Egészséges életmód

Az energiatakarékos izzók sötét oldalai

Károsítja-e egészségünket a villanykörték tilalma?

   Az energia takarékos izzók elektroszmogot produkálnak, fényük villog, fényspektrumuk és színeik rosszabbak, mint a hagyományos körtéké. Akadnak közöttük olyanok, amelyeknek szaguk van és káros anyagokat bocsátanak ki, többek között veszélyes higanyt. Az EU által hozott törvény betiltja a hagyományos égőket, Így egyre nagyobb jelentőséget kapnak az energiatakarékos izzók. De jobb, ha a felhasználók tudják, mire kell számítaniuk a jövőben.  


  Az egyetlen, egyértelmű előny, ami az energiatakarékos izzók oldalán áll a hagyományos villanykörtékkel szemben, az az, hogy alacsony a fogyasztásuk. Ennek az előnynek az elérése azonban rengeteg hátrány felhalmozásával jár, amelyekről az ipar, az eladók és a média előszeretettel megfeledkezik.

   

  A villanykörte csak kis elektromos mezőt produkál, mágneseset pedig gyakorlatilag nem. A takarékos izzó ezzel szemben a villanyhálózat normális, alacsony frekvenciájú mezői mellett magas frekvenciájú elektromágneses mezőt is előállít, amit a foglalatba épített elektronika okoz. Ezek jóval erősebbek, mint a számítógépek monitorjai által kibocsátott elektroszmogfelhők. Ráadásul főleg az elektromos mezők kifejezetten erősek. 134 tesztelt izzó után úgy találták, a mezők 4,8 és 67 V/m közöttiek, ami akár 67-szer erősebb, mint a TCO szabvány szerinti, monitorokra vonatkozó előírás.

   

  A takarékos izzók által kibocsátott elektroszmog 30-100-szor olyan erősen befolyásolja a szervezetben lezajló folyamatokat, mint a hagyományos körtéké. Így előnyös másfél-két méter távolságot tartani tőlük.

   

   

  A villogó fény zavarja az agyat és az anyagcserét

  Ugyan a váltóáram miatt a hagyományos izzók is villognak, ám mivel az izzó lassan reagál, ez nem okoz problémát. A takarékos izzó fénye azonban a vezetékek elektromos ellátása miatt villog, és ilyen kemény, periodikus villongás a természetben nincsen. A természetes fény egységes, villanásmentes.

   

  Ugyan a villogást a szem nem veszi észre, de a frekvenciája tudatosan vagy tudat alatt negatívan hat a szemre, az agyra, az agyi folyamatokra, a hormonokra, az idegrendszerre, az idegrendszeri folyamatokra, a koordinációra, az anyagcserére, a glükózfelhasználásra, a kapilláris vérellátásra vagy akár az alvás minőségére is, emellett okozhat migrént, fejfájást vagy epilepsziás rohamokat. Az alacsony frekvenciájú fényjelek tehát egyértelműen hatással vannak az agyi folyamatokra.

   

  A fényforrások annál veszélyesebbek az egészségre, minél messzebb esik a spektrumuk a természetes napfényétől. A villanykörték és halogén izzók kiegyensúlyozott, majdnem természetazonos fényspektrummal rendelkeznek, valamint majdnem folyamatos, harmonikus színelosztással. Az energiatakarékos izzó ezzel szemben kiragad 2-4 keskeny színrészletet a teljes fényspektrumból, ezzel messze elmarad a természetes fénytől. A fényspektrum nagyban meghatározza, milyen a minősége, a természetközelsége a fénynek, mennyire egészséges, és ezen múlik, milyen színben látjuk környezetünket, így közérzetünket is befolyásolja.

   

  Nem ajánlott olyan helyen takarékos izzókat használni, ahol a természetes színátadás ki emelten fontos. Így például az étkezőasztal felett: az ételek kevésbé gusztusosak, és az emberrel szemben ülő vendég is szürkésebbnek tűnik, így rögtön olyan benyomásunk támad, hogy talán nem ízlett neki a főztünk.

   

   

  A fény túlzott kéksége zavarja az alvást

  A takarékos izzók sok kék- és UV-tartománnyal rendelkeznek, ami szemproblémákat, akár makuladegenerációt is okozhat. Ha az izzó fényspektruma meleg is, ettől még marad a kék tartomány. Ha a belső óránkat folyamatosan művi, kék fénnyel befolyásoljuk, zavarjuk az alvás szabályozását. A kék fény elnyomja a melatonin nevű hormont, ezzel hozzájárul a tumoros megbetegedésekhez, de a szívinfarktus, depresszió és egyéb betegségek kialakulásában is szerepe lehet.

   

  Az EU döntése alapján 2010 szeptemberéig a hagyományos körtéknek el kell tűnniük a piacról

   

  Egyre több ember panaszkodik arra, hogy takarékos izzók használatakor kellemetlen szagokat érez, egészsége romlik. Két szúrópróbaszerű ellenőrzésnél fenol- és glikolkibocsátást találtak az izzókban. Más izzók brómozott tűzálló anyagokat vagy szerves illóanyagokat tartalmaznak, melyek károsak az egészségre. Az előállítók szerint ezek hamar eltűnnek, de van, hogy hónapokkal később is érezhető a kibocsátásra utaló kellemetlen szag.

   

  Minden energiatakarékos izzó higanyt tartalmaz, átlagosan 2-5 milligrammot. Van, aki ezt „nyomoknak” nevezi. A higany azonban az egyik legmérgezőbb és megterhelőbb nehézfém, emberre és állatra is idegméregként hat. E higanytartalom miatt kell az elméletileg természetbarát izzót a veszélyes hulladék közé tenni. Az esetek 90 százalékában azonban nem oda kerülnek, hanem a szemétbe, ahonnan a szemétlerakókba, így a földbe és a vízbe jutnak. Ha 20 millió háztartás csak évente egyszer kidob egy izzót, az már 100 kiló higannyal jár.

   

   

  Hova tegyük a higanyt? Az idegméreg veszélyei

  2010. március 3-án egy háztartásban leesett és összetört egy energiatakarékos izzó. A négy hónapos kisbaba még aznap este kórházba került fulladásos tünetekkel, négyéves testvére egy nappal később egész testén kiütéses lett, majd kihullott a haja. Az orvosok higanymérgezésre gyanakodtak.

   

  Ha összetörik egy takarékos izzó, azonnal tegyük meg a kellő óvintézkedéseket! A darabokat ne seperjük össze és ne porszívózzuk fel, hanem előtte szellőztessünk legalább 15 percig. A higany legnagyobb veszélye, hogy behatol a központi idegrendszerbe, azaz az agyba. Leginkább a gyerekeket veszélyezteti. Hogy mit kezdjünk az összetört darabokkal, hogyan szedjük össze és hova dobjuk őket biztonságosan, arra senki nem tud választ adni. Azt pedig végképp nem lehet megmondani, mit tegyünk, ha becsavaráskor a kezünkben törik össze az izzó - erre is volt már példa -, és a szilánkok a kezünkben maradnak. A csomagoláson nem szerepel veszélyt jelző ábra, és az EU illetékesei sem tudnak mit tanácsolni. Sok hátrány, egyetlen előny - vagy még az sem?

   

  Azért tiltották be a hagyományos körtéket, mert a takarékos izzók kevesebbet fogyasztanak, nem melegszenek fel és tovább használhatók. A teszteken azonban sokszor nem sikerült az izzóknak teljesíteniük a gyártó által ígért eredményt. Némelyikük sötétebb volt, mint a körte, mások hamarabb tönkrementek. Mindent összevetve gyengébb a fényük, rövidebb az élettartamuk, mint az elvárt, több energiával jár az előállításuk, a környezetre káros anyagokat tartalmaznak, például nehézfémeket, műanyagokat, ragasztókat, drágábbak és körülményes az eltávolításuk. És akkor még nem is szóltunk az egészségügyi ultrahang és a higany.

   

  Egyértelmű, hogy aki természetes fényre vágyik, annak a szabadba kell mennie, az ablakhoz ülnie vagy minél több nappali fényt ereszteni a lakásba. Aki minél természetesebb mesterséges fényre vágyik, annak villanykörtére van szüksége. Egyetlen takarékos izzó sem éri el a villanykörték és halogénlámpák fényminőségét, és az is kizárt, hogy ezekhez hasonlóan kicsi legyen az általa keltett elektroszmog, a villogás és a károsanyag-kibocsátás. Aki nem mérgező, nehézfémmentes fényforrást szeretne, annál csak a hagyományos körte és a halogénizzó jöhet szóba. Tehát vigyázzunk a takarékos izzókkal, ne tartózkodjunk hozzájuk túl közel, ne használjuk őket hosszú ideig. Próbáljunk minél több körtét és halogénizzót elraktározni, amíg még lehet őket kapni.

   

  A jövő fénye, azaz a LED talán jobb fényminőséget fog produkálni, kevesebb sugárzással, villogással, káros anyaggal és ökológiai problémával járni. Dolgoznak rajta, de itt is van még néhány dolog, amin javítani kell. Az azonban már most a LED-ek mellett szól, hogy nincs bennük higany, élettartamuk hosszabb, nem melegszenek fel és nem fogyasztanak sokat.

   

   

  Az energiatakarékos izzók és hagyományos villanykörték előnyei és hátrányai

  A takarékos izzó egyetlen előnye az alacsonyabb fogyasztás. Ezzel szemben áll számos hátrány:

   

  • Elektroszmog, magas és alacsony frekvenciákon, erősebben, mint amit a PC-képernyőknél engedélyeztek.

   

  • A fény villogása magas és alacsony frekvenciákon, „piszkos” fény.

   

  • Rosszabb fényspektrum, egyenlőtlenebb, szintetikusabb fény, amely messze elmarad a természetes fénytől.

   

  • Rosszabb színvisszaadás, kellemetlen, furcsa, „hideg” fény.

   

  • Magasabb kék- és UV-tartományok a fényben.

   

  • Káros anyagok és kellemetlen szagok kibocsátása.

   

  • Ultrahang-kibocsátás.

   

  • A fényesség gyakran rosszabb, mint a megadott érték, használat közben erősen romolhat.

   

  • Az élettartam gyakran rövidebb, mint a megadott.

   

  • Előállítása sokkal bonyolultabb, mint a hagyományos körtéké.

   

  • Mérgező anyagokat tartalmaz: számos nehézfémet, műanyagot, ragasztót.

   

  • Higanytartalma átlagosan 2-5 mg/izzó, kritikus a higanykibocsátása, amennyiben az izzó eltörik.

   

  • Veszélyes hulladékként kell kezelni, mégis gyakran kerül a szemétbe.

   

  • A fogyasztása gyakran nem annyival kisebb, mint a megadott érték.

   

  • A fényerő teljes kibontakozásáig gyakran több perc szükséges.

   

  • A rádiófrekvenciákat, főleg a hosszú hullámokat zavarhatja a kibocsátott elektroszmog.

   

  • Drága.

  Sz. Z. L.
  XVII. évfolyam 3. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.