Egészséges életmód

Állóképesség és frissesség táplálékkiegészítőkkel 2. rész


Kvasz

A tejsavas erjedéssel készülő italok jó szolgálatot tesznek egészségünknek. Ilyen készítmény a kvasz is. Ez a termék teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyérből készül, amiért Oroszországban „kenyéritalnak” vagy „folyékony kenyérnek” is nevezik. Tejsavat és tejsavbaktériumokat tartalmaz, ezért kellemesen frissítő, savanykás íze van. Különösen azoknak ajánlatos a fogyasztása, akik rendszeresen emésztési gondokkal küszködnek (szorulás, gyomorpanaszok, az emésztő szervrendszer nyálkahártyáinak betegségei).

 

A kvasz jót tesz azonban a szívnek, az érrendszernek, valamint a bőrnek is. Méregtelenítő, vitalizáló hatású, kedvezően befolyásolja az anyagcserét, ami egyes kutatók szerint a cukorbetegeknek jelenthet komoly segítséget, ugyanis rendszeres fogyasztásával könnyebben szabályozható a vércukorszint.

 

A említett hatásokon kívül számos kutatási adat arra utal, hogy a kvasz kúraszerű fogyasztása rákmegelőző hatású, sőt a rákbetegek állapotában is javulás állhat be.

 

 A kenyér folyékony, erjesztett formában igen gazdag tejsavbaktériumokban, ezért javítja az emésztést

 

Gyakorlati alkalmazása: Ajánlatos a napi adagot több részletben, az étkezések mellé elfogyasztani. Bioboltokban porított formában is beszerezhető.

 

 

Koenzim Q10

Ezt az enzimet a kutatók ubikinon 50 néven ismerik, és a sejtek mitokondriumaiban fejti ki hatását. Ezek a sejtszervecskék a sejt energiaellátásában játszanak fontos szerepet, gyakran a sejtek „erőműveinek” is nevezik őket. Irodalmi adatok utalnak rá, hogy az ubikinonellátás és a szívműködés között összefüggés mutatható ki. Az utóbbi években ezek a kutatási eredmények populáris formában is napvilágot láttak, és a nagyközönség is megismerkedhetett a koenzim Q10 áldásos hatásaival.

 

A legutóbbi időkben további pozitív hatásokat sikerült kimutatni a Q10-zel kapcsolatban: vérnyomáscsökkenés, fogínybetegségek gyógyulása. Táplálékkiegészítőként történő fogyasztása mellett szól az a tény, hogy szervezetünk a kor előrehaladtával egyre kevesebbet termel belőle. Előállításához szervezetünknek fehérjékre, pontosabban aminosavakra van szüksége. A fehérjehiányos táplálkozás tehát eme értékes anyag hiányát okozhatja az emberi szervezetben. Fontos természetes Q10-források: a kukorica, a szójabab, a mogyorófélék, a hús, a hal, a spenót, a brokkoli, a szója-, szezám- és repceolaj.

 

Gyakrabban kellene halnak az asztalra kerülnie: A tengeri állatok húsa igen gazdag értékes omega-3 zsírsavakban és koenzim Q10-ben, ami szívvédő tulajdonságú

 

Gyakorlati alkalmazása: Napi adagja megelőzésre: 10-30 mg, betegségek kezelésére általában ennél nagyobb adagokat adnak. Hasznosulása nagymértékben függ a készítmény formájától. Általában a folyékony forma, különösen sörélesztővel kombinálva hasznosul legjobban.

 

Kolosztrum

A kolosztrum nem más, mint a tehéntej, de egy egészen különleges tehéntej, méghozzá az, amelyet a tehén a borjú születése utáni 3-5 napig termel. Ez az „őstej” rendkívül gazdag olyan értékes anyagokban, amelyek az utódok immunrendszerének megerősítését szolgálják. A borjú ugyanis – az emberrel szemben – teljesen védtelenül, a külvilág kórokozóinak kiszolgáltatva jön a világra. Éppen ezért igen sok immunkomplexre, növekedési faktorra, vitaminra, nyomelemekre és ásványi anyagokra van szüksége, amit anyjától az anyatej révén kap meg.

 

Noha a kolosztrum összetétele kifejezetten a fiatal szarvasmarha igényeire van szabva, az ember is profitálhat belőle. Erre utalnak azok a skandináv népgyógyászati tapasztalatok, amelyek szerint a kolosztrumot évszázadok óta használják gyengélkedő gyermekek és idős emberek erősítésére, gyógyítására.

 

A kutatási adatok szerint a gyenge immunrendszert megerősíti, valamint az autoimmun betegségek gyógyításában is segíthet.

 

Az ellés utáni napokban termelődött tehéntej (kolosztrum) a borjút ellátja az immunrendszer kialakításához szükséges valamennyi anyaggal. Ebből mi, emberek is profitálhatunk

 

Gyakorlati alkalmazása: A gyógytermék-kereskedelemben (külföldön) kaphatók kolosztrumból készült, kapszulázott preparátumok. Külsőleg krémek vagy emulziók formájában alkalmazhatók.

 

Enzimek

Az enzimek nagyon fontos szerepet játszanak testünk biokémiai folyamataiban. Számuk igen nagy. Szervezetünkben minden percben kb. 36 millió anyagcsere-folyamat zajlik, amelyeket enzimek irányítanak, befolyásolnak. Az emberi szervezetben jóval több mint 6000 enzim létezéséről tudunk, amelyeknek kevesebb mint a felét kutatták részletesebben.

 

Jól ismert azonban az ananászban található bromelain, valamint a papaja gyümölcsében lévő papain. Ezek a fehérjék emésztésében játszanak fontos szerepet. Más enzimkészítmények, mint pl. a pankreatin – amely a proteáz, lipáz és amiláz keveréke – krónikus gyulladások (ízületek, belek, idegek) és egyes források szerint a rák gyógyításában játszanak fontos szerepet.

 

Az enzimterápiák súlypontja a reuma, az autoimmun betegségek, a szájüregi gyulladások, sportsérülések kezelése, valamint a tumorok kiegészítő terápiája.

 

Gyakorlati alkalmazásuk: Ami az enzimeket illeti, nagyon sokféle készítmény kapható, az egyszerűbb táplálékkiegészítőktől kezdve a gyógyszerekig, amelyek szedését tapasztalt terapeutákkal kell ellenőriztetni. Enzimekben gazdagok a nyers gyümölcsök, valamint a friss gabonacsírák, a zöld árpafű.

 

Aki szeretné szervezete hormontermelését serkenteni, annak sok bogyós gyümölcsöt kell ennie

 

Vigyázat! Az enzimeket komplex fehérjék alkotják, ezért minden esetben gondolni kell allergiás reakciókra!

 

Zöld árpafű (lé és por)

Az árpát ősidők óta ismeri és fogyasztja az emberiség. A magból kinövő zöld növény értékes biológiai hatóanyagok egész kincstárát rejti magában. Ki gondolná, hogy mindössze 10 g zöldárpapor minden vitaminból fedezi a napi szükségletet?

 

Ami B12-vitamin-tartalmát illeti, ez inkább a mesék világába tartozó adat, de a friss növény enzim- és fehérjetartalma figyelemreméltó. A szintén nagy mennyiségű klorofill erős tisztító, méregtelenítő hatású, a kutatások alapján pedig külön említést érdemel a glikozil izovitexin nevű izoflavonoid, amely vízben és zsírban egyaránt oldódik és nagy hatékonyságú szabadgyök-fogó tulajdonságokkal bír.

 

A legtöbb szerző a friss árpafüvet, a belőle nyert levet és a port egy kalap alá veszi. A biológiailag értékes anyagok súlyarányos mennyisége azonban a beszárított porra vonatkozik, amelynek víztartalmát eltávolították. A búzafűből és a tönkölybúzafűből készült termékek hasonló hatóanyag-összetételűek, ezért azonos indikációkra alkalmazhatók. Az USA-ban nemrégiben „fedezték fel” a tarackbúza csíráját, amelynek szárított készítményeit egyre nagyobb mennyiségben forgalmazzák.

 

Gyakorlati alkalmazásuk: A készítmények por, kapszula vagy tabletta formájában kaphatók.

 

Ginkgo biloba – páfrányfenyő

A ginkgo fát előszeretettel nevezik élő kövületnek, mivel mai formájában már az őshüllők korában is jelen volt földünkön. Ráadásul ezek az akár 40 méteresre is megnövő fák igen magas életkort megérhetnek.

 

A papaya és az ananász valóságos egészségbombák. Enzimjeik révén csökkentik a gyulladásokat és a rákterápiában is beváltak

 

Bizonyítékok szerint a páfrányfenyőt már 5000 évvel ezelőtt orvosságként alkalmazták a Távol-Keleten. A hatóanyagok (A, B és C típusú ginkgoidok és bilobalidok) a fa sajátos alakú leveleiben találhatók.

 

A több évezredes tapasztalatok és a legfrissebb kutatási eredmények egyaránt igazolják, hogy a ginkgo hatóanyagai képesek az agysejtek oxigén- és tápanyagellátását fokozni. Ennek hatására javul a memória, a koncentráció, amit számos klinikai tesztvizsgálat igazolt. A növény ezenkívül értékes az időskori elbutulás, valamint a szélütés, agyvérzés megelőzésében is.

 

Gyakorlati alkalmazása: Standardizált kapszulák, tabletták formájában kapható a növény kivonata, amelyet a gyógyszertárak is forgalmaznak. Napi adag: 30 mg kivonat, amelyben a ginkgoidok és a terpének aránya lehetőleg 24:6 legyen.

 

 

DHEA, melatonin és társai

A fenti anyagok hormonok. Ezeket általában erősen leegyszerűsítve és helytelenül fiatalsághormonoknak is nevezik, mivel az emberi szervezet kb. 20 éves kora után évről évre egyre kevesebbet termel belőlük. Ez igaz a nemi hormonokra is, valamint a szabályozó szerepet játszó melatoninra. De vajon mi történik, ha az egyre apadó termelést mesterségesen, külső bevitel útján pótoljuk? Vajon valóban egészségesebbek leszünk, valóban profitál-e belőle szívünk, keringésünk, mirigyeink, valóban vitálisabbak, fiatalosabbak maradunk-e? Ez egyelőre tisztázatlan, egyáltalán nem tekinthető bizonyítottnak.

 

A hormonpótlás hosszú távú követése még nem történt meg. Ezzel szemben a DHEA adása bizonyítottan prosztatadaganatot idézhet elő, ill. fokozza annak kockázatát. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy a vitalizálásnak ezt a módját, ha lehet, inkább mellőzzék. Ez valószínűleg nem lesz nehéz, mert – ellentétben az USA-val, ahol ezeket a hormonokat úton-útfélen kínálják – nálunk ezek a termékek vényköteles gyógyszernek minősülnek.

 

Egyébként az interneten megjelenő amerikai cégek ajánlataiból sem ajánlatos rendelni, ugyanis az Egyesült Államokban a melatonint szarvasmarhák tobozmirigyéből nyerik, ami a BSE-fertőzés szempontjából rendkívül kockázatos.

 

Az árpa- és a búzafű otthon, egy cserépben is termeszthető. Fehérjetartalmuk óriási!

 

Tipp: Veszélytelenül alkalmazhatjuk a növényi ösztrogéneket, amelyek pl. a szójababban találhatók. Az is jó megoldás, ha szervezetünk saját hormontermelését serkentjük, ami leginkább krómbevitellel érhető el (a burgonya és a bogyós gyümölcsök igen gazdagok krómban).

 

Functional Food (FF) – Funkcionális élelmiszerek

Az utóbbi években az élelmiszergyártók egy sor probiotikus és prebiotikus élelmiszer-készítménnyel rukkoltak elő. Funkcionális élelmiszereknek nevezik azokat az élelmiszereket, amelyek a tápértéken túl egészségmegőrző tulajdonságokkal is bírnak. A táplálékkiegészítőktől annyiban különböznek, hogy megjelenési formájuk nem különbözik a „szokványos” élelmiszerektől.

 

A piacnak e területén komoly konkurenciaharc alakult ki, amely elsősorban a probiotikus baktériumkultúrákkal dúsított tejtermékeket érinti. Léteznek azonban olyan spekulációk is, amelyek pl. a banánt úgy manipulálják, hogy az a növekedés és az érés folyamán pl. vérnyomáscsökkentő anyagokat termeljen stb. A géntechnológusok, befektetők és tőzsdések fantáziája szinte határtalan.

 

A valóság azonban egyelőre eléggé prózai. Az említett probiotikus tejtermékeken kívül a prebiotikus szénhidrátokat (inulint, frukto-oligoszaccharidokat (= FOS) és ballasztanyagokat tartalmazó wellness-kenyereket kínál az élelmiszeripar. Ezekhez társulnak az omega-3 zsírsavak (pl. halolajak) felhasználásával készülő élelmiszerek, valamint a szterolészterekkel dúsított margarinok, amelyekről feltételezik, hogy segítségükkel alacsonyan tartható a vér koleszterinszintje.

 

A Ginkgo biloba levelei a memóriánkat erősítik. Kínában már 5000 éve orvosságnak számít

 

Az FF-szektort törvények nem szabályozzák, egyes cégek azonban olyan hatósági privilégiumokra tettek szert, amely alapján termékeiket az egészségre vonatkozó kijelentésekkel hirdethetik, ami a táplálékkiegészítők esetében tilos. (Folytatjuk)

V.T.
VIII. évfolyam 6. szám

Címkék: állóképesség növelése, táplálékkiegészítők

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.