Egészséges életmód

Fogamzásgátlás hormonok nélkül

Diafragma, portiosapka és természetes családtervezés

    Ajánlott cikkeink a témában:

A skandináv országokban a párok még az 1970-es években is ún. barrier módszerekkel, például diafragmával vagy portiosapkával védekeztek, míg Németországban, Svájcban már akkor is a hormontartalmú fogamzásgátló tabletta volt a sláger. Ez a mai napig sem változott. Pedig a személyre szabott tanácsadással a portiosapka és a diafragma biztos és mellékhatásoktól mentes módszer. És a „természetes családtervezés” is kiváló eszköze lehet a védekezésnek.


 

A hormonális fogamzásgátlók, például a tabletta, a vaginagyűrűk, implantátumok, a 3 hónapig hatásos injekciók, valamint az intrauterin pesszáriumok (a méhbe felhelyezhető műanyag eszközök) használata sok mellékhatással jár: a hormonok hatására emelkedhet a vérnyomás, mellfeszülés vagy egyéb premenstruális panasz jelentkezhet, és csökkenhet a libidó is. Fokozódik továbbá a hüvelyi gombásodás veszélye, és ha a hormonok adását abbahagyják, teljesen összezavarodhat a havi ciklus, egyre nehezebbé válik a gyermeknemzés.

 

Hogy a hosszú távú hormonális fogamzásgátlás hatására megnő-e az emlőrák kialakulásának kockázata, arról régóta élénk vita zajlik szakmai körökben. Azonban minden kétségen felül (a tabletta típusától függően) a fogamzásgátló tabletták hatására a trombózis és az agyvérzés veszélye az átlagosnak 3-5-szörösére nő.

 

A hormontartalmú spirálok gyakran idült pecsételő vérzést és bőrelváltozásokat okoznak, és az eszköz felépítésénél fogva megnő a méh és a petevezeték gyulladásának veszélye, ami petevezeték-elzáródást és meddőséget okozhat. Ezzel azonban csak a leggyakoribb lehetséges mellékhatások listáját merítettük ki.

 

Az óvszerek, amelyek egyúttal az egyetlen eszközt jelentik, amellyel kivédhetők a szexuális úton terjedő betegségek, fogamzásgátlás szempontjából nem annyira biztonságosak, mint a nők által alkalmazható ún. barrier módszerek, ugyanis elszakadhatnak vagy az aktus közben lecsúszhatnak. Gyakori vád az óvszerrel szemben továbbá, hogy egyes pároknál nagymértékben korlátozzák az előjátékot és az örömszerzést.

 

Az ún. természetes családtervezés bizonyos napokon teljes mértékben tiltja a szexuális együttlétet, stabilan működő női nemi ciklus mellett azonban az egyik leginkább ajánlható alternatívája lehet a hormonális fogamzásgátlásnak. Ráadásul ma már kaphatók ún. cikluskomputerek, amelyek jelentősen megkönnyítik e módszer alkalmazását a gyakorlatban.

 

Míg az ókori Egyiptomban az óvszereket állatok beléből készítették, a középkori ábrázolások szerint a nők mindig is nagyon leleményesek voltak: félbevágott citromokat helyeztek a vaginájukba, megakadályozandó, hogy a spermiumok a méhbe jussanak, illetve a citrom savas levével megbénították őket. A XIX. század orvosai gumiból, illetve fémből készített kis sapkákat fejlesztettek ki, amelyeket a nők a menstruáció után felhelyeztek, és a következő menstruáció előtt ismét eltávolítottak.

 

 

A pontos illesztés fontos a diafragma és társainak használata során

A mai diafragmák is ilyen sapka, illetve héj alakúak. Különböző méretben készülnek, és lényegében egy rugalmas fémspirálgyűrűre feszített szilikonmembránról van szó. A szilikon stabil, ugyanakkor nagyon simulékony és rugalmas anyag. Korábban hosszú ideig latexből készültek a diafragmák, amelyek azonban gyakran allergiát okoztak, ezért ma már nem kaphatók.

 

A diafragma használatára nőgyógyász szakorvos vagy erre kiképzett fogamzásgátló tanácsadó tanítja meg a nőket. A megfelelő diafragma azt a lehető legnagyobb méretet jelenti, amelyet a nő felhelyezés után nem érez. A maximális nagyság kiválasztása azért fontos, mert szexuális izgalom hatására a hüvely enyhén kitágul. A megfelelő méretű eszköz nem tud elcsúszni, helyéből kimozdulni. Felhelyezés után a rugalmas gyűrű kinyílik, de az eszköz korrekt helyzetét ujjal ellenőrizni kell: a méhnyakat a membránon keresztül ki kell tapintani. Közvetlenül vagy legfeljebb egy órával szeretkezés előtt és minden esetben egy speciális géllel együtt kell felhelyezni. A gélből egy teáskanálnyit a diafragma homorú részébe kell adagolni, amely felhelyezés után a méhszáj felé néz. Különféle, többnyire tejsavbázisú gélekről van szó. Ezekhez további spermicid hatóanyagot adni felesleges. A spermiumokat a diafragma mint fizikai akadály (barrier) gátolja a méhbe jutásban, ugyanakkor a savas kémhatású gél megbénítja őket. Az aktust követően a diafragmának legalább 8 órán át bent kell maradnia. Ha a pár ez idő alatt újra szeretkezni akar, akkor további fogamzásgátló eszközt (óvszer, spermicid gél vagy kúp) kell alkalmaznia.

 

A diafragma újra felhasználható, használat után langyos vízzel és szappannal meg kell mosni és meg kell szárítani, lehetőleg az eredeti csomagolásában kell tárolni. Nem szükséges fertőtleníteni, de hüvelyi fertőzések esetén éjszakára 1:1 arányú víz-gyümölcsecet keverékébe érdemes áztatni. Fontos, hogy kivétel nélkül mindig, még közvetlenül lezajlott menstruáció után is alkalmazni kell. Használata kombinálható a természetes családtervezés módszerének alkalmazásával.

 

A szexnek mindig köze van a spontaneitáshoz is. Azonban a kényelmes, széles  körben elterjedt fogamzásgátló módszerek mellékhatásokkal járhatnak

 

A diafragma beállítása két időpontban történik: első alkalommal nőgyógyászati vizsgálat következik, majd kiválasztják a megfelelő méretet és elmagyarázzák az eszköz használatát. Ezt egy legalább egy hétig tartó tesztfázis követi. Ez idő alatt a nő otthonában felhelyezi és több órán át hordja, esetleg „élesben” is kipróbálhatja (ekkor azonban további fogamzásgátlási módszerrel kombinálva). A második terminusra a nő felhelyezett diafragmával érkezik. Az orvos ellenőrzi az eszközt, válaszol a páciens kérdéseire, majd az eszközt véglegesen átadják a hölgynek.

 

 

Portiosapka: ideális a szexuálisan nagyon aktív pároknak

A diafragma mellett kompaktabb felépítésű eszközt is kifejlesztettek, amelyeket sapka módjára közvetlenül a méhnyakra (portio) húznak fel. Ebből is többféle méret létezik, amelyek közül a megfelelőt egyénre szabottan kell kiválasztani. A portiosapkához kevesebb gélt (kb. negyed teáskanálnyit) szükséges adagolni, és csupán röviddel az aktus előtt kell felhelyezni. Használatával a párok 48 óra alatt korlátlanul szeretkezhetnek tehát ez a módszer a szexuálisan nagyon aktív párok számára, hétvégi kapcsolatok stb. esetén is ideális. Az utolsó szeretkezés után a sapkát a diafragmához hasonlóan bent kell hagyni. Sajnos a nagyon jó minőségű és többszörösen bevált Prentif portiosapka jelenleg nem kapható, helyette a FemCap névre hallgató eszköz szerezhető be.

 

Védekezés: csak amikor szükség van rá

Az említett módszerek sok előnnyel járnak: hormonmentesek, a női ciklusba nem avatkoznak be és bárki alkalmazhatja őket, aki valamilyen okból nem szedhet hormonokat. A diafragmát és a portiosapkát csak akkor kell használni, amikor éppen aktuálisan szükség van rájuk. Használatuk egyszerű és a partner is elsajátíthatja, segédkezhet a felhelyezésben és helyzetének ellenőrzésében. Mindkét termék ára 40 és 50 euró körül mozog, amihez a gél árát (100 g kb. 15 euró) kell hozzáadni, ami azt jelenti, hogy olcsó módszerről van szó, különösen, ha figyelembe vesszük az említett eszközök tartósságát. (Mindkét termék a Pharmafutárral Németországból rendelhető, kb. 15 000 forint – A szerk.)

 

Sajnos néhány nőnél a hüvely és a méhszáj anatómiai sajátosságai nem teszik lehetővé a diafragma használatát, náluk az eszköz nevetés vagy köhögés hatására könnyen kicsúszik. Mások a portiosapka által keltett vákuumot nem jól tolerálják, megfájdul tőle a hasuk. A személyre szabott tanácsadás során részletesen elmagyarázzák mindkét eszköz használatát. A tesztfázis során pedig kiderül, melyik eszköz alkalmasabb vagy könnyebben használható.

 

Biztonság: mennyire megbízhatók az említett módszerek?

A fogamzásgátló eszközök megbízhatóságát a Pearl-index szerint mérik: ez egy szám, amely azt mutatja, hogy 100 nő közül, aki egy adott fogamzásgátló eszközt használ, hányan esnek teherbe egy éven belül. Minél alacsonyabb az index, annál biztonságosabb a módszer. A százszázalékos biztonságot a 0 érték mutatja. Hormonális fogamzásgátlás esetén ez az érték 0,2–1,4, a spirál esetén 0,4–2,0, a természetes fogamzásgátló módszerek esetén 0,8 (különböző kritériumok figyelembevétele mellett), az átlagérték, a barrier módszerek indexe pedig (publikációtól függően) 1–7.

 

Ezek a viszonylag rossz értékek az 1980-as években sok kutatót egyszerűen nem hagytak nyugodni, hiszen nem tükrözték saját tapasztalataikat. Az ezt követő véleménykutatások eredménye szerint a „baleseteket” általában a nem kielégítő felvilágosítás és az eszközök helytelen használata okozta. A diafragma és a portiosapka megbízhatósága a szakember által történő beállításon és a helyes alkalmazáson áll vagy bukik. Az eszközök méretét ötévente, illetve minden terhesség vagy jelentősebb hízás, illetve fogyás után feltétlenül célszerű ellenőrizni és szükség esetén módosítani.

 

Az ovuláció időpontja többek között az enyhén emelkedett testhőmérséklet  segítségével is megállapítható – ami a természetes fogamzásgátlás szempontjából fontos információ

 

A fogamzásgátlási tanácsadásnál fontos, hogy a tanácsadó független legyen, ne erőltessen egyetlen módszert sem a kliensre. A megbeszélésnek kellemes, ellazult hangulatban kell lezajlania, és minden szóba jövő módszert pontosan el kell magyarázni. Amint a neve is mutatja, tanácsadásról van szó, választani, dönteni a kliensnek kell. Ne tegye kockára egészségét kényelmi szempontok alapján, tájékozódjon a lehetőségekről!

 

 

Szabályos női ciklus esetén: természetes családtervezés

A természetes családtervezés fogalma olyan módszereket foglal magába, amelyek a női ciklus sajátosságait figyelembe véve meghatározzák, mely napokon kell és mely napokon nem kell tartózkodni az együttléttől, ha a pár nem óhajt gyermeket nemzeni.

 

A katolikus egyház a mai napig csak ezeket a módszereket engedélyezi. A témában jártas, tapasztalt szerzők rendkívüli mértékben finomították és széles körben terjesztették a havi ciklus megfigyelésének módszerét. A megfigyelendő jelenségek a következők:

 

Az idő: A nőknek tudniuk kell, hogy a havi vérzés első napjától számítva az ovulációra a 14. napon kerül sor, ha szabályos, 28 napos havi ciklusuk van (rövidebb ciklus esetén természetesen ez korábban történik meg). Sok nő ezt az eseményt húzó fájdalom formájában érzi is. A fogamzásképes időszak az ovulációt megelőző egy héttől az ovulációt követő 1-2 napig terjed, mivel az élő spermiumok a méhben akár 6 napig képesek várakozni a petesejtre, míg maga a petesejt élettartama meglehetősen rövid.

 

Az ébredéskor mért testhőmérséklet: A reggeli ébredést követő, a felkelés előtt mért hőmérsékleti adatot egy táblázatba kell beírni. A kirajzolódó diagram segítségével megállapítható az ovuláció a testhőmérséklet emelkedéséből – ezt a jelenséget a progeszteron nevű hormon okozza.

 

A méhnyak váladéktermelése: Ha a nő ujjal megtapintja a hüvely nyálkahártyáját, és az ujjára tapadt váladékot két ujja közé fogja, majd a két ujját eltávolítja egymástól, a fogamzásképes napokat a nyálka jellegzetes megváltozásáról ismerheti fel: a nyálka viszkózusabbá válik, és könnyebben húz szálat az ujjbegyek között. Mikroszkóp alatt a váladék páfránylevélre emlékeztető képet ad. A méhszáj nyitottsága és feszessége is kitapintható, ezek is változnak a ciklus folyamán.

 

Minél többet sikerül a fenti jelenségek közül egyszerre megfigyelni, annál biztosabbra vehető, hogy a méhszáj áteresztőbbé válik a spermiumok számára. Ha az ovuláció (és a fogamzás lehetősége) elmúlt, a soron következő vérzésig „következmények nélkül” lehet szeretkezni. Ha a ciklus lezárultával új ciklus kezdődik, a következő ovulációra már a 14. nap előtt is sor kerülhet, ezért ekkor nagyon óvatosnak kell lenni.

 

A fogamzásképes és fogamzásmentes napok meghatározásában nagy segítséget nyújtanak a kisméretű elektronikus eszközök. A „Lady- Comp” nevű készülék kiértékeli tulajdonosa személyes női ciklusát, míg a „Persona” nevű készülékhez a luteinizáló hormon és az ösztradiol nevű hormon vizeletből történő mérésére alkalmas tesztcsík is jár. (A Persona cikluskomputer és a Persona tesztcsík kapható Magyarországon, a Lady-Comp készülék Németországból a Pharmafutár segítségével beszerezhető. – A szerk.)

-V.T.-
XVIII. évfolyam 5. szám

Címkék: családtervezés, fogamzásgátlás

    Ajánlott cikkeink a témában:

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.