Egészséges életmód

Kerüljük el az adalékanyagokat!

Aki bioélelmiszert vásárol, jelentős mértékben csökkenti az elfogyasztott adalékanyagok mennyiségét

  Ételeinkkel nap mint nap számtalan élelmiszeripari adalékanyagot fogyasztunk. Ezeket azért adják az élelmiszerekhez, hogy befolyásolják vele az étel illatát, színét, állagát és eltarthatóságát. Sajnos ezek az anyagok nem teljesen ártalmatlanok, tehát hatással vannak egészségünkre is.


   

  A krémsajt krémesen lágy, noha épp most vettük ki a hűtőszekrényből. A dobozos ráksaláta hetekig eltartható, pedig a tenger gyümölcsei általában néhány napon belül megromlanak. A dobozos levesnek intenzív marhahúsíze van, a szörpnek olyan intenzív málnazamata van, amilyen a málnának soha, noha a levesben egy gramm hús sincs, a szörp pedig málnát soha nem látott.

   

  Az élelmiszeripar mindeme „csodákat” szintetikusan előállított adalékok segítségével valósítja meg. Az illetékes EU-bizottság adatai szerint az élelmiszeripar jelenleg 400 adalékanyagot használ. Ezek közül a legnagyobb menynyiségben ételfestékeket, antioxidánsokat, emulgeálószereket, stabilizátorokat, zselésítő-, sűrítő- és édesítőanyagokat alkalmaznak. Emellett ízfokozókat (pl. nátrium- glutamátot), tartósítószereket és savanyúságot szabályzó anyagokat is jócskán kevernek a termékekhez. Arról, hogy ezek közül mennyi található az adott termékben, a csomagolásról tájékozódhatunk, amelyen kötelező feltüntetni minden nyersanyagot és adalékot.

   

  A lista mindig tükrözi a mennyiségi arányt is, tehát a legnagyobb mennyiségű alkotórésszel kezdődik, és a legkisebb mennyiségben szereplő komponenssel végződik. Az adalékokat jellemzően egy E-számmal (az E ez esetben az angol edible = ehető szó rövidítése) jelölik. Ilyen pl. az E 407-es, ami a karragén moszatot jelöli, az E 220-as, ami a kén-dioxid, vagy az E 621-es, amely a mononátrium-glutamát jele. Mivel a legtöbben sem az adalék nevével, sem az E-számmal nem tudnak mit kezdeni, sok gyártó az adalék kategóriáját és az adalékanyag nevét tünteti fel a csomagoláson, pl. „sűrítőanyag: karragén moszat” vagy „tartósítószer: kálium-nitrit”.

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

   

  –vörös–
  XXV. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.