Egészséges életmód

Cukorbaj a természetgyógyász szemével

    Ajánlott cikkeink a témában:


 

Rendelőmben egyre többen jelentkeznek az úgynevezett időskori, azaz a 2-es típusú cukorbetegség természetgyógyászati alap- és kiegészítő terápiájáért.

 

A betegség kialakulásában a helytelen táplálkozási szokások, a mozgásszegény életmód, a genetikailag öröklött hajlam mellett egyre inkább olyan lélektani okok jelentkeznek, amelyek gyökerei a társadalmi diszharmóniában kereshetők. A statisztikai adatok szerint egyre nő az egyedül élők, magányosok – elsősorban hölgyek – táborában a betegség, de a menedzsereknél is ugrásszerű az emelkedés.

 

Ezekben a csoportokban a magány a legszembetűnőbb közös vonás! Az idősödő hölgyek általában özvegyek, párjukat pár éve vesztették el, a gyermekek, unokák élik a saját életüket, s még a telefon is ritkán csörren. Az egyedüllét, a félelem, a keserűség, a magány előhívja a tudattalanból a csecsemőkori biztonságérzet emlékét, amely az anyatejjel és a tejcukorral,

 

vagyis az édes ízzel azonosul. Ha a keleti gyógyászat oldaláról közelítünk, akkor ez a manipura csakra – analógja a solar plexus – energetikai diszharmóniája. A menedzseréletet élő vállalkozóknál, legyenek bármilyen anyagi szinten, a bizonytalanság érzete okozza lényegileg ugyanezt a helyzetet.

 

A vércukorszint tartós, kezeletlen ingadozása eredményeként először a bőrgyógyászati problémák alakulnak ki – állandósult viszketés, elsősorban a lábszárak külső felén (ezek a fel- és leszálló vastagbéllel analóg területek), seborrhea a fejbőrön, szemöldökön, szakállon, bajuszon, bőrgombásodás, körömgombásodás (elsősorban a nagylábujjakon, melyek a lép-hasnyálmirigy predilectiós pontjai). Jelentkezhetnek még pszoriatikus és ekcémás bőrelváltozások elsősorban a könyökökön és a térdeken, valamint ezek hajlataiban, amelyek a vastagbél máj- és lépkanyarjának analóg pontjai. De itt kell megemlíteni az egyre gyakoribb neuropátiát és a retinopátiát is, nem beszélve a mélyvénás trombózisok és az amputációk sokaságáról, valamint a lábszárfekély különböző formáiról.

 

Mindezek ok-okozati szinten elsősorban a sav-bázis egyensúly felborulásának s a sejtszintű éhezésnek a következményei. Mikor éhezik a sejt? Egyaránt éhezik hiper- és hipoglikémiás állapotban, mert az előző esetben a vércukorszint olyan koncentrált, hogy a sejtekből minden nedvesség kiáramlik, a második esetben meg nincs, amit felvegyenek a sejtek. A sejt élni akar, így elkezdi saját magát lebontani.

 

A viszketés azért jelentkezik, mert a sejtekben lévő vegetatív idegrendszeri terminálokat körülvevő, informatikai feladatot ellátó, dinamikus gélállapotú víz mennyisége is csökken, struktúrája romlik, s az idegrendszeri terminálok védelem nélkül maradva állandó irritatív helyzetbe kerülnek.

 

A tünetek kialakulásában szerepet játszik az epeelválasztás is. Az epe és hasnyálmirigy lényegileg egy rendszer, az egyik zavara rányomja a bélyegét a másikra, s viszont. Ha tehát az epe nem ürül be normálisan a duodenuba, akkor nincs normális zsíremésztés, s ekkor hiányos a zsírban oldódó vitaminok felszívódása, s ezek következménye a bőr és a szem elváltozásaiban, de más funkciókban is nyomon követhetőek. Hasonló a helyzet a retinopátia esetében is. A rendkívül finom végartériák diszfunkciója maga után vonja a szem először részleges, majd teljes állapotromlását, kialakulhat a szem túlnyomása (glaukóma).

 

Hasonló a helyzet minden olyan területen, ahol nincs lehetőség a korrekcióra, tehát károsulhat az agy, a vese és minden egyéb hasonló terület.

 

A sav-bázis egyensúly savi irányba történő eltolódása is egy sor következménnyel jár! A mikrobiológiai rend felborul, mycosisiók alakulnak ki, romlik a kalcium-anyagcsere, azaz a másodlagos sav-bázis egyensúly belépése miatt egyre nagyobb lesz a kalciumvesztés, s ez nem csak a csontritkulásban, hanem a sejtek egymás közti kommunikációs zavarában és egyes görcskészségállapot kialakulásában is szerepet játszik.

 

A 2-es típusú cukorbetegség az egész szervezet általános sejtszintű alapregulációs zavara. Ennek megfelelően a terápia alappillérei:

 

1. Mono- és diszacharid-mentes, keményítőre, lúgosító leveles salátákra alapozott étrend, amelyet ki kell egészíteni krómvegyülettel.

 

2. Be kell állítani a sav-bázis egyensúlyt, bioflavonoidokkal és egyéb fizioterápiás módszerekkel, fokhagymával, elő kell segíteni a kapilláris keringést.

 

3. Javítani kell gyógynövényteákkal, zöldségekkel, fekete, savanykás gyümölcsökkel a pancreas működését (pl. kapor, csicsóka, fehér hüvelyű zöldbab, áfonya, feketeribiszke, pitypanglevél-saláta, megfelelően összeállított teák: fehér babhéj, fehér fagyöngy, kecskeruta, áfonya, szederlevél, kukoricabibe, szamócalevél stb.).

 

4. Külsőleg javítani kell a bőr állapotát vadgesztenye-tartalmú krémekkel, a lábszárfekélyre nyers, magunk rágta útifüvet, cickafarkot, pásztortáskát tenni, lemosni ugyanezek főzetével, kenni aloe vera-géllel, homoktövismag-olajjal, hinteni zeodrayporral. Bőven kell fogyasztani zöld lucernát (kivéve sincumarkúra esetében).

 

4. A körülményekhez képest mozogni, mozogni, mozogni!

Béky László
IX. évfolyam 3. szám

Címkék: cukorbaj

    Ajánlott cikkeink a témában:

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.