Egészséges életmód

Lúgosítás - a fogyókúra alapja

Elsavasodott állapotban a szervezetünk egyre több zsírt halmoz fel

Előző számainkban foglalkoztunk már a sav-bázis egyensúllyal. Kevesen tudják, mi köze az elsavasodásnak a bennünk lévő mérgekhez. Még kevesebben tudják, hogy az elhízásnak is köze van hozzá.


Az emberi szervezet csak nagyon szűk körülmények között képes jól működni. Például a normális hőmérsékleti tartománya 36,5-37,0 Celsius-fok között van. Ha ettől akár egyetlen fokkal eltér, akkor ott már komoly gondok lépnek fel.

 

Kevésbé ismert, de legalább ilyen fontos tényező a szervezetünk kémhatása. Minden vizes oldatnak megvan a rá jellemző pH-értéke. Semlegesnek mondják a 7,0 értékű pH-t, az alatta lévőt savasnak és a felette lévőt pedig lúgosnak. Minél kisebb a pH, annál erősebb a sav, tehát az 5,0 érték erősebb savra (elsavasodásra) utal, mint pl. a 6,0 érték. Az emberi test 7,35-7,40 pH-tartományban működik jól.

 

Tudta-e Ön, hogy az óceánok vize, ahol az élet kialakult, lúgos (8,0-8,5) kémhatású? Tudta-e, hogy a magzatvíz pH-ja közel ugyanilyen lúgos, vagyis 8,5 körül van? Tudta-e, hogy az egészséges, anyatejjel táplált csecsemő vizelete is lúgos?

 

Az anyagcsere folyamán a testünk folyamatosan savakat termel: szénsav, ecetsav, húgysav, tejsav, citromsav stb. A vesénk által kiválasztott vizelet pH-értéke 4,8-7,5 között mozog. Csak megemlítem, hogy pl. a kávé és a sör pH-ja 4,0. Ez savasabb, mint a vese által produkált legsavasabb vizelet!

 

Ha a savszint túl magas, akkor a testünk nem lesz képes a savak megfelelő kiválasztására. Ilyenkor kénytelen elraktározni vagy pedig semlegesíteni azokat. Az utóbbit viszont csak úgy tudja végrehajtani, hogy az ehhez szükséges ásványi anyagokat (pl. kalcium, magnézium) a különféle szervekből, csontokból, fogakból vonja ki. Így ez csontritkuláshoz, ízületi problémákhoz, fogszuvasodáshoz vezet.

 

A raktározás pedig általában a zsírszövetekben történik, mivel a zsír alkalmas arra, hogy kémiailag megkösse a savakat. Elsavasodott állapotban a szervezetünk egyre több zsírt halmoz fel, és nem is nagyon hajlandó megszabadulni tőle addig, amíg a szervezet enyhén lúgos kémhatása helyre nem áll. Ez a válasz arra, hogy a különböző drasztikus fogyókúrák után általában miért jön vissza még több súlyfelesleg, mint ami eredetileg ott volt.

 

Mindig a tünetet próbáljuk kezelni, a valódi ok helyett, és eközben általában még jobban savasítjuk a szervezetünket, aminek az eredménye újabb néhány extra kiló. Aztán az ember végül feladja, és jól megvigasztalja magát egy kis édességgel. Apropó, édesség. Vajon mi történik a cukorral a szervezetünkben? Alkohollá, végül ecetsavvá erjed. Ennek a megkötéséhez is szükség lesz zsírra.

 

 

 

Ezért nagyon fontos, hogy amikor az ember fogyni szeretne, először lúgosítson. Segítsen a testének méregteleníteni a savakat, hogy utána magától elengedhesse a fölösleges zsírtömeget.

 

Csodálatos érzés egyszer csak úgy fogyni, hogy már nem jönnek vissza a kilók!

A kiút a lúgosító táplálkozás. Lúgosító hatású ételek például a zöldségek, a hüvelyesek, a különböző olajos magvak, a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok és egyes gabonafajták, mint pl. a quinoa. Vannak, akik szerint a gyümölcsök lúgosító hatásúak, azonban vigyázni kell a magas cukortartalmú gyümölcsökkel, ugyanis a cukor savasító hatása lehet, hogy erősebb, mint magának a gyümölcsnek a lúgosító hatása.

 

A helyes savtalanítás növényi eredetű lúgosító ételek, illetve étrend-kiegészítők fogyasztásából áll. A szervetlen ásványi anyagok, mint pl. a kalcium- karbonát (kagylóhéjból készült kalciumtermék) vagy a szódabikarbóna, mivel nem szerves kötés formában vannak jelen, csak nagyon kis mennyiségben szívódnak fel, és bár helyi lúgosító hatásuk van, a sejtek szintjén nem okoznak jelentős változást. A szerves formában jelen lévő vegyületek a legjobbak, ezért van szükségünk a sok zöldségre és az ezekből készült étrend-kiegészítőkre. Nagyon fontos még a nagy mennyiségű folyadék fogyasztása is, hogy a vese képes legyen kiválasztani az ürülő salakanyagokat, illetve a semlegesített savakat. (x)

 

Bővebb információ a témáról és az Innerlight lúgosító étrendkiegészítőkről a www.phcsoda.hu oldalon és a 786-8242-es telefonszámon.

Gulyás Ági
XIV. évfolyam 3. szám

Címkék: elsavasodás, fogyókúra, lúgosítás, sav-bázis egyensúly

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.