Egészséges életmód

Jáde

A hónap drágaköve

  Mivel a jint és a jangot harmonikusan egyesíti, Kínában évszázadok óta különlegesen nagy becsben tartják. Úgy vélik, szerencsét hoz tulajdonosának. A „kiegyenlítő” hatású kő nem csak kapcsolati kríziseken segít át, hanem segít megtalálni belső békénket is.  


  A jáde az egyetlen drágakő, amely a német nyelvben nyelvileg „nőnemű” nevet visel. Elképzelhető, hogy mindez az ősi Kínában készült jádeszobrocskákkal függ össze. Szintén nem kizárható az az ok, miszerint a jádét soha nem fazettált módon, hanem kerekded formára csiszolják. Érdekes módon a jáde a természetben sem fordul elő sarkos, éles, hegyes formákban: szinte kivétel nélkül lencse vagy kavics alakú. A csiszolt köveket tapintva selymes, különlegesen finom tapintatú.

   

  A jáde tehát puha kő lenne? Nos, érzékeink csalnak, mert ugyancsak szilárd, rendkívül kemény kőről van szó, amit nagyon nehéz csiszolni, megmunkálni. Már a kőkorszaki ember is előszeretettel készített belőle lándzsahegyet és baltát.

   

  Amerika ősi indián kultúráiban a jáde „az élet köve”. Évszázadok óta vesegyógyító hatásáért becsülik, ezért az Újvilágot meghódító spanyolok „pietra de ijada” (ágyékkő) névvel illették, gyógyszerészeik pedig „lapis nephriticusnak”, azaz „vesekőnek” nevezték.

   

  Noha a jáde különféle színváltozatban előfordul, az ékszer- és kézműipar általában a zöld színű példányokat kedveli. A nemeskőgyógyászatban szerzett tapasztalatok szerint ezek valóban kiegyenlítő hatású kövek, lelassultság esetén aktivizálnak, túlterheltség esetén pihentető hatásuk érvényesül, a lélek megtalálja saját belső harmóniáját és a belső csendet. A jáde ugyanakkor élvezhetőbbé teszi az életet és az érzéki örömöket.

   

  Testi szinten a kő a veseműködést serkenti. A vesék a só- és vízháztartást, a sav-bázis egyensúlyt szabályozzák, valamint a kiválasztásért és a méregtelenítésért felelősek. A hagyományos kínai orvoslásban a veséknek fontos szerep jut, mivel úgy tartják, hogy a vese az öröklött életenergia raktározója, ez érdekes módon egyezik az indiánok jádeszemléletével, miszerint a jáde az élet köve. Ha a vesék energetikai állapota megfelelő, jó egészségnek és hosszú életnek örvendhetünk.

   

  A jáde az emberek közötti kapcsolatokat is harmonikusabbá teszi, átsegít a párkapcsolati kríziseken és feloldja a bánatot. A pszichoszomatikus kapcsolat itt kimutatható a vesékkel, amely „partnerkapcsolati szervként” ismeretes az alternatív és bioenergetikai orvoslás értelmezése szerint.

   

  Ami az évszakokat illeti, ez a szép zöld kő leginkább a késő nyár, a kora ősz ékköve. Szeptember 23-án, az őszi napforduló idején jang és jin (nappal és éjjel) azonos hosszúságúak, mielőtt a sötétség, az éjszaka meghosszabbodna, a nappalok pedig rövidülnének. E fordulópont még inkább kiemeli a belső kiegyensúlyozottságot. Éppen ezért ajánlatos ilyenkor ügyelni a harmóniára: meditáljunk, fordítsunk több gondot testi-lelki egészségünkre!

  -tamás-
  IX. évfolyam 9. szám

  Címkék: Jáde

   Aktuális lapszámunk:
   2020. február

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.