Egészséges életmód

Életünk és a mobiltelefon

A láthatatlan köd – Elektroszmog, elektrostressz 2. rész

Elektromosság nélkül modern életünk egyszerűen elképzelhetetlenné vált. Ugyanakkor egyetlen ember sem tudja még ma, milyen hatással lehet szervezetünkre a tartósan fennálló ilyen jellegű terhelés. Vannak olyan országok, ahol az emberek a maguk kezébe vették a kezdeményezést, és önmaguk, illetve a következő nemzedékek egészségének érdekében igyekeznek fellépni a mobiltelefon-adók rohamos terjedése ellen.    


 

Mennyi elektroszmogot visel el az ember?

Gombamód nőnek ki a földből a mobiladók, csak Németországban már ötvenezer működik, és az elkövetkezendő tíz év során számuk várhatóan százezerre nő. Az adók elektromágneses tűz alá helyezik az embereket, olyan hatással vannak, amelyet egyesek teljesen ártalmatlannak tartanak, mások viszont annál veszélyesebbnek. Dr. Lebrecht von Klitzing orvos-fizikus szerint hatása alól egyikünk sem vonhatja ki magát, mindannyian nagyméretű kísérlet alanyai vagyunk. A szakember botrányosnak tartja, hogy a mobiltelefonok ilyen általános bevezetését semmiféle átfogó vizsgálat nem előzte meg, amely a jelenség egészségre gyakorolt hatásait vette volna szemügyre. Miközben a gyógyszeriparban minden egyes új készítménynek számos vizsgálati fázison kell átmennie piacra kerülés előtt, a mobiltelefonok esetében erről szó sem volt, a fogyasztókat, mondhatni, bedobták a mély vízbe.

 

Az orvos-fizikus úgy véli, nem állja meg a helyét az a kijelentés, hogy „a tudomány jelenlegi állása szerint” a mobiloknak és adóiknak nincsenek egészségkárosító hatásaik. Az Európai Unión belül is elhallgatták annak a svéd vizsgálatnak az adatait, amely szerint már rövid ideig tartó mobilhasználat is megnöveli a véragygát átjárhatóságát, azaz problematikus. Az ártalmatlanságról szóló tanulmányokat a szakember szerint a mobilcégek szponzorálják, ráadásul a vizsgálat tárgyát nem komplex szervezetek, hanem csak sejtek vagy sejttenyészetek képezik. Az ember azonban nem sejtek egyszerű halmaza, hanem nagyon bonyolult bioszisztéma. A testünkön belüli kommunikáció nemcsak kémiai, hanem elektromágneses hullámok szintjén is megvalósul. Ezen a területen alakulnak ki a különféle zavaró mezők.

 

 

 A mobiltelefonok adótornyai egyre inkább hozzátartoznak a városképhez a nagyvárosokban és vidéken egyaránt. A „behálózás” azonban nemcsak a városképet érinti, hanem a szakértők egyre több egészségügyi veszélyére is figyelmeztetnek

 

Mivel a mágneses 50 hertzes mezők már az 1 mikroteslára is érzékenyek, például a képernyő ugrálni kezd, az irodai berendezéseknél ezt a határértéket szabták meg, az emberi szervezetet azonban hivatalosan ennél százszorta nagyobb terhelés elviselésére tartják alkalmasnak. A repülőgépeken, az intenzív osztályokon ki kell kapcsolni a mobilokat, nehogy megzavarják a készülékeket, és ezen senki nem csodálkozik. Milyen hatás érheti akkor a szervezetünket, amelynek biológiai információs rendszere ezeknél a készülékeknél sokkal érzékenyebb? Máig nem készültek olyan tanulmányok, amelyek az elektromágneses mezőknek a bioszisztémákra gyakorolt hatását elemeznék, és a baktériumokkal vagy vírusokkal végzett ilyen jellegű kísérletek nem visznek közelebb a célhoz.

 

A német szakember szerint ugyan nincs közvetlen összefüggés a rák kialakulása és az elektroszmog között, ám a mobiladók körzetéből egyre több rákos esetet jelentenek. Emellett az adótornyok árnyékában élők között nő azok száma is, akik álmatlanságra, fejfájásra, fülzúgásra, koncentrációs zavarokra és agresszióra panaszkodnak, mindenekelőtt gyerekek. Gyakran figyelhető meg eltérés a vérképben, csökken a vörösvértestek száma, emiatt romlik a szervezet oxigénellátása, és ez még csak a jéghegy csúcsa. A hosszú távú hatások ugyanis csak évek során észlelhetők. Ráadásul sokan nem is gondolnak rá, hogy panaszaikért a mobiljelek lehetnek a felelősek. Holott – mint a német szakemberek vizsgálatai is bizonyítják – a szervezet mérhető folyamatai, például az EEG, az EKG, valamint a perifériás vérkeringés jól látható módosulásokat mutat már messze a határérték alatti elektromágneses hullámok esetén is.

 

 

Mobiltelefonon beszélni jó dolog. De nem szabad megfontolások nélkül, nyakra-főre használnunk ezt az új technikai vívmányt, különben kockára tesszük az egészségünket

 

Az emberek ugyan eltérően reagálnak ezekre a hatásokra, ahogyan más környezeti terhelésekre is, de az érintett területeken élők egészségi vizsgálatainál fel lehetne használni a nyert adatokat. Manapság senki nem lehet a mobilkommunikáció ellensége, de ahhoz, hogy nyugodtan élhessünk vele, megnyugtatóan tisztázni kell egészségre gyakorolt hatásait. A megelőzés itt is olcsóbb volna, mint a már fellépő károsodások kezelése. A technika fejlődése is hozzájárulhat ahhoz, hogy a kockázatokat csökkentsék, ahogyan megtörtént ez a zsinór nélküli telefonoknál, amelyeknek új, nem analóg, úgynevezett DECT változatai nem sugároznak éjjel-nappal, azaz csökkentik az elektroszmogot. Erről azonban kevés fogyasztó kap felvilágosítást.

 

Dr. von Klitzing azt tanácsolja mindenkinek, hogy a következő szempontokat tartsa szem előtt: csökkenteni, minimalizálni mindenhol, ahol csak lehet! Ezt a modern lehetőséget csak akkor használják, ha valóban nincs más lehetőség a kommunikációra. Ne felejtkezzünk meg a régi, jól bevált vonalas telefonról még akkor sem, ha a mobil sokkal kényelmesebbnek tűnik. Ha nem akarunk éppen feltétlenül elérhetők lenni, kapcsoljuk ki a mobilt, ha pedig be van kapcsolva, ne hordjuk a testünkön. Ha csak lehet, kérjük a hívót, hívjon inkább a vezetékes készüléken. Különösen fontos, hogy a gyerekeinket óvjuk a mobil káros hatásaitól, hiszen ők még érési folyamaton mennek keresztül, és az immunrendszerük még nem olyan fejlett, mint egy felnőtté.

 

  

 Meggondolásra késztethetne bennünket, miért is kell kikapcsolnunk mobilkészülékeinket a repülőgépeken induláskor és leszálláskor, valamint az intenzív orvosi szobákban

 

 A lakásban is vannak ma már olyan berendezések, amelyekkel csökkenthetjük az elektromágneses hullámok mennyiségét. Ha új házat építünk, érdemes ezeknek a beépítésére is gondolni, a költségeket nem növelik meg jelentős módon. Ugyancsak van lehetőség a ház tetején vagy valahol a közelben álló mobiladó sugárzása elleni védekezésre is, például a sugárzást elnyelő réteget tehetünk a falra. A lehetőségekről szakemberek nyújtanak felvilágosítást. A mobiladóknak a lakóterületekhez túlságosan közeli telepítését leginkább a helybeliek tiltakozása tudja megakadályozni, a cégek ugyanis csakis a költségek csökkentése céljából igyekeznek épp a kiszemelt helyre felállítani az adótornyokat. Ha erre sikerül rámutatni, a helyi kezdeményezés sikerrel zárulhat.

 

Fejlődési rendellenességek a mobiladók miatt?

A legújabb technikai vívmány káros hatásainak nemcsak az emberek, hanem az állatok is ki vannak téve. A Starnbergi-tónál (Bajorország) fekvő Bernriedben például az idén év elején súlyos fejlődési rendellenességgel jött a világra egy borjú: a szíve a testén kívül feküdt. Az elváltozást a helyi állatorvos, dr. Werner Kahn annak tulajdonítja, hogy a környéken nem kevesebb mint hat mobiltelefon-adótorony működik. Ugyanabban a parasztgazdaságban, ahol ez a borjú született, időközben két további állat pusztult el. Az állatorvosnak az a véleménye, hogy a tetejükön mobilantennát viselő istállókban gyakrabban lépnek fel megbetegedések. Ez a megfigyelés összecseng annak a jelentésnek az eredményeivel, amelyet a bajor környezetvédelmi minisztérium megbízásából készítettek. A jelentés szerint a német tartomány szarvasmarha-állományában az utóbbi időben megszaporodtak a fejlődési rendellenességek, a vetélések és az örökítő anyag változásai – jelenti a Süddeutsche Zeitung.

 

Mi is az az elektroszmog?

A földnek megvan a maga elektromágneses mezeje, amelyhez testünk az elmúlt sok százezer év folyamán hozzáhangolódott. A mobiltelefon- és tévéadók, az átjátszóállomások, a telefonok, a számítógépek és a különféle elektromos gépek azonban mindenfajta mesterséges frekvenciát keltenek, amelyek a nap huszonnégy óráján át szennyezik a levegőt, olyan plusz sugárkezelésben részesítve bennünket, amelytől már sehol nem lehetünk biztonságban. Ezt a jelenséget hívjuk elektroszmognak.

 

 

Aligha örül bárki is, ha a háza tetejére mobiladót telepítenek. De a sok kicsi adó kisebb sugárzással még mindig jobb, mint az egy nagy, jóval erősebb sugárzással

 

Az elektroszmog elektromos és mágneses összetevői útján hat.

 

Az elektromos mező akkor keletkezik, ha két pólus között változó feszültség áll fenn. Mivel ez a feszültség az elektromos vezetékekben folyton fennáll, nem számít, ha kikapcsoljuk a kávéfőzőt, mert a vezetékekben továbbra is ott marad a feszültség.

 

Mágneses mező ezzel szemben csak akkor épül fel, ha az áram is folyik, és ha a készülék is be van kapcsolva. Minél több áramra van szükség, annál szélesebb lesz a mágneses mező, és annál erősebben sugároz. A két mező általában együtt lép fel, ezért elektromágneses mezőkről beszélünk.

 

Az elektromágneses sugárzás két különböző csoportba osztható:

 

1. Magas frekvenciájú elektroszmog: a mező magas rezgésű (legalább 100 000-szer rezeg egy másodperc alatt). Okozói a mobiltelefonok, a mobilantennák, a tévé- és rádióadók, a számítógépek és monitorjaik, illetve a mikrohullámok.

 

  

Manapság már sehol nem vagyunk biztonságban a sugárkoktéltól

 

2. Alacsony frekvenciájú elektroszmog: ez a mező alacsony rezgésű (másodpercenként 1-10 000 rezgés). Okozói az elektromos gépek, a tévék, a le nem árnyékolt áramkábelek (a falban is), a magas feszültségű vezetékek, a számítógépek és monitorjaik.

 

Így védekezzünk az elektroszmog ellen

A mikrohullámú sütők különösen erős hullámkibocsátók. Ez a tulajdonság a természetükben rejlik, miután ezen alapul a hatásuk: az étel vízmolekuláit rövid idő alatt olyan erős rezgésbe hozzák, hogy felmelegítik az ételt.

 

A szigetelés ellenére emiatt magas a maradéksugárzás szintje.

 

Megoldás: ne használjuk a sütőt, vagy amíg jár, tartsunk legalább többméternyi távolságot.

 

A tévék széles frekvenciatartományú sugarakkal bombáznak minket, amelyeknek hatótávolsága a képernyő nagyságával párhuzamosan nő.

 

   

Az átlagos háztartásban számtalan elektromos készülék található, a mikrosütőtől a tévéig

 

Megoldás: üljünk minél távolabb a képernyőtől (legalább két-három méterre), és a készüléket használat után kapcsoljuk ki, ne hagyjuk készenléti állapotban.

 

A mobiltelefonok alacsony frekvenciatartományban működnek, ám a sugárzásátvitel pulzáló és nem állandó, így testünknek folyton változó rezgésmezőhöz kell alkalmazkodnia. Ezenkívül két wattnál nagyon magas az adási teljesítmény.

 

Megoldás: részesítsük előnyben az alacsony sugárzású készülékeket. Óvakodjunk az autóban való telefonálástól, a fémkaszniban ugyanis gyengébb a vétel, ezért a készülék teljes erővel sugároz. A legjobb megoldás a külső antenna. Hasonlóan veszélyes a mobiltelefon használata az épületekben és a mélygarázsokban. Mivel a készülék készenléti állapotban is sugároz, soha ne hordjuk közel a testünkhöz.

 

A legjobb, ha csak olyankor kapcsoljuk be, amikor tényleg szükségünk van rá, és minél rövidebb ideig telefonálunk vele.

 

A vezeték nélküli telefonok alig veszélytelenebbek a mobiloknál. Esetükben nemcsak maga a telefon bocsát ki pulzáló jeleket, hanem az alapállomás is, a nap 24 óráján át, függetlenül attól, használjuk-e a telefont vagy sem.

 

 

 A legújabb elektroszmogkeltő: a zsebszámítógép

 

Megoldás: vagy áttérünk a vezetékes telefonra, vagy olyan újabb típusú, analóg készüléket veszünk, amely nem bocsát ki pulzáló jeleket. Ha a készülék az alapállomáson van, akkor nem sugárzik.

 

Az úgynevezett alacsony sugárzású számítógépes képernyők csak akkor jelentenek védelmet, ha a használó közvetlenül előtte ül. Az elektroszmog azonban megtalálja a maga kivezető útját a készülék házán és hátulján keresztül. Ezért sok irodában ügyelnek rá, hogy senki ne üljön a monitor mellett.

 

Megoldás: állítsunk a készülék mellé nagyméretű szobanövényeket, például jukkát. Ezek a természetes térméregtelenítők felfogják az elektromágneses sugárzást. De létezik már olyan, a drágakő-terápia alapján, zsákocskába rejtett, őrölt fluoridokból készült semlegesítő is, amely az ingzsebbe rejtve szűri ki a káros sugárzást.

 

A hálószobában az elektroszmog egyik legfontosabb keltői a rádiós ébresztőórák. Esetükben egyszerű a megoldás, hiszen csak ki kell cserélnünk őket sima, elemmel működő vekkerre.

 

 

Szívünknek szükség esetén gyorsabban vagy lassabban kell vernie, a mobiljelek megzavarják ezt a biológiai szabályrendszert

 

Mivel az ágy az esetek kilencven százalékában a fal mellett áll, ahol közel van az éjjeli lámpa konnektora, azzal kell számolnunk, hogy éppen a fejünknél áram alatt lévő kábel fut, amely éjszakánként alacsony frekvenciájú rezgésekkel bombázza az agyunkat.

 

Megoldás: az a hálózatba beiktatott kapcsoló, amely érzékeli, ha a hálószobában kialszik a villany, és ilyenkor abban a helyiségben az áram áramlását a még elviselhető ötvoltnyi egyenfeszültségre csökkenti. Ugyanilyen egyszerű, szenzoros érzékeléssel kapcsolja vissza a teljes teljesítményt, ha bekapcsolnak egy készüléket.

 

A hatás azonban csak akkor optimális, ha a fejünk mögötti részen a kábelek a falban nem a szomszéd lakásban futnak.

Sz. Z. L.
VIII. évfolyam 8. szám

Címkék: elektrostressz, elektroszmog, mobiltelefon

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.