Egészséges életmód

Hormontípusok

Amazon vagy Vénusz?

Hormontípusunk nemcsak egészségi állapotunk erősségeiről és gyengeségeiről árulkodik. Meghatározza kinézetünket és személyiségünket, és döntő szerepet játszik párválasztásunkban. Európa egyik vezető öregedés ellenes szakértőjének, dr. Michael Klentzének felismeréseiből megtanulhatjuk, hogyan ismerjük meg jobban önmagunkat, és hogyan őrizzük meg életvidámságunkat előrehaladott korban is.


 
Ha tudjuk, milyen hormontípusba tartozunk, az segít nemcsak a párválasztásban, hanem az életmód kialakításában, a táplálkozásban és az egészségmegőrzésben is
 

Az emberek különbözőek, és ez nem utolsó sorban hormonális helyzetükkel magyarázható. Ha egy nő különösen nőies formákkal büszkélkedik, annál az ösztrogén szerepe a meghatározó. A férfias késztetést és az erős férfias külső jegyeket a tesztoszteron alakítja ki, ugyanakkor a nőknek is szükségük van erre a mellékvese kéregben termelődő férfihormonra. A férfiaknak viszont ösztrogénre van szükségük például szívük koszorúereinek védelméhez. A tesztoszteront egy enzim, az aromatáz alakítja át ebből a célból ösztrogénné. Ez a hormon egyébként a zsírszövetben is termelődhet, főként a változás kora után lévő nők esetében.

 

A nőgyógyászként, pszichoterapeutaként és öregedés ellenes (antiaging) szakértőként közismert orvos, dr. Michael Klentze mindkét nemnél három alaptípust különböztet meg. Mindegyikre meghatározott testalkat és személyiség jegyek jellemzőek, de tipikus egészségi kockázatok is. Emellett mindháromnak a megfelelő táplálkozási és sport formára van szüksége.

 

 

A Mars-típusnak jót tesz, ha tánccal kapcsolódhat ki a stresszes hétköznapokból. Ha pedig szerotonin szintjét, azaz boldogsághormonjait akarja növelni, akkor banánt tanácsos szerepeltetnie az étlapján

 

A boldog párkapcsolat is attól függ, együtt működünk-e saját hormonjainkkal. A vita, hogy vajon van-e értelme a hormonterápiának, azonnal leegyszerűsödik, mihelyt tisztában vagyunk a különféle hormontípusok jelentőségével. Mert ha a hormon termelés megváltozik a változás korában (férfiaknál és nőknél egyaránt), akkor ösztönzést adhat akár egy hormonkészítmény, akár egy megfelelő termék a természet patikájából. De hogy kinek pontosan mire van szüksége, az megint csak a típus függvénye.

 

Dr. Klentze tanácsokat ad valamennyi hormontípusba tartozóknak, hogy életüket késő öregkorukig élvezhessék, tartozzanak bár a Mars vagy a Vénusz, az aszkéta vagy az amazon, az androgin vagy a kamasz fiús kategóriába. De ha nem ismerjük fel azonnal, melyik típusba tartozunk, ne aggódjunk, mert vegyes típusok is léteznek.

 

 

A hat hormontípus és jellemzésük

A Mars-férfi: harcos, macsó, kalandor

A Mars-típusnál a tesztoszteron szintje a lehetőleg magasabb. Ifjúkorban ez a konstelláció a felelős a hihetetlen erőért és a tomboló agresszióért, amely későbbi életkorban általában átalakul döntés- és érdekérvényesítő képességgé és vezetői adottsággá. A Mars-típus többnyire önközpontú, képtelen a kötődésre, és valódi lovagként folyton új kalandokat keres.

 

Sokuknál azonban a kenyérkereső és a családapa szerepe beleilleszkedik ebbe a lovagképbe, ám az új hódításokra való törekvés esetükben is megmarad. És ebben a Mars-férfinak könnyű dolga van, hiszen megfelel a valódi férfiasságról alkotott fogalmaknak: magas, atletikus alkat, erős és életerős, virtuóz szerető, valódi macsó. Hatalom- és becsvágyó, nincs tekintettel másokra, minden esetben meg akarja mutatni, hogy ő a legjobb. Az ágyban is.

 

A Mars-férfi munkájában igen sikeres, vezető pozícióra tör, dinamikus és terhelhető, jól bírja a stresszt. Ennek az a legnagyobb veszélye, hogy túlértékeli önmagát.

 

 

A Mars-férfinak rengeteg tesztoszteron jutott, ezért jellemző rá a
hódítási vágy, az érdekérvényesítő képesség és a vezetői adottság

 

Egészségi kockázatai: mindenekelőtt a szív- és keringési rendszer, de a prosztatarák veszélye is fenyeget.

 

Mire van szüksége: tánc, kirándulás, hegymászás, sífutás a küzdősportok helyett. Meditáció mint stresszoldás, természeti élmények kikapcsolódásként, külső és belső nyugalom a folyamatos akciózás helyett.

 

Táplálkozás: szója- és teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, fitoösztrogének, B6-vitamin és triptofán (előfordul például a sajtokban, a banánban, a földimogyoróban és az étcsokoládéban), hogy elegendő mennyiségű „boldogság hormon" termelődjön. Vigyázat a vörös húsokkal (ezekben tesztoszteron van) és a sok alkoholt tartalmazó italokkal.

 

Ha idősebb lesz: ha a tesztoszteron-termelés csökken, a Mars-férfi elsősorban attól fél, hogy szexuális képességei is romlanak. Ezért szívesen nyúl az orvostudomány kínált a potencianövelő szerekhez, és nem ritkán fiatalabb barátnőt keres. Ennél azonban tanácsosabb volna szembesülni saját önképével, és búcsút mondani a régi szerep kliséknek.

 

Ideális női partnere: számára nem létezik ideális nő. Annak ugyanis egyesítenie kellene magában a három női hormontípus előnyeit: a Vénusz vonzerejét, az amazon magabiztosságát és érdekérvényesítő képességét, és a kamasz fiús alkatú nő kitartását a szerelemben. A legjobb esélye a csábító Vénusznak van, de ez a nő is végső soron többet vár egy férfitól, mint a szerelem gyors és tűnő örömét. Már pedig a Mars-férfi előbb utóbb minden nőt elhagy, hogy újabb ingert keressen. A hűség nem erős oldala.

 

 

Az aszkéta: erős, de hűvös

Okos, racionális, sikeres, kitartó, nagyon munkabíró, aktívan sportol, rendes, megbízható, önmagán uralkodó. A természettől nem kapott ösztrogént, viszont annál több tesztoszteront és dihidroszteront. Ez fáradhatatlan, jó technikájú szeretővé teszi, aki azonban a mélyebb érzelmeket inkább fenyegetésként éli meg, olyan valamiként, amit nem képes kézben tartani. Szorongás, latens agresszió és kényszeresség - ezek leggyakoribb pszichotémái.

 

Egészségi kockázatai: pszichoszomatikus panaszok, székrekedés, izzadás rohamok, fejfájás, alvászavarok, alultápláltság, erekciós és potencia zavarok, bél- és prosztatarák.

 

Mire van szüksége: több lazításra a teljesítmény hajszolása helyett, olyan sportokra, amelyekben nagy hangsúlyt kap a szabad levegőn való mozgás: séta, hegymászás, síelés, sífutás, kerékpározás, tenisz, golf, evezés, kenuzás, kajakozás.

 

Optimális sport az aszkéta számára a szabad levegőn való mozgás, mint amilyen például a golf. Mivel anyagcseréje aktív, nyugodtan fogyaszthat húst

 

Táplálkozás:mivel ennek a típusnak aktív az anyagcseréje, sok fehérjére van szüksége (de nem vörös húsból), ezenkívül komplex szénhidrátokra, elegendő mennyiségű vitaminra és antioxidánsokra (cink, szelén, C- és E-vitamin). Nagyon fontosak az ösztrogéntartalmú élelmiszerek is: szója, földimogyoró, hüvelyesek. És arra is szüksége van, hogy időt hagyjon az élvezetes étkezésre!

 

Ha idősebb lesz: a legnagyobb veszély számára a szociális elszigetelődés, ha kiesik munkával telt mindennapjai szoros ritmusából. Ha a sport és a szex már nem működik olyan jól, mint korábban. Ennél a típusnál az antiaging átfogó terápia keretében végzett ösztrogén kezelés csodát tehet. Hatására az aszkéta megközelíthetőbbé válik, inkább társasági ember lesz, és nagyobb hangsúlyt kapnak életében az érzelmek.

 

Ideális női partnere: nem könnyű vele mély kapcsolatot kialakítani, mert ritkán engedi szabadjára az érzelmeit. Ehelyett tetterős, megbízható és kézben tartja önmagát. Magas tesztoszteronszintje aktív szeretővé teheti, de szexfüggővé is, amely időnként szado-mazochisztikus elemekkel párosul. Mások a kompenzációt a sportban találják meg, kitartásuknak köszönhetően sikerre ítéltetnek.

 

 

Az aszkétának néha nehezére esik, hogy kimutassa érzelmeit. Viszont annál megbízhatóbb!

 

Az aszkéta leginkább a Vénusz-nőt részesíti előnyben, akit lelkesít személyisége. Ez azonban elsősorban csak a szexuális területre vonatkozik. Ha a nő valamivel többet akar tudni az aszkéta férfi érzelmeiről, és szoros kapcsolatot akar építeni rá, gyakran csalódás várja.

 

Az aszkéták és az amazonok bizonyos mértékben hasonlóak, és jól elboldogulnak egymással. De a szex területén valahogy nem mennek olyan jól a dolgaik, mert mindkettejüknél domináns a téma. Ilyenkor terápiás munkára volna szükség, amelyre viszont az aszkéta a legritkább esetben kapható.

 

A kamasz fiús alkatú nő annyira ideális partnere az androgin férfinak, hogy nála az aszkétának nemigen marad esélye. Elsősorban azért nem, mert ez a nőtípus szívesen kényezteti a partnerét, ezt a fajta kedveskedést azonban az aszkéta nem becsüli túl sokra.

 

Az androgin férfi: az élet igazi élvezője

Benne a férfias (andro-) és a nőies (gin) elemek jól keverednek. Ennek a típusnak a többi fér finál nagyobb adag ösztrogén jutott, ennek köszönhetően nagyobb a beleérző képessége, gondoskodóbb és kedélyesebb, így a nőknél igen népszerű. Megérti a női lelket, mindig kapható egy kis becézgetésre, békés és alkalmazkodó, de semmiképpen sem papucs hős. Ha nem szeretik eléggé, máshol keresi meg, amire szüksége van.

 

Önbizalma gyakran szenved attól, hogy a sors nem áldotta meg a Mars-típus markáns arcvonásaival és atletikus alkatával. Néha ennek ellensúlyozására a macsót játssza, de többnyire nem annyira harcos, mint inkább az élet élvezője.

 

Egészségi kockázatai: visszér, cukorbaj, prosztata megnagyobbodás, bélrák, szív- és keringési betegségek.

 

Mire van szüksége: sok mozgásra, például séta, kirándulás, kerékpározás, tánc, de jó az úszás és az aquajogging is.

 

Táplálkozás: könnyű, rostokban gazdag koszt, teljes őrlésű lisztből készült termékek, sok zöldség, kevés fehér hús vagy hal. Mondjon le a vörös húsokról (a bennük lévő tesztoszteront ugyanis a szervezete azonnal újra ösztrogénné alakítja át) és a sörről (ösztrogéntartalmú). Kerüljön minden túl zsíros és cukros ételt, mert hajlamos a túlsúlyra és az ezzel összekapcsolódott ösztrogén túltengésre. Az aromatáz gátlására szedjen cinket és egyen szóját.

 

Ha idősebb lesz: akkor is fontosak a táplálkozási szabályok, mert az idősödéssel járó tesztoszteron-termelődés csökkenése miatt a hízásra való hajlam tovább nő. Az ösztrogén hatására az androgin típusú férfinál szembetűnő, nőies jellegű mell fejlődik ki, alakja lágyabb és kerekebb lesz, hasa nagyobb, szövetei lazábbak.

 

 

Az androgin típusú férfit magas ösztrogénszintje beleérzővé és kedvessé teszi, így a legtöbb nővel jól boldogul

 

Az androgin típust a depresszív hangulatok is jellemzik, ilyenkor segíthet a pontosan adagolt tesztoszteron, de csak akkor, ha sporttal és megfelelő táplálkozással kombinálják, hogy a férfiasság hosszú időn át megmaradjon.

 

Ideális női partnere: életének nagy álma a Vénusz: nőies, érzéki, csábító. Néha meg is kapja, amire vágyik, de csak akkor, ha a Vénusz-nő már maga mögött tudhat néhány macsókalandot, és elege van belőlük. Ha azonban a nő az igazi férfiról álmodik, az androginnek nincs szerencséje: miközben szereti és imádja asszonyát, az kicsúfolja és nevetségessé teszi őt, a barátnői előtt is.

 

Ez a férfitípus sokkal jobban boldogul a kamasz fiús nővel, aki kedveli és megbecsüli a férfi szeretetteljes tulajdonságait, megbízhatóságát, barátságos személyiségét, és szívesen kényezteti el őt. Az ilyen nő kitartó a szerelmében, ezért androgin párjával sokévi együttlét után is szeretetteljes a kapcsolata, kéz a kézben sétálnak végig az életen.

 

Jól üthet ki az androgin férfi és az amazon nő kapcsolata is. Ha mély bizalom alakul ki közöttük, akkor a férfi kínálta megbízható szeretetben kibontakozhat a nő nőies énje. A férfi pedig azt az erős nőt szereti és becsüli benne, aki lojális hozzá, aki értékeli kedvességét és nem rendez féltékenységi jeleneteket.

 

A Vénusz-nő: az igazi nő

Ennél a típusnál az ösztrogén dominál, ennek köszönheti nőies formáit, bársonyos bőrét, főként fiatalkorban megfigyelhető szépségét.

 

Adottságai arra ösztönzik, hogy újra és újra bizonyítékot keressen vonzerejére: gyorsan és szenvedélyesen szerelmes lesz, de nem olyan férfiba, aki hajlandó a tartós kapcsolatra, hanem aki joggal szolgáltat új és új okot féltékenységre.

 

Egészségi kockázatai: ha túl sok ösztrogént termel, vagy az nem bomlik le megfelelően, miómák alakulhatnak ki, mellszövete masztopátiára haj la mos, az emlőrák kockázata magasabb.

 

  

A Vénusz-nőnek nagyon jót tesz, ha sokat edz a fitneszteremben és sok nyers kosztot fogyaszt

 

Mire van szüksége: sok mozgás, például tenisz, golf, fitnesz, de jó a torna, jóga és meditáció is.

 

Táplálkozás: sok saláta, zöldség, szója termékek, csak kevés édesség és tejszínes étel. Tanácsos cinket szedni táplálékkiegészítőként, hogy fékezze az aromatáz enzim túlműködését.

 

Ha idősebb lesz: a Vénusz-nő különösen sokat szenved a változás korától, mert addig ahhoz szokott hozzá, hogy ösztrogén szintje magas. Szépsége gyorsan elhervad, ha megfelelő táplálkozással és mozgással nem igyekszik megőrizni szövetei feszességét. A visszeresség és a cellulitisz ugyanúgy bánthatja, mint a túlsúly, az ösztrogénszint csökkenésével párhuzamosan pedig a hangulata is hanyatlik. Ilyen esetekben az egyébként társaság kedvelő Vénusz magányossá válhat.

 

Ideális férfi partnere: többnyire rosszul választ, mert a Mars-férfi gyorsan reagál vonzerejére. Ha azonban elege lesz ennek a típusnak az önimádatából, megtalálhatja a neki tetsző partnert az androgin  férfi mellett. Ez utóbbi ugyanis az élet élvezője, aki jól érzi magát hölgy társaságban, és viszonozza az igazi, tartós érzelmeket. Ezenkívül szeretőként sem megvetendő, és képes kimutatni az érzéseit, ami ugyanakkor  a macsó férfiakról nem mondható el.

 

Az amazon: öntörvényű és hűséges

A természet minden fajta hormonnal bőkezűen ellátta. Ha esetleg túl sok tesztoszteron jutott neki, akkor bajusz mutatkozik az arcán, és erősen szőrös a lába. Léteznek karcsú és telt amazonok, attól függően, a férfi- vagy a női hormonokból jutott-e nekik több. Ha sok az ösztrogén a szervezetükben, akkor női vonásaik szembetűnőbbek, ezek a nők többet szenvednek a változás éveiben.

 

Az amazonok független nők, világos fejűek, nyitottak, intelligensek, tetterősek, lojálisak és hűségesek. Arról is világos elképzeléseik vannak, milyen legyen a partnerkapcsolata egy erős és érzelemdús férfival. Ezt meg is mondja, ahogyan az élet más területein is direkt módon nyilvánít véleményt, és szívesen magához ragadja a kezdeményezést. Élettársként az amazont nem könnyű megnyerni.

 

Egészségi kockázatai: gyakran fenyegeti a cukorbaj veszélye, mert cukor anyagcseréje könnyen kibillen az egyensúlyából. Zsír anyagcseréje is problémát okozhat. Bőre aknére hajlamos, zsíros. Az amazon hajlamos a hízásra és a szív és keringési betegségekre. Az ösztrogén-túlsúlyos amazonoknál megnő a mellrák veszélye.

 

 

A tesztoszteron és az ösztrogén keveréke az amazon nőket akaraterős, de lojális partnerekké teszi

 

Mire van szüksége: az ilyen típusú nőnek nagy az izomereje és sok az energiája, amelyet ki is akar használni. Ennek ellenére a nagy erő kifejtést igénylő sportok nem neki valók, mert nagyon férfias jellegű izomzatot fejleszthet ki. Jobbak az olyan típusú mozgásformák, mint a séta, a kocogás, a görkorcsolya, a kerékpározás, az úszás, a kirándulás és a sífutás.

 

Táplálkozás: kevés hús, sok zöldség és gyümölcs, antioxidáns-tartalma és bőrszépítő hatása miatt is. Lehetőleg kevés édesség. Vigyázat a kenyérrel, tésztafélékkel és a fehérliszttel. Szénhidrátoknál ügyeljen a glikémiás indexre, és inkább barnalisztből készült termékeket válasszon (ezeknél hosszabb ideig tart, amíg egyszerű cukrokra bomlik). Ha hús, akkor fehér hús és hal, mert a steakben lévő tesztoszteron azonnal ösztrogénné változik át.

 

Ha idősebb lesz: eredetileg magas ösztrogén szintjük miatt az amazonok sokat szenvednek a változás korában, és könnyen meg is hízhatnak.

 

   

A sok mozgással járó sportok, mint amilyen például a sífutás, lehetőséget adnak az amazon nőknek arra, hogy kitombolják magukat. Emellett sok zöldségnek kell szerepelnie az étlapjukon
 

Megnő a cukorbetegség kialakulásának veszélye is, ezért még inkább tanácsos a helyes táplálkozásra ügyelniük. Rendszeresen ellenőriztessék vércukor- és inzulinszintjüket. Ha lefogynak, sok egészség problémájuk magától megoldódik.

 

Ideális férfipartnere: semmiképp sem Mars-férfi! Még akkor sem, ha ezzel a típussal számos hasonlóságot mutatnak fel: mindketten öntudatosak és kedvelik a kihívásokat. Ez azonban egy kapcsolatban élethosszig tartó veszekedésekhez vezetne.

 

Az amazon azonban erős férfira vágyik, olyanra, akiben sok az érzelem. Megbízható kapcsolatra van ugyanis szüksége, hogy nőies vonásai kibontakozhassanak. Elsősorban erős szexuális vágyak jellemzik és odaadásra vágyik.

 

Az amazon szexuális téren is sokat vár el partnerétől, de az aktus után gyakran gyorsan visszahúzódik. Előbb meg kell tanulnia a becézgetést, erre pedig igazán az androgin férfi az alkalmas. Ők ketten működőképes párt alkothatnak, ha megtanulják, hogy kölcsönösen alkalmazkodjanak egymás elképzeléseihez és igényeihez. Az ilyen viszonyok tartósak és nagyon boldogok lehetnek. Az amazon a szerelemben nagyon becsületes, nem féltékenykedik és nem szidja a párját, még a barátnői előtt sem.

 

A kamaszfiús nő: anyás és hozzáértő

Ennél a nőtípusnál az ösztrogénszint viszonylag alacsony, így az ilyen nőnek kicsi a melle, keskeny a csípője, sportos az alkata, és nem hajlamos az elhízásra. Hangulati állapota is stabilabb, mint a ciklus hormoningadozásaira érzékenyen reagáló Vénusz-nő esetében, ugyanakkor kevéssé nőies alkata miatt kisebbségi érzés gyötörheti.

 

A kamaszfiús típusú nő hűséges, ugyanakkor önálló és nagy teljesítményre képes, fészekrakó és gondoskodó alkat. Uralkodó hormonja az oxitocin, amely a szülési fájdalmakat szabályozza és a tejkiválasztást ösztönzi. A hétköznapokban az oxitocin az anyai érzésekért felelős.

 

Az oxitocin megnöveli az érintésre való érzékenységet, ezért ez a nő különösen élvezi a gyengéd érintéseket. Tesztoszteron szintje is magasabb lehet a Vénuszénál, ilyenkor a kamaszfiús nő különösen aktív, kifelé forduló és partnerkapcsolatában is szívesen vállalja a vezető szerepet. Első sorban kedvenc partnerével, az androgin férfival szemben, akivel egyébként kiválóan megértik egymást. Kapcsolatuk egyetlen problémája a féltékenység.

 

 

Kevesebb ösztrogén, viszont több tesztoszteron és sok oxitocin jellemzi a kamaszfiús nőket. Különösen élvezik a gyengéd érintéseket

 

Egészségi kockázatai: migrén, álmatlanság, fejfájás, kiégettségi szindróma, hiperaktivitás, perfekcionizmus és tartós stressz miatt, depresszió, kényszeresség. A menopauza után ízületi bántalmak és csontritkulás-veszély.

 

Mire van szüksége: kényeztetés wellnessprogramokkal, lazító technikák, jóga, csikung, taj-csi, séta, torna - kevésbé teljesítményorientált sportágak.

 

Táplálkozás: szójatermékek és egyéb, fitoösztrogénekben gazdag ennivalók, borsó, bab, földimogyoró. Sok zöldség, zöldfűszerek, teljes őrlésű lisztből készült termékek, néha egy-egy finom steak. A benne lévő tesztoszteront a szervezet ösztrögénné alakítja át. Gránátalmalé, vörös here és szója kapszulák kiegészítőként, ha az ösztrogén szint túl alacsony.

 

Ha idősebb lesz: ha az ösztrogén szint még tovább csökken, a bőr gyorsabban öregszik és hirtelen szembetűnő ráncok bukkannak fel rajta. Ezért már megelőzésként is megfelelő bőrápolásra van szükség. Óvatosan a napozással, a napfény csak fokozza a bőr öregedését, míg a dohányzás és az alkohol belülről károsítja. Sok ásványvíz, gyümölcslevek, gyógyteák, kiegészítőként vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok. A hormonpótlás is eredményes lehet, ebből a kamaszfiús alkat profitál a legtöbbet.

 

  

A szelíd gimnasztikával jellemezhető wellnesstrend különösen illik ehhez a típushoz. De jót tesz nekik a barnakenyér és a steak is

 

Ideális férfi partnere: egyértelműen az érzelmekben gazdag androgin, őt szívből tudja szeretni és ráönteni anyai érzelmeit. A férfi pedig ezt a maga érzékeny módján viszonozza.

 

Tisztán kívülről nézve nem illenek annyira össze, a kerekded férfi és a törékeny nő, de éppen ebben rejlik a titkuk, hogy kiegészítik egymást. A nő a férfinak tartást ad a maga feszes, szervezett vitalitásával, és igényeiről az ágyban is gondoskodik. Mindezt a férfi kedves lényével, vonzerejével, gyengédségeivel és szerelmi tehetségével viszonozza. Azonban vigyázat, a férfinak mindig tudnia kell, hogy szeretik! Ha otthon úgy érzi, hiányt szenved szeretetben, a nők nagy barátja házon kívül gondoskodik az utánpótlásról. Ez pedig könnyen féltékenységre szolgáltat okot.

 

A kamaszfiús nőnél szinte semmi esélye nincs a Mars-férfinak és az aszkétának. Egyikük sem tanulta meg ugyanis, hogyan mutassa ki az érzelmeit, és hogyan élvezze asszonyával közösen hosszú időn át a szerelem örömeit.

 

Időskori szerelem

A szerelemre és szeretetre való képességünket egész életünkön át megőrizzük. Minél inkább megtanultuk, hogyan nyissuk meg a szívünket, annál természetesebb lesz számunkra, hogy a szeretet az idős kornak is szerves része. Szeretet a világ, a természet és minden lénye és az emberek iránt. Szeretet házastársunk vagy egy új ember iránt, aki társunk lehet. És mivel mindannyian húsból és vérből valók vagyunk, egy életen át megvannak a magunk testi igényei. Érintésre vágyunk, ölelésre, becézgetésre, intim kapcsolatra és szexuális kielégülésre.

 

Ha szexualitásról van szó, nem létezik korbeli határ. Ráadásul a szex nem versenysport, még ha fiatalon sokan annak is tartják. A versengés és a teljesítmény szelleme nem kell, hogy behatoljon a szexualitás világába is, ez csak stresszt okoz. Ennél sokkal fontosabb a simogatás és a becézgetés, de ezzel a nők tisztában is vannak. A gyengéd érintések mindig jót tesznek és még inkább összehozzák a párokat, ha nem csak akkor kerül rájuk sor, amikor nemi életet „terveznek". Azok a párok, akik vidáman trécselnek, kéz a kézben járnak, átölelik egymást, ékes bizonyítékai annak, hogy a szerelem idős korban is ugyanúgy virágozhat, mint fiatal éveinkben.

 

Sőt, talán még gyengédebb is ilyenkor, ha az ember már elegendő tapasztalatot gyűjtött be ezen a téren, és tudja, mi a teendője. Még hosszabb kihagyás után is sikerülhet egy új kezdet, ha a két fél nagy tapintattal közelít egymáshoz, és figyelembe veszi a másik jellegzetességeit.

 

 

A szerelem nem ismer életkori határokat. Egész életünkben vágyunk a meghittségre, a közelségre, a becézgetésre és az intim kapcsolatra

 

Hasonlóképpen a szerelem testi oldaláról sem kell lemondani. A bőr ugyan már ráncos, a szövetek megereszkedtek, és a test nem olyan szép és feszes már, mint régebben volt. De ki mondja, hogy csak a tökéletesen szép emberek lelhetnek élvezetet a testükben? A szex területén jelentkező apróbb problémákra sokféle egyszerű megoldás létezik: finom olaj vagy síkosító zselé hüvelyszárazság esetén, vérbőség fokozó vagy általánosan vitalizáló természetes szerek erekciós zavaroknál. Természetesen érdemes jól képzett orvos tanácsát kérni, mert a szexuális zavarok kiváltó okai bizonyos gyógyszerek is lehetnek: így az ACE-gátlók vagy béta-blokkolók, amelyeket magas vérnyomásra írnak fel, a gyomorfekély-ellenes H2-hisztamin - blokkolók, a pszichiátriai készítmények és egy sor egyéb gyógyszer. Mindezt feltétlenül tisztázni kell, mielőtt az ember a Viagrához vagy hormonokhoz nyúl.

 

Ezenkívül különféle tanácsadó könyvekből is hasznos ötleteket meríthetünk szerelmi életünk fellendítéséhez. A visszatérő lelki problémákkal küzdőknek pedig tanácsos pszichoterápiás segítséget kérniük. Ha száz évig akarunk élni (és miért is ne?), akkor érdemes megváltoztatnunk régi, megcsontosodott projekcióinkat és hittételeinket, és életünk közepén teljesen új irányba fordulni.

 

Szerelmi bájitalok és egyéb természetes vágyfokozók

A természet nagy kertjében számos, szerelmi életet segítő gyógyfű terem.

 

Ezek erősítik a nemi szerveket, növelik a vágyat és az élvezetet, illetve beválnak a genitáliák különféle betegségei esetén.

 

A komló például a női vágyat fokozza, mert ösztrogént tartalmaz. Korábban, amikor a komlót még nem géppel, hanem kézzel szedték, jól megfigyelhető volt, milyen eltérő hatást gyakorol a két nemre.

 

   

Egzotikus gyógynövények három földrészről: ephedra Kínából, damiana Dél-Amerikából (a maják gyógynövénye volt), a yohimbe-fa kérge Nyugat-Afrikából
 

A férfiak elfáradtak, a nők viszont vállalkozó kedvűvé váltak tőle, és éjszaka átlopakodtak a szomszédos falvakba szórakozni, miközben a férfiak mély álomban hevertek. A szerzetesek is jól ismerték a komlónak ezt a tulajdonságát: sört főztek belőle, és így könnyítették meg a cölibátus elviselését.

 

Ugyancsak ellentétesen hat a férfiakra és a nőkre a szintén ösztrogéntartalmú ruta, amelyről már a középkori füvész könyvek megállapították, hogy „felszítja a lányok és asszonyok szemérmetlenkedési vágyát". Szintén növényi ösztrogéneket tartalmaz a szója és a teljes őrlésű gabona, ezek viszont a férfiaknak kölcsönöznek újult erőt.

 

  

A páfrányfenyő és a ginzeng ugyan nem tartalmaz tesztoszteront, de serkenti a férfierőt

 

Az egzotikus növények közül a maca-növény gyökere nemcsak a bátorságot és a harci kedvet, hanem a szerelmi vágyat is fokozza, férfiaknál és nőknél egyaránt. Ez a növény kombinált szerek alkotóelemeként is előfordul. A Kachay Dam a gyömbérfélékhez tartozik, akárcsak a kardamom. Ha tea formájában hosszabb időn át isszuk, akkor növeli a libidót, erősít és méregtelenít, ráadásul a vércukor szintet is csökkenti.

 

Az ephedra, ez a kínai gyógynövény tea formájában fogyasztható, és nem csak a vérnyomás beállításában segít, hanem a női vágyat is serkenti. Pozitív hatása asztma és bronchitis esetén ugyancsak érvényesül.

 

A damiana, a maják kedvelt gyógynövénye szintén teaként iható, és nemcsak a tüdőt erősíti, hanem mindkét nemnél a szexuális tettrekészségét is fokozza.

 

A ginzeng a legismertebb egzotikus vágyfokozó növény. Elsősorban a vadon termő változat gyökere nagyon erőteljes, megemeli a szervezet általános energia szintjét és ezzel serkenti a szexuális funkciókat és a libidót egyaránt. Hatása azonban csak hosszabb távon alkalmazva bontakozik ki, magas vérnyomás esetén pedig tilos alkalmazni.

 

 

A komlóban rejlő fitoösztrogének megnövelik a nők szerelmi kedvét, a férfiakat viszont fáradttá teszik
 

A yohimbin Nyugat-Afrikából származó vágyhozó termék, a yohimbe-fakérgéből készül. Részét alkotja az afrikai esküvő koktéloknak, mert férfiaknál fokozza az erekciót, míg nőknél az érzékenységet. Ugyanakkor hányást és rosszullétet is okozhat, és gátolja a fehérjék lebomlását. A hivatalos orvoslás potencia fokozóként tartja számon.

 

Ha a szexuális csatározásokban kifáradt férfi egy kis nyugalomra és lazításra vágyik, akkor egy olyan keverék ajánlható neki, amelynek fő alkotóelemei európai gyógynövények: palástfű (Alchemilla), a vízi peszérce (Lycopus europaeus), amely a pajzsmirigy működését szabályozza, és a zsálya (erősíti az idegeket, csökkenti az izzadást). Ez jó keverék a változás korában is, és mindkét nemnél erősíti a jin-pólust.

 

A palástfű az európai gyógynövények között valóságos női csodaszernek számít, főként a változás korában. A növény a nőiségre mondott igen szimbóluma és a nők védőnövénye.

 

A palástfű régóta a női nem védőnövényének számít, segít többek között csontritkulás és hangulatingadozás esetén

 

„Palástja" védőpajzsként veszi körül a női szerveket, meg oltalmazza őket a külső befolyásoktól, és engedi szóhoz jutni a lelket. A palástfű helyrehozza a sárga test-hormon hiányát, szabályozza az izzadást, gátolja a mellrákos sejtek növekedését, elhárítja a hangulatingadozást és normalizálja a klimaktérium vérzési zavarait.

 

Kiválóan alkalmas a csontritkulás megelőzésére és kezelésére, valamint beválik hólyaggyengeség, magas vércukorszint és reuma esetén is. Az európai fitoterápia egyéb hormonszabályozó gyógynövényei a gránátalma, az angyalfű (Angelica archangelica), a leánykökörcsin (Pulsatilla), a citromfű, a rebarbara, a rozmaring, a zsálya és a poloskavész (Cimicifuga racemosa). Ezek hatása számos gyógynövényes könyvben elolvasható.

 

És természetesen a homeopátia is segít változókori panaszok esetén, illetve ha baj van a szerelmi élettel. Itt azonban gondosabban kell tanulmányozni a tüneteket és az egész szervezet állapotát, mint a durván megállapított hormontípusok esetén. Nem minden nőnek segít ugyanis ugyanaz a készítmény. A pontos kórtörténet mellett arra van szükség, hogy a kezelés a klasszikus homeopátia szabályai szerint történjen.

 

 

A hormonok lenyűgöző világa

Ösztrogén

A női nemi hormonok legismertebb e. A progeszteronnal együtt a női ciklus szabályozásáért felelős. Az ösztrogén gondoskodik a bőr és az agy megfelelő vérellátásáról, serkenti a kollagénképződést, tágítja az ereket, és így véd a szélütéstől és a szívinfarktustól. Ez utóbbi céllal a férfiak szervezetében is ösztrogénné alakul át a tesztoszteron egy része.

 

Ez a női hormon véd a csontritkulástól, segít megfelelő szinten tartani a „boldogsághormont”, a szerotonint, és többféle módon szabályozza érzelmeinket és magatartásunkat. Ha egy férfi szervezetében túlságosan sok ösztrogén található, beleérzőképessége meg növekszik, harci kedve viszont csökken.

 

Növényi hormonforrás: a növényekből származó ösztrogének ugyanazokhoz a receptorokhoz csatlakoznak, mint a „va ló di” hormon. Gyengébb hatásuk több nyire elegendő ahhoz, hogy kiváltsa a test szükséges szabályozó folyamatait.

 

 

A fitoösztrogének megtalálhatók a piros-sárga zöldségekben és gyümölcsökben

 

A fitoösztrogének legfontosabb képviselői a szójababban található genistein és a lenmagban lévő lignán. A komlóban (és ezzel együtt a sörben) is vannak ösztrogének, akár csak a zsályában, a szártalan bábakalácsban (Carlina acaulis L.), a méhpempőben és valamennyi sárga-piros gyümölcsben. A legnagyobb mennyiséget élelmiszerként azonban mindenképpen a szójatermékek és a lenmag szolgáltatja.


Progeszteron

Ez a női nemi hormon a gesztagének családjához tartozik, döntő szerepet játszik a női ciklus és vízhajtóként a vízháztartás szabályozásában. Megakadályozza a kötőszövetben a kollagén lebomlását. Progeszteron az agysejtekben is termelődik, és ott az öregedési folyamatok ellen hat. 17-OH-progeszteronként más hormonok – például a kortizon, a DHEA és az aldoszteron – előanyaga.


Növényi hormon forrás: barátcserje, palástfű, yamszgyökér.


Tesztoszteron

A legismertebb férfi nemi hormon, felelős a férfiasságért, a potenciáért és az agresszivitásért, de a magabiztosságért, a logikus gondolkodásért és az érdekérvényesítő képességért is. A herékben és a mellékvesekéregben termelődik, erősíti az izmokat, lebontja a zsírokat, erősíti a csontokat és az immunrendszert. A nők szervezetében is található tesztoszteron, de a típustól függően eltérő mértékben.

 

A lebomlás a 25. életévtől kezdődik, a férfiak természetesen rendelkezésükre álló tesztoszteron-mennyiségük két százalékát veszítik el évente. Ötvenéves koruktól kezdve a férfiak is „klimaxtól” szenvednek, amelyet az orvostudomány andropauza né-
ven emleget. Tesztoszteronhiány akkor is felléphet, ha az aromatáz enzim túl sok tesztoszteront alakít át ösztrogénné. Erre a folyamatra egyébként azért van szükség, mert a férfiak is igénylik az ösztrogént. Ha azonban az aromatáz nagyon aktív, akkor cink szedésével ellensúlyozható tevékenysége.

 

Növényi hormonforrások: a következő gyógynövényekben ugyan nincsen tesztoszteron, de erősítik a férfierőt és a vitalitást: páfrányfenyő (fokozza a vérellátást, enyhe erekciós zavarok esetén is), gin zeng (közvetlenül a hipofízisre hat), szibériai ginzeng, macabido („természetes Viagra”), király dinnye (Tri bu lus ter rest ris), yo him bin.

-emel-
XI. évfolyam 2. szám

Címkék: hormontípusok, ösztrogén, tesztoszteron

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.