Egészséges életmód

Mi az az ortorexia?


  Az orthorexia nervosa olyan étkezési zavar, melyet a minél „egészségesebb” ételek fogyasztására való beteges törekvés jellemez. Természetesen nem azokra az emberekre gondolunk, akik egészségügyi okokból kevesebb húst, több gyümölcsöt és rostot esznek, vagy egy orvos által elrendelt diétát tartanak. Az orvosok vitatják, hogy az ortorexia önálló kórkép-e, az azonban nem vitás, hogy vannak olyan emberek, akik a táplálkozásukkal kapcsolatban feltűnő, akár kényszeres vonásokat mutatnak, és táplálkozási filozófiájukat erős ideológiai érvekkel támasztják alá. Az életstílus és a betegség között keskeny a határ. Ha azonban az időnk és energiánk nagy részét azzal töltjük, hogy „megfelelően” táplálkozzunk, napjaink „megfelelő” élelmiszerek vagy információk keresésével telnek, és ez a ragaszkodás akár szociális életünk jelentős csökkenésével jár, akkor súlyos étkezési zavarról van szó, amelynek betegségértékét nem kérdőjelezhetjük meg. A következő jelenségek hívhatják fel a figyelmünket az ortorexiára:

   

  • Az érkezési zavar már legalább 6 hónapja fennáll.
  • A betegség negatív kihatással van az életminőségre (például szociális elszigetelődés).

  • Gondolataink mindig az evésen járnak.
  • Lelkiismeret-furdalást érzünk, ha eltérünk az előírt étrendtől.
  • Úgy érezzük, többet érünk, mert megfelelően táplálkozunk, missziós feladatunknak  érezzük, hogy másokat is rávegyünk a helyes táplálkozásra való átállásra.
  • Szélsőségesen egyoldalú táplálkozás esetén hiány léphet fel bizonyos tápanyagokból, ez más betegségeket okozhat.

   

  Az ortorexia kiváltó oka nem a „nem megfelelő” táplálkozás, hanem egy pszichikai zavar, melynek gyakran kényszeres és neurotikus vonásai vannak. Sokszor azért lép fel, hogy más, mélyebben gyökerező és komolyabb konfliktusokról terelje el a figyelmet. Az érintettek azonban legtöbbször hevesen tagadják, hogy pszichológiai problémájuk lenne. Csak ha a szociális elszigetelődés, a barátok, párkapcsolat, esetleg állás elvesztése miatti nyomás elég nagy lesz, ismerik be a betegséget. A megbetegedést kifejezetten étkezési zavarokra specializálódott terapeuta segítségével érdemes kezelni.

   

  A legegészségesebb táplálkozás sem lehet hasznos hosszú távon, ha nincs jó íze az ételeknek vagy a szervezetünk nem viseli el. Nyers ételeket annyit fogyasszunk, amennyitől nincsenek problémáink. Egy-egy betegség kezelésére a legjobb diétát is meg kell kérdőjelezni, ha ez a diéta rosszabb, mint maga a betegség. És az sem baj, ha időnként „vétkezünk” a táplálkozásunkban. A táplálkozás  sok minden lehet: életfenntartás, a szociális kommunikáció eszköze és főleg élvezet. Egyvalamit azonban jobb, ha nem látunk benne: hitvallást.


  XVII. évfolyam 8. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.