Egészséges életmód

Gyógyhatású zsírok - A vaj reneszánsza

    Akkor most jó, vagy káros? Aligha létezik még egy tápanyag, amelyről ne folyna olyan heves és ádáz vita, mint a zsírról. A legújabb kutatási eredmények szerint a biológiai szempontból értékes zsiradékok segítik szív-érrendszerünk működését, támogatják memóriánkat, sőt, még a fogyásban is segítenek.


     

    Számtalan, magát makacsul tartó mítosz kering a zsírokról, miszerint a zsírok, orvosi nyelven lipidek, hizlalnak, károsítják az érrendszert és szívünket, ezért lehetőleg tartózkodnunk kell tőlük. Az 1960-as években az első számú közellenségnek kiáltották ki a zsírt.

     

    Noha ettől kezdve egyre zsírszegényebben táplálkozunk, a túlsúlyos és elhízott emberek száma nemhogy nem csökkent, de drasztikusan emelkedett is. A nyolcvanas évek óta megháromszorozódott (!) a túlsúlyban szenvedők száma. Ezt a trendet a zsírfogyasztás jelentős csökkentésével sem sikerült feltartóztatni. Pedig a megfelelő minőségű zsiradék megfelelő mennyiségben kifejezetten egészséges: kiváló energiaforrás, ízvivő, vitaminszállító és laktató tápanyag. Noha a zsír 9 kcal/100 g energiatartalmával nem a legkönnyebb makrotápanyag, de egészséges zsiradékok hiányában nem maradunk egészségesek.

     

    Sőt, a zsírok nélkülözhetetlenek, hiszen minden egyes sejtünk, sok hormon és ingerületvivő anyag legalapvetőbb alkotóelemei. Igaz, hogy nem minden zsiradék számít egészségesnek, és egyikből sem ehetünk korlátlan mennyiséget. 

     

     

     A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin augusztusi lapszámában olvashatják!

    V.T.
    XXIV. évfolyam 8. szám

      Aktuális lapszámunk:
      2018. december

      A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.