Egészséges életmód

Állóképesség és frissesség táplálékkiegészítőkkel 4. rész


Lapacho, zöld tea és társaik

Ami egészséges, finom is lehet – legalábbis így van ez a különféle, többnyire egzotikus vidékekről származó teákkal. A maté, a lapacho (újabban jatoba néven is forgalmazzák) és a zöld teák egész sora (a híres Pu-erh is idesorolható) kedvelt, elterjedt italok alapanyaga, amelyeket sokan nem feltétlenül egészségügyi szempontok, hanem a finom ízük miatt fogyasztanak.

 

Lecitin

Ezt a rendkívül érdekes vegyületet először a tojásban fedezték fel, méghozzá több mint 150 évvel ezelőtt. A különféle zsiradékok keverékéből álló lecitin legfontosabb komponensei: a foszfatidilkolin, amit többnyire csak kolinként, és a mioinozitol, amit egyszerűbben csupán inozitolként emlegetnek. Kimutatták a lecitint az élesztőben, a növényi magvakban, pl. a szójában, a napraforgóban, a repcében és a kukoricában is. Az emberi sejtekben ugyancsak előfordul.

 

Elengedhetetlen összetevője a sejtmembránoknak és az emberi test sok más, létfontosságú alkotórészének.

 

A napraforgó magja sok lecitint tartalmaz – ez a vegyület támogatja idegsejtjeink működését

 

Amióta tudjuk, hogy lecitinre az agynak és az idegsejteknek is szükségük van, főként idegrendszeri táplálékként tartjuk számon, amelynek segítségével javíthatók szellemi képességeink (emlékezet, összpontosítás), és könnyebben úrrá leszünk az idegeinket érő stresszhelyzeteken. Ezen túlmenően azonban a lecitin a fizikai kimerültség tüneteit is képes csökkenteni. Újabb kutatások további pozitív tulajdonságait is igazolták. A lecitin növeli a vérben a „jó” HDL-koleszterin, ugyanakkor csökkenti a „rossz” LDL-koleszterin szintjét. Úgy tűnik tehát, hogy a lecitin nemcsak az idegeinket, az agyunkat táplálja, hanem érrendszerünket is védi.

 

Gyakorlati alkalmazása: A lecitin por, granulátum és tabletták formájában kapható a szaküzletekben.

 

Mikroalgák

Az algák a legnépszerűbb étrend-kiegészítőknek számítanak, noha Európában mindössze húsz esztendeje kaphatók. Az édesvízi mikroalgák a legtökéletesebb élelmiszereknek tekinthetők. Teljes értékű fehérjéket és a teljes vitamin- és ásványianyag-spektrumot tartalmazzák, beleértve az antioxidánsokat is. Végül, de nem utolsósorban igen sok másodlagos növényi hatóanyagot találunk bennük: a bioflavonoidoktól kezdve az antioxidáns enzimeken keresztül (pl. szupero-xid-peroxidáz), egészen a zsírszerű és immunstimuláns hatású anyagokig.

 

Jelenleg a Klamathi-tóból származó, ún. alfa-alga „sajtója” a legjobb. A legtöbbet forgalmazott algafajta továbbra is a híres Spirulina, és a kutatók kedvező véleménye alapján egyre népszerűbbé kezd válni az egysejtű Chlorella-alga. Az utóbbi a világ legtöbb klorofillt tartalmazó növénye.

 

 A mikroalgák, mint a Spirulina, nagy mennyiségben tartalmaznak minden ásványi anyagot és nyomelemet, amelyre szervezetünknek szüksége van

 

A mikroalgáknak kivétel nélkül méregtelenítő tulajdonságukkal tűnnek ki. A Spirulina és más algák rendszeres szedését elsősorban vegetáriánusoknak (főként vegánoknak) ajánljuk, mert fogyasztásával elkerülhető a fehérjék, valamint fontos ásványi anyagok és vitaminok hiánya.

 

Gyakorlati alkalmazása: Az algákat kiszárítják, ami kíméletesen és kevésbé kíméletes módon is történhet. Érdemes érdeklődni, hogy a boltban kapható terméket a gyártó milyen eljárással készíti. A készítmények por vagy tabletták formájában kaphatók (az utóbbiakból a segédanyagok nélküli változatokat részesítsük előnyben). Újdonság, hogy a Spirulinát – a kombuchához hasonlóan – egyre több üdítőhöz, müzliszelethez és egyéb élelmiszerhez adják hozzá.

 

Neem fa

A hagyományos indiai orvoslásban az „isteni fa” (Azadirachta indica) különleges tulajdonságait már ősidők óta ismerik és hasznosítják. A fa közeli rokona a mahagóninak. Olívabogyóra emlékeztető terméseinek magvaiból olajat sajtolnak. A magok alkoholos vagy vizes kivonatát, illetve az olajpréseléskor visszamaradó úgynevezett pogácsát is sokrétűen alkalmazzák, pl. a kertészetben bizonyos kártékony állatok távoltartására.

 

A legérdekesebbek azonban a kozmetikai és a gyógyászati lehetőségek. Indiában ezeket a készítményeket „falusi gyógyszertárnak” is nevezik.

 

A magban található vegyületek elsősorban antibakteriális, gyulladásgátló és lázcsillapító hatásúak. Közülük sok még alaposabb kutatásra és felfedezésre vár, ezért senkinek nem ajánljuk, hogy saját szakállára, ellenőrzés nélkül, belsőleg alkalmazza.

 

Még a fa nagy tisztelői is – az ősi ájurvédikus receptkönyvekkel ellentétben – azt ajánlják, hogy senki ne alkalmazza belsőleg az olajat. Európában tehát külsőleg használják, e téren viszont igen széles körű az alkalmazási területe: akné, ekcéma, pikkelysömör, fekélyek stb. A kivonatból egyébként kiváló antibakteriális szájöblítő szer is készül.

 

A noni gyümölcs több országban óriási siker

 

Gyakorlati alkalmazása: Elsősorban az olaj kapható, amit ezenkívül számos kozmetikai készítménybe is belekevernek. Megfelelő útmutatók segítségével saját magunk is keverhetünk testápolókat, krémeket és kenőcsöket.

 

Vigyázat! A neem ne kerüljön gyerekek kezébe! Az olaj lenyelése náluk már dokumentált egészségkárosodást is okozott!

 

Omega-3 zsírsavak (halolaj)

Eredetileg csak a halolajakat emlegették, de mára a legfontosabb hatóanyagok neve is közismertté vált: omega-3 zsírsavak. Ezek olyan vegyületek, amelyek nagyobb mennyiségben a tengeri halak testében fordulnak elő. Jelentős védőhatást gyakorolnak szervezetünkre. Az eszkimók ezeknek a zsírsavaknak köszönhetik, hogy szélsőséges zsírfogyasztásuk ellenére náluk ismeretlenek a keringési és az ízületi betegségek: nem kapnak szívinfarktust, agyvérzést stb.

 

További javallatok:

A cukorbetegek is szedhetik, ugyanis védőhatást nyújt a betegségük szövődményeként fellépő érrendszeri elváltozások ellen. A neurodermatitis és a gyulladásos bélbetegségek is igen jól reagálnak az omega-3 zsírsavakra.

 

A tudósoknak sikerült egészen pontosan azonosítani a kedvező hatásokért felelős anyagokat, amelyekkel világszerte intenzíven folynak a kutatások. Ezek az anyagok az EPA (eikozapentaénsav), a DHA (dokozahexaénsav) és az alfa-linolénsav.

 

Egyébként e kedvező hatású zsírsavak sok növényi magnak is részei: főként az alfa-linolénsav, amely a lenmagban található óriási mennyiségben (54%!), de fellelhetők a repcében, a dióban és a szójában is (4-14%).

 

Nemcsak a tengeri halakban, hanem a repcében is sok omega-3 zsírsav található

 

Gyakorlati alkalmazása: Halolajkapszulákat a szaküzletekben és a gyógyszertárakban egyaránt lehet kapni. Általános, hogy az 1 grammos kapszulák 180 mg EPA-t és 120 mg DHA-t tartalmaznak. E hasznos anyagokat természetesen a csukamájolajjal is bevihetjük a szervezetbe.

 

Mérgezett halak? Nos, való igaz, hogy a tengereket folyamatosan szennyezzük, de a tengeri halakban még mindig jóval kevesebb nehézfém és egyéb mérgező anyag (pl. higany, dioxin) található, mint az édesvízi halakban. Ami a szennyezettséget illeti, korábban a dél-amerikai és a japán halolajkapszulák elég rossz eredménnyel szerepeltek a vizsgálatokban. Manapság minden terméket szigorúan ellenőriznek, így remélhető, hogy ezekkel nem viszünk be mérgeket.

 

Papaya

A Papaya carica nevű fa termését bizonyára sokan ismerik. A csendes-óceáni térségben kedvelt gyümölcs, de fontos gyógynövényként is számon tartják a bennszülöttek.

 

A tudósokat papain nevű enzimje ejtette ámulatba, amely ugyanolyan hatásosan bontja le a fehérjéket, mint az emberi szervezet által termelt pepszin. Ezenkívül a gyümölcs húsában lévő papaya-lizozimek erős baktériumölő hatásúak.

 

Mivel a fentieken kívül a papaya rengeteg egyéb bioaktív anyagot – vitaminokat, nyomelemeket, festék- és aromaanyagokat – tartalmaz, e gyümölcs rendszeres fogyasztása lassítja az öregedési folyamatokat. Az alternatív rákterápiában is sikerekről számoltak be a papayakivonattal kapcsolatban.

 

A papaya rendszeres fogyasztása lassítja az öregedési folyamatokat

 

Említést érdemel a gyümölcs emésztést javító, szabályozó hatása is. A gyümölcs (lé, gyümölcshús, kivonatok) kiválóan alkalmasak méregtelenítésre, béltisztításra és a bélflóra regenerálására, egészségének helyreállítására.

 

Gyakorlati alkalmazása: Papayakivonatokat kapszulák, illetve tabletták formájában a szaküzletekben lehet kapni. Az egzotikus gyümölcsöket forgalmazó zöldség-gyümölcs kereskedők és a nagyobb szupermarketek kínálatában is megtalálhatjuk a gyümölcsöt. Az egész gyümölcs fogyasztható: a héja, a gyümölcs húsa és a magok is. Egyes helyeken papayás tea is kapható.

 

 

A táplálékkiegészítők nyersanyaga: mire figyeljünk vásárláskor?

A legjobb lecitinforrás a szójabab. Ezzel kapcsolatban azonban sokan megkondították a vészharangokat. Az USA szójababtermelésének 50%-a génmanipulált növényekből származik. Hasonló a helyzet a repcével is. A törvény nem írja elő, hogy a génmanipulált növényi eredetet feltüntessék a lecitintermékek csomagolásán. Ezért jól tesszük, ha biológiai termelésből származó szójalecitint vásárolunk.

 

Az élelmiszeriparban a lecitint emulgeátorként használják, ami több mint 30 000 féle konyhakész ételben megtalálható. Nyilvánvaló, hogy ez az anyag génmanipulált szójából származik.

 

V.T.
VIII. évfolyam 8. szám

Címkék: állóképesség, táplálékkiegészítők

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.