Egészséges életmód

Felkészülés a nyugdíjas évekre

Mindig legyenek fiatal ismerőseid, barátaid


Az órákig tartó reggelizés és a nyug újságolvasás eleinte kellemes lehet, de  nem képes értelmesen kitölteni a napot 

 

Végre nem kell nap nap után felkelni és munkába menni, jön a tömény kikapcsolódás... Így, vagy legalábbis hasonlóan képzelik el legtöbben a nyugdíjas életet. Pedig nem mindig ilyen idilli a helyzet.

 

Gyakran sokáig forognak a gondolatok az egykori munkahely körül, furcsának tűnhet, hogy az élet túlságosan nyugodttá vált, minden lelassult. A munkának ugyanis megvannak a maga pozitívumai is: az ember társaságban van, jókat lehet beszélgetni stb. Sikerélményt ad, hozzájárul a pozitív önértékelésünkhöz. És hirtelen mindez eltűnik az életünkből.

 

A munkával gyakran a társadalmi státus, a társadalmi elismertség is elvész. Az idő is elveszíti korábbi struktúráját. Azelőtt a hét napjai munkanapokra, hétvégékre és munkaszüneti napokra tagolódtak. Most egyszerre minden nap munkaszüneti nap. Ez egy ideig nagyon kellemes érzés lehet, de aztán felmerül a kérdés, vajon mindennap órákig akarok-e újságot olvasni vagy ráérősen reggelizni?

 

 

Fontos: alkossuk meg saját napirendünket

Ha nem szoktunk hozzá a sok szabadidőhöz, meg kell tanulnunk, miként osszuk be a napot. Ebben sokat segíthet egy konkrét napirend összeállítása. Ha valaki nem akar minden reggel lemenni a pékségbe friss zsemléért, akkor tornázhat, kocoghat, gyalogolhat, hogy tegyen valamit egészsége érdekében. Ezt követheti a zuhanyozás, a reggeli, a magánlevelezések, esetleg telefonok elintézése vagy egyéb apró-cseprő feladatok elvégzése: például ablakpucolás, porszívózás. Ezzel azonban semmiképp ne menjen el az egész délelőtt. Az új időbeosztásban helyet kell kapnia a kedvteléseknek is - olyasmiknek, amit igazán szívből szerettünk volna megvalósítani, de idő hiányában korábban nem volt rá lehetőségünk.

 

Párkapcsolatok válságban

Partnerünk is okozhat gondokat. A háziasszonyok, akik önállóan látják el a háztartás minden gondját-baját, előre rettegnek attól a naptól, amikor férjük nyugalomba vonul, és nyugtalanul, helyét nem találva fel-alá járkál a lakásban, mindenbe beleüti az orrát és fogalma sincs, mit kezdjen magával. Tisztázni kell az otthoni szerepköröket. Célszerű mindenkinek kivennie a részét a háztartásból, de lehetőleg pontosan kiosztott feladatok szerint, úgy, hogy mindketten elégedettek legyenek.

 

A párterápiás szakemberek jól tudják, milyen nagy válságba kerülhet egy kapcsolat a nyugdíjba vonulás után. Az ezüstlakodalom utáni válások száma az utóbbi években jelentősen megnőtt, és az összes válásnak 10 százalékát teszi ki.

 

Azonban minden válság egyúttal lehetőség is. Ha a felek nem hidegültek el teljesen egymástól, akkor érdemes felidézni a korábbi pozitív tapasztalatokat. A legtöbb házaspár közös életük folyamán már megélt és leküzdött néhány súlyosabb krízist. Ha kellett, akár külső segítséggel.

 

 A nyugállomány azt is jelenti, van elég időnk olyan dolgokra, amelyek fontosak nekünk. Ez lehet rendszeres találkozás barátokkal, barátnőkkel

 

A régóta fennálló párkapcsolatokban is újra és újra meg kell tanulni, hogy a szeretet milyen jeleit, megnyilvánulási formáit igényli a párunk. Legalább ennyire fontos az elengedni tudás is, hogy képesek legyünk a másiknak megbocsátani régi hibáit. Azonban az együttlét, a közös élet apró hétköznapi rituáléit is életben kell tartani, és egyszerre kell a másiknak szabad, önálló időtöltést biztosítani, ugyanakkor gondoskodni a közös programokról is.

 

A szociális kapcsolatokat is ápolni kell

Amikor a napi szociális kapcsolatokat nem a munkába járás és a munkahely biztosítja, akkor egyre fontosabbá válnak a barátok és ismerősök, a rendszeres kávéházi traccspartik vagy a kártyapartik, barátokkal, esetleg korábbi kollégákkal. Csatlakozhatunk túracsoporthoz is. Mások megkeresik egykori iskolatársaikat. Az ilyesmire korábban, az aktív munka időszakában nem maradt idő.

 

A gyerekek is felnőttek, és sokszor a szülőktől távol élnek. De ha esetleg a fiatal szomszéd család is szintén távol él a szülőktől, nyugdíjasként vállalhatjuk, hogy elmegyünk a gyermekért az óvodába, vagy este vigyázunk rá, míg a szülők moziban vannak stb. A generációk közötti bizalmas viszony nem feltétlenül a vérségi kötelékektől függ. A „kölcsönnagypapa” is tud szeretetteljesen bánni a szomszéd kis lurkóval. És talán a fiatal szomszédasszony is szívesebben elfogadja a gyermeknevelési tanácsot vagy a munkahellyel kapcsolatos javaslatokat, ha azokat nem saját szüleitől kapja, akik amúgy is mindig mindent jobban tudnak nála.


„Vigyázz, nehogy minden barátod meghaljon mellőled”

Ezt a tanácsot egy 90 évesnél idősebb asszony adta. „Amikor az orvosod nyugalomba vonul, keress magadnál jóval fiatalabbat. És arra is figyelj, hogy mindig legyenek fiatal ismerőseid, barátaid, ugyanis az idősebbek vagy veled azonos korúak sorban meghalnak. És nyilván te sem szeretnél végül teljesen egyedül maradni.”

 

A közös hobbi kiváló alkalom a szabadidő együttes eltöltésére

 
Az idős hölgy, aki e szavakat mondta, egyedül él, mégsem érzi magát magányosnak. Rendszeresen e-mailezik ismerőseivel, furulyán játszik egy házi zenekörben és gyakran találkozik barátokkal. Bridzselni tanít középkorú érdeklődőket, és maga is rendszeresen részt vesz bridzsversenyeken. Aki ilyen élénk társasági életet él, annak nem marad ideje unatkozni. Ráadásul önéletírása, amit családjának és barátainak szánt, szintén fordulatos, olvasmányos mű.

 

Tiszteletbeli állás: kihívás és önigazolás

A nyugállomány nem feltétlenül tartós tétlenséget jelent. A pihenés, regenerálódás fázisa után sokan ismét kedvet éreznek valamilyen politikai, társadalmi vagy közhasznú tevékenység iránt. Egyesek korábbi szakmai tapasztalataikat hasznosítják, és fiatal pályakezdőket segítenek, akár külföldön is. Van, aki a hobbijában teljesedik ki, és önkéntes munkát vállal valamelyik egyesületben.

 

 

Mindig maradjunk tájékozottak

Ha nem akarunk tanácstalanná válni, elszigetelődni a bennünket körülvevő világtól, mindennap olvassunk újságot, hallgassunk híreket. Az aktív nyugdíjasok körében egyre népszerűbb az internet. Sokan korábban, már munkahelyükön megismerkedtek vele. Mások most szeretnék elsajátítani a használatát. Az unoka, a szomszéd gyerek olykor segíthet, ha elakadnánk. Számos előnyt nyújthat ez az elfoglaltság, például e-mail útján kapcsolat tartható a távol élő gyermekekkel, unokákkal, barátokkal, rokonokkal.

 

A szociális kapcsolatok különösen fontosak nyugdíjaskorban. Erre jó példa pl. egy túracsoport

 

Ön milyen típus?

Az alábbiakban egy „kis nyugdíjas-tipológiát” állítottunk össze. Ön melyik típusban ismer magára?

 

A folytató egyszerűen tovább dolgozik, akár régi munkahelyén, akár egy új helyen, akár társadalmi tevékenységet vállalva.

 

A kereső végre valami újat szeretne kipróbálni, amire eddig nem volt lehetősége. Régi álmait, vágyait akarja megvalósítani. Tanulmányokba kezd vagy világ körüli útra indul, új kapcsolatokat vagy új életcélt keres.

 

A segítő másokról akar gondoskodni. Általában szociális téren válik aktívvá.

 

A visszavonulónak sok időre és nyugalomra van szüksége. Általában megmarad a jól ismert, bevált területeken, hobbijának hódol, és legszívesebben egyedül van.

 

Az ínyenc kedveli a társaságot, a jó ételeket és italokat. Gyakran van úton, akár turistaként, akár rendezvényekre látogat el, és szívesen mesél élményeiről.

 

Az örökifjú szeretne mindenütt jelen lenni, sportteljesítményeket felmutatni, megőrizni fittségét és divatosan, fiatalosan öltözni.

 

Az aggódó spórol, nem szívesen ad ki pénzt. Retteg a betegségektől, könnyen pánikba esik, és kerül minden új tapasztalatszerzési lehetőséget - hiszen mindenütt annyi veszély leselkedik rá.

 

A pótnagyapákat sok helyütt keresik, kedvelik. Az idősek szeretnek gyerekekkel foglalkozni, és így életük új értelmet nyerLehet, hogy ön minden típusból hordoz magában néhány tulajdonságot, egyikéből többet, másikéból kevesebbet. Az, hogy miként alakítja nyugdíjas életét, attól függ, hogy melyik típushoz tartozik. De vigyázat! Olykor tudni kell átugrani saját árnyékunkat, hogy elkerüljük a veszélyeket. A visszahúzódóra teljes elmagányosodás leselkedik, a segítő lehet, hogy túlságosan elhanyagolja saját magát, az aggódó szükségtelenül megnehezítheti saját és mások életét. Minden típusnak ajánljuk tehát, hogy vegyen át néhány jellegzetességet a többi típustól!

- tommy -
XVII. évfolyam 12. szám

Címkék: anti-aging, időskor, nyugdíjas évek

Aktuális lapszámunk:
2021. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.