Egészséges életmód

Böjtkúra a gyakorlatban

Gyógyböjt – testi-lelki regeneráló kúra 2. rész


 

Az ébredő természet mindannyiunkat arra ösztönözhet, hogy mi magunk is tisztító-megújító kúrába kezdjünk. A téli hónapokban testünk nagy mennyiségű salak- és méreganyagot halmozott fel, ezektől házi böjtkúrával is megszabadulhatunk. Így testünk és lelkünk egyaránt regenerálódik.

 

Életünk során hihetetlen mennyiséget eszünk meg. Az élelmiszerek szervezetünkben energiává változnak, majd az emésztőcsatornán át kiválasztódnak. Mire elérjük 65. évünket, az ily módon elfogyasztott és felhasznált ételek és italok nem kevesebb mint 50 tonnát tesznek ki. Ennek az elképzelhetetlen mennyiségnek manapság nem kis részét olyan mesterséges anyagok alkotják,mint a tartósító-, stabilizáló-, színezőanyagok,mesterséges aromák. Másfelől kortársaink többsége túlságosan sokat fogyaszt zsírból, cukorból és fehérjéből. Amit emésztőrendszerünk nem képes belőlük elégetni, az mérgek és salakanyagok formájában halmozódik fel a szövetekben és sejtekben.

 

  

Az otthon végzett böjtkúra keretében nem csak arról kell gondoskodnunk, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk. A regenerációs programnak a mozgás és a lazítás egyaránt részét képezi

 

Főként az oxigén- és mozgásszegény téli hónapokban jelennek meg a testünkön itt is, ott is kis zsírpárnák, amelyektől szeretnénk minél hamarabb megszabadulni. Erre a célra sokan a különféle csodadiétákat próbálják ki. A csontsovány modellalkat elérésére tett erőfeszítések azonban könnyen jojóeffektust idézhetnek elő, azaz a testsúly folyamatosan ide-oda mozog: a lekoplalt kilók kamatostul visszatérnek. Ennél sokkal hasznosabbak a böjtkúrák, amelyeket otthon is végrehajthatunk. A tél végén valóságos tavaszi nagytakarításnak számítanak, amelynek során az egész szervezet megszabadulhat a salakanyagoktól.

 

A böjt egyidős az emberiséggel, évszázadokon át a legfőbb gyógyító módszernek számított. A szentírásban nem kevesebb mint 74 utalás található erre a témára. Mózes például hosszú böjttel készült fel arra, hogy felmenjen a Sínai-hegyre, és átvegye a kőbe vésett parancsolatokat. Maga Krisztus is 40 napot böjtölt a sivatagban.

 

Az iszlám vallás megalapítója, Mohamed (570-632) ugyancsak hosszas böjtölés után látta meg a Koránt. Ennek a látomásnak a hónapja azóta is szentnek számít, és ramadán névre hallgat, ami annyit tesz, nyugalomban lenni. A Buddhának nevezett Sziddhárta Gautama (i. e. 550-480), aki 29 évesen hagyta el otthonát, böjtöléssel jutott el a megvilágosodáshoz. Régóta ismert a böjtölés a hinduizmusban is, ahol siva vagy sravan névre hallgat.

 

   

Más állatokhoz hasonlóan a rókák, őzek és nyulak is lemondanak a táplálékról, ha betegek

 

A természetgyógyászat történetében a böjt központi szerepet játszó módszer volt. Hippokratész, a görög orvos (i. e. 460-375) ezt tanította: "Aki több táplálékot vesz magához, mint amennyire az életerejéhez szüksége van, az megbetegszik. Itt csak az segít, ha kevesebbet eszik, ha valóban újra egészséges akar lenni." Tovább pedig így írt: "A belső orvos működésének serkentéséhez a legkényelmesebb és leghatásosabb módszer, ha elhagyunk minden táplálékot. Hasonlóképpen a test megtisztításának és az ezzel járó éberségnek is csodálatos a gyógyító ereje."

 

Galénusz (130-199), a görög származású római orvos, Marcus Aurelius császár személyi orvosa szintén a böjt lelkes híve volt, és javaslatai a mai napig megfontolásra érdemesek. A Benedek-rendi apáca, Hildegard von Bingen (1098-1179) számos írásában ajánlotta a böjtöt mint alapvető terápiát nem kevesebb mint 40 különféle megbetegítő hatású tényezőre. A késői középkorban Paracelsus (1494-1541) megalkotta a belső orvos fogalmát, amely böjtölés útján serkenti a szervezet öngyógyító erőinek működését.

 

Böjt: kímélő és regeneráló kúra

Hogy a böjt elősegíti az egészség visszaszerzését és megőrzését, arra az állatvilágban is találunk példákat. Amikor a kutyák, a nyulak, az őzek vagy a rókák megbetegszenek, lemondanak az evésről, hogy megindulhasson szervezetükben a természetes gyógyító folyamat. Még a különféle állatok téli álmának is ez lehet a háttere, mint egyfajta biológiai regeneráció.

 

A böjt gyógyító ereje megmutatkozott az elmúlt évszázadok éhínségei idején is. Bizonyított tény, hogy azokban az időkben, amikor az emberek nem jutottak hozzá kellő mennyiségű ennivalóhoz, ismeretlenek voltak az olyan betegségek, mint a cukorbaj, a köszvény vagy a magas vérnyomás. 

 

Testünk nemritkán maga jelzi, hogy átmenetileg nem igényel szilárd táplálékot. Hasmenés, gyomor-bélrendszeri panaszok vagy megfázás esetén a szervezet többnyire magától is étvágytalansággal reagál, hogy meg tudjon gyógyulni.

 

  

A salakanyagok az egész testet megterhelik. A plakkok lerakódnak az erek falán (balra). Az erek eldugulnak (jobbra, egy szívverőér), és szívinfarktus, illetve szélütés fenyeget

 

A böjtöt valóban kímélő és regeneráló kúrának tekinthetjük. Ha egy bizonyos időre lemondunk a táplálékról, magasabb fordulatszámra kapcsol immunrendszerünk. A kórokozók szaporodása fékeződik vagy teljesen elpusztulnak, az elöregedett sejtek nagyobb mennyiségben bomlanak le, a sejtképződés fokozódik, az ízületekben, vérerekben, izmokban, kötő- és zsírszövetben kialakult lerakódások feloldódnak és kiválasztódnak. A böjtölés a léleknek is jót tesz, mert érzékenyebbé, lazábbá és terhelhetőbbé teszi. 

 

Modern társadalmunkban a legtöbb ember túlságosan sokat eszik. A mondás szerint amit megeszünk, annak csak egyharmadából élünk mi, a másik kétharmadból az orvosok élnek. Jelenlegi étkezési szokásaink oda vezettek, hogy az elmúlt évtizedekben drámaian megnőtt a civilizációs betegségekben szenvedők száma.

 

A túl sok evést már gyerekkorban megtanuljuk. Az "egy kanállal a mama kedvéért, egy kanállal a papa kedvéért" mondás jegyében már a kisgyerekeket túletetjük. Iskoláskorban a fő táplálék a csoki, a fast food és az édességek, amelyek túlterhelik a gyerekeket. A felnőtteknél sincs ez másképp: rájuk a nassolás és az élvezeti mérgek fogyasztása a jellemző. Ezzel egyidejűleg kortársaink többségénél vitamin-, ásványianyag-, nyomelem- és rosthiány figyelhető meg.

 

 

A kisebb táplálkozási „bűnökben” semmi kivetnivaló nincs. De a jóléti társadalmakban sok ember túl sokat, túl sok édeset és túl zsírosat eszik
 

Ha a túlterhelt és megfelelő tápanyagokkal el nem látott szervezet figyelmeztető jeleket ad le, tüneteinket mindenféle tablettákkal és porokkal nyomjuk el. A mind gyakoribbá váló panasz miatt az orvostudomány megalkotta a "metabolikus szindróma" fogalmát. Ez a kifejezés a "házi készítésű" anyagcserezavarok, azaz az egyszerre jelentkező magas vérnyomás, magas vércukorszint, magas vérzsírszint és elhízás együttesét takarja.

 

Bizonyított tény, hogy a kilúgozott és szervezetünket túlterhelő táplálék, illetve a táplálkozásfiziológiai irányelvek figyelmen kívül hagyása miatt ötven év alatt akár 18 kiló salakanyag is felhalmozódhat a szervezetünkben. Ez a hulladék mindenekelőtt az érrendszert terheli meg, és ezzel elősegíti az érelmeszesedés kialakulását. Az eredetileg rugalmas érfalak a lerakódások hatására merevvé és átjárhatatlanná válnak. Ez a folyamat általában észrevétlenül játszódik le az évek folyamán, anélkül, hogy bármilyen fájdalmat vagy panaszt idézne elő. Ám hirtelen-váratlan módon egyszer csak elzáródik egy ér, és kialakul az infarktus. Ez megtörténhet a szívben ugyanúgy, mint az agyban vagy a szervezet más területein.

 

Ehhez további rizikófaktorok is társulnak, például a megnövekedett vérzsírértékek. Ha az összkoleszterin szintje 100 ml vérben meghaladja a 250 mg-ot, akkor az erek is károsodnak. Az úgynevezett plakkok (lerakódások) ezenkívül elősegítik a magas vérnyomás kialakulását is, mivel a vér keringési sajátosságai romlottak. Az anyagcsere káros befolyásolásával ezenkívül fennáll a veszélye a cukorbajnak, a máj- és epebetegségeknek és nem utolsósorban az elhízásnak.

 

A böjtkúra a testsúlyunknak is jót tesz, mert a kiindulási súlytól és a nemtől függően a napi súlyvesztés akár 500 grammot is kitehet
 

A túlfárasztott szervezet állandó megterhelése ördögi kört idéz elő. Aki ebből ki szeretne törni, annak rendszeres időközökben (évente két-három alkalommal) öt-hét napos otthoni böjtkúrát tanácsos végeznie, és utána átállni helyes táplálkozásra.

 

A természet újjáéledése különösen jó alkalmat kínál arra, hogy tetté változtassuk elhatározásunkat, és kipróbáljuk a böjtöt. Többnyire néhány nap elteltével már érezhető az egész szervezet áthangolódása. A böjtölő jobban érzi magát, energikusabb és nő a teljesítőképessége. A megtisztulás hatására helyreáll az immunrendszer, a beálló súlyveszteség pedig a folyamat kellemes mellékhatása.

 

 

Otthoni böjt: majdnem mindenkinek való

A gyógyböjt azt jelenti, hogy egy meghatározott időre önként lemondunk a szilárd táplálékról. A folyadékbevitelt azonban nemcsak megtartanunk, hanem még fokoznunk is kell. Ha szervezetünket átmenetileg táplálék nélkül hagyjuk, az anyagcsere kívülről leáll, és megkezdődik a saját tartalékok leépítése. Ez azt jelenti, hogy a szervezet megszabadul a fölösleges dolgoktól, a lerakódásoktól, a kóros és terhelő anyagoktól. A salakanyagok, szöveti burjánzások és zsírraktárak leépülnek, így a böjt során a szervezet radikális megtisztuláson esik át.

 

 

Ideális böjtkúra esetén: az ananászlé
serkenti a zsír- és fehérjeemésztést

 

Minden felnőtt (az idősebbek is) böjtölhet, és ehhez nem szükséges ágyba feküdni. Néhány kivétel azért akad: olyanok, akiknél a következő problémák állnak fenn:

 

- pajzsmirigy-túlműködés,

- gyomor-bélrendszeri gyulladás vagy daganat,

- lázas fertőző megbetegedés,

- súlyos májkárosodás,

- magas fokú idegesség,

- depresszió,

- agyi vérellátási zavarok.

 

Ők a böjtölést csakis orvosi felügyelet mellett végezhetik. Ugyanez áll a műtéten nemrégiben átesett betegekre, az időskori gyengeségben szenvedőkre és az alultápláltakra.

 

Szintén az orvossal kell megbeszélni a böjtkúra elkezdése előtt az olyan gyógyszerek szedését, mint béta-blokkolók, magas vérnyomásra való gyógyszerek, vérhígítók, vércukorcsökkentők.

 

 

Az előkészítő szakaszban a snackeket nyerskoszttal helyettesítsük

 

Amennyiben a böjt alatt az egyébként magasvérnyomás-, vércukor-, vérzsír- és húgysavértékek normalizálódnak, akkor az orvossal egyeztetve lehetőség van a megfelelő gyógyszeradag csökkentésére. A böjtkúra idején a hormonális fogamzásgátlót kizárólag este vegyük be, mert napközben megnő a bél kiválasztó tevékenysége, és emiatt nem garantálható a biztonság. Amennyiben a böjtölés során az első-harmadik napon krízis áll be, az az esetek többségében jó jel. Nem veszélyként kell felfogni, hanem gyógyreakcióként. A lehetséges kezdeti reakciók a következők: izzadás, reflux, fejfájás, szájszag, lepedékes nyelv, bőrkiütés, bélpanaszok, hasmenés, zavaros vizelet, vérnyomáscsökkenés, fázás, didergés, izomgörcsök, gyengeség, hangulatingadozás. Az első napokban a húgysavértékek is megemelkedhetnek némiképp.

 

Ha azonban a panaszok három napnál tovább tartanak, akkor böjtkúrában járatos orvoshoz kell fordulnunk. Ez ugyanis lehet a test súlyos elsalakosodásának és mérgezettségének jele. Az úgynevezett visszamérgezés következtében azonban a lerakódott anyagok és toxinok újra a vérbe jutnak, és zavaró hatásúak lehetnek.

 

 

Ha naponta mozgunk egy félórát, például biciklizünk, elegendő oxigénhez juttatjuk a szervezetünket

 

Időközben a korábban átvészelt egészségi zavarok rövid időre újra megjelenhetnek, hogy utána újra eltűnjenek. Leginkább olyan tünetekről van szó, amelyeket valamikor korábban kémiai gyógyszerekkel kezeltünk és ezzel elnyomtunk.

 

A böjt kezdetekor előfordulhat, hogy erős éhséget érzünk. Két-három nap múlva, amikor az izmokban és a májban lévő cukorraktárak felhasználódnak, a test automatikusan takarék lángra kapcsol, és az étvágy teljesen alábbhagy. A legtöbb böjtölőnél azonban, akik legalább két-három liter vizet megisznak, és gondoskodnak arról, hogy a beleik megfelelően kiürüljenek, az erősebb éhségérzet egyáltalán nem jelentkezik.

 

Nőknél a súlyveszteség napi 200-300 grammot tesz ki, a férfiaknál 300-500 grammot. Az első két böjtnapon a fogyás akár két kilót is kitehet, ám ennek a bél kiürítése és a kezdeti erős vízkiválasztás az oka. Utána a fogyás hullámvonalszerű mintát követ. A súlyvesztés leállása a vízháztartás működési zavarának jele lehet, amit ki kell vizsgáltatni.

 

Mire ügyeljünk böjtöléskor?

A böjtöt nem egyik napról a másikra kell elkezdeni, hanem előkészítésre van szükség. Már egy héttel a kezdete előtt a táplálék kalóriatartalmát csökkenteni kell, a legjobb oly módon megoldani, hogy főként növényi eredetű táplálékot eszünk. Iktassuk ki étlapunkról a húsokat, kolbászféléket, tojást, sajtot és sót. Amint úgy érezzük, jóllaktunk, fejezzük be az evést. Nagyon fontos, hogy az ételt jól megrágjuk.

 

Sikeres "segédeszköz", ha az evőeszközt minden egyes harapás után letesszük, és a nassolást nyers falatokkal helyettesítjük. Az élvezeti cikkeket teljesen felejtsük el! A böjtölés sikerét inkább valószínűsíti, ha a kúrát a partnerünkkel vagy a barátainkkal együtt végezzük. Ez növeli a motivációt és a kitartást.

 

 

A tusolást hideg vízzel zárjuk le, ez serkenti a vérkeringést

 

Nagyon fontos a kúra alatti megfelelő mozgásprogram. Nem kell túlzásba vinnünk önmagunk kímélését, csak az extrém megerőltetést kell kerülnünk. Hogy a szervezet oxigénigényét fedezzük, naponta legalább 20-30 perces, mérsékelten megerőltető edzésprogramot hajtsunk végre. Az oxigén azért nélkülözhetetlen, mert segítségével gyorsabban égnek el a lebomlott salakanyagok. Jó ötlet a friss levegőn való séta, a torna, az úszás, a biciklizés, a kocogás. Az edzés intenzitását úgy számoljuk ki, hogy a pulzusunk 180 mínusz az életkorunk legyen percenként.

 

A légzőgyakorlatok is nagyon fontosak ahhoz, hogy biztosítsuk a sejtek megfelelő oxigénellátását. Másfelől az oxigén katalizátorként szolgál a nyirokrendszernek, amely kiválasztja a szervezetből a méreganyagokat. A következő gyakorlatokat naponta elvégezhetjük vagy a nyitott ablaknál, vagy a szabad levegőn: lélegezzünk be mélyen az orrunkon át, tartsuk bent a levegőt néhány pillanatig, majd fújjuk ki a szájunkon, sziszegő hanggal kíkísérve. A gyakorlatot 10-15-ször ismételjük meg.

 

 

A rizs és a párolt zöldségek megkönnyítik a visszatérést a normális táplálkozáshoz

 

A gyógyböjt alkalmat ad arra, hogy a szokottnál nagyobb gondot fordítsunk önmagunkra, és megszabaduljunk lelki "szemetünktől" is. A kúra alatt szánjunk időt arra, hogy elolvassunk egy jó könyvet, hallgassunk zenét, pihenjük ki magunkat. Hasznosak a lazító gyakorlatok, az autogén tréning és a jóga is. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy a böjt ideje alatt is megőrizzük jókedvünket.

 

Az otthoni tavaszi böjtkúrára a legalkalmasabb a nulldiéta és a léböjt, amelyet a szabadságunk ideje alatt, de munka közben is elvégezhetünk.

 

 

Böjtkúrák otthoni használatra

Rövid böjt: nulldiéta

A rövid időtartamú böjtként alkalmazott nulldiéta 5-7 napig tart. Ennek során szigorúan mellőzni kell bármiféle táplálék bevitelét.

 

Az 1. nap: felébredés után keverjünk el 40 gramm galubersót egy fél liter langyos vízben, és a folyadékot tíz perc alatt, kortyonként igyuk meg. Utána tusoljunk le, előbb meleg, majd hideg vízzel. Ez méregteleníti a bőrt. Ezt követően igyunk meg egy csésze rozmaringteát, amely stabilizálja a vérkeringést. A teához egy teáskanál rozmaringlevelet forrázzunk le egy csésze vízzel, 5 percig hagyjuk állni, szűrjük le, majd édesítés nélkül, kortyonként igyuk meg.

 

Nagyon fontos, hogy napközben folyamatosan elegendő mennyiséget igyunk (2-3 liter), a legjobb a nátriumban szegény, buborékmentes ásványvíz vagy gyógynövénytea. Délben megfelelő az édesköménytea (ugyanúgy készítve el, mint a rozmaring), amely csökkenti a puffadást és megnyugtatja a beleket. Este igyunk egy csésze citromfűteát (ugyanúgy készítsük el, mint a rozmaringteát), amelynek lazító és altató hatása van.

 

A böjtkúra alatt a megfelelő mennyiségű, friss levegőn végzett mozgás és a légzőgyakorlatok mellett nagyon fontos az éjszakai nyugalom. A böjtölő testnek elegendő pihenésre és lazításra van szüksége. Ebből a legnagyobb részt az éjfél előtti alvás tegye ki, azaz korán feküdjünk le, úgy este 9-10 óra tájban.

 

  

A friss levek jótékony hatásúak, a bodza például erősíti az idegeket, míg a cseresznye megújítja a vért

 

A 2. napon reggel a glaubersós oldat helyett egy fél liter szénsavmentes ásványvizet igyunk meg. Ezt követően vegyünk rozmaringos fürdőt (20 perc),majd röviden tusoljunk le hideg vízzel. Reggelire megint csak rozmaringteát igyunk, délben egy csésze édesköményteát, este egy csésze citromfűteát. Ahogyan az első napon,most is ügyeljünk a megfelelő mennyiségű mozgásra és ivásra. Este megint csak 9-10 óra tájban feküdjünk le aludni.

 

A 3. napon felébredés után újra igyunk meg egy fél liter langyos vízben feloldott 40 g glaubersót, tíz perc alatt, kortyonként. Mivel még vannak táplálékmaradványok és salakanyagok a bélben, ez a béltisztítás elengedhetetlen. Egyébként az előző napi programot folytassuk.

 

A 4. napon ugyanazt csináljuk, mint a másodikon. Eddigre a böjtölés már rutinná vált, és már érezzük a megújulást és az áthangolódást. A testi felfrissülésen túl szellemi és lelki kiegyensúlyozottság is érzékelhető.

 

Az 5. nap ugyanúgy folyik le, mint a 3. Mivel már hozzászoktunk a böjtöléshez, és a regeneráció egyértelműen érezhető, a kúrát nyugodtan meghosszabbíthatjuk két további nappal. Ennek keretében a 6. nap a másodiknak, a 7. nap a 3. napnak felel meg.

 

A következő két nap a böjt megtörésével jellemezhető. Ezt azt jelenti, hogy kíméletes módon újra hozzászoktatjuk a szervezetünket a szilárd táplálékhoz, mivel az anyagcserét újra át kell állítani normál táplálkozásra. Így elkerülhető az anyagcseresokk, amely megsemmisítené a kúra előnyeit.

 

   

Gyógyító teatrió: a rozmaring (balra) élénkít, az édeskömény (középen) szabályozza az emésztést, a citromfű (jobbra) egészséges álmot hoz

 

A 6. vagy 8. napon, azaz az átállás első napján délben és este együnk meg egy-egy tányér zabnyáklevest és egy-egy fél reszelt almát. Közben sok friss zöldséglevet igyunk (répa, zeller, krumpli), és gyógynövényteát (rozmaring, édeskömény, citromfű).

 

A 7. vagy 9. napon, azaz a böjt megtörésének második napján reggel együnk meg egy vékony szelet barna kenyérből készült pirítóst egy kis vajjal, délben valamilyen könnyű, rizsből készült ételt, este pedig egy tányér zabnyák- vagy krumplilevest. A táplálékot alaposan rágjuk meg (legalább 20-30-szor minden falatot), és csak úgy nyeljük le. Észrevehetjük majd, hogy az ételek ízét sokkal intenzívebben érezzük, ezért a korábban megszokottnál jóval kevesebb sóra vagy fűszerre van szükségünk.

 

A megszokott, teljes értékű táplálkozásra való átmenet hét napig tarthat, párolt zöldséggel, krumplis ételekkel, rizzsel, salátákkal, zöldségekkel és gyümölcsökkel, sovány tejjel és túróval. Arra ügyeljünk, hogy ezeket az ételeket nyugalomban fogyasszuk el, és mihelyt úgy érezzük, jóllaktunk, azonnal hagyjuk abba az evést. A napi folyadékbevitel továbbra is maradjon legalább két liter.

 

Ha a bélnek a böjt megtörése alatt nehézségei vannak a kiürüléssel, reggelente néhány darab, előző éjszakára beáztatott aszalt szilvát együnk meg, vagy igyunk meg egy pohár citromos vizet. Ez segít újra rendbe hozni a székletürítést. Hashajtót semmiképpen se használjunk! Viszont renyhe bélműködésnél segíthet a búzakorpa vagy a lenmag is.

 

Gyógyító léböjtkúra

A tavaszi megújulás másik lehetősége a léböjtkúra, amelyhez - akárcsak a nulldiétához - bizonyos előkészületekre van szükség. Már az egyhetes felhangoló időszak alatt naponta háromszor igyunk meg egy-egy pohár zöldség- vagy gyümölcslevet az étkezésekhez, hogy a szervezetünk hozzászokjon a böjtkúrához. Amennyiben lehetséges, a leveket mindig frissen készítsük gyümölcscentrifugával, és csak biológiai termesztésből származó alapanyagot használjunk. A zöldséget-gyümölcsöt alaposan mossuk meg vízzel, vágjuk kis darabokra, és úgy préseljük ki a levüket.

 

A bioboltokban kaphatók eltartható, üveges biolevek, amelyekben nincs se tartósítószer, se színezőanyag. Ezeket egyenként vagy vegyesen is alkalmazhatjuk böjtkúrához, a zöldségleveket azonban ne kombináljuk gyümölcslevekkel. Semmiképp se igyuk egyik pohárral a másik után, hanem lassan és kortyonként. Az ízüket csak akkor érezzük igazán, ha úgy ízlelgetjük, mint a bort, ide-oda mozgatjuk a kortyot a szánkban.

 

A szigorú táplálékmegszorítással kombinált léböjtkúránál a napi adag legalább 3/4 liter préselt lé, amelyet napi három-öt adagra kell elosztani. Ezekben a levekben kevesebb a kalória, és hasonló tisztító hatásuk van, mint a nulldiétának. A bennük lévő sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem is hozzájárul az egészségünkhöz, mivel szabályozza a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Bizonyos ásványi anyagok, például a kálium, egyidejűleg a veséken keresztül is serkentik a salaktalanítást.

 

Az egyhetes előkészítő szakasz után az 1. napon felébredés után tíz perc alatt igyunk meg egy fél liter vízben feloldott 40 g glaubersót. Utána tusoljunk le, előbb meleg, majd hideg vízben. Ezt követően igyunk meg egy csésze rozmaringteát, amely már a nulldiétából ismerős. Egy fél órával később lássunk neki az első adag lének (150 ml), amelyet úgy igyunk, hogy minden kortyot jól megforgatunk a szánkban. A második adagot 9 és 10 óra között fogyasszuk el, a harmadikat délben, a negyediket délután 15 és 16 óra között, az ötödiket este hatkor (mindig 150 ml). Közben két-három liter nátriumszegény, szénavmentes ásványvizet igyunk meg.

 

A délután folyamán igyunk egy csésze édesköményteát, esténként lefekvés előtt (21 és 22 óra között) pedig egy csésze citromfűteát. Nagyon fontos a napi mozgás a friss levegőn, légzőgyakorlatokkal kombinálva.

 

A 2. napon a reggeli glaubersós víz helyett egy fél liter szénsavmentes ásványvizet igyunk. Ezt követően 15-20 percig fürödjünk kellemes, rozmaringos, testmeleg vízben, majd hideg vízzel tusoljunk le. Ezt a már leírt napi program követi.

 

A 3. nap megfelel az első nap előírásainak, a 4. nap a másodiknak. Az 5. nap a 3. napnak felel meg. A léböjtkúrát igény szerint szintén meghosszabbíthatjuk két nappal, ezek szerint a 6. nap a 2., míg a 7. nap a 3. nap előírásainak felel meg. Az ezt követő két napon megtörjük a böjtöt. A kíméletes áttérést a szilárd táplálékra ugyanolyan előírások szabályozzák, mint a nulldiétánál.

 

 

Általános böjtszabályok

Akármelyiket próbáljuk ki, böjtölésnél vegyük figyelembe a következő szabályokat:

 

Szájhigiéné: a méregtelenítés miatt előfordulhat erős szájszag és lepedékes nyelv. Ezért napközben is gyakrabban mossunk fogat, és a tisztogatásból a nyelvünket se felejtsük ki. Szájöblítésre használhatunk gyógynövényes szájvizet vagy klorofilltablettákat.

 

Béltisztítás: mivel a böjt során még akadnak táplálékmaradványok a bélben, minden második nap szükség van a glaubersós béltisztításra. Pangó széklet esetén szóba jöhet a beöntés is, egy liter langyos vízzel vagy kamillateával. Próbáljuk meg a vizet néhány percig a bélben tartani, mielőtt a vécére megyünk.

 

 

A léböjt során naponta 3/4 liter friss levet igyunk meg, adagokra elosztva

 

Gyógyteák: egészségi állapotunktól függően a következő gyógynövényekből főzhetünk teát:

 

* Kamilla: gyulladásra hajlamos gyomor és bél esetén

* Ánizs: légúti megfázások esetén

* Zöldárpa: köszvényre és reumára való hajlam esetén

* Pásztortáska: erősebb vízkiürülés esetén

* Boróka: szívbántalmak esetén

* Orbáncfű: hangulati ingadozások esetén

 

Rendszeres böjtnapok: egészségünk megőrzése érdekében a böjtkúrát követően beiktathatunk heti egy böjtnapot (nulldiéta vagy léböjt), így tartósabb lesz a pozitív hatás.

 

- dr.ki -
XI. évfolyam 4. szám

Címkék: böjtkúra, gyógyböjt, regeneráló kúra

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.