Egészséges életmód

Ez a tér - A fesztivál képei

2013. december 1. a Természetgyógyász Magazin ezoterikus karácsonyi fesztiválja

  Villányi út, reggel 8 óra. Kicsit szeles az idő, és a kabátot is jól össze kell húznia az embernek magán, de tiszta és napos az ég, semmi jele az előző napok meglehetősen zordabb időjárásának. Talán erre számított (vagy tudta előre?) az az árus is, aki éppen elfoglalja helyét a Konferencia Központ bejáratánál.


   Szerencsére a gazdasági válság nem éreztette a hatását, fesztiválunkon idén is rengetegen voltak

   

  Bent már nagy a sürgés-forgás, sorra érkeznek a kiállítók, hogy elfoglalják helyüket az asztaloknál, rendezők szaladgálnak emeletről emeletre, ellenőrizve, hogy minden rendben van-e az előadótermekben, az aulában és az ingyenes állapotfelmérés és tanácsadás helyszínein, hiszen egy óra múlva kezdetét veszi a fesztivál.
   

  Jesszus, ez már a tizenhetedik!

   

  2013. december elsején került megrendezésre a Természetgyógyász Magazin hagyományos, immár 17. Ezoterikus Karácsonyi Fesztiválja. A fesztivál, mint mindig, ezúttal sem csupán a szellemhez és a lélekhez szólt, de gyógyító erőkkel és tanácsokkal is megajándékozta a látogatókat, a közelgő karácsonyra való készülődéshez – az ünnepi ajándékozásokhoz – pedig az ország legnagyobb és legválasztékosabb ezoterikus vásárának kínálatával biztosított lehetőséget.

   

     Müller Péter ismét zsúfolásig megtöltötte a 600-as előadót. Öröm volt látni, hogy ezt más előadók is megtették

   

  Pontban 9 órakor kellemes hangok töltötték be az aulát: Kövi Szabolcs immár hagyományos reggeli koncertje vezette fel a hosszú napot, s vezette az érkező közönséget körbe-körbe, ismerkedve a helyszínnel, az előadókkal, a várható programokkal, s a kiállítók, árusok gazdag választékával.

   


   

  Müller Péter legújabb könyvét dedikálta. Lányával, Julival alig győzték kielégíteni az igényeket. De megjött a segítség Müller Péter Sziámi személyében

    

  Minden fesztiválrendező rémálma: a hónapokig szervezett rendezvényen végül egyedül ül a koncerten, feszengve elhelyezkedik a teremben, mert a zenészek, előadók ezúttal kényszerűségből csak neki játszanak, csak neki beszélnek, mert

   

  1. rossz az idő, és a várt közönség inkább otthon marad, miért is mozdulna ki a jó meleg szobából,

  2. jó az idő, és a várt közönség éppen hogy kimozdul otthonról, de másfelé veszi az irányt; irány a természet!,

  3. mindegy, milyen az idő, mert annyiféle program van még aznap a városban…

   

  Az ezoterikus festmények pozitív hatásáról mindenki meggyőződhetett

   

  Nos, mint említettük, az idő viszonylag szép volt, és sajnos az is igaz, hogy az évek során annyiféle program várja már az érdeklődőket a fővárosban, hogy bizony nehéz választani.

   

   

  Az előadás szüneteiben nagy volt a zsúfoltság

   

  Ám a megnyitóra lassan megtelt az épület. Sőt, nemcsak Budapestről, az agglomerációból és vidékről érkeztek a vendégek, de különbusz hozta azokat a lelkes látogatókat is, akik egy szlovákiai kis faluból érkeztek. Mint egyikőjüktől megtudtuk, már tavaly is részt vettek a fesztiválon, és örömmel jöttek most is. A falu háziorvosa szervezte az utat nekik, aki ottani praxisában alkalmazza a természetgyógyászati eljárásokat is.

   

   

  Igazi angyalok vigyáztak ránk

   

  A megnyitó után viszont már inkább a közönségnek volt feladva a lecke, s a Szepes Mária-emlékműsorra tartókban talán fel is ötlött a régi Piramis-sláger néhány sora: „Miért is nem lehetek egyszerre két helyen?” Bár az is igaz, akkor még zsúfoltabbak lettek volna a termek…

   

   

  Előadása után Balogh Bélát is megrohamozták

   

  A 600-as, a legnagyobb előadóterem közönségét például Kovács Gábor, Müller Péter, Paulinyi Tamás és R. Kárpáti Péter, Jeszenszky István, Gabriel Norman és Laár András vonzotta, míg a 300-asban lapunk állandó szerzői, cikkírói, László Ruth, Varga Gábor, dr. Simoncsics Péter és dr. Sági Mária tartottak előadást. Ugyanitt prof. dr. Dávid Tamás, prof. dr. Horváth István, dr. Horkovics-Kováts János előadása nem ért véget a teremben: sokan kértek és kaptak tanácsot „rendelési időn” kívül tőlük az aulában is.

   

   

  Van itt minden

   

  És persze itt volt a „természetgyógyász” Bagi Iván…

   

  Alapszabály a fesztiválon, hogy ha elkezdődik egy előadás, bezárulnak az ajtók, hiszen amellett, hogy nem illik megzavarni az előadót, sok témába nem is érdemes bekapcsolódni a felénél… Bagi Iván feladta a leckét a rendezőknek: az „elkésők” még a vége felé is szerettek volna bejutni – és be is engedték őket. Poénból… Azért Ivánnak volt egy-két jó szava hozzájuk is, de a kihallatszó nevetésből úgy tűnt, ezt senki nem bánja…

   

   

  Itt megtudhattad, mit hoz a jövő

   

  A 200-as előadóteremben, a Szepes Mária-emlékműsor alatt viszont a közönség néha alig kapott levegőt. Nem feltétlenül az előadók, főleg Soma Mamagésa mondanivalója miatt, de tény: egy kvantumot sem lehetett volna leejteni. Akárcsak Balogh Béla előadásakor, ahol már annyira nagy volt a tülekedés, hogy az érzelmek nem csupán a hormonrendszeren keresztül fejtették ki hatásukat.

   

   

  A Télapó megáldotta és cukorral kínálta a látogatókat

   

  Közben az aulában ráadásul remek minikoncertek varázsolták el a közönséget. Keresztes Barna és Cseke Szabolcs dalaikban a magyar népzene, sámánzene és látomásos költészet hagyományai elevenedtek meg.

   

   

   Prof. dr. Dávid Tamás még az aulában is gyógyít

   

   

  Somi Panni és táncosai: Gubányi Gréta, Németh Tamás dél-indiai klasszikus tánca magával ragadta még azokat is, akik egyébként soha nem hallottak a bharatanátjamról, mely élő műfajként nem csak a múlt emlékének ápolására, hanem mai darabok létrehozására is alkalmas.

   

  Somi Panni és kecses táncosai mindenkit elvarázsoltak

   

  Csonka Csaba és gyermekcsoportja, Batarita és Alexander Horsch előadása a nagy sikerre való tekintettel szintén nem maradtak el…

   

  …hogy végül elérkezzen a zárókoncert, a Meszecsinka.

   

  A Meszecsinka "Kinyílok" különleges zenei produkciója megnyitotta a szíveket is

   

  „Az intim, akusztikus hangvételű zenekar különleges muzsikájában mindent áthat egy olyan sűrű és tapintható atmoszféra, amiben a zenei nyelv összetevőin túl az európai összkultúra esszenciája fogalmazódik meg” – volt olvasható a fesztivál beharangozójában, de lássuk be: ennél azért sokkal izgalmasabb és fantasztikusabb volt az egész. Méltó zárása volt a 17. Ezoterikus Karácsonyi Fesztiválnak, fergeteges előadás. Egyszer mindenkinek meg kell hallgatnia őket! Talán jövőre ugyanott?

  -zsolt-
  XIX. évfolyam 12. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.