Egészséges életmód

Ha a baba nem érkezik

Hogyan segíthet a természetgyógyászat?

Ha egy pár minden kívánsága ellenére nem válik szülővé, akkor életük krízisbe kerülhet, és mély depresszióba eshetnek. „Úgy éreztem magam, mint a háziasszony, akinek a vendégek minden meghívását visszautasítják” - emlékszik vissza egy asszony, aki évekig várt, amíg végre várandós lett. A holisztikus terápiák azonban itt is megdöbbentő sikereket produkálhatnak.


 

Ha egy nő teherbe esik, a világ legtermészetesebb dolga történik meg vele. De vajon mi az oka annak, hogy a könyvesboltok tele vannak a meddőségről szóló könyvekkel, és számtalan orvos foglalkozik ezzel a problémával? Nem megalapozatlan a gyanú, hogy az okok a modern életkörülményekben rejlenek. A tartós stressz, az egzisztenciális szorongás vagy a környezeti mérgek csak néhány tényező a sok közül.

 

Bár mindannyian szívesen élnénk egy nyugodt és tiszta világban, ennek megteremtése sajnos nem áll hatalmunkban. Személyes életkörülményeink ügyét azonban a saját kezünkbe vehetjük.

 

Itt vannak mindjárt az élvezeti mérgek, például a dohányzás. A dohányos nők gyakrabban szenvednek meddőségtől, mint nem dohányzó társaik. Nem csoda, hiszen méhük nyálkahártyájában nagyobb a nikotin aránya, mint a vérükben! A dohányos férfiaknál pedig igen gyakori a rossz spermaminőség. Az a nő is nehezebben fogan meg, aki sok kávét iszik. Hogy az alkoholról tanácsos lemondania annak, aki gyermekáldásra vágyik, az magától értetődő. Kevésbé ismert ugyanakkor, hogy a túlsúlyos nők is nehezebben esnek teherbe. A túlsúlyos férfiak nemzőképessége hasonlóképpen gyakran korlátozott.

 

A legújabb vizsgálatok szerint a krónikus ínygyulladás az egész szervezetben gyulladásos folyamatokat indíthat el, és ezzel megnehezítheti a megtermékenyülést

 

Ha tehát valaki kisbabára vágyik, az egészségtudatos életnek kellene a fontossági listája élén állnia. A salaktalanítás és a méregtelenítés fontos lépése, hogy sok folyadékot igyanak. Aki sokat sportol és a szaunát is rendszeresen felkeresi, az kiizzadja magából a méreganyagokat. Az egészséges táplálkozásban sok a zöldség és kevés az állati fehérje, mivel azokban sok környezeti méreg halmozódhatott fel.

 

Tanácsos felkeresni a fogorvost is. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a krónikus ínygyulladás (parodontózis) oka lehet a nem teljesülő, gyermek utáni vágynak. Parodontózis esetén gyulladáskeltő baktériumok tenyésznek az ínyben, és fogmosás közben az íny kis sérülésein át a véráramba jutnak, majd a szervezet különféle területein gyulladásos folyamatokat indítanak el. Kutatások szerint ez például idő előtti fájásokhoz vezethet, aminek vetélés vagy koraszülés lehet a következménye. A gyakorlati tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a parodontózisban szenvedő nőknél ritkábban történik meg a megtermékenyült petesejt beágyazódása. Aki tehát utódra vágyik, gondoskodjon róla, hogy egészséges legyen az ínye!

 

 

Holisztikus megtermékenyítési módszerek

A gyerekek minden kultúrában központi szerepet játszanak, elvégre gyerekek nélkül nincs jövő. Érthető, hogy a különféle gyógyítók, sámánok mindig megpróbáltak segíteni a meddő párokon. A fogamzóképesség javítását célzó holisztikus módszerek listája igen hosszú: akupunktúra, oszteopátia, homeopátia és gyógynövények, lazító módszerek és termékenységi masszázsok, színterápia, eszenciák és Bach-virágok. Nézzük, melyik hogyan segít!

 

Oszteopátia

A módszerrel dolgozók abból indulnak ki, hogy a görcsök és az érzelmi terhek mind nyomot hagynak a testünkön. Az oszteopata képes kitapintani ezeket a nyomokat, még mielőtt a tünetek kialakultak volna. Megérzi például, hogy nőtt meg a feszültség a szövetekben, majd célzott mobilizációval impulzusokat ad a változásokhoz.

 

Az oszteopátiával még a spermiumok minősége is javítható

 

Oszteopátiával azért érdemes kezelni a meddő nőket, mert a kismedence szerveinek, a petefészkeknek, a petevezetőknek és a méhnek optimális helyzetben kell állniuk és jó anyagcserével kell rendelkezniük ahhoz, hogy bekövetkezhessen a gyermekáldás. Hasonlóképpen jól kell működniük az idegeknek, a vérellátásnak és a nyirokkeringésnek. Mindezekkel pedig akkor is előfordulhatnak problémák, ha a hasi ultrahang semmiféle kóros elváltozást nem mutat. Előfordulhat, hogy a petevezető egészséges, ám összetapad, és akkor a pete nem képes keresztüljutni rajta.

 

A kismedencén végzett munka azonban csak egy része az oszteopátiás kezelésnek. A lélek, az érzelmek ugyanúgy segítségre szorulnak, itt pedig a kranioszakrális oszteopátia jöhet számításba. Ennek segítségével hatni lehet az egész vegetatív idegrendszerre, és harmonizálást előidézni. Az oszteopátia nemcsak a nőkön segít, akad olyan férfi, akinek a spermiumszámát jelentősen emelte a kezelés.

 

 

Akupunktúra

Az akupunktúra hozzájárul a testben az életenergia, a csi harmonikus áramlásának visszaállításához. A kezelés mindig az egyéni energetikai kiindulóhelyzethez igazodik. A jó terapeuta tehát nem rutinból dolgozik, hanem részletes diagnózist állít fel kikérdezéssel és vizsgálattal.

 

Az akupunktúra újra mozgásba hozza az életenergiát, ami fontos előfeltétele a teherbe esésnek

 

A kutatások szerint az akupunktúra jól kiegészíti a lombikbébikezelést és jelentősen megnövelheti a teherbe esések arányát. Egy kínai felmérés azt mutatta, hogy úgynevezett placébóakupunktúrával több nő esik teherbe, mint hagyományos társával. Ilyenkor placébótűkről van szó, amelyek tompák, így a bőrt ugyan megérintik, de nem szúrnak bele. Mindegy azonban, placébó vagy igazi, az akupunktúrás kezelésnél a sikerarány 20-25 százalékos, ennyi esetben következik be a korábban meddőnek bizonyult nőknél a terhesség. Esetükben talán már önmagában az a hit is segítséget jelent, hogy a tűknek köszönhetően legyőzhetik a meddőségüket.

 

 

Orvosi gombák

Ázsiában elmaradt gyermekáldás esetén fontos gyógyszer a Cordyceps, azaz a kínai hernyógomba. A legenda szerint a gomba stimuláló tulajdonságait elsőként a tibeti jakpásztorok fedezték fel, amikor az állatokat nyár elején felterelték a hegyi legelőkre. Észrevették, hogy az egyik területen feltűnő párosodási aktivitást mutattak az addig meglehetősen renyhe állatok. A pásztorok érdeklődését felkeltette a dolog, alaposan utánanéztek, és rájöttek, hogy a szerelmi kedvre ébredt jakok egy furcsa gombát ettek előtte - ez volt a kínai hernyógomba. A gomba csak a Himalája magasan fekvő, mezőgazdasági művelésnek alá nem vetett völgyeiben terem. A kínaiak úgy hívják: téli hernyó - nyári fű. Télen ugyanis a parazita egy föld alatti hernyón éli túl a hideg időszakot, míg nyáron előtűnnek a földből a gomba hosszúkás, kalap nélküli nyúlványai.

 

A hagyományos kínai orvoslás már évezredek óta alkalmazza a hernyógombát. Különösen hatékonynak bizonyult kimerültségi állapotok javításában, a nyomott hangulat emelésében és a krónikus betegek energetizálásában. A gazdagok hernyógombával töltött kacsát ettek, a régi kínai orvosok pedig a meddő párokat kezelték a gombával. Manapság a Cordyceps utáni kiemelkedő keresletet az indokolja, hogy afrodiziákumnak tartják. A 90-es évekig elsősorban Kínában örvendett nagy népszerűségnek a gomba, azóta viszont világszerte sokszorosára növekedett a forgalma.

 

A legendás hernyógomba (balra) a tibeti hegyekből származik, és külsejében valóban hernyóra emlékeztet. Manapság nagyon keresett, mert afrodiziákumnak tartják. A kínai Mu-Err gomba (jobbra) sikeresnek bizonyult hormonális egyensúlyzavarok esetén, és serkenti a tüszőrepedést is

 

Az utóbbi években számos tudományos vizsgálat is górcső alá vette a gombát. Az eredmények többek között megnövekedett spermaszámot mutattak állatkísérletekben, és a hímivarsejtek mozgékonysága is jelentősen javult. Nők esetében a hernyógomba több kulcsenzim aktivizálásával növeli meg a megtermékenyítésre alkalmas petesejtek termelését.

 

Nőknél a meddőség egyik igen gyakori oka az úgynevezett policisztás petefészek. Ennek az oka egy bizonyos anyagcserezavar, amely gyakran társul alacsony progeszteronértékekkel. Az ilyen nőknél gyakran elmarad a tűszőrepedés,és így persze a gyermekáldás is. Több vizsgálat azt igazolja, hogy a Mu-Err gomba (Auricularia polytricha) önmagában vagy a liu vei ti huang nevű gyógynövénykeverékkel párosítva pozitív hatást gyakorol erre a hormonális helyzetre. A progeszteronértékek emelkednek, a tüszőrepedés serkentődik.

 

Természetes meddőségkezelés

Míg régebben a meddő párok főként akkor fordultak a problémájukkal természetgyógyászhoz, ha a hivatalos orvoslás minden lehetőségét kimerítették, manapság gyakran már korábban megtalálják az alternatív gyógyítóhoz vezető utat. Ez azért örvendetes, mert először érdemes a testbe legkevésbé behatoló eljárásokkal próbálkozni, azaz nem rögtön hormonkezeléssel vagy lombikbébiprogrammal kezdeni. A természetes módszereknek egész palettája áll rendelkezésre, amelyeket általában kombinálva használnak. Ilyen például a sajátvér-kezelés, kombinálva gyógynövényekkel, meditációval, akupunktúrával, homeopátiával vagy oszteopátiával. A sajátvér-kezelés során a levett vért homeopátiás módszerrel kezelik, majd visszainjekciózzák a betegbe. Mivel a probléma a legtöbbször mind a nőnél, mind a férfinál fennáll, ajánlatos mindkettőjüket kezelni. Ezek a technikák az esetek 70 százalékában is elérhetnek terhességet.

 

Az oszteopátia segítségével feloldhatók a testi és lelki feszültségek

 

A meddőség okai között nagyon sokféle előfordulhat: hormonális egyensúlyzavar, összetapadt petevezető a nőknél, rossz spermaminőség a férfiaknál. Gyakran vannak pszichoszomatikus okok, amelyek testi elváltozást hívnak elő, ilyenkor ez utóbbit is kezelni kell, miközben nem szabad megfeledkezni a lélekről. A gyógyító csak ahhoz segíti hozzá a párt hogy megfoganhasson a gyermekük. A modern orvostudomány és a természetgyógyászat jól együtt tud működni, hiszen bármikor szükség lehet ultrahangos vizsgálatra vagy hormonszint- meghatározásra, de a modern orvostudománynak is megvannak a maga határai.

 

A természetgyógyászat annak a megfelelő feltételeit tudja megteremteni, hogy a kisbaba lelke megtalálja a szüleihez vezető utat. Ehhez a párnak érzelmileg is közelebb kell kerülnie egymáshoz, meg kell tanulniuk újra bízni a képességeikben. A baba ugyanis először a szívben fogan meg, és ha valakiben feloldódnak az érzelmi blokádok, akkor a fogantatáshoz szükséges ösztrogén is nagy mennyiségben szabadul fel.

 

A meddőséggel küszködő nők általában szorgalmas, emancipált teremtések, akik életükben először tapasztalják, hogy valami nem úgy sikerül, ahogyan eltervezték. Azt tanulták, hogy különösen erősen kell dolgozniuk ahhoz, hogy elérjék a céljukat. De akármennyire próbálják is, csak nem esnek teherbe. Ilyenkor meg kell tanulniuk ellazulni, bízni önmagukban. A folyamat nem önmagától történik meg, hanem gyógyulásra és kezelésre van szükség a szó legmélyebb értelmében. A hormonok gyakran hasznosak, de még gyakrabban nem elegendőek önmagukban.

 

 

A legfontosabb meddőség elleni kezelések listája

IVF: in vitro fertilizáció

A népszerű nevén lombikbébi-beavatkozásnak hívott módszer során petesejteket vesznek ki a petefészekből, és a férj spermájával Petri-csészében összekeverik. A megtermékenyült és osztódásnak indult embriókat azután felhelyezik az anyaméhbe, ez az embriótranszfer. A két ivarsejt összeolvadása tehát ugyanúgy játszódik le, mint a természetben, csak itt a laboratóriumban. A „mesterséges megtermékenyítés” kifejezés éppen ezért félrevezető.

 


Az ICSI-módszer során egyetlen spermiumot injekcióznak bele egyenesen a petesejtbe

Inszemináció

A tüszőrepedés idején, katéter segítségével, koncentrált formában helyeznek fel spermiumokat a hüvelyen át a méhbe.

ICSI: intracitoplazmikus spermiuminjekció

Igen vékony injekciós pipetta segítségével egyetlen spermiumot juttatnak bele közvetlenül a petesejtbe. A technikailag bonyolult beavatkozást mikroszkóp alatt végzik. Ezt az eljárást általában akkor alkalmazzák, ha az IVF valamiért sikertelen maradt. A megtermékenyült petesejtet ugyancsak felhelyezik az anyaméhbe.

M. L.
XVII. évfolyam 5. szám

Címkék: babavárás, holisztikus gyógymódok, meddőség, terhesség, termékenység

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.