Egészséges életmód

Fogyókúrás turmixok

Különféle algák fogyasztásával könnyűszerrel megvalósítható az egészséges fogyás. A természetes alapanyagú új energiaitalok nemcsak a felesleges kilóktól szabadítanak meg, hanem fiatalon és fitten is tartanak.


Alma és különböző magvak ízét érezni – ez igazi élvezet, ráadásul az ital pillanatok alatt, saját kezűleg előállítható. Frissen nyomott gyümölcs- és zöldségleveket egyszerűen összekeverünk porított kékeszöld mikroalgával (spirulinával), s már kész is az újszerű egészségital. S ami a legjobb benne: valamennyi létfontosságú tápanyagot tartalmazza – vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket és értékes növényi fehérjéket. A „zöld erő” méregteleníti és salaktalanítja a szervezetet, ily módon segíti a sejtek regenerálódását, ami azt jelenti, hogy hosszabb alkalmazása esetén a test láthatóan fiatalodik. A bőr belülről feszesebbé válik, erősödik az izomzat és az ellenálló képesség.

 

 

Eredménytelen diéták

Valamennyi hagyományos fogyókúra azonos elven működik: rövid ideig a szervezet csupán kevés táplálékot kap. Egyénenként változó gyorsasággal leadunk néhány kilót, de csak rövid ideig örülhetünk. A test úgy reagál a táplálék megvonására, mintha életveszélyes éhezésnek tennék ki: az anyagcsere csupán takaréklángon működik, és a szükséges energiatartalékot az izom-, illetve zsírszövetből fedezi. Csakhogy a zsírsejtek száma nem csökken, csupán egy kicsit zsugorodnak. Ahogy véget ér a fogyókúra, illetve a nullkalóriás diéta, a szervezet a lehető leggyorsabban újra feltölti raktárait, hogy felkészüljön egy újabb éhezési „szükséghelyzetre”. Ennek eredményeként újra megjelennek az elvesztett kilók.

 

A nők több mint 40 százaléka – és egyre több férfi – már kipróbálta a legkülönfélébb fogyókúrákat. Ám 200 túlsúlyos ember közül csak egynek sikerül egy évnél hosszabb ideig megtartania a kisebb súlyát. Az érintettek 95 százaléka néhány hónap után még kövérebb lett, mint a fogyókúra előtt!

 

Fogyni – farkasétvágy nélkül

A spirulina (vagy a vele rokon AFA) algával kevert levek fogyasztására épülő fogyásnál egészen más a helyzet, mivel a szervezet elegendő energiát kap – szilárd ételben és rezgések formájában (biofotonok) is. A kaiserslauterni egyetem biofizikusa, Fritz-Albert Popp professzor fedezte fel a „fényenergiát” táplálékunkban: a spirulina algák egyebek mellett nagyon sok fehérjét tartalmaznak – háromszor annyit, mint a hús, és hozzávetőleg kétszer annyit, mint a „fehérjenövénynek” kikiáltott szója. Ezért a fogyókúrázók, más módszerektől eltérően, ritkán érzik, hogy farkaséhesek lennének, s ha mégis, egy kis pohár spirulinashake vagy 2-4 spirulinatabletta, azonnal enyhíti ezt az érzést. A magas fehérjetartalom következtében a pajzsmirigy serkenti az anyagcserét és az energiatermelést. Így a zsírpárnácskák lassan, de folyamatosan „olvadnak”, havonta 1-6 kilót tudunk leadni. A zöld energiaitalok valamennyi életfontosságú anyagot tartalmazzák: a spirulinában például nagy mennyiségű béta-karotin van – kilónként hozzávetőleg 1700 milligramm, ami 14-szerese az azonos mennyiségű sárgarépában található értéknek.

 

Erősödik az ellenálló képesség

A béta-karotin képes semlegesíteni sok káros anyagot és a szabadgyököket, ezért rendkívül hatékony védelmet jelent a sejteknek. Különösen a bőrnek, a nyálkahártyának, valamint a szemnek van szüksége rá (mindenekelőtt számítógépes munka esetén). A béta-karotin a rák megelőzésében is fontos. A heidelbergi német rákkutatási központban végzett vizsgálatok eredménye szerint a spirulina megkétszerezi az immunrendszer aktivitását.

 

Enzimjeiknek, ásványi anyagaiknak és vitaminjaiknak köszönhetően a frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevek a fiatalság forrásának is számítanak. Sokkal hatásosabbak a természetes létfontosságú anyagok, mint a mesterséges keverékek. Dr. Norman Walker, az Egyesült Államok egyik legjelentősebb táplálékkutatója, a friss levek szószólója s a „fitten az életre” mozgalom élharcosa már a 40-es években kimutatta, hogy például 1/4 kiló sárgarépa több kalciummal látja el a szervezetet, mint 12,5 kiló kalciumtabletta – ezért sokkal hatásosabb védelmet jelent a csontritkulás ellen. Walker a maga „bibliai korát” a frissen nyomott levek napi fogyasztására vezette vissza, és 116 évesen jó erőben halt meg, egy baleset következtében.

 

 

„Nagyító alatt” a spirulina, a fényben és fehérjében gazdag alga

 

Walker kitalált egy eljárást, amellyel a növények levét kíméletesen lehet kipréselni. Míg a normál gyümölcscentrifugák percenkénti 10 ezer fordulattal facsarják tartalmukat, azt közben enyhén felmelegítik, de a Walker ötlete alapján konstruált eszközök először szétőrlik az anyagot, s csak ezután préselik ki lassan, percenként 110-1400 fordulattal a gyümölcs húsában lévő levet. Ily módon a vitaminok és az enzimek nem melegednek fel, és a sejtfolyadék „balra forgató” gyógyereje megmarad.

 

További előnye az eljárásnak, hogy a környezetszennyezésből, műtrágyázásból és szétszórt gyomirtókból származó esetleges káros anyagoknak csak hozzávetőleg a 30 százaléka kerül be a kinyomott levekbe. Azon betegek közül, akik reumás panaszokkal, keringési problémákkal kínlódtak, sőt rákban szenvedtek, s táplálékkiegészítőként itták naponta a leveket, soknak a tünetei enyhültek.

 

"Varázsital” a méregtelenítéshez

Ehhez járul, hogy a frissen nyomott levek és a Spirulina alga kombinációja még diétás is! A különféle turmixok (lásd a recepteket) energiatartalma nem haladja meg a 160-320 kalóriát. Aki ezekkel az italokkal helyettesíti étkezését, 1000-2000 kalóriával kevesebbet juttat a szervezetébe, mint a szokott táplálkozással.

 

A fogyókúra utáni hirtelen hízást pedig úgy lehet elkerülni, hogy a koplalást követően a zöld leveket táplálékkiegészítőként isszuk – egy-egy italt reggelire és vacsora után (ilyenkor csak a receptekben megadott mennyiség felét használjuk) – és természetesen fokozatosan átállunk a teljes értékű élelmiszerek fogyasztására.

 

Ugyanakkor minden fogyókúra veszélyt is rejt magában: a zsírral együtt a korábbi helytelen táplálkozás következtében lerakódott mérgek és az anyagcseréből származó salakanyagok is felszabadulnak. Ezeket el kell távolítani a szervezetből, nehogy más helyeken, a szövetekben és az ízületekben lerakódjanak és fájdalmat okozzanak.

 

A zöld „varázsital” használatával ez a veszély ugyancsak mérséklődik, mivel az ital a méregtelenítésben is meglepően eredményes. A svájci St. Gallen-i Paracelsus Klinikán végzett kísérletekből kiderült, hogy a spirulina algák „kiúsztatják” a szervezetből a nehézfémeket – a fogtömésekből kiszabadult higanyt, valamint az ólmot és a kadmiumot. Amerikai kutatások szerint meggyorsíthatják bizonyos gyomirtók kiválasztását is, és a csernobili utóhatásoktól érintett gyerekek körében végzett oroszországi vizsgálatok alapján még a radioaktív anyagoktól is segítenek megszabadítani a szervezetet.

 

 

Értékes táplálékkiegészítő

A turmixok tisztító hatása fokozható néhány csésze gyógyteával – reggelente vese-húgyhólyag teával, esténként pedig keserű májteával. Hasznos a C-vitamin-ital is: két citrom levéhez adjunk egy pohárban langyos vizet, és röviddel lefekvés előtt igyuk meg. E teák, illetve italok hatására a sejtekből kiszabaduló káros anyagok a bőrön, a hólyagon, illetve a bélrendszeren át távoznak a szervezetből. Annak megakadályozására, hogy az ártalmas anyagok egy része a belek nyálkahártyáján át újra felszívódjon, ajánlatos naponta legalább 2 liter ásványi anyagokban szegény, szén-dioxid-mentes vizet inni. Még hatásosabb a mérgek és a salakanyagok lekötése, ha étkezéskor a chlorella algát tartalmazó tablettákból 3-6-ot beveszünk.

 

 

Gyümölcs- és zöldséglevek alkotják a fogyást segítő finom koktélok alapanyagát

 

Ha nem akarunk fogyni, értékes táplálékkiegészítőként akkor is hasznosítható az algák gyógyereje. Friss gyümölcsből és zöldségből ugyanis egyáltalán nem fogyasztjuk el az ajánlott minimális napi adagot. A táplálkozási ajánlásokkal szemben, melyek szerint friss gyümölcsből és zöldségből az átlagos napi mennyiség egyaránt 1/4 kiló legyen, valójában csak 100 gramm gyümölcsöt és 150 gramm zöldséget eszünk. Ez az érték igen alacsony, bár a szakemberek még a kompót formájában fogyasztott gyümölcsöt és a megfőzött zöldséget is beleszámították. A spirulina hozzáadásával fogyasztott friss levek azonban ezt a hiányt könnyedén pótolják.

 

A zöld levek nem utolsósorban energiabombának is tekinthetők. Különösen nagy mennyiségű fényenergiát, úgynevezett biofotonokat tartalmaznak. Az említett Popp professzor szerint a spirulina algák, illetve a friss és a frissen préselt élelmiszerek különösen gazdagok fényben és energiában. A biofizikus arra a következtetésre jutott – és ezt világszerte sok egyetemi kutatás megerősítette –, hogy az energia szempontjából egészséges élelmiszerek olyan rezgéseket visznek át a szervezetbe, amelyekre szüksége van. A spirulinashake képes az emberek energiarendszerét gyorsan feltölteni, és a sokféle természetes növényi rezgés segíthet a szervezetnek kiszűrni az elektroszmogot és más mesterséges frekvenciákat.

 

 

Receptek:

A következő recepteket egyéni ízlés szerint variálhatjuk. Ha egy kevés almalevet adunk az italokhoz, az teljesen elveszi az alga tipikus ízét.

 

Zöldség-spirulina shake:

Hozzávalók: 1/8 l sárgarépalé (vagy két répa), 1/8 l céklalé (vagy egy megpárolt cékla), 1/8 l almalé (vagy fél alma), valamint 1/4 salátauborka, 1/4 zeller, fél fokhagymagerezd leve, esetleg csipetnyi cayenne-borssal; 2 púpozott teáskanálnyi spirulinapor, kb. 1/8 l ásványi anyagban szegény víz (összesen 210 kalória).

 

Elkészítés: A spirulinát kevés vízzel elkeverjük. Hozzáadjuk a leveket (vagy a meghámozott répát, almát, fokhagymát, zellert és céklát összevágjuk és turmixgéppel aprítjuk). Összekeverjük a maradék vízzel.

 

Banán-alma shake:

Hozzávalók: 1 banán, 1/4 l almalé, 2 késhegynyi fahéj, 2 púpozott teáskanálnyi spirulinapor, 1/4 l ásványi anyagokban szegény víz (összesen kb. 320 kalória).

 

Elkészítés: Az almalevet a spirulinaporral és a pépesre zúzott banánnal összekeverjük (vagy a hozzávalókat mixeljük). Végül hozzáöntjük a vizet, és az egészet alaposan összekeverjük.

 

Csírázó növényekből készült shake

Hozzávalók: 2 csészényi csíra, tetszés szerint keverve (például lucerna, zsázsa, retek, quinoa, mustár, napraforgó, árpa, tönköly), 1/8 l zöldséglé, 1/8 l almalé, fél alma, csipetnyi só, 2 púpozott teáskanályi spirulinapor, 1/4 l ásványi anyagokban szegény víz (összesen kb. 160 kalória).

 

Elkészítés: A csírákat a fél almával együtt kinyomjuk vagy a levek felével és a vízzel mixerben aprítjuk. Hozzáadjuk a spirulinát, a levek és a víz maradékát, és még egyszer összekeverjük.

 

Alapelvek

Célszerű biokertészeti alapanyagokból készített leveket használni. Spirulina algából, mandulából, kölesből és gyömbérből álló italt készíthetünk. A shake egy teljes étkezést helyettesíthet. Lassan igyuk, kis kortyokban.

 

Táplálékkiegészítésként étkezések között vagy a kora esti vacsora után fogyasszuk.

 

Ha a spirulina hozzáadásával készült levekre alapozzuk a fogyókúrát, ezekkel először a reggelit helyettesítsük, s csak 3-4 nap után a vacsorát is. Délben együnk teljes őrlésű gabonából készült termékeket, sok zöldséggel és friss salátával. Hét nap múltán a harmadik étkezés is helyettesíthető shake-kel. Egyhetes léfogyasztás után a harmadik héten fokozatosan építsük le a shake-ket, a negyedik héten pedig szüneteltessük teljesen. Ezt követően újra kezdhetjük.

 

Fogyókúrás módszerek

Levekkel: Gyümölcsök-zöldségek lehetőleg frissen kinyomott levét, gyógyteákat, frissen készített zöldségleveseket és szén-dioxid-mentes vizet fogyasszunk. Ennek változata a Breuss-féle keverék – a céklából, zellerből préselt lé és a hozzáadott burgonya –, valamint a korábban említett floridai dr. Ben Walker levekből összeállított kúrája.

 

Gyümölcsökkel: Mindenekelőtt vízben gazdag gyümölcsfajták és bizonyos zöldségek – cukkini, paprika, paradicsom – fogyasztása.

 

Levessel: Főleg zab- és zöldséglevesek vagy Szent Hildegard nyomán tönkölyleves fogyasztása. A legismertebb változat az alaplevesre és teákra alapozott Buchinger-böjtölés.

 

Zsemlével: 3-4 napig szárított zsemléket nagyon lassan kell rágni, és nyállal addig összekeverni, amíg az ízük édes lesz. Aztán egy teáskanálnyi tejjel vagy erőlevessel az egészet tovább rágni.

 

kk
VIII. évfolyam 3. szám

Címkék: fogyókúra, fogyókúrás turmixok, méregtelenítés

Aktuális lapszámunk:
2019. július

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.