Egészséges életmód

Beszélgetnek a magzatok

Segíti az újszülött alkalmazkodásást, ha a terhesség idején is kapcsolatot tart vele anyukája

Idén is megrendezik, immár hatodik alkalommal, a Születés hete rendezvénysorozatot. Szakmai előadások, tájékoztatók és kulturális események várják az érdeklődőket május 5-11. között az ország több pontján. A nyitónapot május első vasárnapján a budapesti Aranytíz Művelődési Központban tartják. A nyitónapon délelőtt fél tizenkettőtől előadást tart dr. Raffai Jenő. Ő és Hidas György dolgozták ki a baba-mama kapcsolatanalízis módszerét, amelynek segítségével az anya már születése előtt kommunikálhat gyermekével. És ez - a rendkívüli élmény mellett - mindkettőjükre nagyon kedvező hatással van.


 

Megdőlt már az az elmélet, miszerint az anyaméhben fejlődő gyermek nem érez, nem teremt kapcsolatot, pusztán egy szövetdarab, amely majd csak a szülés után telik meg élettel és értelemmel. Pedig sokan még ma is ezt képzelik, talán azért is, mert másként nehéz volna elfogadni az abortuszokat. A pszichoanalízis atyja, Sigmund Freud viszont a lelki problémák jó részét a születés körüli időkre vezette vissza. Legjelesebb magyar követője, Ferenczi Sándor már 1929-ben megállapította: a nem kívánt gyermek fejlődése születés után elmarad kortársaiétól, hajlamosabb lesz a lelki és testi megbetegedésekre, és ami a legszörnyűbb: az öngyilkosság is gyakoribb közöttük.

 

Az tehát már a múlt század első felében világossá vált: a magzat is igényli a szeretetet. Dr. Raffai Jenő és dr. Hidas György módszere, a baba-mama kapcsolatanalízis azonban mégis forradalmian új. Ők megtalálták a módját annak, hogyan teremtsen kapcsolatot az édesanya magzatával, hogyan értse meg a reakcióit, és reagáljon ennek megfelelően.

 

Raffai Jenő a hetvenes évek elején gyermek- és ifjúsági pszichiátrián dolgozott. Skizofréneket kezelt, és egyre többször figyelt fel arra, hogy ezek a betegek a terápia során olyan fantáziavilágba kerülnek, mintha a terapeuta méhében, belül lennének, és ott érnék őket különböző megpróbáltatások. Ezután létre akart hozni egy külön osztályt, ahol fiatal mentális betegeket kezelnének pszichoterápiával. Még szponzorokkal is tárgyalt, hiába.

 

Raffai doktor nem adta fel. Hidas Györggyel volt pszichoanalitikus kapcsolata, és a két kutató együtt gondolta ki, mit tehetnek, hogy - ha már az osztály nem jöhetett létre - megelőzzék a mentális betegségeket. A magukat az anyaméhbe képzelő páciensek adták a módszer alapját, amivel egészséges anyákat kezelnek születendő gyermekükkel együtt. Ennek tíz éve, azóta folyamatosan csiszolgatják, javítják a baba-mama kapcsolatanalízist, amelynek alapjait a Lelki köldökzsinór című könyvükben írták meg.

 

Érzékeny a kismama a tudatalattira

Hidas György a Vár aljában, pasztorális környezetben, a lakásában fogadja a kismamákat, akik szép számmal érkeznek is hozzá. Többségében harmincas, diplomás nők keresik fel. Hidas György kávéval kínál az angol és magyar nyelvű szakkönyvekkel teletömött helyiségben, és lankadatlan lelkesedéssel magyaráz.

 

- Amikor a kismama először belép hozzánk, még csak kérdezünk. Így ismerhetjük meg minél jobban - mondja, majd sorolja a kérdéseket. Az első és legfontosabb, hogy az anya terhessége kívánt, illetve tervezett-e. A kettő nem ugyanaz. Fontos, hogy megtudják azt is, hányadik terhesség, volt-e korábban művi vagy spontán vetélés, történt-e halva születés. Ha igen, meggyászolta, feldolgozta- e magában az anya ezt a veszteséget? Persze Hidas doktorékat még számos dolog érdekli - többek közt az anya kapcsolata a saját édesanyjával, az anya saját születése -, így tudnak teljes képet alkotni kismamáról és gyermekéhez fűződő kapcsolatáról. Innentől kezdve heti egykét alkalommal körülbelül egy órára találkozik a kismama és a terapeuta. Az analízist már a várandósság legelső szakaszától el lehet kezdeni.

 

- Az anyát relaxációs - testileg- lelkileg ellazult - állapotban segítjük hozzá, hogy kapcsolatot teremtsen a magzattal - folytatja Hidas. - Akik hozzánk jönnek, megtanulják értelmezni gyermekük reakcióit: tudják, hogy most éppen örül, haragszik vagy épp megsértett. A fejlődő gyermeknek mentális élete is van: gondolkodik, álmodik, képzelődik, s mindezt az anya megérzi. Az anya tudatában képek jelennek meg, ezeket sugározza gyermeke felé. Egyfajta telepatikus, pszichés kapcsolat ez, innen az elnevezés, a lelki köldökzsinór. A tapasztalat az, hogy a várandós nők könnyebben hipnotizálhatóak, így érzékenyebbé válnak a tudatalattira, és arra, ami a magzattal történik.

 

Természetesen nem csak azok járnak terápiára, akiknek megadatott, hogy gondtalanul élhessék meg a várandósság kilenc hónapját. Hidas doktorék sok olyan esetben is tudnak segíteni, amikor nincs minden rendben.

 

- Egy asszonynak miómái voltak - említ egy példát Hidas György. - Ezek akadályozták gyermeke egészséges fejlődését. Annyira rossz állapotban volt, hogy a szülésze sajnálkozva tárta szét a karját, mondván: ő már nem tehet semmit, de a gyerek nem biztos, hogy megéri a jövő hetet. Az asszony nem adta fel. Járt hozzánk rendíthetetlenül. Kis idővel később a szülésze döbbenten vallotta be: "Asszonyom, nem tudom, mit csinált, de ez a gyermek tökéletesen egészségesen fejlődik!" Olykor vérzések is zavarhatják a várandósságot. Ilyenkor az anyán keresztül kapcsolatba lehet kerülni a méhlepénnyel. Előfordult már, hogy a vérzés elállt.

 

Sokan azért keresik fel a pszichoanalitikust, mert már a fogantatással gondok merülnek fel. Ilyenkor természetesen biológiai vizsgálat előzi meg a terápiát, de ha orvosilag minden rendben, az analízis gyakran segít. Terapeuta és kezeltje közösen találják meg, milyen lelki okok vezethettek idáig.

 

Nagy Judit sokat tanult a picitől

Az MTV Híradó műsorvezetője, Nagy Judit is járt baba-mama kapcsolatanalízisre. Lánya, Johanna féléves. Büszke anyukája szerint mesésen fejlődik: szinte napról napra úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Ehhez a baba-mama kapcsolatanalízis is hozzájárult. Úgy érzi, rohanó világunkban szükségünk van egy kis befelé fordulásra, és nem csak a testünket kell karbantartani, hanem időt és figyelmet kell szentelni a szellemre és a lélekre is, hogy feloldjuk a stresszt. Már évek óta jógázik, és érdekli minden, "ami egy kicsit a materialista világon túl a lélekkel foglalkozik".

 

- Barátnőmtől kaptam egy könyvet a várandósságom elején. Ez volt Raffai doktor úrék könyve, a Lelki köldökzsinór. Nagyon megfogott a könyv, és amint elolvastam, felkerestem a doktor urat. Persze hajtott az újságírói kíváncsiság is, és az is a szemem előtt lebegett, hogy a stresszes életmódom mellett a baba-mama kapcsolatanalízis gyümölcsöző lehet számunkra. Első gyermekes anyaként különösen szükségem volt támpontokra. A foglalkozások segítettek abban, hogy ne ijedjek meg a váratlan helyzetektől, hogy jól tudjak reagálni és együttműködni a gyermekemmel. Mert az anyasághoz elengedhetetlen az együttműködés mindkettőnk részéről.

 

Judit nagyon hamar kapcsolatot tudott teremteni a gyermekével.

 

- Csodálatos volt, amikor először mozgással reagált a belső kommunikációra, majd meg is jelent előttem! Először azt hittem, csak én akarom ilyennek látni, de amikor eljött a nagy találkozás, a születés napja, rádöbbentem: tényleg vele találkoztam. Már közvetlenül a születése után érezhető volt, hogy ismerősként néz ránk és reagál a környezetére. Nagyon könnyedén alkalmazkodott a külvilághoz, eseményekhez és emberekhez. Így rövid idő alatt sikerült a kis családunknak összeszoknia, alkalmazkodnia az újfajta élethez, ráérezni ennek minden szépségére, és megbirkózni a kihívásokkal. Az analízis során fel kellett készíteni a szoptatásra is, amitől én kicsit tartottam, de szerencsére nem voltak gondjaim. Tökéletesen tudta a technikát!

 

Johanna folyamatosan tájékoztatta mamáját arról, ami éppen körülöttük, bennük zajlik. Amikor például Judit túlhajtotta magát, heves mozgásokkal jelezte, hogy ideje visszavenni a tempóból. Ha kétségek gyötörték vagy aggódott a rá váró feladat súlya miatt, békét sugárzó képekkel igyekezett megnyugtatni mamáját. Nem véletlen, hogy Judit úgy érzi: várandóssága, magzatával való kapcsolata egyfajta önismereti út is volt a számára.

 

Bekapcsolódik az apa is

A baba-mama kapcsolatanalízis során eljön az a pillanat, amikor az apák is bekapcsolódnak a kommunikációba.

 

 

 

- Eleinte voltak fenntartásai a férjemnek, de ami Johanna születése után történt velünk, kellő bizonyíték arra: érdemes volt mindezt végigcsinálnunk. Férjem hihetetlen magabiztossággal, kitartással és türelemmel látta el kislányunkat, amikor én nem lehettem velük. Arról nem is beszélve, hogy a szülésnél is igazi segítő tudott lenni, ezért is szoktam azt mondani: Johannát nem én hoztam a világra, hanem mi együtt. A közös felkészülésnek és élményeknek köszönhetően családdá születtünk a szülőszobán.

 

 

Felkészül az anya a szülésre,a baba a születésre

A baba-mama kapcsolatanalízis természetesen több, mint megelőzés. A foglalkozásoknak számos, az elmúlt évtized tapasztalatai alapján bizonyítottan kedvező hatása van:

 

• Javítja az anya-gyermek kapcsolatot. Az anya megtanulja értelmezni gyermeke jelzéseit.

 

• A gyermek születése után jobban, gyorsabban fejlődik, mint kortársai. Könynyebben teremt kapcsolatokat.

 

• A későbbiekben ezeknek a gyerekeknekaz intelligenciamutatói sokkal jobbak.

 

• Az anya saját magával kapcsolatos problémáit, bizonytalanságait is oldják a foglalkozások. Nemegyszer előfordul, hogy az anyának már szülés előtt problémákkal kell megküzdenie – elhagyta az apa, nem akarta a terhességét stb. –, ilyen esetekben is segít feldolgozni a történteket a terápia.

 

 

• A várandósság végére felkészíti az anyát a szülésre, gyermekét a születésre. Bátorító, tájékoztató szövegeket olvasnak fel az anyának, amelyeket ő közvetít a gyermekének. A tapasztalat azt mutatja: a terápián részt vett anya-gyermek párosok között sokkal erősebb, bensőségesebb kapcsolat alakul ki.

Herskovits Eszter
XIV. évfolyam 5. szám

Címkék: baba-mama, kapcsolatanalízis, magzat, szülés, születés, terhesség, várandósság

Aktuális lapszámunk:
2021. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.