Egészséges életmód

Gyógyhatású olajok

A természetes, hidegen sajtolt étolajak olyanok, mint a folyékony orvosság. Ugyanis sok magban és termésben számtalan, biológiailag értékes anyag található - értékes zsírok, lecitin, antioxidánsok és nyomelemek. Aki ügyesen kombinálja ezeket, sokat tesz egészségéért.


 

Az olajok fitten tartják sejtjeinket

Sejtjeink fiatalságát és kifogástalan működését a többszörösen telítetlen zsírsavak biztosítják. Gondoskodnak róla, hogy a sejtmembránok rugalmasak maradjanak, amelyek csak így képesek maradéktalanul ellátni feladataikat. Az emberi szervezet azonban nem képes maga előállítani többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ehhez szüksége van bizonyos előanyagokra, pl. a linolénsavra (dióolaj, búzacsíraolaj vagy lenmagolaj).

 

A megújulás e forrása elapad, ha nagy mennyiségű, telített zsírsavakat tartalmazó zsírokat, állati eredetű zsírokat fogyasztunk. Ezek a káros zsírok valósággal megdermesztik, megkeményítik a sejtfalakat. Éppen ezért a telítetlen zsírsavak a természetes angi-aging program központi elemei.

 

 

Hormonkúra kockázatok nélkül

A többszörösen telítetlen zsírsavak több, életfontosságú szövethormon, pl. a prosztaglandinok, leukotriének, thromboxánok előanyagául szolgálnak. Ezek alapvető biokémiai folyamatokat irányítanak, befolyásolnak, mint pl. a vérnyomást, a gyulladásokat, érrendszeri elváltozásokat (érelmeszesedés), a vér sűrűségét, viszkozitását és számtalan egyéb tényezőt.

 

A transzzsírsavakkal főként a margarinban, hasábburgonyában, hamburgerben, burgonyacsipszben és csokoládészeletekben találkozhatunk

 

Ezenkívül számos tény utal arra, hogy az omega-3 zsírsavakkal való jó ellátottság enyhíti a PMS (premenstruális szindróma) tüneteit, és védő hatású az időskori makuladegenerációval szemben.

 

Jól olajozottan minden jobban megy

A citokinek olyan vegyületek, amelyek negatívan hatnak hangulatunkra. Levertséget, motivációhiányt, sőt valóságos depressziót idézhetnek elő. Különösen érdekes, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak egy csoportja (alfa-linolénsav, omega-3) gátolja a citokinek termelődését. A "jó" zsírsavak (pl. napraforgóolaj, cédrusolaj) ráadásul erősítik idegeinket, méregtelenítik, lúgosítják szervezetünket.

 

 

Értékes olajkísérő anyagok

Korábban a kezeletlen, természetes olajokban előforduló ún. "kísérő anyagokat" teljesen figyelmen kívül hagyták. Ma már tudjuk, hogy ezek mind kulináris, mind pedig orvosi szempontból jelentős tényezőnek számítanak. Az olajok saját ízéért különféle anyagok keveréke felelős. Ideszámítanak az illóolajok - pl. a dió- és mogyoróolajban -, amelyek sajátos ízt adnak az étolajoknak.

 

 

Az argánolajat a kozmetikai ipar is felkapta, mivel ráncsimító hírében áll

 

Az illóolajok gyógyhatásúak. A nyelv ízlelőbimbóin keresztül közvetetten hatnak agyunkra. Már a falat rágása közben az ingerek valóságos tűzijátéka alakul ki, aminek hatására javul emésztésünk, más szóval jobban hasznosulnak a táp- és hatóanyagok.

 

Ezeket egészítik ki azok a komponensek, amelyek közvetlenül avatkoznak be az anyagcsere-folyamatokba. Az étolajak finomítása során ezeket a különlegesen értékes vegyületeket eltávolítják a termékből.

 

Az olaj, mint fontos E-vitamin-forrás

Az étolajakat magokból vagy bizonyos termések húsából nyerik ki. A magok az élet hordozói, átmentői, csírái. Nem csak a megfelelő örökítő, genetikai információt, hanem az új élet kibontakozásához szükséges legfontosabb, legértékesebb anyagokat is tartalmazzák, amelyek biztosítják a magonc, a rügy, a bimbó rohamos fejlődését, növekedését. Eme anyagok között találunk tápanyagokat (keményítőt, esszenciális zsírokat, aminosavakat, enzimeket) és főként, a termékenységi vitaminként is ismert E-vitamint. Ezenkívül sok védő hatású növényi pigmentet, pl. karotinoidokat és antociánokat is, valamint az összes sejt számára nélkülözhetetlen lecitint is eme anyagok között találjuk.

 

A kókuszdióolaj hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések megakadályozásához. A kendermagolaj zsírsavösszetétele a legharmonikusabb

 

Aki az ajánlásoknak megfelelően természetes, hidegen sajtolt növényi olajokból fedezi többszörösen telítetlenzsírsav-igényét, tisztában kell lennie azzal, elegendő E-vitamint tartalmaz-e salátaolaja. Ugyanis erre a vitaminra szükségünk van a rengeteg agresszív oxigéngyök semlegesítésére. Sok E-vitaminra van szükségünk az érzékeny sejtfalak és a bennük található értékes zsírok védelme érdekében. Különösen sok E-vitamin van a búzacsíraolajban, a kukoricacsíra-olajban, az argán olajban és a napraforgóolajban.

 

 

"Tiszta növényolaj"

Ha a terméken a "tiszta növényi olaj" felirat olvasható, valójában legtöbbször finomított olajjal van dolgunk. Ezek gyártásáról a következőket kell tudni:

 

A nyersanyagot először aprítják, majd hevítik és kisajtolják. Utána oldószereket adnak hozzá, hogy növeljék a hozamot. A hozzáadott vegyszereket desztilláció útján távolítják el. Az így nyert olaj még nem fogyasztható, és számtalan szennyeződéstől kell megtisztítani (nyálkák, szabad zsírsavak stb.). Ezután az olajat fehérítik, valamint a végén vákuumban gőzölik, rendkívül magas hőmérsékleten, akár 270 °C-on, a "szagtalanítás" érdekében. Eközben további anyagokat távolítanak el a végtermékből, amelyek az olaj eredeti ízét és illatát meghatározzák. A végeredmény: uniformizált, egyforma minőségű, de jellegtelen olaj, amely mentes minden egyedi karaktertől.

 

Az olívaolaj évezredek óta a legfontosabb élelmiszerek és orvosságok egyike. A napraforgóolaj az olajrágásos terápiában játssza a főszerepet

 

Ennek alternatívája a "hidegen sajtolt", más néven "natív" (olívaolaj esetében "extra natív", "extra szűz", olaszul "extra vergine"). Az ilyen jelzésű olajak különösen szigorú feltételeknek felelnek meg: a terméket tilos hevíteni szűrés és sajtolás közben. Hő persze itt is felléphet, főként, ha az olajprések folyamatosan teljes kapacitással működnek. Éppen ezért érdemes tájékozódni arról, hogy a préselés során milyen hőmérséklet lép fel. (Pl. alkalmaznak-e a gyártók vízhűtést?) Néhány gyártó mindezt feltünteti a csomagoláson.

 

A transzzsírsavak valóságos gonosztevők

Ebben az esetben a tényállás egyértelmű és bizonyított, a növényi olajok keményítése során keletkező transzzsírsavak rendkívül veszélyesek. Ezek a komoly aggodalmat keltő zsírfajták főként a süteményekben, tésztákban (fánk, leveles tészta), burgonyacsipszben, mélyhűtött pizzákban, leveskockákban, müzliszeletekben, sütőmargarinokban és sok más félkész és készételben találhatók. A jelenleg érvényes szabályok értelmében ezeket a zsírokat nem kötelező feltüntetni a csomagoláson. Csak közvetett módon kerülhetjük ki ezeket, ha elolvassuk a feliratot. Ha az alapanyagok között (részlegesen) keményített zsírok szerepelnek, ezekkel a veszélyes zsírokkal van dolgunk.

 

Szívünk és érrendszerünk védelme

A kutatók figyelmét egyre inkább felkeltik az ún. natív, tehát természetes olajokban nagy mennyiségben előforduló szterinek. Ezek koleszterinhez hasonló anyagok, amelyek - az állati variánssal szemben – védő hatással vannak szívünkre, érrendszerünkre és segítik szervezetünket a rák kialakulásának megakadályozásában. Ezekhez társulnak bizonyos szénhidrogén-vegyületek, mint pl. a szqualén. Utóbbiak antioxidáns hatásúak, fiatalon tartják sejtjeinket és védenek a ráktól.

 

A dióolaj igazoltan védő hatású a magas vérzsírszintek és a szabad gyökök ellen. A fekete kömény olaja különösen neurodermitisz és asztma kezelésében vált be

 

Szívünknek és érrendszerünknek kifejezetten jót tesz a sok polifenolt tartalmazó olívaolaj. Ezek olyan növényi anyagok, amelyek bizonyítottan védik szívünket, érrendszerünket az érelmeszesedéstől és sejtjeinket a rákos elfajulástól, megkötik, semlegesítik a szabad gyököket. A repceolaj is ilyen hatású.

 

 

Prosztatabántalmak és rák elleni védelem

A hidegen sajtolt tökmagolaj béta-szitoszterol nevű növényi hormont tartalmaz, amelynek segítségével megelőzhetők a húgyúti bántalmak, és amely védi a prosztatát.

 

A konyhában a tökmagolaj sokoldalú különlegesség, különösen burgonyaételekhez és rafinált levesekbe ajánlható. Sok növényi festékanyagot, C-, D-vitamint és növényi hormonokat tartalmaz.

 

A lenmagolaj, feltételezhetően a sejtlégzés pozitív befolyásolása révén, védő hatású a rák ellen. Hasonló hatást feltételeznek egyes szakértők a fekete kömény olajáról vagy az argánolajról, noha eddig ilyen irányú bizonyítékok nem állnak rendelkezésünkre.

 

A vadrózsa (csipkebokor) magjából nyert olajjal elhalványíthatók az öregségi foltok. A homoktövis termésének olaja gazdag növényi pigmentekben, és kiválóan megvéd a nap káros ibolyántúli sugárzásától

 

A lenmag meglepően sok omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ezek pedig többek között gyulladásgátló hatásúak, ami az idült bélgyulladások, reumatikus ízületi gyulladások vagy a cukorbetegség kezelésében is értékes segítséget nyújtanak.

 

 

Tippek és újdonságok

Igen nagy a jövés-menés az újdonságok, új olajok terén. Pillanatnyilag pl. a cédrusolaj igen divatos, felkapott fajta. Igaz, a neve némiképp megtévesztő, ugyanis ez az olaj a szibériai fenyőtől származik. Sokan a termésnek, a belőlük nyert olajnak, de a tűleveleknek és a fa gyantájának is bámulatra méltóan pozitív hatásokat tulajdonítanak. A kutatók ennél valamivel visszafogottabban nyilatkoznak, főként a fenyő érrendszert védő hatását kiemelve.

 

További példa az argánolaj. Ez a felfedezés kulináris, ökológiai és orvosi szempontból is jelentős. Ez az Északnyugat-Afrikában honos növény (Argania spinosa) Európában egyelőre kevéssé ismert. Ez részben azzal is összefügg, hogy sokáig csak Marokkó bizonyos részein termesztették, és kizárólag a terület berber őslakói ismerték. Ők az élet fájának nevezték, és termésének magvaival bőrbetegségeket, valamint emésztő-szervrendszeri megbetegedéseket gyógyítottak. A magokból kisajtolt olaj íze leginkább földimogyoróra vagy mandulára emlékeztet.

 

A földimogyoró olaja hevíthető, és főként ázsiai ételek készítésénél alkalmazzák

 

De mi a titka "Marokkó folyékony aranyának"? Általában a telítetlen zsírsavak magas arányát (< 80%) emelik ki. Valószínű azonban, hogy az olajban található nagy mennyiségű kísérőanyag, E-vitamin (főként alfa-tokoferol), bizonyos szterinek és antioxidáns anyagok adják kiváló élettani hatásait.

 

Kiváló bőrápoló tulajdonságai miatt a kozmetikai ipar is felfedezte és előszeretettel alkalmazza - igaz, nem natív, hanem finomított formában - a bőr öregedének lassítására. Egyes folyóiratok szerint "ránctalanító" hatása is van.

 

Újabban a kókuszolajat propagálja egyre több táplálkozástudós. Érdekes fordulat! Hosszú ideig a trópusokon termő kókuszdió olaja egészségtelennek minősült. Túl sok benne a káros hatású telített zsírsav. A kókuszpálma termővidékének lakói, a kókuszolaj fő fogyasztói azonban egészen más természetű tapasztalatokat gyűjtöttek vele. Itt szó sincs a szívinfarktusok magas számáról vagy érelmeszesedésről. Újabban feltételezik, hogy éppen e betegségek megelőzésében segíthet a pálmaolaj néhány hatóanyaga, pl. a laurinsav (50%). Ráadásul a kókuszolaj ún. MCT-zsírokat (középhosszú triglicerideket) tartalmaz, amelyek az érrendszerre pozitív hatást gyakorolnak. Örvendetes, hogy mostanában egyre nagyobb mennyiségben kínálnak a piacon nem finomított kókuszolajat, ugyanis csak ezekre érvényesek az iménti megállapítások.

 

A kókuszolaj 25 °C alatt szilárd halmazállapotú, tehát zsír, ennél magasabb hőmérsékleten már folyadék, tehát olaj. Viszonylag magas hőmérsékletet is kibír égés nélkül, ezért ideális az olajban sütéshez.

 

Az alulértékeltek

A kenderfélék áldozatul estek a drogok elleni küzdelemnek. Pedig a kendermag olaja alkalmas az egészséges étrendbe való felvételre. Sajnos eddig méltánytalanul hanyagolták. Az egészségesnek tekintett zsírsavak teljes spektrumát tartalmazza, a gamma-linolénsavval bezárólag, valamint értékes fitoszterineket.

 

A sárgabarackmag olajának egyes kutatók életet meghoszszabbító hatást tulajdonítanak

 

Ha kendermagolajjal készítünk salátát, nem esünk bódulatba, hangulatunk sem lesz emelkedettebb - ígérik a szakértők. Ugyanis a pszichoaktív TCH nevű anyagot a táplálkozási céllal termesztett fajtákból géntechnika segítségével "eltüntették". Ami az olaj felhasználását illeti, ezt is hidegen ajánljuk, tehát salátákhoz, a meleg ételekhez legfeljebb azok elkészülte után adjuk. Kiválóan illik müzlihez vagy burgonyaételekhez. Kozmetikai céllal a bőr és a haj puhítására is alkalmazzák.

 

A mogyoróolaj is a konyhaművészet "nagy ismeretlenjei" közé sorolható. Remélhetőleg mindez hamarosan megváltozik, ugyanis összetétele egészen különleges: 78%-ban (!) tartalmaz olajsavat (omega-9 csoport), amelyről sokáig azt tartották, ártalmas, pedig mára pont az ellenkezője derült ki róla. A mogyoróolajban ebből a fontos zsírsavból több található, mint a manapság állandóan ajánlott olívaolajban.

 

 

Élvezeti olajok

Az olívaolaj évezredek óta az emberiség egyik legfontosabb ét-, gyógy- és élvezeti olaja. Hippokratész idejében egyértelműen és hivatalosan orvosság volt. Akkoriban azt tartották, hogy mindössze olívaolaj, bor és káposzta szükséges ahhoz, hogy az ember jó egészségben magas kort érjen meg.

 

A közép-európai ember számára elképzelhetetlenül sokféle olívafajta terem a Földközi-tenger medencéjében. A leghíresebb termővidékek Calabriában, Lombardiában, Görögországban, Portugáliában, Spanyolországban és természetesen Krétán találhatók.

 

Tippünk: Érdemes több fajtát végigkóstolni, mielőtt letesszük a garast valamelyik mellett, hiszen az olívaolajak ízvilága igen változatos.

 

A lenmagolaj magas alfa-linolénsav-tartalma miatt az egyik legkiválóbb gyógyhatású olaj

 

Az ínyencek körében – főként Franciaországban - jó ideje előkelő helyet foglal el a dióolaj. Segítségével a leveles saláták valóságos élménnyé válnak. Egyébként létezik diókúra is. A dió és/vagy olajának fogyasztása igazolhatóan javítja ereink belső fala hámrétegének egészségét. A dióolaj hatására ereink rugalmasabbá válnak, nem keményednek meg - ezt spanyol kutatások igazolják.

 

Igazán eredeti és különleges az aranysárga bikkmakkolaj. (A bikkmakk a vörös tölgy termése, keresztmetszete nem kerek, mint a makké, hanem háromszögletű.) Ez mindig erdőből származik. Egy liter olajhoz kb. 7 kg magot kell összegyűjteni. Kedvelői esküsznek csodálatos, diószerű ízére, és kíváncsian várják a következő évjáratot. A bikkmakkal ugyanis hasonló a helyzet, mint a borral: a természet nem ismer uniformizált, standardizált ízeket, aromákat. Minden év - többnyire a klimatikus hatásoknak tulajdoníthatóan – kialakítja sajátos ízvilágát.

 

A bikkmakk olaja valóságos csemege a gomba- és vadételekhez, a salátához és különleges előételekhez. Igen ízletes kenyérre kenhető krémeket is lehet belőle készíteni.

 

Az ínyencek körében régóta ismert és kedvelt a mákolaj. Lágy, nagyon finom íze miatt különösen a nyers ételek, saláták kiváló kiegészítője. Újabban egyes termékekben viszonylag nagy mennyiségű morfint találtak - elsősorban az Ausztráliában termelt fajtákban. A kifogásolt szállítmányokat erre azonnal leállították. A szakértők szerint az európai piacra ártalmatlan mákfajtákból készült olaj kerül, ezért a mákolaj fogyasztása nem kockázatos.

 

A konyha "örökzöldjei"

A napraforgóolaj régóta a legelterjedtebb, legkedveltebb olaj. Kiváló tulajdonságait az olajrágáskúrában lehet kiaknázni. Azonban saláta- és étolajként sem áldozott még le a kora, hiszen rengeteg E-vitamin van benne. A szezámolaj főként az ájurvéda és a makrobiotika hatására hódította meg konyháinkat.

 

A csecsemőknek szükségük van telítetlen zsírsavakra. Ezek fontos szerepet játszanak az egészséges idegrendszer kifejlődésében. A legjobb, ha a baba az anyatejjel együtt kapja azokat

 

A búzacsíraolajat főként magas E-vitamintartalma miatt értékelik nagyra. Ez az olaj érdemelte ki először a "reformkonyha aranya" megtisztelő titulust. Kiválóan alkalmas müzlikhez, házi készítésű majonézhez, mártásokhoz, remulád mártáshoz, valamint salátákhoz.

 

Valódi "klasszikusnak" számít a kellemes, dióízű kukoricacsíra-olaj (ez is gazdag E-vitaminban) és a sáfrányos szeklice olaja. Korábban a dietetikusok utóbbit ajánlották leggyakrabban. Rengeteg többszörösen telítetlenzsírsav-tartalmát ma már kissé árnyaltabban értékelik, hiszen sok szabad gyök képződését okozzák. Aki olaját fogyasztja, szedjen mellé kellő mennyiségű, antioxidáns hatású E-vitamint.

 

Dr. Johanna Budwig vegyész és természetgyógyász mondta: "Egyetlen zsiradékot sem találtam, amely megközelíthetné a lenmagolaj intenzív, kiváló hatásait." Ebből kiindulva fejlesztette ki híres olaj-fehérje diétáját. Magas alfa-linolénsav-tartalmának köszönhetően a lenmagolajat kedvező hatással alkalmazhatjuk depresszió, érelmeszesedés, szívkoszorúér-betegség, neurodermitisz kezelésére, a bőr és a haj állapotának javítására.

 

Népgyógyászatban alkalmazott olajok

Különlegesen magasra értékelik, de ritkán fogyasztják a szőlőmagolajat. Ez a termék a közelmúltban nagy feltűnést keltett az egészséges ételek piacán. Ennek oka, hogy rengeteg E-vitamint, valamint egyéb antioxidáns hatóanyagot, pl. bioflavint és procianidint tartalmaz. E hatóanyagokra az ún. francia paradoxon (a vörösbor védő hatása a szívinfarktus ellen) kapcsán figyelt fel a tudomány. A szőlőmagolaj magas hőmérsékletet kibír füstölés nélkül. Kedvező élettani hatásainak kiaknázása érdekében azonban hidegen ajánlott a fogyasztása, illetve a meleg ételekhez azok elkészülte után érdemes keverni. Kiválóan illik szárnyasokhoz, halakhoz és a tenger gyümölcseihez.

 

Az argánfa csak Marokkó délnyugati részén él. Az ottani kecskék megtanultak fára mászni, hogy a magasabb ágakról is begyűjtsék az ízletes termést, ha a földön már minden elfogyott

 

Több mint 10 éve fedezték fel a fekete kömény olaját. Ez a népgyógyászatban talán legnagyobb sikerrel alkalmazott olaj az újkorban. Csak Németországban 6 millió csomaggal (kapszulázva, üvegbe töltve) fogy belőle évente. A feltűnést az egyiptomi népgyógyászati tapasztalatokra alapozott beszámolók keltették, főként allergiás panaszok és neurodermitisz kezelésében. Ezeket a hatásokat utóbb a tudomány kivétel nélkül igazolta.

 

Az olajok alfa-linolénsav-tartalma

Mennyiség: g/100 g olaj

Lenmagolaj 54,2

Dióolaj 12,9

Repceolaj 9,2

Búzacsíraolaj 7,8

Olívaolaj 0,9

 

Az egészséges zsiradékok növényi előanyaga az alfa-linolénsav. Egytizedét testünk rendkívül hatásos omega-3 zsírsavvá alakítja át.

 

A specialitások között szerepel egy egészen különleges olaj: a sárgabarackmag olaja. Ez a Himalája lankáin honos hunza népesség kapcsán híresült el. Sokáig őket tartották a világ legegészségesebb embereinek, akik között nem volt ritkaság az igen magas életkor. A kutatók kb. 100 esztendeje bukkantak a hunzákra.

 

Ezt követően sokat spekuláltak arról, vajon mi lehet robusztus egészségük titka. Az egyik lehetséges válasz a sárgabarack magja, illetve ennek olaja. A hunzák csapati nevű lepénykenyerüket a sárgabarack magjából sajtolt olajban sütötték ki. De a sárgabarack magja, illetve ennek olaja amúgy is fontos szerepet játszott a hunzák étrendjében (főként gabonát és szárított sárgabarackot ettek).

 

 

A szépség specialistái

E kategóriában számos régóta jól ismert olaj szerepel: pl. az olívaolaj, amelyet Kleopátra is szépségápolásra használt. Újabban az olyan ritka kincseket is ajánlják, mint az amaránt olaja, amely gazdag fiatalító hatású anyagokban (pl. szkvalénban). Régóta alkalmazzák a jojobaolajat, amelyet a trópusi cserje terméseiből készítenek. Jó hatású és értékes az avokádó és a makadámia olaja is (hazája Ausztrália).

 

A jól hevíthető olajoknál is érdemes figyelni, hogy soha ne füstöljön az olaj

 

Önálló csoportot alkot a csipkemag olaja. Ez pl. alkalmas az öregségi foltok eltüntetésére, de érdemes kísérletezni az argánolajjal is. Utóbbit magas antioxidáns-tartalma miatt anti-aging olajnak is nevezik. Különösen kedvező hatású bőrünkre a borágó és a ligetszépe olaja.

 

Egyelőre messzemenően ismeretlen termék a gránátalma magjából nyert olaj. Hidegen sajtolt változata gazdag fitoösztrogénekben és bőrfiatalító hatást tulajdonítanak neki.

 

 

A nagy ismeretlenek

A hagyományos tibeti orvoslásban legalább ezer éve alkalmazzák a homoktövist és a belőle készített olajokat. Megkülönböztetjük a homoktövishús-olajat, amelyet a termésekből készítenek hideg sajtolással. Ez a termék erősen vörös színű, hiszen jelentős mennyiségben tartalmaz növényi pigmenteket. Feltűnően jó védő hatású az agresszív ibolyántúli sugarakkal szemben, és kiváló regeneráló hatású bőrsérülések, égések, sugárártalmak stb. esetén.

 

A homoktövismag-olajat a termés magvaiból nyerik, ez sápadt piros színű. A homoktövismag-olaj gyulladásgátló, antibakteriális és bőrregeneráló hatású.

 

Nálunk egyelőre alig ismert, pedig több mint említésre méltó a gomborka (lenfojtó, sárgarepce, tojásfű, Camelina sativa) olaja, amely 40%-os alfa-linolénsav-tartalmával igen előkelő helyen áll. Újra felfedezését régészeti ásatásoknak köszönheti. Az archeológusok szerint ezt a magot a kelták rendszeresen fogyasztották. Napjaink francia ínyencei ezt az olajat nem győzik dicsérni virágokra emlékeztető aromájáért, zamatáért.

 

 

Tanácsok a főzéshez

Olajban sütésnél sem kell az iparilag finomított, magas hőálló képességű olajakra korlátozni választásunkat. Az ún. magas olajsavtartalmú (high-oleic) napraforgóolaj kiváló alternatíva, amelyet a szakértők is remek minőségűnek tartanak. Ez egy speciálisan e célra nemesített napraforgófajtából készül, amelynek magjaiban kevesebb a linolsav, viszont igen sok olajsav van benne, amely jól tűri a hevítést.

- vörös -
XIV. évfolyam 8. szám

Címkék: étolaj, olaj, reform étrend

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.