Egészséges életmód

Így csökkenthetők az oltások mellékhatásai

Nem mindenki viseli egyformán jól az oltások következményeit, egyre többen számolnak be komplikációkról. Ezek kezelésében a homeopátia különösen hatékonynak bizonyult, de az izopátiás módszer és a Hildegard-gyógyászat is sokat segíthet.


Az oltás komolyan beavatkozik szervezetünk működésébe. A természetgyógyászat sem utasítja el mereven az oltásokat, de igyekszik azok káros következményeit csökkenteni, kiküszöbölni 

 

A legtöbb védőoltást többnyire kombinált formában adják, a csecsemők akár 6 különféle vakcinát kapnak egyszerre. A kicsi immunrendszerére így egy időben hat különféle kórokozó információi hatnak, sőt a kórokozók toxinjaival is meg kell birkóznia a szervezetnek. Mindez túlzott mértékben irritálhatja a szervezetet, ami heves reakciókat válthat ki. Az ismert, problémásnak számító kísérőanyagoknak a form aldehid, az alumínium, a fenol, a szorbitol és az antibiotikumok nyomai (pl. polimyxin, sztreptomycin és neomycin) bizonyultak.

 

A hőemelkedés még nem komplikáció

Az oltások után jelentkező reakciók nem mindegyike mellékhatás vagy szövődmény. Az oltási reakciók maguktól elmúló, gyakran a beszúrás helyén jelentkező tünetek: fájdalom, pirosság vagy duzzanat, esetleg enyhe hőemelkedés.

 

Az oltási szövődmények lehetnek gyomorbél rendszeri panaszok (émelygés, hányás, hasmenés); neurológiai tünetek (fejfájás, idegfájdalmak, bénulás, görcs, szellemi károsodások); valamint allergiás reakciók, amelyek akár életveszélyes anafilaktikus sokk formájában is jelentkezhetnek. Halálos kimenetelű agykárosodás, vérmérgezés (szepszis) vagy hirtelen gyermekhalál szerencsére ritkán fordul elő. Az oltások okozta egészségkárosodás kezelését érdemes haladéktalanul megkezdeni, akár a hivatalos orvoslás, akár a természetgyógyászat eszközeivel.

 

 

Homopátiás kivezető, méregtelenítő szerek

A homeopátia hajnalán a himlő elleni védőoltás szövődményeinek enyhítésében a Thuja nevű szer igen hatásosnak bizonyult. A tapasztalatok azóta igazolták, hogy e szer minden egyéb oltási következmény esetében is eredményesen bevethető. A legáltalánosabb alkalmazási forma a Thuja D6-os dilúciója. Sokszor már az oltás előtt, a szövődmények megelőzése érdekében is adják a páciensnek, de az oltások után fellépő bármely probléma esetén is alkalmazható (naponta 3-szor 3 golyócska).

 

Sajnos nem mindenkinél hatásos a Thuja. Ha szedése után nem javulnak a tünetek, más bevált szerekre kell áttérni, vagy meg kell próbálni az egyedi tünetkép alapján megtalálni a legmegfelelőbb szert. Gyakran alkalmazzák a homeopátiában a kivezető, méregtelenítő szereket, például a Nux vomica D6-ot (3x3 golyócska felnőtteknek, 3x2 golyócska gyerekeknek) vagy az Okoubaka D3-at (3-5x3 golyócska felnőtteknek, 3x2 golyócska gyerekeknek), ez utóbbi hasmenéskor, hányáskor is ajánlott. A Pulsatilla D6 szintén gyakran szerepel oltások utáni gyógykezelés során.

 

 

Izopátia: oltási nozódákkal végzett terápia

A nozódaterápia során elölt kórokozók vagy kóros váladékok (pl. genny, köpet, beteg szervek stb.) erősen hígított kivonatát dolgozzák fel homeopátiás módszerrel. A módszert alkalmazó orvosok például diftéria elleni oltás után először Diphteria D8-as nozódát, majd ugyanebből D30-as hígítást adnak – általában valamilyen kivezető, méregtelenítő szerrel (pl. Pulsatilla D6) kombinálva.

 

Az izopátia esetében valójában nem (klaszszikus) homeopátiáról van szó, amely a hasonlóság (homeo) elvén alapul, hanem a kiváltó tényezővel azonos (izo) orvosságok alkalmazásáról beszélünk, igaz, homeopátiás hígításban. A homeopátiás gyógyszergyártók (Stauffen-Pharma, Schmidt-Nagel, Homöoden stb.) kínálatában nagy választékban találhatók kórokozókból, illetve szervpreparátumokból készült terápiás nozódák.

 

Amennyiben az adott kórokozóból készült nozóda önmagában elégtelennek bizonyul, ki kell bővíteni a terápiás arzenált. Az oltóanyag, illetve a kísérőanyagok maradványait magából az oltóanyagból készült nozódával kell kivezetni a szervezetből! Alapvetően minden gyógyszerész képes előállítani ilyen oltási nozódákat, ha ismeri a homeopátiás gyógyszerkészítés módszerét. Az oltást adó orvosnak két receptet kell felírnia az oltóanyagból, mivel a vakcinák vénykötelesek. Az egyiket beadja a rendelőben, a másik üvegcse tartalmából a patikus kivesz egy cseppet, és abból elkészíti a C5-ös hígítású izopatikumot, amelyből a páciens naponta 1x2 cseppet szed be. E módszerrel a vakcináció kellemetlen mellékhatásai jelentősen enyhíthetők vagy a kár teljes mértékben kivédhetők.

 

Jegyezzük fel az oltóanyagsorozatszámát

Az oltóanyagok sorozatszámát mindenképp jegyezzük fel a következő, emlékeztető oltás beadásáig, ezzel felesleges terheléstől óvhatjuk meg a beoltott szervezetét. Amennyiben a következő oltás ampulláján a sorozatszám változott, a lehetséges módosult összetétel (kísérőanyagok) miatt új nozódát kell készíteni az új sorozatszámú vakcinából. Ha nem történt változás a számokban, a korábban előállított C5-ös nozóda az emlékeztető oltás után is alkalmazható. Ha már kevés van belőle, kevés alkohollal hígítható. A negatív hatások ellensúlyozására leginkább a C5-ös hígítás alkalmas, mert ez nem csak a méreganyagok kivezetésére, hanem az immunrendszer aktiválására is szolgál.

 

A megfelelő homeopátiás gyógyszer kiválasztásához megfelelő tapasztalat szükséges

 

A homeopátiás kezelés kiegészítéseként nem árt szervezetünk védelmi és méregtelenítő mechanizmusait erősíteni, ehhez azonban nem feltétlenül szükségesek gyógyszerek. A helyes életmód (táplálkozás, relaxáció, alvás, testmozgás) mellett nagy segítséget nyújthat e feladatban a középkori gyógyító apátnő egyik kedvelt receptje: a medvekapros-körtés-mézes keverék. Bingeni Szent Hildegárd ezt a készítményt az aranynál is értékesebbnek tartotta.

 

 

Medvekapros-körtés-mézes keverékkel serkentjük a méregtelenítést

A porított havasi medvekaporból, galgantgyökérből, édesgyökérből és zsázsából készült keveréket megfelezzük, és 4 evőkanálnyi folyékony, meleg mézzel, valamint 550 g puhára főtt biokörtével elkeverjük, pürésítjük. Hűvös helyen, zárt edényben tároljuk!

 

A dózis eleinte igen alacsony legyen, különben a tünetek, panaszok fellángolhatnak. A felnőttek az első három napon reggel, éhgyomorra fél teáskanálnyit, ebéd után 1 teáskanálnyit és közvetlenül lefekvés előtt 2 teáskanálnyit egyenek belőle. Másnap reggel 1, délben 2, este 3 teáskanálnyit, a következő napokon tovább növeljük a dózist 2, illetve 3 evőkanálra. Az iskoláskorú gyermekek a felnőttdózis kis töredékét kapják, a csecsemők esetében a szoptatós édesanya szedje a felnőttporciót, a hatóanyagok átmennek az anyatejből a gyermek szervezetébe.

 

 

Hildegárd orvosságai erősítik az irritált szerveket

Sok páciens csodálkozik, hogy a fenti mézes keverék szinte észrevétlenül sok panaszukat megszünteti és helyreállítja egészségüket. Bingeni Szent Hildegárd már a XII. században felismerte a belek fontosságát és egészségünkre gyakorolt általános hatását, s ezt figyelembe vette kezeléseiben. Ha meggondoljuk, hogy az oltások menynyire képesek irritálni a bélrendszert, a bőrt, a veséket, a májat, a lépet és a hasnyálmirigyet, világossá válik, hogy e szervek erősítése teákkal, a körtésmézes keverékkel valóban hatásos az oltási következmények megelőzésében.

 

Az egészséges étkezés ugyanúgy fontos része a megelőzésnek és a kezelésnek. A teljes értékű tönkölyből készült ételek, a sok vitamint tartalmazó zöldségek és gyümölcsök, valamint a gyógyító hatású fűszernövények (galgantgyökér, édeskömény, izsóp, ceyloni fahéj) fogyasztásával sokat tehetünk emésztésünk és immunrendszerünk egészségéért.

 

Hildegárd szerint a százszorszép gyökere képes a belekben a rothadást meggátolni, elősegíti a jó vér képződését, és segít a lábadozóknak a felépülésben, kivezeti a testből a mérgeket, rossz nedveket. Az édeskömény segíti az emésztést, javítja a kedélyt és erősít. A főtt izsóp különösen jó hatású a tüdőre és a májra.

 

 

Ibolyakrémmel kezelhetjük az injekció irritált helyét

Végezetül felhívjuk a figyelmet egy viszonylag gyakori oltási következményre: a beadás helyén irritáció jön létre, ami viszketést, fájdalmas duzzanatot, csúnya hegesedést okozhat. A Hildegárd-féle ibolyakrémmel vagy a homeopátiás Graphites D12-vel (2x2 golyócska naponta) jól kezelhető a heg, megelőzhető a zavaró góc kialakulása.

 

A krémet tavasszal készíthetjük. Márciusban gyűjtsünk ibolyát, préseljük ki a levét. 2 rész préslét keverjünk el 1 rész faggyúval (ha nem kapunk, használjunk kemény kókuszzsírt) és 1 rész olívaolajjal. A zsiradékot olvasszuk fel óvatosan, de ne legyen forró. A tűzről levéve addig keverjük, míg kihűl és kezd megszilárdulni. Töltsük jól zárható üvegbe és tároljuk hűvös helyen. Naponta többször bedörzsölhetjük vele a heget.

 

 

Megelőző módszerek az oltás káros következményeinek elkerülésére

• Csecsemőknél és kisdedeknél ajánlott az oltásokat későbbre halasztani, mire az idegrendszer kellően megerősödik, és a kicsik már képesek tudatosan elpanaszolni, ha valamijük fáj.

 

• A 6 komponensű oltások nagyon megterhelik az immunrendszert, ezért érdemes egyszerre csak 2 vagy 3 komponensű vakcinákat alkalmazni, és inkább időben elnyújtani az oltást.

 

• A mellékhatások elkerülése érdekében érdemes a kapható vakcinák összetételét egymással összehasonlítani, és inkább kevesebb vagy ártalmatlanabb kísérőanyagokat tartalmazó készítményt választani.

 

• Az óriási vakcinakínálat ellenére gondoljunk rá, hogy valódi, megbízható, életre szóló védelmet csak a lezajlott betegségek nyújtanak. Az oltásokat rendszeresen ismételni kell.

 

• Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy immunrendszerünk kellő védelmet nyújt-e egy bizonyos betegséggel szemben, elvégeztethetünk egy antitest-titer vizsgálatot, így elkerülhetjük a fölösleges oltásokat.

 

• Minden oltás előtt jó fizikai és lelki állapotban kell lennünk. Mivel az immunrendszerünket alkotó szövetek, sejtek kb. 70 százaléka a belekben vagy közvetlenül ezek mentén helyezkedik el, ügyeljünk a jó bélműködésre is.

 

• A tervezett oltás ne a megfázási és influenzaszezon idejére essen, nehogy a már bennünk lappangó fertőzésre oltsanak rá. Ez dupla terhelést róna immunrendszerünkre.

 

• Lehetőleg este adassuk be az oltást, mivel alvás közben jobban reagál az immunrendszerünk, és így magasabb antitest-titer érhető el a vakcina beadásával.

- dr. ki-
XVII. évfolyam 7. szám

Címkék: házipatika, oltások, oltások mellékhatásai

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.