Egészséges életmód

Gyógyulás Isten saját országában

Szépség és egészség: ájurvédás gyógyturizmus Indiában


Kumarakom Lake Resort – semmi kétség, ez a földi paradicsom 

 

Napjainkban divat az egészség. A gazdasági nehézségek ellenére egyre több emberben tudatosul, hogy a testi-lelki kondíció érték, melynek megőrzésébe érdemes invesztálni. Mind többen jógáznak, időről időre méregteleníteni próbálják a szervezetüket, az egyre szaporodó wellness-szállodák szinte mindegyike természetgyógyászati kezeléseket is magába foglaló szolgáltatásokra alapoz. Az igényekre válaszul havonta jelennek meg örök fiatalságot, kicsattanó egészséget és rövid időn belül karcsú alakot ígérő receptkiadványok, különféle vitaminokat és ásványi anyagokat tömörítő táplálékkiegészítők. Azt sem tudjuk, hova kapjunk, a pénztárcánk egyre laposabb, az eredmény pedig minimum kétséges.

 

Szerencsére a divathullámnak nemcsak hordaléka, hanem hozadéka is van. A gyógyszerközpontú „nyugati típusú” orvoslásnak mára kiütköztek a korlátai: egyre többen szenvednek az elgépiesedett, „elembertelenedett” gyógyítás melléfogásaitól, a gyógyszerek mellékhatásaitól. A krónikus betegségeikkel hosszú idő óta küszködők a hivatalos medicina berkeiben nem, vagy alig találnak gyógyírra. Nem csoda hát, ha az érdeklődés egyre inkább az évezredes tapasztalatokkal bíró természetes gyógymódok felé irányul, mint például az ájurvéda.

 

A tengerpart Kovalam Beachen még érintetlen 

 

Az indiaiak ötezer éves életfilozófiája és gyógyító rendszere szülőhazájában soha nem veszített jelentőségéből, és manapság méltán éli reneszánszát szerte a világon. Ebből a tudásból merített már Hippokratész és a kínai gyógyítók is. A világ legrégibb, máig fennmaradt „orvostudománya” holisztikus szemléletű, amely test-lélek-szellem egységeként tekint az emberre, az egyént a mikro- és makrokörnyezetével, a kozmikus történésekkel együtt vizsgálja. A tudományos meghatározás nem túlzás, hiszen – a hosszú és egészséges élet megvalósítására való útmutatásai mellett – gyógyító eljárásainak eredményességét nem csak a tapasztalat, hanem tudományos kutatások sora bizonyítja. Indiában része az  orvosképzésnek, ami éppen emiatt hosszabb, mint nálunk (8-10 év).

 

Jól képzett ájurvédás szakemberekkel ma már több európai országban, így itthon is találkozhatunk, de nyugodtan kijelenthetjük, az ilyen szolgáltatásokat kínáló intézetek – még ha akad köztük megfelelő színvonalú is – meglehetősen drágák, különösen akkor, ha a szükséges kúra időtartama hosszúra nyúlik. És akkor még nem beszéltünk az autentikus környezetről és szakemberekről, vagy a kezelésekhez nélkülözhetetlen kiváló minőségű organikus olajok és növényi készítmények gazdag tárházáról, amelyekre Indiában mégiscsak nagyobb a garancia.

 

 

A trópusi miliő nyugalmat és feltöltődést eredményez

 

Ezt a hiányt pótolandó és az ez irányú igényt kielégítendő, a Gala Tours utazási iroda elhatározta, hogy a kedvelt turisztikai célpontot, a dél-indiai Keralát tovább népszerűsíti és vonzóvá teszi az egészségük megőrzésére törekvő, illetve valódi gyógyulást kereső beteg emberek számára. És vajon miért éppen Keralát, az indiai szubkontinens legdélibb részén elhelyezkedő tartományt választotta a dicsérendő gyógyturizmus helyszínéül? Azért, mert sajátos kultúrájának, elbűvölő hagyományainak, varázslatos trópusi tájainak, izgalmas lagúnáinak és spirituális szellemiségének köszönhetően a National Geographic utazási magazinja Keralát a világ 10 paradicsomi tája és az 50, az „életben látni kell” helyszíne közé sorolja. És nem utolsósorban azért, mert az ájurvéda éppen itt, a hindu szentírás szerint „Isten saját országában” kelt életre. Ugyancsak itt, Palakaddban van India (így a világ) első számú ájurvédikus klinikája is, a Kalari Kovilakom.

 

A szédületes iramban fejlődő tartományban, az ízek és az illatok (fűszerek és gyógynövények) országában egyre-másra épülnek a tengerparti, luxusszínvonalú üdülőkomplexumok, amelyek többsége ájurvédikus gyógyközpontot is üzemeltet. Fontos azonban, hogy körültekintően válasszunk a kínálatból, mert csak a zöld levéllel és olívalevéllel ellátott, államilag elismert intézmények igazán megbízhatóak (ezért is célszerű a Gala Tours szervezett csoportjaival utazni, vagy egyéni utazásnál segítségüket igénybe venni). Ezeken a helyeken az ellátás, a szobák és az egész környezet első osztályú, álmunkban sem kívánhatnánk jobbat: egzotikus miliő, pazar kilátás a tengerre, fürdőmedencék, függőágyak a trópusi növények dzsungelében, és nem utolsósorban pikáns, ízletes indiai konyha. Van itt minden, ami szem-szájnak ingere, ami egyszerre biztosít lehetőséget a trópusi táj és a kulturális relikviák élvezetére, az aktív kikapcsolódásra vagy a meditációra, jógára – s ez együtt nyugalmat és feltöltődést eredményez. Mindenki hasznos, a hazautazás után is megszívlelendő tanácsokat kap egészsége megőrzése és gyógyulása érdekében.

 

Az ájurvéda kezelések fontos eleme az olajos masszázs és az olajcsurgatás (sirodhara)

 

De lássuk, hogyan történik a kezelés egy igazi ájurvédás gyógyító központban. Legelőször is az ájurvédában jártas diplomás orvos ún. állapotfelmérést végez: alaposan kikérdez és megvizsgál bennünket – a nyelv- és pulzusdiagnosztika elengedhetetlen része a vizsgálatnak. Ennek alapján megállapítja a testtípusunkat és az annak (valós szükségletünknek) megfelelő kezelések menetét: az alkalmazandó tisztítókúrát, masszázst, étrendet, mozgásterápiát, meghatározza a pihenések és gyakorlatok optimális arányát, előírja a gyógyulásunkat leginkább szolgáló olajakat, gyógyszereket. Arról is tájékoztat, mi az, ami árt nekünk.

 

A kezelés egyénre szabott, melynek meghatározásához az ún. 3 dosha (3 egyetemes életenergia: vata-pitta-kapha) elmélet szolgál. Az ájurvéda szerint az életben minden ebből a három energiából tevődik össze, amelyek befolyásolják az egész természet, közte az emberi szervezet, a test-lélek-szellem hármasának minőségét. A levegő (vata) felelős a mozgásért, a cselekvésért és az érzékelésért, a tűz (pitta) az anyagcseréért és az emésztésért, a víz (kapha) a testszövetek és a szilárd váz kialakításáért. Ezek egyensúlya jelenti az egészséget, ezek határozzák meg minden ember egyedi, a fogantatás pillanatában kialakult alkatát, s amelyek változatlanságára egész életünkben törekszünk. Mindenki besorolható a vata-pitta-kapha konfiguráció valamelyikébe, attól függően, hogy melyik biológiai energiából hordozunk többet. Betegség akkor alakul ki, amikor ezek az elemek kibillennek az egyensúlyukból, s egyik a másik rovására túlteng. Ennek legtöbb esetben elégtelen emésztés és gyenge immunrendszer a következménye, az előzménye pedig a stressz, az elfojtott érzelem, a nem megfelelő táplálkozás, a helytelen életvitel és a túlterheltség. Ha ugyanis ezek hatására ételeinket elégtelenül emésztjük és sokáig maradnak a testünkben, a tápanyagok nem szívódnak fel, az étel bomlásnak indul és mérgezi az egész szervezetet. Ez végső soron az immunrendszer gyengüléséhez vezet, amit a gyógyszerek és az élvezeti szerek fogyasztása csak tovább súlyosbít. Valamennyi kezelésnek az a célja, hogy a vata-pitta-kapha egyensúlyának a helyreállításával megállítsák és visszafordítsák a kóros folyamatokat.

 

Feledhetetlen élmény a Blackwaters lagúnáin lakóbárkán ringatózni

 

Az ájurvéda gyógykúráknak széles az eszköztára. Alkalmazói gyakran hangoztatják a táplálkozás, a mozgás, a jóga és a stresszkezelés (meditáció) fontosságát. A kezelések legfontosabb eleme a gyógynövényekkel dúsított olaj, amelyekkel a különféle masszázsokat végzik, valamint a gyógy növényes készítmények. Nagy jelentőséggel bír a két méregtelenítő eljárás: a pancsakarma és a rasayana, amelyek a test és az elme tökéletes megtisztításával megfiatalítanak, fokozzák a szervezet ellenálló- és alkalmazkodóképességét. Ezáltal sikeresen gyógyítják a civilizációs betegségeket, köztük sok esetben a rákot. Egyértelműen kijelenthető, hogy az ájurvéda hatásos gyógyító eljárás a helytelen életmódunkból fakadó valamennyi mentális és testi panaszra: az ízületi gyulladásokra, hátfájásra, migrénre, magas vérnyomásra, asztmára, máj- és emésztési bajokra, nőgyógyászati problémákra (menopauza) stb. Segítenek örökletes vagy veleszületett egészségügyi rendellenességek, érzelmi egyensúlytalanság, stressz esetén.

 

A keralai emberek mindennapjai

 
Ám a világ számos országából főleg a bőrproblémáik, a megszépülés és a fogyókúra miatt keresik fel a keralai ájurvédás intézeteket. Nekik – és másoknak is – különösen a monszun időszakát (nyár) ajánlják kúrára a szakemberek. Azt állítják, az esős évszak a legalkalmasabb a napi két-három órás kezelésekre, ilyenkor nyílnak meg a pórusok a legjobban, és a test ilyenkor reagál a legintenzívebben a növényi olajokra és más ájurvédikus gyógyszerekre. Az organikus növényi olajok tisztaságához és hatékonyságához nem fér kétség, vallják: csak azt kenjük magunkra, amit meg is ennénk.

 

– Gondoljuk csak el, milyen kicsattanó állapotban érkezünk haza egy ilyen útról, amikor magunk mögött hagyva mindennapi gondjainkat, a rohanó élettempónk miatt folyamatosan ránk rakódó stresszt, és energiával töltődik valamennyi sejtünk, kivirul a lelkünk – mondja Galla Zsuzsa, a Gala Tours Kft. igazgatója, aki maga is az ájurvéda segítségével szabadult meg egészségügyi problémáitól. – Öröm látni, hogy az embereknek visszatér az életkedvük, megszabadulnak felesleges kilóiktól, kisimul az arcuk, fiatalodnak vagy 10 évet. Keralában az ember minden zsigerében érzi az egyik gyógyközpontban olvasható jelmondatot, ami kb. így hangzik: „Engedd, hogy a természet visszaadja mindazt, amit az idő elvett!”

 

Tradicionális keralai művészet: Kathakali táncdráma

 
– A Természetgyógyász Magazin olvasóinak nem kell magyarázni, hogy minden negatív gondolat és érzelem kódolódik az agyban, és betegséghez vezető folyamatokat indít el a testben. Így az sem szorul magyarázatra, hogy a szép utazási élmények, az élet örömeinek megélése, karöltve az egészségünk megőrzésére vonatkozó életre szóló útmutatókkal, a test-lélek-szellem igazi harmóniájához vezet – ez pedig az egészségünk záloga. Meggyőződésem, hogy saját magunk ily módon való megajándékozásával az életenergiánk növelésére, gyógyulásunkra és lelki fejlődésünkre egy indiai gyógyító központban nagyobb a garancia, mint itthon bármilyen diétára, gyógyhatású szerekre és testgyakorlatokra alapozott egészségmegőrző programban való részvétel során. És az is bizonyos, hogy az utazással, színvonalas szállással és ellátással, kezelésekkel, angol–magyar idegenvezetéssel egy kéthetes vagy annál hosszabb kúra kevesebbe kerül, mint ha ugyanezt itthon vennénk igénybe.

Görgei Katalin
XVII. évfolyam 11. szám

Címkék: ájurvéda, gyógyturizmus, India

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.