Egészséges életmód

Másodlagos növényi hatóanyagok

Használjuk a növényk erejét!

  Mivel évtizedeken át a tudomány a vitaminokra és az ásványi anyagokra összpontosította figyelmét, az ún. másodla gos növényi hatóanyagok jelentőségét sokáig al ulbecsülték. Zöldségekben és  gyümölcsökben bővelkedő étrenddel optimális mennyiséghez juthatunk ezekből a fontos anyagokból.


  Lehetőleg minél többféle színű zöldségeket és gyümölcsöket együnk, hogy a lehető legtöbbféle növényi hatóanyaghoz jussunk hozzá

   

  A teljes értékű táplálkozás fontos eleme, hogy minél több friss, és minél kevésbé  feldolgozott növényi eredetű táplálékot fogyasszunk. Ezáltal testünk hozzájut mindama ismert és egyelőre nem ismert tápanyaghoz, amelyek nélkülözhetetlenek szervezetünk alapfunkcióinak szabályozásához, az anyagcsere-folyamatok optimalizálásához, ellenálló képességünk és testünk öngyógyító erőinek fenntartásához. Márpedig ezek nem  korlátozódnak a régóta mindannyiunk által jól ismert primer tápanyagokra (szénhidrátok,  zsiradékok és fehérjék), valamint a vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre és ballasztanyagokra. Legalább ennyire nélkülözhetetlenek az ún. szekunder vagy másodlagos növényi hatóanyagok, amelyek közül egyelőre keveset sikerült beazonosítani és alaposan megvizsgálni. Élelmiszernövényeinkben a kutatók kb. 10 000-re teszik e hatóanyagok számát, ezeket több fő csoportra oszthatjuk (lásd a táblázatot). Ami élettani szerepüket illeti, egyfelől támogatják, erősítik az ismert tápanyagok pozitív hatásait, másfelől önálló, saját egészségjavító, sőt farmakológiai hatásokkal rendelkeznek.

   

  Míg a vegyes étrenddel naponta kb. 1,5 g másodlagos növényi hatóanyaghoz jutunk, ezt a mennyiséget jelentősen megnövelhetjük vegetáriánus étrenddel. Az említett anyagokban főként a zöldségfélék, a gyümölcsök, a gyógy- és fűszernövények bővelkednek, de  megtalálhatók a gabonákban, a hüvelyesekben, mogyoró- és diófélékben és magokban is, ezért ezek közül egyiket sem szabadna nélkülöznie étrendünknek.

   

   

  Sejtvédő hatások

  A másodlagos növényi hatóanyagok magában a növényben szabályozzák azok  növekedését, és megvédik őket a káros környezeti hatásoktól, a betegségektől és a  kártevőktől. Ugyanakkor odacsalogatják a rovarokat vagy a madarakat, hogy ezek  beporozzák őket. És ha ez nem lenne elég, a szivárvány minden színélegvel és sokféle illattal, aromával gazdagítják a növényeket, amelyektől azok ellenállhatatlanná válnak. Mindeme csodás ízek élvezetével egyúttal ideális hatóanyag-keverékhez jutunk, amelyek megvédenek bennünket az idő előtti öregedéstől, a civilizációs betegségektől, a szürke hályogtól és az idegrendszert károsító betegségektől (pl. Parkinson-kór, Alzheimer- kór).

   

   

  A cikk folytatását 2014. januári lapszámunkban olvashatják!

  -vörös-
  XX. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.