Egészséges életmód

Kopogással a dohányzás ellen

Segít a MET

Egy olyan világban, ahol egyre több helyen tilos rágyújtani, a cigarettázás mind kevesebb örömet szerez. Az nem vidám dolog, hogy a dohányosokat megbélyegzik és az utcára szorítják. De sokak számára éppen ezzel érkezett el az ideje annak, hogy végre megszabaduljanak függőségüktől. Cikkünkből kiderül, ez hogyan sikerülhet a MET, azaz a meridián-energiatechnika segítségével.


 

A sok millió dohányos közül becslések szerint minden második szívesen szabadulna meg szenvedélyétől. Sokan meg is próbálták, de kudarcot vallottak. Hogy miért, arra számos ok létezik: szokásukká vált például evés után vagy a kávéhoz rágyújtani, szívesen cigarettáznak, attól félnek, e nélkül meghíznának, nem tudnak másképpen lazítani vagy a stresszel megbirkózni. A szakértők szerint az igazi ok az, hogy a dohányzás segít elnyomni vagy csökkenteni az olyan kellemetlen érzéseket, mint a félelem, a harag, a düh, a gyász, a levertség, a szégyen és a bűntudat. Ezekben a pillanatokban az illető azért gyújt rá, hogy a felkavaró érzelmet kézben tarthassa. A pszichológusok szerint ez a fő oka annak, miért jelent olyan nagy problémát sokak számára a dohányzás feladása. Mert abban a pillanatban, ahogyan leteszik a cigarettát, teljes erővel visszatérnek mindezek az érzelmek, elsősorban a szorongások. Mivel az illető nem akarja ezt érezni, a nikotinhoz menekül.

 

A MET segítségével nemcsak ezeket a nyomasztó érzéseket lehetséges tartósan feloldani, hanem a cigaretta utáni sóvárgást is. A módszerrel a kávé-, a csokoládé- vagy édességfüggőségben szenvedők is megszabadulhatnak szenvedélyüktől.

 

 

Mi az a MET és miben segít?

A MET, azaz meridián-energiatechnika az energetikai pszichológia egyik ága, olyan szelíd, holisztikus módszer, amely összekapcsolja az ázsiai akupunktúrát a mentális behangolással. Az energetikai pszichológia azon a tapasztalaton nyugszik, hogy a szenvedélybetegségek olyan terhelő érzésekre vezethetők vissza, mint a szorongás vagy a harag, de a test energiarendszerének blokádjára is. A függőség mögött olyan félelmek állhatnak, mint a szorongás a kudarctól, a kommunikációképtelenségétől, de számtalan variáció létezik. Ezek a szorongások a kopogtatós technikával nullára csökkenthetők. Elvégre minden dohányos valamikor nem dohányzóként jött a világra, és ez az állapot a természetes identitása.

 

Így szabaduljunk meg a dohányzástól: 14 meridiánpontot kell a megadott sorrendben kopogtatni

 

Az osztrák író, Franz Werfel szerint "nincs az a szerencsétlenség, amely a valóságban olyan jelentős lenne, mint a tőle való félelmünk". És valóban, szinte mindig a félelmek akadályozzák meg, hogy olyan életet éljünk, amilyet valóban szeretnénk. Éppen ezért a meridián-energiatechnika alapvető feladata elsőként a szorongások feloldásán dolgozni. Ha ez sikerült, a szenvedély vagy a fóbia magától elmúlik.

 

 

Nevezzük nevén a gyereket!

Minden egyes MET-kezelés azzal kezdődik, hogy a páciens pontosan megnevezi a problémát, amelytől a kopogtatással meg akar szabadulni. Ez lehet például a következő: A cigaretta utáni vágyakozásom. Utána szubjektív terhelésskálán kell bejelölnie 0 és 10-es érték között, mennyire erős a kívánása az adott pillanatban. 

 

A gyógyító pont

A MET esetében a gyógyító pont egy úgynevezett neurolimfatikus reflexpont. Ez nagyjából tíz cm-rel a bal kulcscsont alatt található, a szív fölötti második és harmadik borda között. Onnan lehet megismerni, hogy ha megnyomjuk, úgy fáj, mint egy kék folt.

 

Ebben a reflexpontban gyűlnek össze a méreganyagok, amelyeket masszírozás útján lehet kiüríteni a nyirok- és vérereken keresztül. Ennek során a jobb kéz három egymás melletti ujjával kell végezni a masszázst, az óramutató járásával megegyező irányban. Közben a következő mondatot mondjuk: "Bár fennáll nálam ez a vágyakozás a cigaretta után, úgy szeretem és fogadom el magam, amilyen vagyok."

 

A cigaretta segítségével elnyomhatjuk az érzéseinket, ez az egyik fő oka annak, miért nem tud olyan sok ember leszokni

 

Ez úgynevezett helyreigazító mondat. A mondat első részével (bár…) megnevezzük magát a problémát. Ez nagyon fontos, mert ezzel ismerjük el, hogy egyáltalán fennáll nálunk ez a probléma. A második rész (szeretem és elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok) azt fejezi ki, hogy gyengeségeim és árnyoldalaim ellenére elfogadható vagyok, és ez a mondat közvetlenül a tudattalanra hat.

 

A 14 meridiánpont ütögetése egy-egy mondat kíséretében

Most következik a probléma valójábani feloldása, ez esetben a nikotinfüggőségé. Összesen 14 meridiánpontot kell ehhez ütögetni:

 

1. Kezdetnek a két szemöldök között, ahol a szemöldök és az orrgyök találkozik (hólyagmeridián). 

2. A külső szemzugból kiindulva a halánték felé, egészen a halántékcsontig (epehólyagmeridián).

3. Középen a szemüreg alsó szegélyén (gyomormeridián).

4. Az orr és a felső ajak között (májmeridián).

5. Az alsó ajak alatti gödröcskében (hármas melegítő).

6. Körülbelül 2 cm-rel a kulcscsontízület alatt (vesemeridián).

7. A test oldalán, körülbelül egytenyérnyire a hónalj alatt (lép-hasnyálmirigy meridián).

8. A hüvelykujjnak a test felőli körömágyzugában (tüdőmeridián).

9. A mutatóujjnak a test felőli körömágyzugában (vastagbél-meiridián).

10. A középső ujj begyén (keringés-szex meridián).

11. A kisujj test felőli körömágyzugában (szívmeridián).

12. A kisujj alatt, a kéz szegélyén (vékonybélmeridián).

13. A fej legmagasabban fekvő pontján, a két fület összekötő vonal és a fej középvonalának metszéspontján (májmeridián).

14. A köldökponton, körülbeül 2 cm-rel a köldök alatt (hármas melegítő).

 

Nemcsak a nikotinfüggőség, hanem a kávé- vagy csokoládéfüggőség is gyógyítható a MET segítségével

 

Ezeket a pontokat kell a megadott sorrendben, mindegyiket 10-15-ször könnyedén megnyomni a mutató- vagy a középső ujjunkkal. Vigyázat: az ütögetés legyen kellemes, ugyanakkor érezhető! Azt mindenki maga dönti el, hogy először a jobb vagy a bal oldalon kezdi-e, esetleg váltogatva a két oldalt, vagy mindkét oldalon egyszerre. Az ütögetés frekvenciája 3-5 ütés/mp legyen.

 

Ezek után már csak egy, a kopogtatást kísérő mondatra van szükségünk. Ezt az alapszövegből fejleszszük ki ("Bár fennáll nálam ez a vágyakozás a cigaretta után, úgy szeretem és fogadom el magam, amilyen vagyok."), a következőképpen: "A cigaretta utáni vágyakozásom megszűnik." Ezt mind a 14 pont kezelésénél egyszer mondjuk el.

 

  

A kéz hátán végzett kezeléssorozat elmélyíti a széndékot

Ha a kezelés után még mindig fennáll a cigaretta utáni vágyakozás, akkor a legjobb, ha a kéz hátán végzett kezeléssorozattal egészíthetjük ki, méghozzá mind a két oldalon elvégezve. Ennek során különleges jelentőséghez jut egy speciális meridiánpont, amely a kéz hátán található a kis- és a gyűrűsujj inai között. Ennek a pontnak az ütögetése a megfelelő lépések követésével nagyon hatékonyan csökkenti a szenvedélybetegség jelentette terhelést.

 

8 = hüvelykujjkörömpont,

 

9 = mutatóujjköröm-pont,

 

10 = a középső ujj hegyén található pont,

 

11 = a kisujj körmének pontja,

 

12 = kézszegélypont,

 

13 = kéznyomási pont

 

A lépések a következők: először gondoljunk a problémánkra, adott esetben a cigaretta utáni sóvárgásra. Utána ütögessük meg a kéz hátán lévő pontot 3-5 ütés/mp ritmusban a mutató- vagy a középső ujjunk begyével. Közben pedig viselkedjünk a következőképpen:

 

1. Nézzünk előre, hunyjuk be a szemünket.

 

2. Nyissuk ki a szemünket, nézzünk előre.

 

3. Mozdulatlanul tartott fejjel nézzünk élesen jobbra lefelé.

 

4. Mozdulatlanul tartott fejjel nézzünk élesen balra lefelé.

 

5. A szemünket lassan forgassuk kétszer az egyik irányba.

 

6. A szemünket lassan forgassuk kétszer a másik irányba.

 

7. Utána nézzünk újra előre.

 

8. Dúdoljunk magunk elé egy tetszés szerinti hangot.

 

9. Hangosan számoljunk vissza 7-től 1-ig.

 

10. Még egyszer dúdoljuk a kiválasztott hangot.

 

Minden egyes lépésnél kopogtassuk meg 7- 10 alkalommal a kéz hátán lévő pontot.

 

Aki salaktalanítja és méregteleníti a szervezetét, annak egyidejűleg vitaminokat kell bejuttatnia, például zöldség- és gyümölcslevek formájában

 

A szakértők szerint aki valóban abba akarja hagyni a dohányzást, annak ez a MET segítségével sikerül. Természetesen ehhez az kell, hogy a gyakorlatokat naponta többször elvégezzük, valahányszor érezzük, hogy a szorongás vagy egyéb stresszhelyzet miatt ránk tör a nikotin utáni vágyakozás. A függőség megszüntetése mindenkinél egyéni folyamat, van, akinek három nap alatt sikerül, másoknál több hónapig tart.

 

Fontos: alaposan méregtelenítsük a szervezetünket!

A dohányosok életük során rengeteg méreganyagot fogyasztanak: kátrányt, nikotint és mindenféle adalékanyagot juttatnak a szervezetükbe és az ereikbe. Ha valaki felhagy a dohányzással, annál a szervezetnek az ezt követő hetekben gigantikus munkát kell végeznie, hogy megszabaduljon a lerakódásoktól. Hogy ez könnyebben megtörténjen, tanácsos a testet támogatni méregtelenítő munkájában. Ehhez különféle lehetőségek adódnak:

 

Méregtelenítés/böjt: ideális, ha a dohányzásról való leszokást 3-5 napos böjttel egészítjük ki. A legjobb a friss gyümölcs- és zöldséglevekkel végzett böjt, ez ellátja a szervezetet vitaminokkal és egyéb fontos anyagokkal, és még finom is.

 

Béltisztítás: kezdjük azzal, hogy reggel éhgyomorra megiszunk egy pohár meleg vizet, ez tisztítja a beleket és serkenti a bélmozgást. Naponta 1-2-szer fogyasszunk joghurtba vagy vízbe kevert búzakorpát, utána igyunk sokat. A lenmag és a bolhamag is segíti a béltevékenységet. 

 

Körülbelül 10 cm-rel a bal kulcscsont alatt, a szív fölött található az úgynevezett gyógyító pont. Ha ezt szelíden masszírozzuk, felszabadulhatnak a
salakanyagok

 

A tüdő és a gége megtisztítása: a legjobb az olajrágás napraforgóolajjal. Reggel felkelés után vegyünk egy evőkanál olajat a szánkba, és zubogtassuk 10 peren át, majd köpjük ki az elszíneződött folyadékot. Utána alaposan öblítsük ki a szánkat forró vízzel, majd jöhet a fogmosás. Fontos, hogy az olajat ne nyeljük le, hiszen tele van mindenféle baktériummal és méreganyaggal. Az olajrágást este, lefekvés előtt megismételhetjük. Az egyszerű program hatására a fogunk és az ínyünk tisztábbá válik, a tüdőnk és a hörgőink szabadabbá. Ez kezdetben kényelmetlen lehet, mert az orr és a hörgők a váladék eltávolításával lesznek elfoglalva. De néhány nap múltán már érezzük a felszabadultabb légzést.

 

A test energiarendszere

A régi kínaiak szemében az ember mindig is energiával átitatott lény volt, aki a menny és a föld között függ. Már 5000 évvel ezelőtt tudták az ázsiai orvosok, hogy a testet finom energiacsatornák hálózzák be: a meridiánok. Jóval korábban, mint hogy elkezdték volna a tűkkel végzett akupunktúrát, már foglalkoztak bizonyos meridiánpontok ujjbeggyel való kopogtatásával.

 

Az utóbbi években az energetikai pszichológiának ez az ősi tudása újra egyre nagyobb hangsúlyt kap. Ennek a területnek az egyik úttörője az amerikai klinikai pszichológus, dr. Robert Callahan. Ő fedezte fel 25 évvel ezelőtt, hogy bizonyos meridiánpontok ütögetése és közben a problémára való gondolás megszabadít a vízfóbiától. További kutatásai kimutatták, hogy bizonyos meridiánpontok kezelésével fel lehet oldani a szorongásokat, a haragot, a féltékenységet és a depressziót is.

 

Az energiapályák, azaz a meridiánok tanát Kínában már 5000 évvel ezelőtt ismerték

 

Dr. Callahan pontosan azt fedezte fel újra, amit már a régi kínaiak is tudtak: ha a meridiánok energiaáramlása zavart szenved, akkor közérzeti zavarok lépnek fel. Ha az energia újra szabadon áramolhat, akkor újra jól érezzük magunkat. Callahan a felismeréseit egyetlen mondatban foglalta össze: minden negatív érzelmet a test energiarendszerének üzemzavara idéz elő.

 

Miért éri meg abbahagyni a dohányzást?

A dohányzás káros jellemzői

- Rövidebb élet: minden egyes elszívott cigaretta 11 perccel rövidíti meg az életet. A dohányosok átlagosan 10 évvel korábban halnak meg, mint nem dohányzó társaik.

 

- Megnövekedett halálozási ráta: aki több mint 25 cigarettát elszív naponta, annál a rák kialakulásának veszélye 25-szörösére emelkedik.

 

- A dohányzás drága: egy nikotinfüggő évente nagyjából 250 000 Ft-ot költ szenvedélyére.

 

- Tönkre teszi a fogakat: a dohányosok kétszerte nagyobb eséllyel veszítik el a fogaikat, mint a nem dohányzók.

 

- Tüdőbetegség: egy átlagos nikotinfüggő évente 10 kg füstöt vagy 10 db brikettnek megfelelő mennyiségű kormot szív a tüdejébe.

 

- Bőr: egy negyvenéves dohányos bőrének állapota megfelel egy 60 éves nem dohányzó bőrének.

 

- Szív- és keringési megbetegedések: a dohányzás miatt beszűkülnek az erek, a szervek oxigénellátása romlik. Ez többek között megnöveli a szív- és keringési betegségek kialakulásának veszélyét.

 

A dohányzás nemcsak a tüdőt, a fogakat is rontja, a dohányosok kétszerte annyi fogukat veszítik el, mint nem dohányzó társaik

 

- Agy-vérgát: a nikotin 10 mp-en belül átlépi az agy-vérgátat, gyorsabban bármilyen injekciónál, és ott hatást gyakorol az idegrendszerre.

Ha abbahagyjuk, így gyógyul meg a szervezet

- 20 perc múlva: csökken a pulzus és a vérnyomás, a kéz és a láb átmelegszik.

- 8-12 óra múlva: a vérben csökken a szén-monoxid szintje, és nő az oxigéné.

- 1 nap múlva: csökken a szívinfarktus veszélye.

- 2 nap múlva: javul az ízérzékelés és a szaglás.

- 3 hét-3 hónap múlva: stabilizálódik a vérkeringés, csökken a köhögés, javul a tüdőfunkció.

- 1 év múlva: a felére csökken a szív- és keringési megbetegedések kialakulásának veszélye.

- 5 év múlva: a felére csökken a tüdőrák kialakulásának esélye.

- 10 év múlva: a szívinfarktus- és szélütés veszélye a nem dohányzók szintjére csökken, a rákrizikó is tovább csökken.

M. L.
XIV. évfolyam 6. szám

Címkék: dohányzás, meridián-energiatechnika, MET, nikotinfüggőség, szenvedélybetegség

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.