Egészséges életmód

Gránát

A hónap drágaköve

  A gránátot a középkorban misztikus erővel ruházták fel. Ez a hősök és a segítők köve. Ma az egyik legfontosabb drágakő keringés-szervrendszeri megbetegedésekben.  


  A gránát szó latin eredetű, jelentése szemcsés (lat. granum = szemcse). A név eredetét illetően megoszlanak a vélemények. Egyesek a megjelenésével hozzák kapcsolatba, mivel a gránát gyakran valóban nagy szemcsék formájában található, mintha rászórták volna az anyakőzetre. Mások az ásvány színéből indulnak ki, mivel azok árnyalata azonos a gránátalma magjainak színével. Bármi is legyen az igazság, az elnevezés találó.

   

  Az ásvány keletkezése azért érdekes, mert a gránát igazán szélsőséges körülmények között jön létre, amikor a kőzetet hatalmas nyomás és hő alakítja át. Ezeket a hegységek képződése során vagy a földkéreg alatti mélységben zajló folyamatokat metamorfózisnak (átalakulásnak) nevezik. Ilyen körülmények hatására a mészkőből márvány, a homokkőből gneisz, az agyagból csillámpala lesz. Ezekben a kőzettípusokban fordul elő a gránát is. Míg azonban a többi kőzeten jól kivehetők az óriási nyomás jelei, a gránát látszólag mentesült e hatások alól. Különösen jól látható ez a teljesen ellapított és deformált csillámpalában. A fénylő, vérvörös kristályok úgy bukkannak fel, mintha lazán beleszórták volna őket a palarétegbe, mintha semmi közük nem lenne a körülöttük mindent ellapító óriási nyomáshoz. A nyomásnak ellenálló szigetekként nyugszanak az őket körülfolyó, megkínzott kőzetben.

   

  A gránát igen tömör szerkezetű szigetszilikát, lényegében ásványi anyagokban gazdag kovasavvegyület. A szigetszilikátok (ide sorolható a topáz és a peridot is) tulajdonsága, hogy rendkívül ellenállók, és a földet átalakító óriási erők akár évmilliók alatt sem képesek kárt tenni bennük. Bolygónk legrégebbi kristályai, pl. a négymilliárd éves cirkonok szintén e csoportba sorolhatók. E tulajdonságuk jellemzi legfontosabb gyógyhatásukat is: a szigetszilikátok erősítik a szervezet ellenálló képességét. Mindezt kiegészíti a gránátban megtalálható ásványi anyagok és nyomelemek egész garmadája. Vas, alumínium, kalcium, magnézium, króm, titán és még sorolhatnánk.

   

  E háttér mellett nem csoda, hogy ezt a követ ősidők óta krízishelyzetek megoldásában alkalmas segítségnek tartották. A középkori Hildegard von Bingen a gránátot az ínség, a járványok és a politikai zavargások idejével hozta kapcsolatba. Érdekes módon a múlt században is mindig krízisek idején volt divatban: mindkét világháború után. Régi regék és mondák szerint ezt a sötétben is világító követ csak nagy nélkülözések és súlyos próbák árán lehet megtalálni.

   

  Átvitt értelemben a gránát valóban képes fényt vinni a sötétségbe. Az élet extrém helyzeteiben, amikor veszélyek leselkednek ránk, amikor betegség miatt teljesen kilátástalannak véljük helyzetünket, a gránát segít legyőzni a kétségbeesést. A gránát ennél is többre képes: a krízishelyzet által megkövetelt változásokhoz, erőfeszítésekhez megadja a kellő lelki erőt. Segít a régi minták meghaladásában, új szemléletmód és új képességek kialakításában. Végül is nem „akármilyen” kőről van szó, hanem olyanról, amely krízishelyzetben születik! A gránát segítségével a krízisből új élethelyzet alakul ki, a megpróbáltatásokból győztesen, megújultan kerülhetünk ki.

   

  Testi szinten különösen a szív- és keringés-szervrendszeri betegségek gyógyításában van segítségünkre e sötétvörös féldrágakő. Támogatja az anyagcserét, a vérképzést, stabilizálja a keringést, javítja a szövetek vérellátását, lényegében minden szerv működését képes serkenteni. Egészségünket és vitalitásunkat annak gyökereinél képes megújítani.

   

  Az év során a sötétben is világító gránát különösen az őszi napéjegyenlőség idején kap különös jelentőséget, amikor nappalaink láthatóan egyre rövidülnek, az éjszakák pedig hosszabbodnak. Ezekben az időkben számos lappangó, szunnyadó testi és lelki baj elővesz bennünket. Nyáron ezeket könnyebb volt elhessenteni, figyelmen kívül hagyni. A hideg sötét évszak azonban belső szemlélődésre, elmélyedésre hangol minket, ilyenkor könnyebben konfrontálódunk olyasmivel, amit nehezebb elviselni. A „világos” és „sötét” évszak közötti átmenet idején a gránát segíthet, hogy elviseljük e terheket.

  -tamás-
  IX. évfolyam 10. szám

  Címkék: Gránát

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.