Egészséges életmód

Gyógyító sugarak

A nap jelentősége egészségünk megőrzésében

A napra vonatkozó forradalmi felfedezések nemcsak a tudomány területén születhetnek. A sugárzó égitest sokkal nagyobb hatással van az életünkre és az érzelmeinkre, mint gondolnánk. Cikkünkből kiderül, hogyan használhatjuk ki célzottan a nap erejét.


 

A nap emberemlékezet óta több volt, mint vallásos tisztelet vagy filozófiai spekuláció tárgya. Már az ókori rómaiak tudták, hogy sugaraiban gyógyító erő rejlik, ennek megfelelően az orvosaik sok betegnek írtak elő napkúrát. Püthagorasz pedig már i. e. 500-ban javasolta a színterápiát, amelyet a templomokban alkalmaztak oly módon, hogy a nap beeső sugarait prizmával színeire bontották, majd a különböző színű fényeket különféle betegségek gyógyítására használták.

 

Tisztában voltak a napsugár jótékony erejével az ókori Egyiptom lakói is. Ezért nyírták rövidre a gyerekek haját, mert tudták, hogy a napsugárzás hatására erősödnek a csontok és masszívabbá válik a koponya. A középkorban azután - sok egyéb más tudással együtt - a napsugárzás gyógyító ereje is feledésbe merült.

 

A heliomedicina reneszánszát a 19. századra tehetjük, ekkor sikerült a dán orvosnak, Niels Finsennek bőrtuberkulózist ibolyántúli sugarakkal meggyógyítania. Ő fejlesztette ki az első, mesterséges UV-sugarak kibocsátására alkalmas készüléket, és ezzel megalapozta a modern fényterápiát. Munkásságáért Finsen 1903-ban Nobel-díjat kapott. A német gyerekorvos, Huldschinsky 1918-ban bizonyította be, hogy összefüggés áll fenn az UV-sugárzás és a csontok stabilitása között.

 

A szem nemcsak nézésre való. A recehártya a fény révén olyan impulzusokat kap, amelyek továbbjutnak a hipotalamuszba, ahonnan a szervezet valamennyi funkciója irányítódik. Ez magyarázza, miért lesz jókedvünk a naptól

 

Szintén a 19. században történt, hogy a japán sintó pap, Kurozumi Munetada (1780-1850) az életét megváltoztató tapasztalatra tett szert. Ha nem kapott volna tbc-t, aligha fedezi fel a napfény hatását. Ám a nap gyógyító erejébe vetett hitének segítségével sikerült önmagát megszabadítania a betegségtől, méghozzá úgy, hogy mélyen beszívta a napsugarakat. A sintókultusz hívei a napistennő Amaterasut tekintik a világegyetem teremtőjének. A napimádást manapság is gyakorolják Japánban.

 

 

A fény: a jövő orvossága

Mára a fényterápia nálunk is meghonosodott. Aki nem akarja a természetes napfényt igénybe venni, az használhat mesterséges fényt.

 

A speciális fényterápiás lámpák olykor valósággal csodát tesznek, például bőrbetegségek, szívproblémák, hajhullás vagy téli depresszió esetén. A fénysugárzás hatására bizonyítottan lebomlik a melatonin, és ezzel az illető hangulata pozitívvá válik. Ha a fényterápiát közvetlenül felkelés után alkalmazzuk, még intenzívebb hatás érhető el. Jó megoldás a módszer jetlag ellen is.

 

A japán sintókultuszban Amaterasu napistennőt a világegyetem teremtőjeként tisztelik

 

Fontos, hogy a fény a szem recehártyájára essen, hogy a fényimpulzusok elérjék az idegsejteket. A folyamatban fontos szerepet játszik a hipotalamusz, amely a szemen keresztül felfogja a fényenergiát, koordinálja és életfontosságú funkcióit szabályozza.

 

A fénymodulációs módszert a német orvos, dr. Dietrich Klinghardt fedezte fel. A PhotonWave eljárás keretén belül a fénysugár segítségével olyan anyagokat juttatnak be a szervezetbe, amelyek elősegítik a gyógyulást.

 

A napfény általában véve is fontos az egészségünk számára. A rákkutatás megállapította, hogy a különféle szélességi fokokon eltérő betegségek a gyakoribbak: így a fényhiányos északon gyakrabban betegszenek meg az emberek bél-, hasnyálmirigy- és mellrákban, mint a napfényes délen. Ebben a D-vitamin-hiány bizonyított szerepet játszik, márpedig a D-vitamin a napfény hatására termelődik a bőrünkben.

 

Enyhe leégésnél bevált házi szer az Aloe vera, az ecetes borogatás vagy a hűtő hatású túrómaszk

 

A szakértők véleménye megoszlik abban a tekintetben, vajon manapság kitehetjük-e még magunkat az agresszív UV-sugárzásnak. Míg a bőrgyógyászok jellemzően a napellenes lobbit erősítik, addig mások arra mutatnak rá, hogy a napfény teljes kerülése szintén betegségek forrása lehet.

 

Mennyi napfényt bír el a bőrünk?

A nap melletti szószólók táborát erősítők szerint a mérsékelt napfürdőzést rehabilitálni kellene. Érvelésük alapját az a tény képezi, hogy a szervezetünk számára nélkülözhetetlen D-vitamin 90 százaléka a napfény hatására keletkezik. Ha tehát valaki teljesen elzárkózik a napfénytől, súlyos hiányállapot, illetve különféle betegségek alakulhatnak ki nála. A vizsgálatok szerint Amerikában évente több mint 20 ezer világos bőrű ember betegszik meg D-vitamin-hiány miatt kialakult rákban. Kétséget kizáróan igazolható, hogy a D-vitamin sikeresen alkalmazható olyan betegségek gyógyításában, mint a csontritkulás, a veseelégtelenség és a pikkelysömör. A megfelelő mennyiséggel sem a tejivás, sem a halevés nem látja el olyan gyorsan és hatékonyan a sejteket, mint a napfény. A nap mellett szavazók szerint tehát mérsékelt napfürdőzésre van szükségünk nap mint nap, bőrtípustól függően 5-15 percre, és a 15 faktoros napvédőket csak az erős déli nap ellen kell használnunk.

 

Természetesen a túl sok nap is veszélyes, megnöveli a bőrrák kialakulásának esélyét, legyen szó bár basaliomáról, spinaliomáról vagy melanómáról. Itt egyértelműen igazolható az összefüggés. A napellenes tábornak az a fő érve, hogy harminc, nap miatt kialakult bőrrákos halálesetre mindössze egy olyan rákos haláleset jut, amelynek kiváltója a D-vitamin hiánya.

 

Napvédelem megfelelő módon

Azt manapság senki nem tagadja, hogy a napsugárzás intenzívebbé vált, nemcsak az ózonréteg elvékonyodása, hanem a fokozott környezetszennyezés miatt is. A fehér bőrű lakosok benépesítette civilizált országokban egyre nő a bőrrákos esetek száma. Ugyanakkor természetesen nem kap mindenki bőrrákot, ez részben genetikai adottságoktól függ, főként a világos bőrű és kék szemű emberek vannak veszélyben.

 

Fontos, hogy jól bekenjük magunkat napvédővel, főként mielőtt vízbe mennénk, mert a víz visszaveri a napsugarakat

 

A napvédő szerek csak akkor védenek valóban, ha megfelelően használjuk azokat, például két-három óránként újra bekenjük a bőrünket. A nap nélkül nem lenne élet, de a nap kétélű fegyver, a már említetteken kívül olyan káros hatásai is vannak, mint a bőr korai öregedése. A megfelelő dózis és a megfelelő szer kiválasztásához ismernünk kell a bőrtípusunkat. Ennek kulcsa a bőr saját napvédelmi adottsága, tehát hogy mennyi ideig bírja el a napot anélkül, hogy leégnénk.

 

1. típus: rendkívül érzékeny, nagyon világos bőr, szeplők, szőke vagy vörös haj, kék vagy zöld szem. Nem barnul le, nagyon gyorsan leég. Saját védelmi ideje 5-10 perc.

 

2. típus: nagyon érzékeny, világos bőr, világos haj, a szem kék, szürke vagy barna. Csak nehezen barnul le, a leégés veszélye nagy. Saját védelmi ideje 10-20 perc.

 

3. típus: érzékeny, enyhén barna bőr, barnás haj, szürke vagy barna szem, könnyen barnul, mérsékelten hajlamos a leégésre. Saját védelmi ideje 30 perc.

 

4. típus: alig érzékeny, barnás bőr, sötét haj, barna szem, gyorsan és jól barnul, csekély leégésveszély. Saját védelmi ideje 40 perc.

 

A bőr nem felejt, minden leégés után nehezebben állítódnak helyre a károsodások

 

A napozószeren lévő faktorszám azt jelzi, hányszorosára növeli az adott készítmény a bőr saját védelmi idejét. Ha valakinél például ez az idő tíz perc, a faktorszám pedig 12, akkor elvben 120 percig élvezhet védelmet az UV-sugarak ellen. A jó napvédő szer mind az UVA-, mind az UVB-sugarak ellen védelmet nyújt. A két év alatti gyerekeket mindenképpen védeni kell, mert az ő bőrük alig képes melanint termelni. Minél magasabb a faktorszám, annál jobb, de legalább 15-ös legyen, és a vízben se jöjjön le.

 

 

S. O. S.-program leégés esetén

Ha valaki leégett, fontos, hogy azonnal árnyékba húzódjon, és több napig kerülje a napozást.

 

• Leégés elleni csodafegyver az Aloe vera. Vigyük fel vastag rétegben, és hagyjuk teljesen beszívódni.

 

• Az erős fekete tea a benne lévő cserzőanyagok miatt hatásos. Merítsünk egy lenvászon törülközőt a kihűlt teába, és azzal borogassuk a leégett bőrt.

 

• Fájdalomcsillapító hatású az almaecet és víz 1:1 arányú keveréke. A folyadékkal átitatott kendőt óvatosan tegyük a sérült bőrre.

 

• Hűtő és gyulladáscsökkentő a túrós borogatás.

 

A világos bőrű emberek különösen érzékenyek a napra

 

• Vannak olyan, gyógyszertárban kapható napozás utáni készítmények, amelyek elősegítik a bőrsejtek genetikai anyagának gyorsabb regenerálódását.

 

Tudnunk kell, hogy a bőrünk nem felejt, és minél gyakrabban égünk le, annál nehezebben állítódnak helyre a károsodások.

 

A napfény bizonyított előnyei

• Hatására megindul a boldogsághormonok kiválasztása.
• Szabályozódik a hormontermelés.
• Jobban felszívódnak a táplálékban található ásványi sók és hosszabb ideig maradnak
a sejtekben.
• A nyílt sebek gyorsabban gyógyulnak, mivel a baktériumok az UV-fény hatására elpusztulnak.
• Szabályozódik a pajzsmirigyfunkció, és ezzel meggyorsul a zsír lebomlása.
• Javul a koncentrációs képesség.
• Felgyorsul a szervezet méregtelenítése.
• Melatonin képződik, és ez rákmegelőző hatású.
• Javul az önértékelés, fokozódik az életkedv.

 

 

A szoláriumok közül az alacsony nyomású lámpásat válasszuk

 

Vigyázzunk a szoláriummal!

A szolárium csövei jórészt UVA-sugarakat bocsátanak ki, és mivel ezek nehezebben barnítanak, általában nagy dózisban adagolják. Némelyik cső tízszerte annyi sugárzást bocsát ki, mint a legerősebb nap. A túl gyakori szoláriumozás tehát szintén megnöveli a bőrsejtek genetikai károsodásának veszélyét, és ezzel a bőrrák kialakulásának rizikóját. A szolárium ezen kívül meggyorsítja a bőr öregedését és a szabad gyökök felszabadulását. Aki mégis használni akarja, az válasszon megbízható stúdiót, és olyan csöveket, amelyek UVA- és UVB-sugarak keverékét adják.

 

 

Hogyan befolyásolja a nap érzelmeinket?

A nap meghatározott ciklusokban erőteljes plazmafelhőket sodor ki a világmindenségbe. Ezek mindannyiunkra hatással vannak, az érzelmeinkre is. Ennek a felismerésnek az alapján fejlesztette ki teljesen új terápiás eljárását a német fizikus és napkutató, Dieter Broers.

 

A nap óriási plazmafelhői a felszínén lejátszódó robbanások eredményei, és bizonyos tervet követnek. A naptevékenységet nyilvánvalóan egyfajta mágneses emlékezet vezérli, amelyről a tudósok mára kiderítették, hogy 11 éves ciklust követ. Ennek köszönhetően ma már jobban prognosztizálhatók a napviharok, ami többek között azért fontos, mert ezek a rádió- és a GPS-jelek továbbítását is rontják.

 

A naptevékenységek bizonyos ciklusokat követnek, amelyek a földön is érzékelhetők 

 

A napnak rendkívül erős a mágneses mezője, amelyet az elektromosságot vezető gázok áramlása idéz elő. Ezeknek a mezőknek a látható megnyilvánulásai például a napfoltok, valamint azok az óriási gázfelhők, amelyek a felső kromoszférából törnek ki. A napfoltoknál többnyire két, egymással ellentétes mágneses kiterjedésű folt dominál, úgy is mondhatnánk, hogy egy déli és egy északi pólus. A spektrum színeiben világító sarki fény is a napviharok kísérőjelensége. Ha a Földet körülvevő mágneses részecskék eltérő töltésű részecskékkel találkoznak, akkor lép fel ez a látványos égi jelenség, amelyet főként az Északi- és a Déli-sarkon lehet jól megfigyelni.

 

Dieter Broers biofizikus olyan tudományos vizsgálatokat vezet, amelyeknek célja igazolni, hogy bizonyos naptevékenységek jelentősen befolyásolják az ember érzelmi és tudatállapotát. Ezen kívül kifejlesztett egy olyan teljesen új terápiás eljárást (Mega-Wave 150/1), amelyet világszerte számtalan szabadalommal védetett le. A tudós szerint a nap a sorsszerűséget képviseli az emberiség történetében, összefüggésbe hozható bizonyos eltűnt kultúrák felemelkedésével és bukásával. Számításai szerint tudati váltás előtt állunk, amely a maja naptárban döntő szerepet játszó 2012-es, legendás évvel áll kapcsolatban. Álláspontja szerint a Nap és a Föld sokkal szorosabb kapcsolatban áll, mint ahogyan ezt korábban gondoltuk volna. Például egyértelmű adatok igazolják, hogy összefüggés áll fenn bizonyos geomágneses anomáliák és az ember szokatlan pszichikai magatartása között. Nem csoda tehát, hogy az ember által előidézett katasztrófák döntő többsége közvetlen összefüggésbe hozható a megfelelő földmágneses mezőkkel.

 

Természetesen vannak a jelenségnek pozitív vonatkozásai is. Így például korreláció áll fent bizonyos geomágneses mezők és az inspiráció között: egy-egy meghatározott napon feltűnően sok forradalmi ötlet vagy zseniális találmány születik. Léteznek pozitív eufórikus hangulatok is, amelyek a tudat kibővüléséhez és ezzel a szociális értékek átalakulásához vezetnek, mondjuk azért, mert felismerjük, nem elszigetelt individuumok vagyunk, hanem a kozmikus egész részei.

 

Az emberi agy elektromágneses jeleket bocsát ki, és megfordítva, befolyásolható megfelelő mezőkkel. Ez terápiás célból hasznosítható

 

A napkutatás tudományos alapjait a naptevékenység különféle ritmusai képezik. A legismertebbek azok a ciklusok, amelyek pontosan 11,3 évig tartanak. Ezen idő alatt a nap keresztülmegy egy minimum- és egy maximumműködési szakaszon, amelyet a napfolttevékenységről ismerhetünk fel. Ezek az úgynevezett koronális napkitöréseknek (CM) nevezett gigantikus robbanásokat jelzik előre. Ez utóbbiak elég gyakran elérhetik a Földet is, és ezzel jelentős módon befolyásolják a Föld mágneses terét. Ez a 11,3 éves ritmus mindig is létezett, ezt évezredekre visszanyúló, dokumentált megfigyelések is bizonyítják. Emellett azonban további, jóval nagyobb kozmikus ciklusokat is ismerünk, amelyekben ugyancsak részt vesz a Föld is. Ezeket a ciklusokat egy emberöltő alatt meg sem lehet figyelni, mivel akár évezredeket, sőt évmilliókat is felölelhetnek. Az egyik legrégebbi, általunk ismert ciklus csak minden 63 milliomodik évben lép fel. Ez történt például pontosan abban az időben is, amikor a dinoszauruszok kipusztultak, és ekkor állt be egy új evolúciós ugrás. Manapság is számos jel mutat arra, hogy egy újabb evolúciós ugrás küszöbén állunk, amely egyértelműen összefügg a napciklussal. Ez az esemény jelentősen meg fogja változtatni az emberiség életét.

 

Dieter Broers különféle kísérletek során a saját bőrén tapasztalta meg, hogyan hatnak az emberre a kozmikus sugarak. A modern neurológia és biofizika tisztában van azzal, hogy minden egyes emberi agy (és az emlősállatoké is) elektromágneses jeleket bocsát ki. Alapjában véve az agy is elektromágneses mezők kibocsátója - és megfordítva: természetesen ezek a mezők szintén hatással vannak az agyunkra és érzékelésünkre. Az agyban található mágneses központ a tobozmirigyben helyezkedik el, ez az a terület, ahol magnetitkristályok magas koncentrációját igazolták. Mint erre az emberi agy mágneses kristályainak felfedezője, Joseph L. Kirschvink professzor rámutatott, 1 grammnyi agyszövet 5 millió magnetitkristályt tartalmaz, az agyhártya pedig 100 milliót. A fejünkben tehát szintén ott rejtőznek a legkisebb mágnesek, amelyek kölcsönös kapcsolatban állnak a külső mágneses mezőkkel.

 

A maja naptár a 2012-es évre alapvető változásokat jövendöl a földön

 

Dieter Broers bizonyos elektromágneses mezők alkalmazásával terápiás eredményeket is elért, amelyek azon a személyes felismerésen alapulnak, miért is lett beteg valaki. Csak akkor tudjuk ugyanis feloldani a betegséget kiváltó helyzetet, ha tisztában vagyunk vele. Erre a felismerésre elektromágneses mezők meghatározott frekvenciáinak célzott alkalmazásával juthatunk. Ha figyelembe vesszük, hogy a betegségek 70-80 százaléka pszichikai eredetű, akkor könnyebben megérthető ennek a különleges eljárásnak az eredményessége. Ezen kívül ismert az összefüggés a kozmikusan előidézett terek és az emberi érzékelés között is. Ha a terápiás sikerekről alkotott ismereteket áttesszük erre a kozmikus színtérre, akkor azok a terek, amelyek a kozmoszra hatnak, személyes szinten is hatásosak.

 

A nap mint szellemi lény

Dieter Broers szerint a nap élő intelligencia, nyilvánvalóan sokkal közvetlenebb kapcsolatban áll velünk, mint korábban gondoltuk volna. A nap szó szerint minden élő dolog teremtőjének és irányítójának tekinthető: nélküle nem volna lehetséges az általunk ismert élet. Egy magasabb dimenzióban (tehát kívül az általunk ismert téren és időn) a nap, úgy tűnik, valóban szellemi tulajdonságokkal rendelkezik, amelyet többek között a sugarai és a mezői révén juttat kifejezésre.

 

A szakember szerint az új univerzumot az jellemezné, hogy az emberek újra összhangban élnek az isteni, természetes árammal, és felhagynak azzal, hogy tudatlanságból, egoizmusból és bírvágyból tönkreteszik az őket hordozó Földet. Meggyőződése, hogy a kozmikus mezők jelentős része hozzájárul ahhoz, hogy isteni örökségünkre emlékeztessen minket. A napsugárzás például bizonyítottan erősebbé vált az elmúlt években, és azzal ma már mindannyian tisztában vagyunk, hogy ez károsítja a bőrt és bőrrákot okoz. A jelenségnek azonban létezik egy másik aspektusa is, amely az eljövendő tudati változással áll összefüggésben. Ha a napot csak arra használjuk, hogy lebarnuljunk, hogy szebbek legyünk stb., akkor valódi jelentőségével nemcsak visszaélünk, hanem félre is értjük. Eljött az ideje annak, hogy a napot intelligens entitásként fogjuk fel, amelytől függünk, amely irányítja életciklusainkat, és jelentős mértékben befolyásolja az érzéseinket és a gondolatainkat. Minél inkább pozitív rezonanciában állunk a nappal, annál pozitívabb lesz az életünkre gyakorolt hatása.

 

 

A látványos sarki fény a napviharok kísérőjelensége

 

Ha a nap ciklusa végén, 2012-ben kifejezésre juttatja maximális intenzitását, akkor alázattal és odaadással kell viszonyulnunk hozzá. Akkor fel fogjuk ismerni, hogy ez az égitest - akárcsak mi magunk - aktív és elválaszthatatlan része egy kozmikus egésznek.

 

 

Úton egy új tudati állapot felé

A paradigmaváltásnak egy olyan időszakában élünk tehát, amikor a tudomány és a spiritualizmus közeledik egymáshoz. Fizikusok, filozófusok és misztikusok kijelentései lényegében összevágnak, holott ez nem is olyan régen még elképzelhetetlen volt. A tér és az idő új jelentőséget nyer, ebben egyetértenek korunk nagy gondolkodói. Ahogyan a neves angol fizikus és tudatkutató, Peter Russell megfogalmazta: le kell hoznunk a szellemet a földre. Ebben a nagy feladatban a nap nyilvánvalóan különleges szerepet játszik. Ez világunk fénye, és a jövőben jelentősége egyre nő, nemcsak az olyan materiális szinten, mint mondjuk a napelemek, hanem szellemi szinten is. A jövőbe látó tudósok pedig azért osztják meg mindenkivel most talán még fantasztikusnak tűnő gondolataikat, hogy elinduljon a vita, és ezzel megváltozzon az emberiség tudatállapota.

 

 

A 2012-es forradalom

Kilencvenperces dokumentumfilmjében, amely a 2012-es forradalom címet viseli, Dieter Broers az ember várható spirituális evolúcióját járja körül. A megszokott katasztrófaszcenáriókkal ellentétben a film meglepő, teljesen új világképpel áll elő, amely határtalan lehetőségeinkre mutat rá. Annyi bizonyos, hogy nekünk, embereknek kell megváltoznunk, ha azt akarjuk, hogy a világ is megváltozzon.

 

A film a tervek szerint az idén nyár végén kerül a német mozikba.

 

 

Régi idők napkultúráinak tanúi

Surya égi szekere

A számos indiai naptemplom egyike Konarkban található, Orissa államban. A legenda szerint aszkéták az óceánban látták Surya napisten tükörképét, és ennek köszönhető, hogy a 13. században, Narasimha Deva király uralkodása idején napszekér formájú, lenyűgöző templomot emeltek, és a mindenható napistennek szentelték. A templom formáját az a korabeli hit magyarázza, hogy a nap hét ló által húzott szekéren utazik az égen.

Az istenek gigantikus városa

A Mexikóvárostól 50 km-re fekvő legendás Teotihuacán, az aztékok lenyűgöző istenvárosa Stonehenge-hez hasonlóan a világörökség része. Titkát az intenzív régészeti feltárások ellenére a mai napig nem sikerült teljesen megfejteni. A nappiramisban egy anonim napistenséget, de az is lehet, hogy napistennőt imádtak. Maga a piramis egy valaha óriási méretű templomlétesítmény közepén állt. A csodálatos az, hogy valamennyi épület tájolása és elhelyezkedése pontos asztronómiai számításokon alapul, és az egész város harmóniában állt az univerzummal.

 

1. kép: Teotihuacán a mai Mexikó területén áll. Balra a nagy nappiramis és a halottak utcája látható.
2. kép: A dél-angliai Stonehenge a kőkorszakban keletkezett. Feltételezik, hogy a kőoszlopokat a napforduló vagy a napfogyatkozás időpontjának kiszámítására használták

Csodálatos kőemlékek

A Nagy-Britanniában, a salisburyi síkságon álló Stonehenge a kőkorszaki kőemlékek legismertebbike. Az i. e. 2600-ban emelt építmény építői nyilvánvalóan alapos csillagászati ismeretekkel rendelkeztek, mivel az úgynevezett nyílköveket és vonalakat a napforduló és a napéjegyenlőség pozíciójához rendelték hozzá. A kőemlékek szerepéről a mai napig folyik a vita, manapság abból indulnak ki, hogy Stonehenge obszervatóriumként szolgált, és többek között a nap- és holdfogyatkozások kiszámítására használták. Stonehenge-ben minden év március 21-én megünneplik a tavaszi napéjegyenlőséget, és ez a rendezvény messzi földről vonzza ide a látogatókat.

A kereszténység és a napkultusz

A keresztény tradícióban is megtalálhatók a napkultusz maradványai, jóllehet pogánynak számítottak. Így például a húsvét eredetileg napünnep volt, de a nyári napfordulót a mai napig számos kultúrában megünneplik. Az ilyenkor meggyújtott nagy tűz a nap fényét, illetve erejét jelképezi.

 

Lélegezzük be a fényt! Rituálé napfelkelte idején

A napfelkelte tudatos megélése tisztító hatást gyakorol az emberre. A nap sugarait valósággal belélegezhetjük, és ezzel megtapasztalhatjuk áldásos hatásait.

 

1. kép: Az indiai Konark naptemplomán 24 nagy, kőből faragott
kerék látható
2. kép: A húsvétkor, illetve a nyári napforduló idején rakott tűz kultúrkörünkben számos helyen máig élő hagyomány1. Nyújtsuk felfelé a karunkat, és belsőleg teremtsünk összeköttetést a napfénnyel.

 

2. Most képzeljük el, hogy a bal kezünkön át mélyen beszívjuk a napsugarakat.

 

3. Tartsuk vissza röviden a lélegzetünket, hogy a napfény eláradhasson az egész testünkben. Képzeljük el, hogy a fény átjárja a testünket.

 

4. Lélegezzünk ki a jobb kezünkön át. Képzeljük el közben, hogy a kilégzéssel minden régit és elhasználtat visszaadunk a napnak.

 

5. Többször ismételjük meg a gyakorlatot. Utána fonjuk össze a kezünket a mellkasunk előtt, és köszönjük meg a napnak gyógyító sugarait.

M. L.
XV. évfolyam 8. szám

Címkék: fény, fényterápia, napfény, napozás, napvédelem

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.