Egészséges életmód

Az erősebbik nem gyengéi

Mit tehetünk ellenük?

A férfiak hajlandók tenni egészségükért, ha fitneszről, sportról vagy az izomtömeg növeléséről van szó, azonban a hosszú távú egészségmegőrzést és a betegségek megelőzését nem tartják fontosnak. Holott a magát évszázadok óta erősnek nevező nem valójában - legalábbis egészségügyi szempontból - gyengébb.


A férfiak nehezen fogadják el gyengeségeiket. Mindez – főként, ha egészségükről van szó – végzetes lehet. Ebben lassú változás mutatkozik

 

A fiúk már a születésük pillanatában fejletlenebbek, mint a lányok. A hímnemű csecsemők csak születésük után egy hónappal érik utol érettségben az újszülött lányokat. A kisfiúk fogékonyabbak a betegségekre, és balesetekben is rosszabbak a halálozási statisztikáik, ha az azonos korú lányokkal összehasonlítjuk őket. Amikor pedig elérik azt a kort, amellyel már autót is vezethetnek, a statisztikák még rosszabbá válnak. Sokkal több halálos kimenetelű balesetért felelősek, mint a női vezetők. Ha a sebességtúllépés hátterében alkoholfogyasztás áll, az elkövetők 90%-a férfi.

 

A férfiaknál hatszorta gyakoribb a lágyéksérv, mint a nőknél, gyakoribb náluk a szívbetegség és a köszvény. Háromszor gyakrabban követnek el a férfiak öngyilkosságot, kétszer gyakoribb náluk a tüdőrák és az alkohol által kiváltott májbetegség.

 

A függőségben szenvedők kétharmada férfi. Végezetül, átlagosan hét évvel hamarabb halnak meg, mint a nők. Az állatvilágban sem jobb a hímek dolga - a legtöbb faj esetében a hímek korábban pusztulnak el, mint a nőstények.

 

Az, hogy a férfiasság kockázatos, már a fogantatás pillanatában megmutatkozik. A "férfi" spermiumok - nevezetesen azok, amelyek Y kromoszómát hordoznak - hamarabb elpusztulnak, mint a nőneműek. Igaz, hogy ezzel szemben gyorsabban mozognak és úsznak, ezért valamivel több hímnemű embrió fogan meg, mint lány.

 

Ötvenéves korig a két nem aránya meglehetősen kiegyenlített, ekkortól azonban a számarány a nők javára billen át. Steve Jones angol genetikaprofesszor megfogalmazása szerint a középkorúaké a nők világa. És a jövőben ez az életkori határ még előbbre is jöhet, ha a férfiak nem ébrednek fel, és nem hajlandók komolyabban törődni egészségükkel.

 

 

Számtalan példát említhetnénk, amelyekből kiderül, hogy a nők is lehetnek jó sofőrök. Szintúgy tudunk olyan férfiakról, akik kiválóak az olyan területeken, amelyekben a nők a jobbak, vagy olyan férfiakról, akik legalább annyit képesek traccsolni, mint a nők

 

A férfiak immunrendszere egész életük folyamán gyengébb - ebben pontosan az a vegyület a hibás, ami a férfiasság lényegét adja, a tesztoszteron nevű nemi hormon. Az immunrendszer sejtjei ugyanis elpusztulnak e hormon hatására. Minél több a tesztoszteron a szervezetben, annál nehezebben termel antitesteket, amelyekkel leküzdheti a kórokozókat.

 

A férfiasság kulcsa

Fizikai létének első négy hetében az ember se hím-, se nőnemű, hanem semleges. Fejlődésének későbbi szakaszát azonban nemi kromoszómái határozzák meg. A nőknél ez két X kromoszóma, a férfiaknál az egyik X-nek hiányzik egy szára, és inkább Y-ra hasonlít, innen kapta a nevét az Y kromoszóma. Ez a kromoszóma a férfilét kulcsa, és mindama dolgoké, ami meghatározza egészségünket és későbbi betegségeinket. A fogantatás után kb. egy hónap múlva válik aktívvá egy szakasz az Y kromoszómán, amit SRY-nak neveznek - Sex determinig region of Y, vagyis a nemet meghatározó Y-gén. Ez a gén felelős a hím nemi szervek kialakulásáért és a tesztoszteron nevű hormon termelődésének beindításáért.

 

A tesztoszteron nem csak a testet, hanem az agyat is meghatározza: hatására az emlékek megőrzéséért, az érzelmek feldolgozásáért felelős és a beszédet vezérlő agyi központok kismértékben zsugorodnak. A szexualitásért, agresszivitásért és a térbeli tájékozódásért felelős területek ezzel szemben jobban kifejlődnek. Ám az egyén individualitása mindig meghaladja a nemi sztereotípiákat és általánosításokat. Éppen ezért nő és nő között, valamint férfi és férfi között sokszor jóval nagyobb a különbség, mint a férfiak és nők között.

 

Ennek ellenére megállapítható, hogy a férfiak valóban gyakrabban betegszenek meg, mint a nők, és léteznek specifikus, főként férfiakra jellemző betegségek. A férfiak rosszabb egészségi állapotához nem csak genetikai tulajdonságaiknak, hanem viselkedésüknek és hozzáállásuknak is köze van. Ezen pedig lehet változtatni.

 

A mai munkák hatására kevesebbet időzünk természetes napfényben, ami szintén nem kedvez a potenciának. A fényt teljesen leárnyékoló napszemüveg is káros hatású lehet

 

A szívbetegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az ízületi elváltozások általában három klasszikus tényezőre vezethetők vissza: helytelen táplálkozás, kevés testmozgás és stressz. Ezekhez társul még két jelentős kockázati tényező: az alkohol és a nikotin. Az alkohol okozta halálesetekben az áldozatok 75%-a férfi, a dohány esetében ez az arány rosszabb: 85%. Ezeknél tehát a legfontosabb, hogy minél hamarabb felhagyjunk velük. Ami pedig a helyes táplálkozást, a mozgást és a stresszoldást illeti, minél hamarabb el kell kezdeni.

 

Hogyan vezérlik testünket a hormonok?

Azt, hogy a férfiak várható élettartamát döntő mértékben az életmód határozza meg, egy amerikai klinikai tanulmányban állapították meg, amely során több mint 700 személyt figyeltek meg évtizedeken át. Aki mérsékelt mennyiségű alkoholt fogyaszt, nem dohányzik, nincs túlsúlya, sportol, optimistán gondolkodik és stabil partnerkapcsolatban él, annak kiváló esélyei vannak arra, hogy hosszú, egészséges élete legyen. Mindez azonban nem csak a férfiakra, hanem a nőkre is érvényes.

 

Ami a mozgást, a táplálkozást és a stresszoldást illeti, az ajánlások és a kivitelezés egyaránt egyszerűek. Csak akarni kell, és csinálni. Valamivel nehezebb a helyzet, ha olyan kényes kérdésekről van szó, mint a nemi funkciók. Ezek nagyon összetett, bonyolult folyamatok, amelyek lefolyását és összefüggéseit a tudománynak egyelőre nem sikerült tisztáznia.

 

A férfi és női nemi hormonok hatásukban ugyan nagyon különbözőek, kémiai összetételükben azonban nagyon hasonlítanak egymásra. A koleszterinhez hasonló anyagokból alakulnak ki, és könnyen átalakulnak. Nem csak az adott nem hozzátartozóinál fordulnak elő, hanem mindkettőnél, de eltérő arányban. A férfitestben is jelen van némi női ösztrogén: a zsírsejtekben egy enzim állítja elő a férfi nemi hormonból, nevezetesen a tesztoszteronból. Ez a magyarázata annak, hogy a férfiszervezetben annál több az ösztrogén, minél kövérebb, és a kövér férfiak egyre nőiesebb idomokra tesznek szert.

 

 

A korral megnagyobbodik a prosztata, amely körülfogja a húgycsövet. A vizeletsugár gyengül, és károsodhatnak a vesék is. A tökmag jól bevált természetes gyógyszere a prosztatának, amellyel megelőzhetők a panaszok

 

A férfi mellbimbói sem csupán díszként szolgálnak - a megfelelő hormonok hatására valóban képesek apai "anyatejet" termelni. Alexander von Humboldt híres német kutató, a 18. század végén, írásaiban egy venezuelai földművesről számolt be, aki gyermekét hosszabb ideig saját maga szoptatta, miután felesége a szülésbe belehalt. A második világháború után beszámoltak olyan hadifoglyokról, akik hosszabb ideig éheztek és csonttá, bőrré soványodtak, amikor ismét megfelelően tudtak enni, nőies emlőik nőttek, és egy ideig tejet termeltek. Ezek szerint a férfiemlőket a természet szükségállapotok esetére vésztartalékként alakította ki.

 

Másfelől a nők szervezete is termel némi férfi nemi hormont, tesztoszteront, míg azonban ez a férfiaknál a herékben, náluk a mellékvesékben történik. Ha túl sok van belőle, a hölgyeknél is elkezd erősödni az arcszőrzet. Szent Wilgefortisról úgy tartja a fáma, hogy miután akarata ellenére eljegyezték Szicília királyával, azért fohászkodott, hogy szakálla nőjön. Az égiek meghallgatták imáját, és valóban szakálla nőtt. A leány édesapja ezt látván annyira feldühödött, hogy keresztre feszíttette leányát. Ha igaz ez a 14. századból származó legenda, a jelenség a mellékvesekéreg működési zavarával, esetleg daganatával magyarázható. A szent tehát betegség hatására öltött férfias jelleget. De az is elképzelhető, hogy önszuggesztiója annyira erős volt, hogy pusztán ennek hatására megemelkedett a tesztoszteronszintje.

 

E hormon termelését ugyanis agyunk, pontosabban az agyalapi mirigy (hipofízis) vezérli. Ez a mirigy olyan anyagokat bocsát ki, pl. a heréknek, amelyek a célszervet tesztoszteron termelésére serkentik. Amint mondtuk, a hormon hatására válik valaki férfivá. Adott esetben akár egy nő is, pl. ha anabolikus hatású doppingszereket szed.

 

Nem a fizikai erő, hanem az erősítő, az állóképességet és a mozgékonyságot fejlesztő edzésformák keveréke fontos a férfiszívnek, mint pl. a taj-csi. Sok mozgás, ballasztanyagokban gazdag táplálkozás és minél kevesebb élvezeti méreg – mindez segít a szervezet öngyógyító mechanizmusait karbantartani

 

A tesztoszteron gondoskodik a nemi szervek kifejlődéséről, a spermiumok megéréséről és a testszőrzet kifejlődéséről (a haj kivételével, mert ezeknek inkább a kihullását idézi elő), az izmok kifejlődéséről és megerősödéséről, valamint a csontsűrűségről. A pubertás szakaszában a tesztoszteron hatására válik a fiúból fiatal férfi, ennek hatására akar a férfi a viselkedésével imponálni, s alakul ki szexuális késztetése és állítólag agresszívabb viselkedése is. Ezt sokan vitatják, és kísérletekkel is igazolták, hogy a kevésbé agresszív férfiak tesztoszteron adagolása után sem lettek agresszívebbek. Elképzelhető, hogy inkább az agresszivitás hatására termelődik több tesztoszteron és nem fordítva. Mindenesetre a kemény akciófilmek nézése után a férfiaknál mérhetően emelkedik a tesztoszteronszint.

 

Tesztoszteron - egy egészen különleges anyag

Miután megtermelődött, a tesztoszteron egy proteinhez kötődik, és megkezdi vándorútját a szervezetben. A szervekben és szövetekben, amelyeknek szükségük van rá, kapcsolódik a megfelelő sejtekhez, és kifejti a kívánt hatást. Egy része, az 5-alfa-reduktáz nevű enzim hatására egy még hatásosabb formává, ún. dihidro-tesztoszteronná (DHT) alakul. A tesztoszteronnak e formája tehető felelőssé a férfias hajhullásért, ami akár a teljes kopaszságig terjedhet. Ennek feltétele a hajhagymák öröklött érzékenysége a DHT-vel szemben, aminek hatására zsugorodni kezdenek. Ilyenkor az érintett hajszálak véglegesen kihullnak. Aki örökölte ezt az érzékenységet, egészen a közeli múltig kénytelen volt beletörődni sorsába. A kutatók azonban találtak egy olyan anyagot, amely a fejbőrben blokkolja az 5-alfa-reduktáz nevű enzim hatását, ezzel együtt a hajhagymákat veszélyeztető DHT termelődését is. Ha időben kezdik alkalmazni ezt a szert, megmenthető a hajkorona.

 

A DHT-t a kopaszság mellett a prosztatabántalmakkal is kapcsolatba hozzák. Méghozzá a jóindulatú prosztataduzzanattal és a rosszindulatú prosztatarákkal egyaránt. A 40 és 50 éves kor közötti korosztályhoz tartozó férfiak kb. 16%-ánál lehet megfigyelni a prosztata duzzanatát, míg 70 éves korban a férfiak 80%-a érintett. Hogy ez a folyamat hogyan zajlik, végelegesen nem tisztázott. Egyelőre biztosnak tűnik, hogy a korral fokozatosan megváltozik a prosztata anyagcseréje, és növekszik a kezelést igénylő esetek száma.

 

A 70 éveseknél ez a szám 56%. Mivel a prosztata körülfogja a húgycsövet, a duzzanat hatására a húgycső egyre inkább beszűkül. Ennek hatására a vizeletsugár egyre gyengül, vékonyodik vagy csak csepeg, és a hólyagban vizelet marad vissza. A következmény: gyulladások vagy a vesék károsodása. Korai stádiumban gyógyszerekkel enyhíthető a baj, pl. növényi vegyületekkel, tökmagkivonatokkal, csalángyökérrel vagy a fűrészpálma termésével.

 

A férfi testében annál több ösztrogén termelődik, minél hájasabb. Ilyenkor az emlők is nőiesebbé válnak. A kopasz fej a férfi hormonháztartásával magyarázható, de legalább ennyire köze van hozzá az örökletes hajlamnak is

 

Súlyos esetekben azonban már csak a prosztataszövetek részleges vagy teljes műtéti eltávolítása segít, amit ma ultrahanggal, elektromos hurokkal, lézersugárral, mikrohullámmal végeznek. Rák esetén az egész prosztatát eltávolítják. Fontos, hogy a megnagyobbodást minél hamarabb felismerjék. Hogy a prosztatabántalmak milyen módon előzhetők meg, arról megoszlanak a vélemények. Egyes urológusok a rendszeres szexet javasolják, ennek alternatívájaként az önkielégítést, hogy a prosztatát ezzel karbantartsák. A többszörös ejakuláció hatására javul a prosztata vérellátása, és a szekrétum nem pang. Így nem olyan könnyen alakul ki gyulladás, fertőzés.

 

Annyi bizonyos, hogy a korábban már említett három alaptényező, a helyes étkezés, a mozgás és a lazítás jót tesz a prosztatának is. Mivel azokban az országokban, amelyekben a lakosság kevés húst eszik, ritkábbak a prosztatabetegségek, ésszerűnek tűnik a húsfogyasztás mérséklése. A definitív kockázati tényezők az életkor és a férfi nemi hormonok jelenléte. Az eunuchoknál eddig semmilyen prosztatabántalmat nem figyeltek meg.

 

Amikor romlik az "állóképesség"

A közép-európai férfiaknál a spermiumok száma az elmúlt 50 évben drasztikusan, egyes publikációk szerint akár 50%- kal csökkent. A gyengülő potencia - szaknyelven erektilis diszfunkció - manapság nem csak időskori probléma. A 25-40 évesek kb. 22%-a küzd potenciazavarokkal. A jelenség mégsem új keletű. Már több mint 400 éve Michel de Montaigne francia filozófus arra panaszkodott, hogy a férfi legnemesebb tagja önfejű és a legfontosabb pillanatokban csődöt mond.

 

A szerelem a kémiával kezdődik és a fizikával végződik - írja Steven Jones, a genetika professzora. Ehhez hozzá kell tennünk, hogy a kémiát megelőzi a szellem, a psziché. Ugyanis a kémiai közvetítőanyagok termelődését gondolataink, érzelmeink befolyásolják. A puszta képzelet képes beindítani az övön aluli aktivitást - egy egész ipar ebből él, méghozzá nem is rosszul. Az idegrendszer parancsára egy enzim nitrogén- oxidokat szabadít fel, amelyek hatására a pénisz artériái kitágulnak és 50-szer több vért engednek beáramolni, mint ernyedt állapotban. Ezzel egy időben speciális szelepek elzárják a vénákat, tehát a vér visszaáramlását, és a betódult, pangó vér hatására a hímtag keménnyé és merevvé válik, egy feltöltött gumitömlőhöz hasonlóan.

 

Pontenciazavarral egyre gyakrabban szembesülnek a fiatal párok is. A közép-európaiaknál jelentős mértékben csökkent a spermiumok száma is

 

Amint megtette kötelességét - illetve, ha valakinek pechje van, még előtte - egy másik enzim hatástalanítja a nitrogén-oxidokat, a beáramlás csökken, megnyílnak az elvezető vénák, és a férfiúi büszkeség megtestesülése zsugorodni, ernyedni kezd. A Viagra és a hozzá hasonló gyógyszerek úgy fejtik ki hatásukat, hogy fékezik a nitrogén-dioxidok elbontását, ezért órákon át tartó erekció is lehetséges. Ez nem fokozza a kéjérzetet vagy a libidót, de stabilizálja a férfiasságot.

 

Hogy miért éppen a férfiak nem bízhatnak a természetben, és miért kell állandóan ilyen külső segítségekhez folyamodniuk, annak számos oka van. Ezek között előkelő helyen áll az alkohol és a nikotin, valamint a szokásos gyanúsítottak: a zsíros ételek, a túlsúly, a mozgáshiányos életmód és a sok stressz. A dohányzás hatására romlik a keringés és károsodnak a hímvessző szövetei. A túl sok alkohol zavarja az idegi impulzusokat, amelyek az agytól a péniszhez futnak, megváltoztatja a spermiumok struktúráját, hatására zsugorodnak a herék és csökken a vérben a tesztoszteronszint.

 

A kegyelemdöfést a stressz adja meg: hatására jelentősen megnő a vér kortizolszintje, amely az agyban blokkol bizonyos ingerületvivő anyagokat, amelyek hatására csökken a tesztoszteron termelődése. A tesztoszteronhiány hatására nem csak az izmok indulnak sorvadásnak, de a libidó is csökken. Nos, könnyen belátható, hogy mindez nem kifejezetten kedvez az erekciónak.

 

A tesztoszterontartalmú készítmények rövid távon segíthetnek, de nem veszélytelenek. Egyfelől azért, mert ezek bevitele a szervezet saját tesztoszterontermelését még inkább fékezi, másfelől, mert a helyes dózist nagyon nehéz eltalálni. A túl sok tesztoszteron legalább annyira káros, mint a túl kevés. Sokkal helyesebb, ha a tesztoszteronszintet természetes módon igyekszünk növelni. Erre az egyik lehetőség, ha sikeresek vagyunk és a versenyben győzünk. Vizsgálatok szerint a kedvenc futballcsapat győzelmének hatására a drukkerek tesztoszteronszintje emelkedik, míg a veszteseket támogatóké csökken, természetesen ugyanez érvényes a játékosokra is. Más vizsgálatok kimutatták, hogy a vonzó nők látványára is emelkedik a hím nemi hormon szintje, méghozzá 30%-kal. Szintén jótékony hatású ebből a szempontból az erősítő edzés, az akciófilmek nézése és végül, de nem utolsósorban a természetes napfény.

 

 

A természetes fény hatására aktiválódnak hormonjaink

Utóbbi tényezőt a legtöbb orvos a mai napig teljesen figyelmen kívül hagyja, és a férfigondok hátterének vizsgálatakor nem számol vele: a természetes napfény hiányával és ennek egészségünkre gyakorolt hatásával.

 

Főleg a fiatal férfiak kezdenek magukban új tulajdonságokat felfedezni, amelyek kifejezetten jót tesznek egészségüknek: például ilyen a gyerekekkel való szeretetteljes bánásmód

 

A fénynek, amely szemünkbe hatol, két funkciója van: az "optikai rész" révén látásunkat biztosítja, az "energetikai rész" révén pedig aktiválja anyagcserénket és hormonmirigyeink működését. Ezt dr. Fritz Hollwich, a Münsteri Egyetem Klinikájának szemész igazgatója évekkel ezelőtt tudományos vizsgálatokkal igazolta. Megfigyelte, hogy a természetes napfény UV (ibolyántúli)-sugarai fontos és pozitív hatást játszanak szervezetünk működésében. Az UV-sugárzás hiányában, mesterséges fénynek kitéve, az emberi szervezetben megnő a kortizol nevű stresszhormon szintje, ami természetes fény hatására ismét normális szintre csökken. A kortizol, amint azt már fentebb említettük, csökkenti a tesztoszteron termelődését.

 

A zoológusok azt is megfigyelték, hogy azoknál a ritka állatfajtáknál, amelyeket mesterséges körülmények között tartanak, mesterséges megvilágításban, és soha vagy csak ritkán látnak napfényt, nélkülözhetetlen a teljes fényspektrumot, tehát a valódi napfényt utánzó, különleges fénycsövek alkalmazása. Ugyanis ezek az állatok terméketlenné válnak, ha hagyományos mesterséges fényforrás alatt tartják őket. És ha mindez igaz az állatok esetében, miért lenne ez alól pont az ember kivétel? Mi szinte állandóan elszigeteljük magunkat a természetes napfénytől: az ablaküvegekkel, a gépkocsi ablakaival és a szemüvegekkel is.

 

Tehát rendkívül fontos, hogy mielőbb visszatérjünk a napfényre, és rendszeresen bizonyos időt a napon töltsünk, és azokban a helyiségekben, ahol hosszabb időt töltünk, teljes fényspektrumot leadó fényforrásokat alkalmazzunk.

 

A férfiakkal foglalkozó orvosok véleménye szerint az utóbbi időben lassan, de észrevehetően kezd javulni pácienseik hozzáállása. Egyre többen hajlandók gyengeségüket elfogadni, és beszélni róla.

 

Hosszú távon azonban nem lesz elegendő, hogy a férfiak rendszeresen eljárnak a szűrővizsgálatokra és felhagynak egy-két káros szokással - alapvető másként gondolkodásra van szükség. A férfiasság újradefiniálására és annak újraértelmezésére, hogy milyen legyen a 21. század férfija. A társadalmi szükségszerűségek és oly sok struktúra rendkívül gyors változása mindezt kikényszerítik.

 

Évszázadokig elegendő volt, hogy valaki férfi, és pusztán e ténytől kivételezett és különleges tagja volt a társadalomnak. Azonban ezek az idők elmúltak, legalábbis a nyugati világban. Amikor Maria Montessori kb. 100 évvel ezelőtt az orvosi egyetemre akart beiratkozni, ehhez a kultuszminiszter különleges engedélyét kellett kérnie. Ő lett Olaszország első orvosnője. Ma a nyugati világban több nő tanul orvosnak, mint férfi.

 

A nehéz, fizikai "férfimunkára" a modern gazdaságnak egyre kevésbé van szüksége, ezt a munkát gépek, robotok végzik a gyárakban, pontosabban, gyorsabban és olcsóbban, mint az ember. Ezzel szemben a munkaerőpiacon egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a szociális kompetencia, a kommunikációs készség és a csoportszellem - márpedig ebben a nők jobban teljesítenek.

V. T.
XIV. évfolyam 6. szám

Címkék: egészségmegőrzés, férfibajok, potenciazavar, tesztoszteron

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.