Egészséges életmód

Haj - az életerő mutatója


Hajunk a legszembetűnőbb módon tükrözi benső világunkat, állapotunkat. Ha jól vagyunk, a haj rendezett, jól áll. Ha viszont lehangoltak, szomorúak vagyunk, a frizura is formátlan, a haj „elereszti magát”, lóg. Egyetlen testrészünk sem fejezi ki ilyen pontosan és jól látható módon testi-lelki állapotunkat, mint a különféle színben pompázó szaruképződmény, amely fejbőrünket borítja.

 

A haj és a lélek kapcsolatára a 41 éves német fodrász és pszichoterapeuta, Reinhold Kopp figyelt fel. Célzott kérdéseivel kiderítette azt is, hogy a saját frizura alapos megváltoztatására irányuló igény mögött mindig valamilyen lelki válság, az élethelyzet megváltoztatásának igénye áll.

 

Az új frizura, pl. a hosszúhaj-viselet után a rövid frizura iránti igény pl. azt jelzi, hogy az illető új szakmai kihívásra, esetleg új partnerre vágyik.

 

Kopp, aki időközben pszichoterapeutává is kiképezte magát, úgy tartja, hogy ilyen élethelyzetekben helyesebb a hajviselet, a hajszín megváltoztatása helyett felfigyelni a hajszálak üzenetére. Ha ugyanis alaposabban megfigyeljük, ilyenkor általában a változás igénye és az elégedetlenség mellett jellemzően gyakoriak az elhatárolódási problémák, az élettől való félelem, a hiányzó önbizalom, valamint a partnerkapcsolati gondok. Ezek mindegyike jól megfigyelhető a hajon, a frizurán.

 

A haj szerkezete a személyiséget tükrözi

Jelenlegi lelki állapotunkon kívül a hajunk sok mindent elárul alapvető személyiségjegyeinkről is. A haj struktúrája megmutatja energiaszintünket is. Így pl. a vékony, finom szálú haj az érzékenység, a gondoskodásra való hajlam és a segítőkészség jele, a vastag szálú, erős haj az erős életenergia és a karizmatikus, vezető hajlamú személyiség sajátja.

 

A sima hajú típus erős, céltudatos és képes keresztülvinni az akaratát, ugyanakkor nagyon hűvös és megközelíthetetlen is. A fürtös, hullámos hajú ember romantikus, ugyanakkor vad és megszelídíthetetlen.

 

 Vitális táplálkozás – vitális haj. Rendszeresen salaktalanítsuk szervezetünket, és igyunk bőségesen folyadékot

 

Az ősi kultúrákban és a természeti népeknél a haj mindig is az ember és a kozmosz közötti kapocs szerepét töltötte be. Reinhold Kopp is osztja ezt a véleményt.

 

A mesterfodrász-pszichológus éveken át foglalkozott ázsiai meditációs és gyógyítási technikákkal, és a hajnak fontos energetikai jelentőséget tulajdonít. Véleménye szerint az ember a hajon keresztül veszi át az éltető kozmikus energiát.

 

Ez az energia sok ázsiai kultúrában fontos szerepet játszik. Az indiaiak pránának, a kínaiak csinek, a japánok kinek nevezik. Ha lelkileg kiegyensúlyozottak vagyunk, képesek vagyunk a csit felvenni, ami testünk energiapályáin keresztül akadálytalanul áramolhat, biztosítva egészségünket.

 

Sok kultúrában a hajnak spirituális szerepe van

 

A fejtetőn elhelyezkedő koronacsakrán keresztül vesszük fel a kozmoszból és a környezetből származó energiát, de a már elhasznált energia egy része is itt távozik. Az akadálytalan energiacsere feltétele az egészséges fejbőr és az ép haj. Az egészséges táplálkozás mellett fontos tehát a fejbőr rendszeres masszírozása és a megfelelő hajápoló szerek alkalmazása.

 

Ha a haj károsodik, az életenergia elakad, ami negatív következményekkel van az egész szervezetre. Ennek látható következménye a szétszórtság, figyelmetlenség, a lelki diszharmónia, súlyosabb esetben pedig a betegségek megjelenése.

 

Kopp 25 éves szakmai gyakorlata során megfigyelte, hogy kinek milyen frizura előnyös, ill. hátrányos bioenergetikai szempontból. Ugyanilyen fontos a megfelelő ápolás is: a szintetikus festékek sokszor károsítják a hajat, ami ismételt használatuk esetén bioenergetikai állapotunkra is káros hatást gyakorol. Kopp éppen ezért természetes eredetű hajfestékeket ajánl, mint amilyen a henna, a kamilla, a dió vagy a tölgykéreg.

 

Gyakorlatok a szép, egészséges haj érdekében

Az energiafelvételt támogatandó, ajánljuk a következő gyakorlatot:

Álljunk egyenesen, a láb kis, kb. vállszélességű terpeszben. Mindkét karunkat egyenesen nyújtsuk a magasba, hogy kapcsolatot teremtsünk a kozmikus energiával. Közben zsibbadást vagy energiaáramlást tapasztalhatunk.

 

 Hogy az energia szabadabban áramolhasson a koronacsakrán keresztül, elengedhetetlenül fontos az egészséges fejbőr és haj

 

Ha úgy érezzük, hogy mindkét kezünk feltöltődött, kezdjünk hozzá a hajtisztításhoz.

 

A hajmosáskor megszokott módon masszírozzuk meg a fejbőrt és a hajat, lazítsuk fel az „energetikai szennyeződést”. Ha úgy érezzük, hogy fejbőrünk ellazult, a feloldott negatív energiákat simítsuk le a hajhagymáktól kiindulva a hajszálak végéig.

 

A simítást kezdjük a homloknál, és haladjunk hátrafelé, a tarkó irányába. A tarkónál ismételjük meg a gyakorlatot, mert különösen itt torlódik fel sok negatív energia. A gyakorlat közben képzeljük el, hogy kezünkön keresztül friss, éltető energia áramlik, leoldva a negatív energiákat.

 

Végezzük el ezt a gyakorlatot minden alkalommal, amikor negatív gondolataink vannak saját magunkról, vagy a hajunkkal, frizuránkkal kapcsolatban.

 

 

Mit árul el hajunk a lelkünkről?

 

 

Hogyan keletkeznek a hajproblémák?

Mit tehetünk ellene?

Korpásodás

A korpa akkor keletkezik, ha valami szeretné áttörni a határt, a korlátokat, de mi nem engedünk a késztetésnek és elfojtjuk azt.

Aktiváljuk a fej energiáit, tudatosítsuk a blokádokat, masszírozzuk és keféljük rendszeresen a fejbőrt.

Megrepedt hajszálak

A hajszálak hosszanti kettérepedése vitamin és/vagy ásványianyag-hiányt, továbbá túlterhelést jelez.

Sokat segíthet a hajszálak ásványianyag-tartalmának elemzése, valamint a hiányzó anyagok pótlása pl. kovafölddel. Fontos a táplálkozási szokások megváltoztatása és a tudatos stresszoldás.

Száraz haj

Általában a haj megrepedésének előstádiuma.

Sokszor már az is segít, ha több folyadékot iszunk (legalább 2 liter naponta). Ezáltal bőrünk és hajunk több nedvességet kap. Ajánlatos a vesefunkció aktiválása is.

Elektromos feltöltődés

A testben fennálló feszültségeket jelzi. Általában pszichés és fizikai túlterheltség az oka.

Az autogén tréning, a jóga, a meditáció gyorsan segítenek. Előnyös lehet a bioenergetikai kezelés, nagyon fontos a belső feszültség forrásainak tisztázása.

Erőtlen, fénytelen haj

Gyakran az erőtlen, tompa lelkiállapotot jelzi. Hiányzik az életöröm és az állóképesség.

Meg kell változtatni a negatív gondolatokat és a negatív életszemléletet. Ha egyedül nem megy, terapeutához kell fordulni.

Hajhullás

A szervezet elsavasodása. Veszteségtől való félelem (szabadság, partner, munkahely stb.).

Meg kell szüntetni a szervezet elsalakosodását. A táplálkozás főként zöldségekből és gyümölcsökből álljon. Ajánlatos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó táplálékkiegészítők szedése.

Zsírosodó haj

Félelem, hogy az életben a rövidebbet húzzuk.

Nem mossunk túl gyakran hajat, mert attól fokozódik a faggyútermelődés. Gyakran a szeretethiányt édességgel pótoljuk. Szakítsunk ezzel a rossz szokással.

Korán őszülő haj

A figyelem a múltra összpontosul.

Ki kell deríteni, hogy mitől félünk, mi okoz gondot jelenlegi életünkben. Tanuljuk meg elengedni a múltat.

     

-tamas-
VIII. évfolyam 8. szám

Címkék: haj

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.