Egészséges életmód

Kora nyári grillparti

A júniusi enyhe esték kiváló alkalmat kínálnak a téli bezártság után némi szabadtéri gasztronómiai élvezetre. Előkerülhet a grillsütő, a kerti lámpák, a lampionok. Ma már a bio-alapanyagok beszerzése sem jelenthet gondot, akár vegetárius, akár húsos grill készítéséhez. Néhány dologra azonban szeretném felhívni a figyelmet. A grillsütés hagyományos formája nem teljesen veszélytelen, hiszen az izzó faszénre folyamatosan csordogáló zsír benzpyrén vegyületet szabadít fel, ami rákkeltő hatású. Éppen ezért helyesebb a sütnivalókat először a parázsszint fölé helyezett alutálca felett pirítani, a lecsöpögő olajat, zsírt, zöldség- vagy húslét felfogandó (ez majd kitűnő alapja lesz később mártásoknak), majd a már megpuhult szeleteket, amikor már nem csepegtetnek zsírt, a parázs felett szép pirosra vagy aranybarnára pirítjuk. Így elkerülhető a benzpyrén káros hatása, nem beszélve a zsír égése okozta kellemetlen szagokról.


 

Mit grillezhetünk?

Zöldségek

Már kapható mindenféle biozöldség, igaz, a szezon előttiek még meglehetősen drágán, de mivel nem nagy mennyiségekről van szó, igazán megengedhetjük magunknak. A következőkre lesz szükségünk: sárgarépa, pasztinák, cukkíni, zellergumó, padlizsán. A zöldségeket megmossuk, akkora szeletekre, ill. karikára vágjuk, hogy a rostélyon kényelmesen forgathassuk őket, a tűzbeesés veszélye nélkül, majd kilónként két evőkanál sóval besózva állni hagyjuk kb. fél óra időtartamra. Ezután lecsurgatjuk, és olívaolajban megforgatva már fel is tehetjük a rácsra. A padlizsán és a cukkíni viszonylag hamarább készül el, mint a pasztinák és a zellergumó. Amennyiben paprikához is jutunk, válasszuk a húsosabb változatot, akár zöld, akár piros színűt. Mosás és felszeletelés után a belsejét sózzuk, majd tegyük fel a grillrácsra, és főleg a külső felét pirítsuk, amíg a héja át nem sül, fel nem hólyagosodik. Akár feketés barnára is elszíneződhet. Ezután távolítsuk el a megégett "bőrét", és olívaolajos-balzsamecetes-sós marinádban áztassuk felhasználásig. Fenséges az íze, megéri a fáradságot!

 

Húsfélék

Egyre gyarapodó a biohús-választék, egyelőre azonban főként a fővárosban juthatunk hozzá gondtalanul. Grillezésre a mangalica és a szürkemarha egyes részei a legalkalmasabbak.

 

Mangalica: tarja, karaj (ellentétben más sertésfajtákkal, ez nem szárad ki!), szűzpecsenye.

Szürke marha: vesepecsenye, rostélyos, puha hátszín.

 

A húsok közül a mangalicát kb. 6, a szürke marhát kb. 24 órán keresztül áztassuk olívaolajos, mustáros, sós, balzsamecetes, fűszeres páclében, amelybe kerülhet rozmaring, kakukkfű, szegfűbors is a jól megszokott feketebors mellé. Sütése a már korábban említett módszer szerint történjék, elkerülendő a zsír faszénre csöpögését.

 

Innivalók

Se szeri, se száma a már hazánkban is kapható biogyümölcsleveknek, üdítőitaloknak. Akár szénsavas, akár szénsavmentes változatban elérhetőek. Ásványvízből és bioszörpökből magunk is készíthetünk frissítő italokat. Itt a szezonja a saját bodzaszörp készítésének is, azzal a különbséggel, hogy a citromsav helyett inkább citromlevet használjunk hozzá.

 

Akik szeretik az alkoholtartalmú frissítő italokat (melyeket nem alkohol tartalmukért iszunk, a csekély alkohol csupán az ízanyagok mobilizálását szolgálja!), azok jobb bioboltokban válogathatnak a legkitűnőbb biosörökből (pilseni, barna, radler - amely limonádéval készül, blond vagy éppen búzasör). Közös jellemzőjük, hogy abszolút vegyszermentesen készülnek az 1516. évi tisztasági törvény betartásával. Vagy éppen választhatunk kitűnő hazai bioboraink közül is (rizling, olaszrizling, leányka, cserszegi fűszeres). Zöldséges-salátás grillételekhez a könnyebb fehérborok dukálnak. Soha ne hígítsuk a bort ásványvízzel. Ez szentségtörés! Kizárólag nagy magyar feltalálónk, Jedlik Ányos találmányával, a szódavízzel spricceljük fel kitűnő fröccsnek.

 

Egyébként a kapható szénsavpatronos készülékbe forrásvizet vagy pi-vizet is tehetünk!

F. F.
XII. évfolyam 6. szám

Címkék: biogazdálkodás

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.