Egészséges életmód

Krizokoll

A hónap drágaköve

  Amerika indián kultúráiban a május drágaköveként tartották számon. Filigrán, kékeszöld rajzolatai az életet és a kikeletet szimbolizálják.  


   

   

  A krizokoll a talajvíz szintje felett elhelyezkedő, rézércben gazdag kőzetekben keletkezik. Ha kovasavtartalmú felszíni víz jut e kőzetekbe, a réz és a kovasav gyűrű alakú struktúrákat alkotva reagálnak egymással. E struktúrák szivacsként szívják magukba a vizet. A drágakőnek a réz kölcsönzi csodálatos színeit: a türkiz és a kék legkülönbözőbb árnyalatait. Aki szabadon engedi fantáziáját, zuzmókat, mohát, páfrányokat vagy folyók által tagolt esőerdőket fedezhet fel a bizarr rajzolatokban.

   

   

  Krizokoll a drágakő- gyógyászatban

  A krizokoll a gyógyászatban is az elevenséget, az életet szimbolizálja. Víztartalma intenzív, hangsúlyozott életerőt sugároz. A kőben rejlő réz segít a negatív érzések harmonizálásában és a pozitív élmények élvezetében. A réz a Vénusz bolygóval társított elem. A Vénusz pedig egyben a szerelem, a szépség és a harmónia istennőjének bolygója. Ezeket az érzéseket egyetlen réztartalmú ásvány sem képes oly hatékonyan sugározni, mint a krizokoll.

   

  A kovasav élesíti, finomítja az észlelést, ezért a krizokoll élesíti érzékeinket a szép, a harmónia és az esztétikum iránt. Ha e drágakövet viseljük vagy magunknál tartjuk, finomodik intuíciónk és szépérzékünk. Mivel a talajvíz szintje felett keletkezett, e kő segít benne, hogy ne merüljünk el érzéseink hullámaiban. Ez nem azt jelenti, hogy érzéseinket tagadnunk kellene, csupán azt, hogy tudatosan kell őket megélnünk, és egyúttal meg kell őriznünk nyugalmunkat. Ha az érzések árhullámként rohannak meg bennünket, a krizokoll segítségével képesek leszünk meglovagolni a hullámokat – állítják drágakőgyógyászok.

   

  Testi, fizikai szinten a réz méregtelenítő, görcsoldó hatású, ezért jótékony menstruációs panaszok és nehéz szülés esetén.

   

  A kovasav kedvező hatású a bőrnek és a nyálkahártyáknak. A krizokoll tehát gyógyhatású lehet fertőzések, torokfájdalmak és mandulagyulladás esetén. Meggyorsítja az égési sebek gyógyulását. Víztartalmának és kékeszöld színének köszönhetően lázcsillapító és vérnyomáscsökkentő hatású.

   

  A testi panaszok gyógyítása céljából a krizokollt úgy kell viselni, hogy érintkezzen a bőrrel. Csak friss sebek esetén ne helyezzük fel, ilyenkor inkább készítsünk drágakővel energetizált vizet, amelyet belsőleg alkalmazunk. Azonban legyünk óvatosak: mivel a krizokoll réztartalma mérgező lehet, csak hideg vízben vagy alacsony alkoholtartalmú oldatban szabad áztatni, nehogy kioldódjon belőle a mérgező fém. Hideg vízben 8-12 óráig áztatva garantáltan nem jelent veszélyt.

   

  Májusban alkalmazva a krizokoll segíthet, hogy bátran élvezhessük a tavaszt, anélkül, hogy elvesztenénk az önuralmunkat és később bánkódni kellene önfeledtségünk következményei miatt.

  -tamás-
  IX. évfolyam 5. szám

  Címkék: krizokoll

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.