Egészséges életmód

Felkavaró élmény: szülés császármetszéssel

A megtervezett szülés árnyoldalai

  A császármetszések száma egyre nő, és csak az esetek egy részében van rá szükség orvosi okokból. Az előre megtervezett szülé s egyre gyakoribb, ám ne felejtsük el, hogy a természetes szülé snek fontos szerepe van a gyerek és az anya él etében is. Azok az anyák, akik császármetszéssel hozták világra a kisbabájukat, később gyakran sajnálják, hogy elmula sztották a természetes szülés élményét.


  A természetes úton született gyerekek könnyebben alkalmazkodnak az új környezetükhöz

   

  A császármetszés eredetileg krízishelyzetekben alkalmazott életmentő műtét volt, azonban világszerte egyre nő az ilyen beavatkozások száma. Magyarországon ennek a műtéti eljárásnak az aránya átlagosan 35 százalék körül mozog, de vannak olyan kórházak, ahol az 50 százalékot is meghaladja az így befejezett szülések száma.

   

  Vitán felül áll, hogy bizonyos esetekben, ha az anya vagy a gyerek veszélyben van, szükség van a császármetszésre. Ilyen helyzet például, ha a gyerek keresztben helyezkedik el, ha a placenta elzárja a szülés útját, ha a köldökzsinór előreesik, vagy ha a csecsemő szívhangjai több mint 10 percre elgyengülnek, és a szülés még eltartana egy  ideig.

   

  De nem minden esetben áll fenn ilyen ok, amikor az orvosok a szikéhez nyúlnak. Mi lehet hát az oka, hogy a műtét egyre gyakrabban veszi át a természetes szülés helyét? A közvélemény  egyre inkább úgy tartja, hogy a császármetszés minden résztvevő számára egyszerűbb és főleg  biztonságosabb megoldás. A legtöbb helyen például farfekvéses kisbabáknál nem is ajánlják fel a vaginális szülés lehetőségét. A szülészeknek és dúláknak más komplikációk, például a hosszan elhúzódó fájások esetén is gondolniuk kell arra, hogy elkerüljék a jogi következményeket. Ez is erősíti azt a trendet, hogy a szülést műtétként vezessék le.

   

  A cikk folytatását 2014. márciusi lapszámunkban olvashatják!

  -dr.ki-
  XX. évfolyam 3. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.