Egészséges életmód

Az érett szerelem boldogsága

Hogyan alakítsunk ki sikeres partnerkapcsolatot életünk második felében?

  Őrült szívdobogás és felhőkön lebegés – ez nemcsak a fiatalok kiváltsága. Egyre több ember vállalkozik rá, hogy életútjának felén túl új kapcsolatot alakítson ki. A késői boldogság különösen szép lehet


  A szerelem bármilyen életkorban ránk találhat. A késői évek boldogsága gyakran intenzívebb, mint fiatalkorban

   

  A szerelem, a meghittség utáni vágy egész életünkben elkísér minket. Ha túljutottunk életünk felén, akkor is arra vágyunk, hogy az igazi férfi/nő legyen mellettünk. Az élet második szakaszában megtalálni a nekünk való partnert, ez egyre többek központi problémája. A válás vagy a házastárs halála ugyanis sokakat kényszerít nem önként vállalt szingli létbe.

   

  A szerelem bármely életkorban ránk találhat, és az érett kapcsolat a statisztikák szerint jó eséllyel hoz boldogságot. Az idősek társkeresési piacán nagy a nyüzsgés, egyre többen fordulnak ilyen ügynökségekhez.

   

  Az egyedüllét egyébként nem tévesztendő össze a magánnyal. A rövidebb-hosszabb ideig tartó egyedüli élet csodálatos lehetőséget kínálhat önmagunk megismerésére és egy új életszakasz megkezdésére. Aki egyedül van, annak van ideje önmagával foglalkozni, feldolgozni a múltat, és új elhatározásokra jutni. Foglalkozhat a hobbijával vagy újat találhat, elutazhat távoli tájakra, és olyasmire szánhatja az idejét, amire korábban nem volt. Az új elfoglaltságok pedig új ismeretségeket hoznak, amelyekből akár partnerkapcsolat is lehet.

   

   

  Aki jól elboldogul egyedül és tisztában van önmagával, annak a pszichológusok szerint nagyobb az esélye arra, hogy jól működő kapcsolatot alakítson ki. Ez még inkább vonatkozik az idősekre, akik ha találkoznak, nem tiszta lappal indulnak, hanem ott áll mögöttük az egész életük a maga jó és rossz tapasztalataival. Ez lehet előny, ha a tapasztalatok az illetőt bölcsebbé tették, és lehet hátrány, ha az illető nem emésztette meg a múltját, és ez megterheli az új kapcsolatot is.

   

  A késői szerelem nagy előnye a megváltozott időfaktorban rejlik. Az idős párok tudják, hogy nem áll rendelkezésükre akármennyi idő, ezért általában hálásak az új boldogságért és gondosan óvják.

   

  A sikeres partnerkeresés titkai

  A kulcsfontosságú tényező, hogy amikor keresni kezdünk, legyünk tisztában saját elvárásainkkal. Mi az, amit egy kapcsolattól várunk, és mi az, amibe semmiképpen sem megyünk bele. Az első lépés, hogy írjuk össze őszintén, mit tartunk igazán fontosnak. Minél jobban tudjuk, mit akarunk, annál nagyobb eséllyel járunk majd sikerrel!

   

  Az aktív partnerkeresés pozitív dolog, mert a királyfi fehér lovon nem fog elvágtatni értünk, főleg nem előrehaladott korban. Ezért van nagy konjunktúrája a hirdetéseknek, társközvetítőknek és internetes partnerkereső oldalaknak.

   

  Mielőtt nekilátnánk a partnerkeresésnek, először gondoljuk át azt is, mit akarunk magunkról közölni. A siker titka ugyanis elsőként a helyes bemutatkozás. Rövid, de fontos információkat adjunk önmagunkról, ne olyan általánosságokat írjunk, hogy „Csinosnak mondott, fiatalos nagymama keresi rokonszenves férfitársát”. Állítsuk előtérbe a pozitív tulajdonságainkat, gondoljuk át, mi az, ami különösen vonzó rajtunk. És mindenképpen mondjunk igazat! A hazugságok (kor, magasság, súly stb.) leghamarabb az első randevún úgyis kiderülnek. Ne feledjük, hirdetést feladni sokkal izgalmasabb, mint hirdetésre válaszolni: így nyugodtan áttekinthetjük a jelentkezőket és kiválaszthatjuk a megfelelőket.

   

  Az egyedüllét szakasza az új dolgok felfedezésének forrása lehet. Ilyenkor van idő arra, hogy az ember új hajlamokat fedezzen fel magában és új kedvtelésekkel foglalkozhasson

   

  Az első találkozás nagyjából a következőképpen nézhet ki: találkozzunk semleges helyszínen, az időtartam is legyen korlátozott. Az első benyomás általában helyes! Feltétlenül hallgassunk az ösztöneinkre, belső hangunkra! Ne öntsük az illetőre azonnal az egész élettörténetünket, hanem hallgassuk meg, mi mondanivalója van a másiknak. Alakítsunk ki lehetőleg reális képet. Maradjunk udvariasak akkor is, ha nem az álomlovag tűnik fel a színen, kezeljük úgy az illetőt, amilyen bánásmódot mi magunk is elvárunk.

   

  Figyelem! Akármilyen jó dolog is a partnerkeresés, legyünk óvatosak! Főleg a magányos emberek hajlamosak rá, hogy ne vegyék észre, ha kihasználják őket. A lehetséges partnert mérlegeljük józanul, nem árt, ha szemügyre vesszük például társadalmi kapcsolatait, a múltját, családi és anyagi helyzetét.

   

   

  Mi a fontos az új kapcsolatban?

  Aki olyan szerencsés, hogy új társra talál, azért még nem ülhet ölbe tett kézzel. Elvégre mi lesz, ha alábbhagy a szerelem mámora, a hormonok tombolása? A szakértők szerint ez legkésőbb kétévnyi együttélés után megtörténik, de gyakran jóval hamarabb. A nemi hormonok termelődése csökken, és bár idősebb pároknál nem feltétlenül a szex áll a prioritási lista élén, ez mindenképpen érzékelhető.

   

  Szerencsére ekkor nagyobb mennyiségben kezd termelődni a „kötődéshormon”, a vazo­presszin, és a „hűséghormon”, az oxitocin. Ezek gondoskodnak arról, hogy a kapcsolat egy másik szinten találja meg újra az egyensúlyt, és szilárd alapokra helyeződjön.

   

  Idősebb párok nagy előnye az időfaktor: tudják, milyen értékes a boldogság, és gondosan bánnak vele

   

  Még ha a legjobb szándékokkal és számos tapasztalat birtokában lépünk is bele egy kapcsolatba, egyáltalán nem biztos, hogy minden simán megy majd. Idősebb korban a jellem már kiformálódott és rögzült, az ember nem formálható már tetszés szerint. Ebből az következik, hogy ha szeretünk valakit, el kell fogadnunk azokat a tulajdonságait is, amelyek nem nyerik el a tetszésünket. Ennek ellenkezőjeként kellemes meglepetésekben is lehet részünk, olyan tulajdonságokat fedezhetünk fel az illetőben, amikre nem is számítottunk. Fontos, hogy mindig kifejezzünk az érzéseinket, legyen szó bár pozitívról vagy negatívról, még ha ez utóbbi olykor nehezünkre is esik. A kritikát megfelelő dózisban adagoljuk, a szakemberek 1:5 arányt javasolnak, azaz egyegységnyi bírálatra ötegységnyi dicséret jusson.

   

  A kapcsolat nem épülhet csak szerelemre, egyéb fontos adottságokra is szükség van. Ilyen például a kommunikációs képesség. Aki sokat hallgat vagy sok mindent elhallgat, sose fogja megismerni a társát. Ezért fontos, hogy nyitottan és becsületesen beszéljünk egymással, amely rendkívüli módon stabilizálja a kapcsolatot. Beszéljünk a kívánságainkról, a szükségleteinkről, a gondjainkról és a szorongásainkról. Legyünk hűek önmagunkhoz, és partnerünktől is várjuk el, hogy ezt elfogadja. A becsületes és tiszteletteljes kommunikáció élteti a kapcsolatot és gazdagítja az életet.

   

   

  Fitnesz az aranykorban

  Aki idősebb korban is fitt marad, az nemcsak egészségesebb lesz, hanem magabiztosabb is, több lesz benne az életerő és az életöröm. Ez pedig kiváló alapot kínál egy új partnerkapcsolatra.

   

  Táplálkozás

  Időskorban különösen fontos, hogy elegendő folyadékot, ásványi anyagot, nyomelemeket, vitaminokat és rostot juttassunk a szervezetünkbe. Hasznosak lehetnek az olyan táplálékkiegészítők is, mint a gingkó, a ginszeng, a méhpempő vagy az antioxidánsok. Asztalunkról száműzzük a zsírt és az édességeket.

   

  Testedzés

  Nyugodtan járjunk edzőterembe, csak ne vigyük túlzásba. A teremben új emberekkel találkozhatunk, talán még párra is akadhatunk.

   

  Nordic walking

  Ideális sportág 50 fölött. Nagyon sok izmot megmozgat, főleg a hátizmokat, és serkenti a vérellátást. A botok kímélik az ízületeket.

   

  Hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, minden életkorban fontos, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt együnk nap mint nap

   

  Wellness-hotelek

  Ne sajnáljuk a pénzt a wellness-hotelekre, rendszeresen pihenjünk ilyen helyeken! Számos kedvező ajánlatot találunk idősebbek számára, és sok helyen még orvosi ellátásban is részesülhetünk.

   

  Jóga

  Manapság rendkívül népszerű, és nemcsak a fiatalok körében. A gyakorlatok minden izmot megnyújtanak, serkentik a hormonrendszer működését és harmóniát hoznak az érzelmi életbe.

   

  Csi-kung

  A szelíd távol-keleti gyakorlatok segítik a csi, az életenergia egyenletes eloszlását a testben. A csi-kung segít stressz, szív- és érrendszeri megbetegedések, mozgásszervi problémák és krónikus kimerültség esetén.

   

   

  Együtt vagy külön lakni?

  A kérdésre nem könnyű válaszolni, hiszen a közelség és távolság különösen időskorban érzékeny téma. Míg a fiatalok magától értetődően közös lakásba költöznek, időseknél manapság inkább az a jelszó, hogy külön élni, közösen boldognak lenni.

   

  Főként az 50 fölötti nőknek ez a kívánságuk. Akik hosszú, hagyományos házasságot tudnak maguk mögött, ahol sok mindenről le kellett mondaniuk és a férj, illetve a gyerekek kívánalmait szem előtt tartaniuk, nem szívesen lépnek bele még egyszer hasonló csapdába. Az elválás első fájdalmai után rájönnek, milyen kellemes lehet a szabad, senki által nem befolyásolt életmód. Ezt az újonnan megszerzett szabadságot nem fogják senki kedvéért feladni.

   

  Ez persze nem jelenti azt, hogy soha többé nem hajlandók egy férfival egy fedél alatt élni, de csak bizonyos feltételekkel. Az ötvenes nő tudja, mit akar, és főleg, hogy mit nem akar. Ez ugyanúgy vonatkozik a szexre, az anyagi kérdésekre, mint a barátokra és a hobbikra. A hasonló korú férfiak inkább az együttlakás hívei, de ők is újradefiniálják a szerepüket. Ők is szabadabbnak érzik magukat, ha magabiztos és önálló nő van mellettük, akivel külső kényszerek nélkül élhetik az életüket.

   

  A fitneszfaktor az idő múlásával mind fontosabbá válik. A sport nemcsak egészségesebbé  és mozgékonyabbá, hanem boldogabbá is tesz

   

  Akárhogy is dönt a pár, fontos, hogy egymás igényeit kölcsönösen tiszteletben tartsák, mindenkinek legyen saját személyes tere, ahová visszahúzódhat, olyan privát szférája, ahol regenerálódhat. Ez főként akkor fontos, ha az egyik partner beköltözik a másik lakásába, házába. Itt általában még érezhető az előző partner jelenléte, ezért talán tanácsosabb új közös lakásba költözni. Ha ez nem lehetséges, akkor tisztító rituálé keretében érdemes elűzni a „régi szellemeket”.

   

  A rituáléhoz használjunk füstölőt vagy gyógyfüveket, kiváló például a levendula, amely megtisztítja a teret és elűzi a negatív energiákat. Ugyanilyen jó a rozmaring és a zsálya, de hatásos füstölő az arab tömjén vagy a himalájai gyanta, a guggul, amelyet arrafelé a kolostorokban a zavaró energiák kiküszöbölésére használnak.

   

   

  Érett szerelem és szex

  A szex nem ér véget 50 fölött, bár sokáig tabutémának számított. Ma már nem, ami köszönhető egyrészt annak, hogy a média tele van erotikával, másrészt pedig az idősödés korhatára folyamatosan felfelé tolódik. A mai 50 fölötti generációk meglehetősen jó karban vannak, és sokat tesznek a külsejükért és az egészségük megőrzéséért. A well-aging trendjéhez a szex is hozzátartozik. A szex fiatalon tart, és aki korábban élvezte, az nyugdíjasként se fogja abbahagyni.

   

  Szerelem, barátság, melegség, meghittség, erotika, szex – mindez hozzátartozik az élethez, akárhány évesek vagyunk is. A szerelem mindig szép, de az idős párok különösen nagy becsben tartják, mert tisztában vannak törékenységével. Tudják, hogy a biológiai óra ketyeg, és az életet a mában kell élni. Merni kell, és nyerni – egy boldog életet.

   

  Homeopátiával a szexuális zavarok ellen

  A klasszikus homeopátia megközelítése szerint a szexuális problémák oka az életerő zavara. Ez lehet valamiféle betegség, amely megakadályozza a kiteljesedett nemi életet, például depresszió. Az időskori szex határa mindenkinél máshol van, a nőknél például a klimax kora után ezen a téren is változások lépnek fel. A férfiaknál is változások játszódnak le 50 tájékán, például az ejakulációnál fontosabb lesz a gyengédség. Megváltozik a test, és ezzel a psziché is. A nőknél ez olyan tünetekkel jár, mint amilyen például a hüvelyszárazság, ami kellemetlenné teszi a nemi életet. Más nők azért húzódnak vissza, mert már nem érzik magukat testileg vonzónak. A férfiaknál ezzel szemben az életkorból adódó tesztoszteronszint-csökkenés vezethet erekciós zavarokhoz.

   

  A munkából való kimaradás is cezúrát jelenthet. Ha valaki nyugdíjba vonul, elveszíti hatalmának egy részét, önazonosításának egyik fontos elemét. Az önbecsülés csökkenése nemritkán potenciazavarokat idéz elő a férfiaknál, míg a munkájukban korábban sikeres nőknél libidócsökkenéshez vezet. Ugyanilyen tüneteket produkálhatnak a háziasszonyok is, ha a gyerekeik önállósodva elhagyják a szülői házat. A külső kedvezőtlen változásai, így a hízás vagy a ráncosodás pedig mindkét nemet egyaránt zavarja manapság.

   

  A csi-kung szelíd gyakorlatai aktivizálják a csit, az életenergiát, ami nagyon fontos az életerőhöz

   

  A potencianövelő gyógyszerek csak akkor hatnak, ha fennáll a nemi vágy, de ezt előidézni nem tudják. Idősebb férfiaknál alkalmazásuk azért lehet kritikus, mert egyéb gyógyszerekkel együtt szedve megnövelhetik a szívinfarktus veszélyét. Ezzel szemben a homeopátia akkor hat, ha az életerő még regenerálható. Ha például az erek rossz állapotban vannak – például a cukorbaj késői szövődményeként tönkrementek a hímvessző kis erei –, akkor ott a homeopátia már nem segít. Prosztatarák-operáció után is előfordulhat, hogy sérültek az erekció előidézéséhez nélkülözhetetlen idegek. Az olyan helyreállíthatatlan sérülések, mint például egy átvágott ideg, homeopatikus szerekkel nem hozhatók helyre.

   

  A legtöbb változókori női panaszt jól lehet orvosolni homeopátia útján. Ezek a szerek akkor is hatnak, ha a nőbeteg hormonkészítményt szed. A well-aging alkalmazásának legjobb módszere azonban a sport, a helyes táplálkozás, a pozitív gondolkodás, egyszóval az egészséges életmód.

   

   

  Az önmegismerés fontos kérdései

  Miért keresek partnert?

  Mit kívánok tőle?

  Mit adhatok neki?

  Mik az erősségeim és a gyengeségeim?

  Mi az, amit semmiképpen sem szeretnék?

  Milyen pozitív tulajdonságai legyenek a társamnak?

  Milyen negatív tulajdonságait tudom elviselni, melyeket nem?

  Mi a helyzet az anyagiakkal?

  Mi a helyzet az egészséggel?

  Milyen szerepet játszik a szex?

  Együtt akarunk lakni vagy külön?

  Mik a hosszú távú céljaim?

   

   

  A társkeresés aranyszabályai

  Osszák meg egymással, amit éreznek és gondolnak, ne tételezzék fel automatikusan, hogy a másik már mindent úgyis tud.

   

  Adjuk például társunk tudomására, hogy

  életünk fontos része,

  hozzánk tartozik,

  tiszteljük őt,

  fontos számunkra,

  büszkék vagyunk rá,

  úgy szeretjük, amilyen,

  hibázhat,

  vitáink nem veszélyeztetik a kapcsolatot,

  közösen akarnak fejlődni,

  vele akarnak megöregedni.

   

  Próbáljanak ki rendszeresen új dolgokat, például:

  utazzanak ismeretlen tájakra,

  hallgassanak meg érdekes témákról szóló előadásokat,

  menjenek moziba tévénézés helyett,

  üljenek be egy szép étterembe gyertyafényes vacsorára.

   

  A lehetőségeknek csak a kreativitásuk szab határt, ha erre figyelnek, kapcsolatuk dinamikus, érdekes és örömteli lesz.

   

   

  Férfi és női keresési minták

  Mit akarnak a nők: a társközvetítő cégek szerint a nők olyan partnert keresnek, aki nagyjából egykorú velük, ezenkívül nagy hangsúlyt fektetnek az azonos képzettségi szintre és közös érdeklődési területekre. Ami az anyagiakat illeti, 50 fölött a nők jellemzően képesek magukról gondoskodni és anyagilag függetlenek. Semmiképpen nem hajlandók társukat anyagilag támogatni.

   

  Mit akarnak a férfiak: a férfiak kívánságai némiképp másként néznek ki. Ők előnyben részesítik a fiatalabb partnert, legalább 3-5, de inkább még több évvel fiatalabbat. Nagyon fontos a külső megjelenés: a nőnek meg kell állnia a helyét a férfi ismerőseinek körében, olyannak kell lennie, akire a férfi büszke lehet. A képzettség alárendelt szerepet játszik, míg a hölgy főzőtudományát a férfiak ma is, akárcsak régebben, nagy becsben tartják.

  -nori-
  XIII. évfolyam 8. szám

  Címkék: érett szerelem, partnerkapcsolat

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.