Egészséges életmód

Az élet vize

Ez a legfontosabb innivaló: olcsó, kalóriaszegény és mindenki számára elviselhető. Ráadásul a víz nagyon sokat tehet egészségünk megóvása érdekében is. 

Akár a palackból öntjük ki, akár egyenesen a vízvezetékből engedjük, napi kétliternyi ebből az energiában gazdag élelmiszerből elegendő ahhoz, hogy elűzzön sokféle betegséget, erősítse testünk energiáját és szellemi erőforrásainkat. És természetesen egyben a legjobb ellenszere a forróságnak és a szomjúságnak is. A víz, ez a gyakran alábecsült, létfontosságú gyógyszer életünk forrása. Ugyanúgy nélkülözhetetlen az élethez, mint ahogyan a levegő a légzéshez. Hogy az értékes víz miért olyan fontos, azt azonnal megérthetjük, ha arra gondolunk, hogy az ember alapjában véve nem más, mint egy nagy adag, vékony bőrbe kötött vízhólyag. Egy felnőtt teste 60-75 százalékban vízből áll, míg egy csecsemőé 80 százalékban. Az emberi szövetekben található víz mennyisége az emberi öregedés egyik kritériumának számít: ha egy sejt nedvességtartalma 50 százalék alá csökken, megbénulnak életfolyamatai, és elpusztul. Ha a szervezetben nem cserélődik folyamatosan a folyadék, elszennyeződik, mintha egy tiszta hegyi tó piszkos falusi kacsaúsztatóvá változna. Aki viszont folyamatosan cseréli szervezete víztartalmát, az szinte halhatatlan. Ezért a felismerésért jutalmazták 1912-ben Nobel-díjjal dr. Alexis Carrelt.

 

 

Sok betegség forrása

Sok természetgyógyásznak az a meggyőződése, hogy számos betegség kialakulásáért a nem megfelelő napi folyadékbevitel a felelős. Dr. Faridun Batmanghelidj, a híres iráni-amerikai „vízorvos” és vízkutató szerint a következő panaszok mind azt jelezik, hogy a szervezet nem jut elegendő vízhez: gyomorégés, szájszag, ízületi fájdalmak, migrén, allergia, neurodermitisz, járási fájdalmak, izom- és lágyrészfájdalmak, székrekedés, anginás szívpanaszok, reggeli rosszullét terhesség alatt. Az orvos hangsúlyozza: a fájdalom nem más, mint a szervezet jajkiáltása, hogy vizet kapjon. Testünknek ugyanis égető szüksége vana vízre ahhoz, hogy kiválaszthassa magából a környezeti mérgeket és az anyagcsere végtermékeit. Ha ez nem történik meg, a szervezet menthetetlenül elsavasodik. A hulladék nem szállítódik el, hanem kristályok formájában felhalmozódik a szövetekben és az ízületekben, ennek az első figyelmeztető jele a fellépő fájdalom.

 

 

Rákmegelőzésre ideális

Ez az elsavasodás a természetgyógyászat álláspontja szerint akár a rák kialakulásában is szerepet játszhat. Még egy konzervatív angol orvosi lap is beszámolt arról a felmérésről, amelynek keretében 50 ezer angol férfit kérdeztek ki napi folyadékfogyasztási szokásai felől, és az eredmény azt mutatta, hogy akik naponta 2,5 litert isznak, azok feleolyan gyakran betegszenek meg rákban, mint azok, akiknek a napi folyadékbevitele csak 1,3 liter. A keveset ivó dohányosoknál a megbetegedés háromszorta gyakoribb. Különösen jó eredményeket tapasztaltak azoknál, akik tiszta vizet isznak.

 


A vizsgálatok szerint a víz javítja a gondolkodást

 

A víz segítségével tehát elmulaszthatjuk a fájdalmat, és sok betegség tüneteit legalábbis enyhíthetjük. A víz gyógyító ereje akkor a leghatékonyabb, ha a megfelelő időpontban a megfelelő mennyiségben, és lehetőleg tiszta forrásból vesszük magunkhoz. Vannak szakemberek, akik azt ajánlják, minden fájdalom esetén (különösen ha krónikus fájdalomról van szó) tudatosan növeljük meg a napi vízmennyiséget. Magas vérnyomás esetén azonban csak fokozatosan szabad emelni a megivott mennyiséget, különben a vérnyomás tovább nő. Alacsony vérnyomásnál a folyadék azonnal lehet két liter, ez azonban a minimum.

 

Az ideális ivóprogram így néz ki: két pohár meleg víz (kb. fél liter) minden étkezés előtt fél órával, egy pohár két órával utána. Az indiai ájurvéda szerint ez nagyon egészséges.

 

 

Nem üdít az édes üdítő

Általában nem keveset, csak nem megfelelőt iszunk: a tea, a kávé, a limonádé és az édes üdítők nem fedezik a napi legalább kétliternyi folyadékszükségletet. A sejtekben akkor is fellép a vízhiány, ha túl édes, egészségtelen üdítőket iszunk. A következmény ödéma és nyiroktolulás lehet. Szervezetünk egyszerűen képtelen feldolgozni az édes italokat és a bennük lévő mesterséges anyagokat. Ehhez plusz tiszta vízre van szüksége. Ám alig jelzi szomjúságát, mikor újabb adag kóla érkezik mint „frissítő”. Sok felnőtt napközben sok teát, kávét és üdítőt iszik, tiszta vizet azonban alig. A gyerekek kedvencei szintén az üdítők.

 


A víz külsőleg alkalmazva is beválik

 

Szervezetünknek különösen reggel van nagy szüksége a vízre, ezért az első kortyokat üres gyomorra igyuk. A meleg vizet sejtjeink szivacsként szívják magukba, a hideg azonban csak irritálja a gyomrot, és először fel kell melegíteni. Ez energiát von el a szervezettől, s főleg a nehezen ébredők felkelését teszi még nehezebbé. Számukra két pohár forró vagy meleg víz frissítőként hat.

 

 

Javítja a koncentrációt

Egyetlen kivétel a szabály alól, hogy mindig vizet igyunk: ha sokat izzadunk, például sportolás után vagy nyáron. Ilyenkor előbb szénsavmentes vízzel hígított almalevet igyunk, amely gyorsan pótolja a szervezet elveszített ásványi anyagait.

 

A víz egyébként további jó tulajdonságokkal is rendelkezik, például segíti a gondolkodást. Egy bristoli kísérlet keretében 60 személy számítógépes teljesítményét vizsgálták, és kiderült, hogy akik munka közben rendszeresen vizet isznak, azok feladataikat tíz százalékkal jobban oldják meg. A másik csoport rosszabb teljesítménye a tudósok szerint az agy vízhiányával magyarázható. Ennek tipikus tünetei a krónikus fáradtság, a kivörösödött arc, az ingerlékenység, a kedvetlenség, az ok nélküli dühkitörések, a szorongás és az erős szomjúság.

 


Az ideális víz ásványi anyagokban szegény és enyhén savanyú

 

Egészségét, vitalitását, kreativitását és életörömét tehát csak az őrizheti meg, aki nap mint nap eleget iszik. Ám melyik víz az igazi? A víz tulajdonságait ugyanis alapvetően befolyásolja eredete és szállítása. Már 1965-ben megállapította Louis Claude Vicent francia hidrológus, hogy az ivóvíz kémiai tulajdonságai és az adott város megbetegedési és halálozási adatai között szoros összefüggés áll fenn. A tudós szerint az élet igazi forrása az a víz, amelyben kevés az ásványi anyag, kissé savanykás, kevéssé oxidálódott, és ellenállása legalább 6000 ohm. A legtöbb ásványvíz tehát ezek szerint nem alkalmas hosszú távú fogyasztásra.

 

Ezt a véleményt azóta számos szakértő tovább finomította. Rájöttek, hogy a szervezet méregtelenítésére elsősorban az ásványi anyagokban szegény víz alkalmas. Ilyet különféle házi készülékekkel mi magunk is előállíthatunk az otthoni csapvízből. A vezetékes víz energiáját és „technikai információit” ugyanis károsítják a különféle kémiai eljárások, tisztítás, fluorozás és maga a szállítás is. Azt már jó tíz évvel ezelőtt bebizonyították, hogy a víz képes tárolni az elektromágneses rezgéseket, akár a föld természetes rezgéseit, akár az áramét. Hogy a víz által tárolt rezgésinformációk átvihetők az emberre is, az pedig a homeopátia és a Bach-virágterápia alapvető tételei közé tartozik. Szerencsére ma már számos olyan készülék létezik, amely segít elhárítani a vezetékes víz kezeléséből adódó hátrányokat: választhatunk szűrő- és energetizáló-, illetve mindkettőre képes berendezések közül.

 

 

Mágnesek és drágakövek

A szakemberek olyan módszereket is kidolgoztak, amelyek visszaadják a víz természetes elevenségét. Ez történhet többek között mágnessel, drágakövekkel, energetizálással, de olyan információs kezeléssel is, mint aminek eredményeként előáll például a pi-víz.

 


A víz éltető és gyógyító erejét mostanáig többnyire alábecsültük

 

A vízről azt is régóta tudjuk már, hogy nemcsak belülről, hanem kívülről is segít. Leginkább bevált alkalmazási területei a Kneipp-kúrák és a thalasso-terápia. Speciális vízkezelési forma a colon-hidroterápia, amely a bél tisztítására szolgál, és állítólag a hollywoodi színészek feszes bőrének titka. A termálvíz a legkülönfélébb betegségek hatásos ellenszere, a vízi gimnasztika pedig az izmokat erősíti. Otthon is kipróbálhatjuk a borogatásokat, a fürdőket (például tengeri sóval gazdagított vízben), vagy a hideg-meleg váltott vizes tusolást, amely felélénkít és feszessé teszi a bőrt.

-emel-
VIII. évfolyam 2. szám

Címkék: éltető víz, gyógyító víz

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.