapították, hogy az öregedési folyamatokat is ezek a vegyületek idézik elő.

 

A folyamat lényege, hogy a sejtek osztódásakor a szabad gyökök károsítják a sejtek örökítő anyagait. E káros folyamatok ellen exogén – külső és endogén – azaz a test által termelt – ún. antioxidáns hatóanyagok hatnak. Semlegesítik, pontosabban lekötik a rendkívül nagy reakciókészséget mutató oxigéngyököket.

 

A krónikus betegségek oxidációs modelljének egyik nagy és eddig megoldatlan problémája, hogy a kezelés során meglehetősen ötletszerűen járnak el. A túl sok antioxidáns szedése nem biztos, hogy minden esetben jó, sőt a túladagolás kockázatos is lehet.

 

A legfontosabb exogén gyökfogók: a koenzim Q10, a szelén, az E- és a C-vitamin, a karotinoidok (az alfa-karotintól egészen a licopinig), valamint számos növényi festékanyag, mint pl. az antociánok, valamint a másodlagos növényi hatóanyagok, amelyek száma felsorolhatatlan.

 

A test saját antioxidáns rendszerei szintén jól aktiválhatók olyan anyagokkal, mint a glutathion vagy S. O. D. (superoxid-dismutáz). Ez egy igen hatékony méregtelenítő enzim, amely többek között a spirulina nevű algában is megtalálható.

 

Gyakorlati alkalmazásuk: A kereskedelemben számos termék kapható, gyakran ACE jelöléssel, amivel a három legfontosabb gyökfogó vitaminra utalnak. Napjainkban egyre több olyan élelmiszer, ill. ital kerül forgalomba, amelyek ezt a vitaminkombinációt tartalmazzák.

 

Sörélesztő

Az élesztő hagyományos erősítő élelmiszerünk. Már az ókori Egyiptomban is tudták, hogy a sörfőzéskor a tartályok alján leülepedett, iszapszerű élesztő kiváló gyógyhatásokkal bír. A középkori szerzetesek szintén megfigyelték, hogy a veszedelmes, pusztító járványok elkerülték a sörfőzdéket.

 

A középkori kolostorokban nemcsak gyógynövényekkel, hanem sörélesztővel is gyógyítottak

 

A modern kutatás kiderítette, hogy az élesztőben rengeteg bioaktív anyag található: természetes B-vitaminok, szelén, króm és cink, hogy csak néhányat említsünk. Immunrendszert erősítő hatása pedig értékes, kéntartalmú aminosavainak (methionin, cisztein), valamint a gluthationnak köszönhető. E sokféle hatóanyag megmutatkozik az élesztő hatásspektrumában is: kiválóan támogatja a szívet, a májat, védi az érfalakat, segíti az anyagcserét, az emésztést, az agy teljesítményét (emlékezet, koncentráció), gyógyítja a bőrt és a hajat.

 

Gyakorlati alkalmazása: Az igazán jó minőségű sörélesztőhöz napjainkban nem is olyan könnyű hozzájutni. A kereskedelemben leggyakrabban előforduló készítményeket (tabletták, kapszulák, pelyhek, porok formájában) ugyanis sütőélesztőből készítik, amelyet melaszon, nem pedig a vitális anyagokban gazdag árpán tenyésztenek. Az eredeti, jó minőségű sörélesztő általában folyékony formában kapható a bioboltokban.

 

 

A méhek ajándéka: virágpor, propolisz és méhpempő

A virágzó növények pollenje rengeteg értékes anyaggal látja el a szorgos méheket. Kiváló fehérjeforrás, nagy mennyiségben tartalmaz esszenciális aminosavakat, valamint nukleotidokat (DNS-alkotóelemeket). Ezenkívül igen nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat (E- és B-komplex, karotinoidok), értékes növényi festékanyagokat, pl. antociánokat, nyomelemeket, ritka zsírsavakat, aromákat és bioflavonoidokat. Összességében a vitális anyagok szinte kimeríthetetlen tárházának és a hosszú élet és a fiatalság egyik legfontosabb forrásának tekinthető.

 

A virágpor (pollen) az egyik legnagyszerűbb fehérjeforrás, ezen túl pedig a méheket és az embereket egy sor értékes biológiai anyaggal látja el

 

Hasonlóan jó tulajdonságokkal bír a méhpempő is, a propolisznak is nevezett méhszurok pedig – amit a méhek ragasztóként használnak – az egyik leghatékonyabb biológiai antibiotikumok egyike.

 

A propolisz és a virágpor fontos szerepet játszik a prosztatabántalmak (adenóma, prosztatagyulladás) megelőzésében.

 

Gyakorlati alkalmazásuk: Szárított virágpor szinte minden gyógytermék-kereskedelmi boltban kapható. Ajánlott napi adagja: 20-30 g, amit lehetőleg naponta 3-4 adagra elosztva, alaposan elrágva ajánlatos fogyasztani. Ezenkívül kapható por alakban és fermentált formában is.

 

ORAC – fontos fogalom az új vitális anyagok sorában

Az ORAC az angol Oxigen Radical, Abhorrence Capacity kifejezés rövidítése, aminek jelentése: oxigéngyökfogó kapacitás. E fogalmat bizonyos élelmiszerekkel és vegyületekkel kapcsolatban használják, amelyek szabadgyök-semlegesítő képessége kiemelkedő.

 

Amióta az élelmiszereknek e tulajdonságaira felfigyeltek, néhány meglepő eredmény került napvilágra. Előkelő helyre kerültek a szárított gyümölcsök – pl. a kaliforniai aszalt szilva, amely verhetetlen listavezetőnek bizonyult –, valamint a bogyós gyümölcsök, a csírák és a zöldfőzelékfélék.

 

A gombák csodálatos világa: shiitake és társai

A gyógyhatású, ehető gombák csoportjába nem csak az élesztők sorolhatók, hanem az olyan egzotikus nevű gombák, mint a shiitake, a maitake vagy a reishi. Ezek a távol-keleti gombák egész sor olyan bioaktív anyagot tartalmaznak, amelyek felkeltették a gyógyszerészek és az orvosok érdeklődését. Feltételezhetően fontos szerepet játszanak a rákkal szembeni védelemben és az immunrendszer erősítésében.

 

A reishi gomba immunstimuláns és rákvédő tulajdonságú

 

Az említett gombákból előállított preparátumok a táplálékkiegészítők sorában különleges helyet foglalnak el, amelyekkel szemben a kutatók és a gyógyítással foglalkozó szakemberek is sok újdonságot, komoly eredményeket várnak.

 

Tipp: A maitake gomba Európában is megél, otthon is termeszthető, ill. a friss gomba szárítható és megőrölhető (kávédarálóban).

(Folytatjuk)

V.T.
VIII. évfolyam 5. szám

Címkék: táplálékkiegészítők

Aktuális lapszámunk:
2020. február

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.