Egészséges életmód

Honnan tudhatja Ön, hogy szervezete elsavasodott?

Manapság egyre gyakrabban találkozunk azzal a kifejezéssel, hogy „elsavasodás”. Sokan beszélnek róla, több könyv is megjelent a témában, és az embereket foglalkoztatja a kérdés: vajon honnan lehet megtudni, hogy valakinek a szervezete túl savas, vagy sem. És egyáltalán, mi az, hogy túl savas?


 

Én annak idején akkor találkoztam a témával, amikor már nagyon beteg voltam. Kisbabát vártam. Több hónapos zavartalan terhesség után egyszer csak kiütések jelentek meg a testemen. A nőgyógyász a bőrgyógyászhoz küldött, aki gombásodás elleni kenőcsöt adott. Sajnos ez nem használt, a tünetek egyre erősebbek lettek. Visszamentem a bőrgyógyászhoz, de végül hazaküldtek azzal, hogy biztos valami allergia. Egy-két hét leforgása alatt az egész testem tele lett a kiütésekkel, és borzasztóan viszketett. Egyre rosszabbul voltam.

 

Olyannyira, hogy egy hétfői reggelen már nem tudtam a saját lábamon elmenni az orvoshoz, édesapám vitt be a kórházba. Legalább öt orvos tanakodott fölöttem, el nem tudták képzelni, hogy mi lehet a bajom. Átirányítottak a bőrgyógyászati klinikára, ahol az elkövetkező napokban háromszor vettek szövetmintát a bőrömből, hogy megállapítsák a kiütések és a rosszullét okát. Nem sikerült. Ezzel párhuzamosan rögtön szteroid gyógyszereket kezdtem kapni. Ma is fülembe csengenek az orvosom szavai - akire egyébként nagy szeretettel gondolok vissza, mert őszinte gondoskodása az életünket mentette meg -, azt mondta: "Mindegy, mi az oka, úgyis ezt kell rá adni."

 

Ez a "betegség" még a szülés után is sokáig elkísért. Hónapokig tartott, mire el tudtam hagyni a szteroid tablettákat, mert minden alkalommal, amikor ezt megpróbáltam, újra tele lettem kiütésekkel. Féltem, mert azt szerettem volna, hogy a kisfiamnak egészséges, vidám anyukája legyen, akinek elég energiája van a játékhoz, a munkához és a háztartáshoz is. Ehelyett borzasztóan levert és fáradékony voltam, állandóan betegnek éreztem magam, egyre több ételre allergiás lettem, képtelen voltam fogyni abból a húsz kiló feleslegből, ami rajtam maradt, és folyamatosan gyógyszert kellett szednem a túl sok gyomorsav miatt is.

 

Édesanyám akkoriban olvasott egy könyvet a savtalanításról, és többször megjegyezte, hogy szerinte nekem is az a bajom, hogy el vagyok savasodva. Nem értettem, mire gondol, de foglalkoztatni kezdett a téma. Próbáltam egészségesebben táplálkozni, és közben kerestem a megoldást az egészségemre. Nem tudtam elfogadni, hogy ezekkel az állapotokkal együtt kell élni, és hogy az életkor előrehaladtával már szinte természetes, hogy beteg vagyok.

 

Hiszek abban, hogy amire az ember igazán keresi a választ, az megtalálja őt. Velem is ez történt. Egy évvel később egy ismerősöm felhívta a figyelmemet dr. Robert Young mikrobiológusra és egy honlapra, ahol az elsavasodással kapcsolatban voltak nagyon lényeges információk. Természetesen kíváncsi voltam, azonnal megkerestem, és ahogy olvastam, egyre izgatottabb lettem. A betegségem kezdete óta először éreztem úgy, hogy valami olyasmit találtam, ami végre tényleg megoldást jelenthet, és elvezethet a valódi okok megismeréséhez.

 

Dr. Young azt állította, hogy az elsavasodás három legfőbb tünete: a fáradékonyság, az allergiák, illetve a nehezen mozduló túlsúly. Néhány percig csak bámultam a képernyőt, amíg átfutott a fejemen, hogy ezek mind együtt vannak jelen nálam.

A gyomorsavproblémáról nem beszélve, ami önmagában is túl sok savat mutatott.

 

A hagyományos orvosok közül ebben a témában sokan azzal érvelnek, hogy elsavasodásról csak szélsőséges esetekben beszélhetünk, amikor a beteg vére annyira savassá válik, hogy infúzióban kell beadni neki a szódabikarbónát, és perceken múlik az élete. Ilyen szélsőséges állapot, más néven akut acidózis, szerencsére nagyon kevés emberrel fordul elő, emiatt aztán az orvosok jó része csak legyint, amikor az elsavasodás témájáról hall.

 

Úgy tűnik, itt van némi fogalomzavar, amit érdemes tisztázni. Igaz, hogy a szervezet a vér kémhatását az utolsó pillanatig megpróbálja egyensúlyban tartani, és amikor ez kudarcot vall, akkor életveszélyes állapot alakul ki. De amikor a természetgyógyászatban a szervezet elsavasodásáról beszélnek, akkor ez alatt nem elsősorban a vér elsavasodását értik, hanem a szövetek, a testnedvek elsavasodását. Testünk közel 70%-a víz, szerveink és sejtjeink folyadékban úsznak, jórészt folyadékból állnak, nem mindegy tehát, hogy ennek a folyadéknak milyen az állapota, a tisztasága és főként a kémhatása.

 

Erről dr. Young így ír A pH Csoda című könyvében: "Gondoljon úgy a testére, mintha az egy akvárium lenne. Gondolja el, milyen fontos fenntartani a testében lévő belső folyadékok tisztaságát, hisz ebben 'úszkálunk' nap mint nap. Tegyük fel, hogy ebben az akváriumban a halak az Ön sejtjei, illetve belső szervei, és abban a folyadékban fürdenek, amely a tápanyagokat szállítja, a salakanyagokat pedig eltávolítja. Most képzelje el, hogy odatolatunk az akváriumhoz egy autóval, és a kipufogócsövet odaillesztjük annak a levegőpumpának a szűrőjéhez, ami oxigénnel látja el a vizet a tartályban. A víz megtelik szén-monoxiddal, ezáltal lecsökken a lúgos kémhatás, és keletkezik egy savas közeg, veszélyeztetve a 'halak', az Ön sejtjei és szervei egészségét."

 

Áginak jóval a szülés után, a lúgosítás segítségével sikerült visszanyernie az egészségét

 

Sajnos a belső testnedvek kémhatását nagyon nehéz pontosan megmérni, hiszen ez függ az elfogyasztott tápláléktól és még sok más egyéb tényezőtől is. Talán ezért nem válhatott az orvostudomány lényeges kutatási területévé, ahol a pontos és ismételhető mérési eredmények számítanak elsősorban. Az orvostudomány számára egy erősen savas vizelet ma többnyire annyit jelent, hogy "jó az illető kiválasztása". De tény, hogy majdnem minden súlyosan beteg embernél megfigyelhető az erősen savas vizelet.

 

Visszatérve a saját történetemhez: igyekeztem részletesen utánajárni dr. Young állításainak, és megpróbáltam megérteni, hogy mi az elsavasodás, és hogyan hat ránk, hogyan vezethet különböző tünetekhez, betegségekhez. Nem vagyok szakember, nem is szeretnék annak tűnni. Csak egy anyuka vagyok, aki szeretett volna újra egészséges lenni, és visszanyerni az életerejét. Ma már elmondhatom, hogy sikerült. A lúgosítás segítségével sikerült lefogynom közel 12 kilót, ma már semmilyen ételre nincs allergiás reakcióm, nem szedek gyógyszereket, és több energiám van, mint bármikor korábban. Mindezért nem tettem semmi mást, csak lúgosabban táplálkoztam. Azóta másokkal is szívesen megosztom a tapasztalataimat.

 

Az elmúlt hetekben végre magyar nyelven is megjelent dr. Robert Young egyik legnépszerűbb könyve: A pH Csoda, amely tankönyv lehetne az elsavasodásról, és arról, hogy hogyan tudjuk helyreállítani belső egyensúlyunkat.

 

Kevesen tudják, hogy a mai civilizált táplálkozásunkkal nagymértékben savasítjuk szervezetünket. Ételeink nagy részének lebontása során (pl. húsok, tejtermékek, cukor stb.) savas melléktermékek keletkeznek a szervezetünkben, amelyeknek kiválasztása komoly terhet ró a testünkre. A savakat a lúgok tudják semlegesíteni. De húsz egység lúgra van szükség egyetlen egységnyi sav semlegesítéséhez, így étkezésünk során is nagyobb hangsúlyt kellene kapnia a lúgosító hatású ételeknek, mint amilyenek például a zöldségek.

 

Egy ideig a szervezetünk képes fenntartani az egyensúlyt, és kiválasztani a savakat a veséken, a bőrön, a tüdőn keresztül, de ez a folyamat olyan, mint amikor egy fürdőkádban kihúzzuk a dugót, hagyjuk, hogy folyjon lefelé a víz, de közben kétszer- háromszor annyi vizet engedünk a kádba. Egy idő után a kád megtelik, a víz túlcsordul, hiába volt kihúzva a dugó. Amikor a szervezetünkben a sav "túlcsordul", akkor mindenféle kellemetlen tüneteket kezdünk tapasztalni.

 

Ezek közül a leggyakoribb az elhízás, hiszen a szervezetünk számára kézenfekvő megoldás olyan helyen eltárolni a felesleges savakat, ami nem veszélyezteti a fontos szervek működését, és erre a legjobb hely a zsírszövet. A zsír képes megkötni a savat, és a rossz hír az, hogy emiatt a testünk nem, vagy nehezen engedi el a zsírt addig, amíg a szervezet sav-lúg vagy más néven sav-bázis egyensúlya helyre nem állt. Drasztikus fogyókúrákkal érhetünk el eredményt, de ez az eredmény általában nem tartós. A nehezen leadott kilók pillanatok alatt visszajönnek, és még több lesz belőlük. Ennek az igazsága sok nő életét keseríti meg, ezt tapasztalatból tudom.

 

Az elhízás mellett a túl sok sav komoly tünetei még a különböző allergiák. Nem tudom, kinek tűnt még fel rajtam kívül, de az elmúlt években már szinte sportot űzünk a parlagfű és társai irtásából, mégis egyre több az allergiás beteg. Állítólag ennek is köze van az elsavasodáshoz, illetve a testünkben ennek hatására felgyülemlő méreganyagokhoz.

 

Szándékosan hagytam a végére a legfőbb tünetet és panaszt: a fáradtságot. Szinte nem ismerek olyan embert, aki felnőttkorára ne veszítette volna el azt az energiamennyiséget, amivel gyerekként rendelkezett. Legtöbben estére már csak vonszoljuk magunkat, és reggel félálomban tapogatózunk a kávé után, hogy egyáltalán magunkhoz tudjunk térni. Dr. Young szerint: "A savas testközegben termelődő méreganyagok lecsökkentik a fehérjék és az ásványi anyagok felszívódását, aminek következtében meggyengül a test képessége arra, hogy enzimeket és hormonokat termeljen. Ez akadályozza a sejtek újratermelődését és az energiatermelés egyéb szükséges összetevőit. Ennek eredménye a fáradtság, a csökkent állóképesség, az izomtömeg növelésére való képtelenség és az általános levertség."

 

Sajnos a mai világban kevés ember mondhatja el magáról, hogy a táplálkozásával és az életvitelével nem savasítja el a szervezetét. A fentiek az enyhébb tünetek közé tartoznak. Súlyosabb esetben már különböző betegségek alakulnak ki, mint amilyen például a reflux, az ízületi problémák vagy a cukorbetegség. Az is igaz, hogy nem könnyű dolog mai társadalmunkban életmódot váltani, és főként lúgosító ételekkel táplálkozni. A pH Csoda könyv azonban abban is különleges, hogy nem csak a problémát veti fel, nem csak arról ad átfogó megértést, hogy mi történik a savak hatására a testünkben, hanem javaslatot tesz a megoldásra is, méghozzá olyan módon, ami a mai elfoglalt átlagember számára is vállalható. Dr. Young mikrobiológusként sok éven át tanulmányozta az emberi sejtek működését, és olyan tápanyagokat fejlesztett ki, amelyek a szervezetbe kerülve azonnal felszívódnak, bekerülnek a sejtekbe, és koncentrált formában segítik a szervezet lúgosítását és energetizálását.

 

A sav-bázis egyensúly helyreállítása nagyon fontos a jó közérzethez, a magas energiaszinthez és hosszú távon az egészséges élethez. Érdemes odafigyelni rá, és érdemes megelőzni az egyensúly felborulását, még mielőtt a szervezetünk nyomná meg a vészcsengőt. 

 

Bővebb információ a módszerről és a termékekről a www.phcsoda.hu oldalon.

 

InnerLight

Dr. Young nemcsak a problémát vetette fel, hanem segítséget nyújt a megoldásban is. Kutatásai során olyan lúgosító étrend-kiegészítőket fejlesztett ki, amelyek hozzájárulnak a szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállításához. E termékeket az InnerLight Inc. amerikai vállalat forgalmazza, ma már több mint harminc országban. A termékek közül legfontosabb a két alaptermék:

 

SuperGreens

A SuperGreens összetevői tiszta, biotermesztett zöld füvekből, csírákból, zöldségekből, illetve szerves ásványi anyagokból állnak, és szuperkoncentrált töménységűek. Egy napi adag a termékből kb. 1,5 kg friss zöldség lúgosító erejének felel meg. A termékek különlegessége, hogy a zöld koncentrátumban lévő parányi részecskék elektromosan feltöltöttek (az elektromos vagy sztatikus feltöltés elektronok, azaz negatív töltések hozzáadását jelenti, ami a lúgos kémhatást növeli). Egy különleges eljárás során a növényi anyagokat olyan apróra porítják, hogy azok vízbe keverve kolloidot képeznek. A kolloidban a részecskék szilárdak maradnak ugyan (kémiai értelemben nem oldódnak fel), de a keverék oldatként viselkedik. A rendkívül kicsiny részecskék összfelülete óriási, ezért élettani hatásuk nagyon hatékony. Egy szabadalmaztatott eljárással, a „mikroionizációval” pedig elérik azt, hogy ezek a részecskék a későbbiekben is különállók maradjanak.

 

Prime pH cseppek

A Prime pH nem más, mint víz- és oxigénkatalizátor a véráramban. Ez a formula lúgosít, semlegesít, oxigenizál és pH-kiegyensúlyozó hatással van a testre. A csepp nátrium-klorit (nem klorid!) egyedülálló, szabadalmazott formája, mely lúgosító hatása mellett szabad oxigént juttat a véráramba. Segít abban, hogy a vére könnyebben vegye fel az oxigént a vízből, és erősíti a por savtalanító hatását. 

Gulyás Ági
XIV. évfolyam 2. szám

Címkék: elsavasodás, lúgosítás, sav-bázis egyensúly, táplálkozás

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.