Egészséges életmód

Itt a böjt ideje

Az orvos-természetgyógyász gondolatai a böjtkúráról

  Böjtkúrákat 30 éve vezetek, rengeteg helyzetet, motivációt, megoldást és persze pozitív eredményt láttam az elmúlt évek során. Vallom, hogy a böjt a természetes gyógymódok sebészeti módszere, egyfajta panacea, a mai nagyvárosi életmód mindenkinek szükséges kiegészítője, krónikus betegségek alapvető, első vonalban választandó terápiás eljárása, a jövő bevett orvosi gyógyító módszere.


   

  Ma az orvosok úgy tartják, bárhogyan élünk, bármit eszünk, a test majd mindent elintéz, kiválaszt, átalakít. Van ugyan néhány a képbe nem illeszthető dietétikai ajánlás – gondolják – , de valójában a diétás kihágást nem kell komolyan venni, azért van kiválasztó szervünk, vesénk, bőrünk, hogy minden, ami nem kell, hogy bent legyen, az eltávozzon – és szerintük el is távozik. Bizonyítékuk ugyan nincs e téren, de szeretnek hinni abban, ami a saját komfortjukat békén hagyja.

   

  Mindig szoktam mondani, ma az orvosok csak azért nem ajánlják a vegán étrendet súlyos krónikus betegeiknek – ami egyébként akár az életüket mentené meg –, mert maguk az orvosok azok, akik húst szeretnének enni továbbra is, és azon nyomban, ha alaposabban utánajárnának a szakirodalomban a növényi alapú táplálkozásnak, rá kéne jöjjenek, hogy valójában a húsmentes étrend a megoldás, hatékony megelőzés sok súlyos betegség esetén, de akár a saját életük rendbetétele irányában is.

   

  Félnek. A saját élvezetüket féltik tehát a kollégák, és ezért inkább abban a tévhitben tartják a betegeiket is, a társadalmat is, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz hozzátartozik a hús fogyasztása is, a böjt pedig ördögtől való, mert nem kényelmes. A mai dietétika haszontalan szlogenje: „kiegyensúlyozott táplálkozás”, vagyis egyél mindenből és ne hagyj el semmit, ne tégy semmi rendkívülit.

   

  Nekem orvosként meggyőződésem, hogy a test használati utasításában benne van, hogy megelőzésként évente egy nagyobb böjtidőszakot mindenki el kell végezzen, még akkor is, ha egyébként egészségesen táplálkozik. Ha ezt nem teszi, akkor felesleges anyagok halmozódnak, a test anyagcseréje lassul, lustává és elégtelenné válik, és ez melegágya a krónikus patológiás folyamatok megindulásának.

   

  Az orvostársadalom pedig tájékozatlan e téren, nem tudja, hogy újabban már azt is bizonyították, hogy a daganatos betegségek onkológiai kezelése is összehasonlíthatatlanul jobban hat, ha valaki legalább néhány napot böjtöl a kemoterápia előtt, mert eltűnnek a kemo mellékhatásai. Azt sem tudja, hogy a böjt alatt minden gyulladás megnyugszik, a bélflóra javul és a szervezet ellenállóbbá válik.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin márciusi lapszámában olvashatják!

  Dr. Tamasi József
  XXIV. évfolyam 3. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.