Egészséges életmód

Mire van szükségem? 2. rész

Táplálékkiegészítők

A táplálékkiegészítő készítmények mind népszerűbbé válnak, naponta több mint egytucatnyi új kerül belőlük a piacra. A mesterséges vitaminok például már számtalan szer részeként megtalálhatók, a szupermarketek polcait probiotikus joghurtok és egyéb funkcionális élelmiszerek töltik meg. A fogyasztó azonban kevés valódi információval rendelkezik róluk.


 

A táplálékkiegészítő kifejezés mögött sokféle termék rejtőzhet. Alapvetően arról van szó, hogy a valóban vagy valószínűsíthetőleg fennálló hiányzó kiegyensúlyozó táplálkozás segítségével helyrehozzuk, vagy értékes anyagok útján az immunrendszert és a vitalitást általánosan javítsuk. Erre nézve számtalan stratégia létezik.

 

 

Valódi klasszikusok

A virágpor, a ginszeng, a sörélesztő ugyanúgy ide tartozik, mint a búzacsíra, a tejsavó, a búza- és árpalé, a méhpempő, az acerola-cseresznye, a homoktövis, a dr. Masquelier szerinti oligomer procyanidok és a kancatej. Újabb kiegészítőknek számítanak a kékeszöld algák (spirulina, chlorella, AFA), a shiitake-, reishi-, maitake-gombák kivonata, de a fokhagymapor is. Az elmúlt évek újdonságai a grépfrútmagkivonat, a maca, a noni, az aloe vera, a kolosztrum (főként az első öt napból nyert tehéntej), a feketekömény-olaj, a gránátalma-kivonat.

 

Az egzotikus készítmények piacát bővítik a guarana, a cápaporc, a zselatin vagy az ajakoskagyló- kivonat, a korallkészítmények, az emuolaj, az ezüstkolloid. Fontos alcsoportot képeznek a savtalanító és méregtelenítő lúgos porok, mint amilyen a Minactiv vagy a gyógyító agyagos föld.

 

Új felfedezésnek számít a sók reneszánsza, elsősorban a finomítatlan kősóé. Ez ugyanis nemcsak a főzősó (nátrium-klorid) forrása, hanem rejtőzik benne számos ásványi és nyomelem. Sokan a Himalája-sót az egyik legfontosabb élelmiszernek tartják.

 

 

A vörös áfonya a húgyutak betegségei esetén hatásos, a páfrányfenyő erősíti az emlékezetet és a látást

 

Az egyes anyagok közül a legfontosabbak a vitaminok, elsősorban a C- és az E-vitamin, a béta-karotin, az olyan "pszeudovitaminok", mint a B17-vitamin (amygdalin), az ortosavak (B15), az olyan nyomelemek, mint a szelén, a vas, a cink, a kovasavak, a konjugált linolsav, az ásványi anyagok közül a magnézium és a kalcium, az enzimek közül a bromelain és a lecitin. Ennek a csoportnak az új tagjai közé számít a Q10 koenzim, az NADH, az L-karnitin, a likopin, az alfa-liponsav, a glutathion, a resveratrol, a béta-1,3-glukán, a rutin, a kreatin, a taurin, a króm, a bór és a germánium.

 

Speciális esetet jelentenek a majdnem gyógyszernek számító szerek, mint amilyen például a szágópálma-kivonat jóindulatú prosztatamegnagyobbodás esetén, vagy a tömjénkészítmények gyulladásos folyamatok és szemreuma ellen. Ezek a szerek az Egyesült Államokban táplálékkiegészítőknek számítanak, Európában viszont jellemzően inkább gyógyszernek.

 

Az ördögkarom főként artritisz és hátfájás ellen jó, a vörös áfonya a húgyutak betegségeire. Jellemző sikertörténet az elmúlt évekből a páfrányfenyőé, amelyet leginkább a szemre, az agy anyagcseréjének serkentésére, feledékenység ellen, tinnitus és szédülés esetén ajánlanak.

 

A fejlődés lépcsőfokai

A táplálékkiegészítők történetében mérföldkövet jelentett a Santa Fee-i deklaráció, amely a nagy dózisú mikrotápanyagok (vitaminok, nyomelemek és egyéb antioxidánsok) alkalmazását javasolta súlyos krónikus panaszok és időskori betegségek megelőzésére. A felhívást aláíró tudósok hangsúlyozták, a napi táplálkozás ilyen jellegű kiegészítése csökkentené az egészségügy világszerte robbanással fenyegető költségnövekedését.

 

 

A noni Európában inkább feldolgozott formában kapható

 

Mindez 1992-ben történt, és az egészségügy költségei valóban robbanásszerűen megemelkedtek, ám a hivatalos hozzáállás, azaz a nagy dózisú mikrotápanyagok alkalmazásának ellenzése továbbra sem változott.

 

A tabut elsőként az Amerikai Orvosi Társaság törte meg, amikor 2002 júniusában azt javasolta a felnőtteknek, naponta vegyenek magukhoz multivitamin-kombinációt. Ezt az álláspontjukat azzal indokolták, hogy a nem kielégítő vitaminellátottság egyértelműen krónikus betegségek kialakulásához vezet, és hogy ebből a szempontból a népesség jelentős része a veszélyeztetettek közé tartozik. Ez a kijelentés bombaként robbant a táplálkozástudomány világában, hiszen megdöntötte azt a dogmát, hogy "vegyes koszt" esetén fölösleges a táplálékkiegészítők alkalmazása.

 

 

A jóléti társadalmak latens hiányjelenségei

A Super Size Me című film alkotója, Morgan Spurlock amerikai rendező 2004 februárjában nagy médiafigyelem közepette hízott meg jócskán a McDonald's szuperméretű menüitől, és tette egyben kockára az egészségét: májműködése és libidója egyaránt alacsony értékre zuhant. A film óriási közönségsiker lett, a gyorsétteremláncnál viszont nem fogadták kitörő örömmel. Ugyanakkor a táplálkozástudomány német képviselői makacsul azt hangoztatják, a helyzet egyáltalán nem ilyen rossz, és a gyorskoszt vitamin- és tápanyagegyensúlya nem tér el lényegesen a mi szélességi körünkön megszokott egyéb vegyes koszttól.

 

Aki kizárólag fast foodon él, megbetegszik

 

Hasonlóképpen azt is állítják, hogy a jóléti társadalmak polgárainál gyakorlatilag nem fordul elő vitaminhiány. Nos, az olyan szembetűnő hiánybetegségek, mint a beri-beri vagy a pellagra, valóban nem bukkannak fel, és skorbuttól sem kell tartani ott, ahol egy sor élelmiszerhez C-vitamint is adnak. A valódi veszélyt a latens és fel nem ismert, ámde krónikus, nem kielégítő vitaminellátottság jelenti. Az ettől szenvedő ember rossz közérzetének okát az orvos nem ismeri fel, az illető mégis elveszíti vitalitását, és idővel életveszélyes krónikus betegségek léphetnek fel nála.

 

Vannak persze olyan orvosok, akik világosan látják, hogy az 50 év felettiek több mint kétharmadánál fennáll a hiányállapot, amelynek következtében az illetők ugyan nem betegek, de immunrendszerük meggyengült, állandó fáradtság, koncentrációs zavarok, alvászavarok jellemzik őket, szervezetük nem képes a regenerációra. Testük hiányt szenved vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban: magnézium, cink, szelén.

 

 

Gyerekek és idősek különösen nagy veszélyben

A gyerekek egészségi állapotának romlásáért is nagy részben felelős a hiányállapot. A túl nagy adagok és az üres kalóriák állnak szemben az értékes tápanyagokkal: ha a kisgyerek gyomrát megtölti a hamburger, nem marad hely a retek számára. Ennek eredményeként az orvosok már kisgyerekeknél is diagnosztizálnak olyan degeneratív elváltozásokat (érelmeszesedés, cukorbaj), amelyek egyébként inkább az öregekre jellemzők.

 

  

Manapság egyre több gyerek szenved olyan, táplálkozási hibák előidézte betegségekben, amelyek egyébként az idősekre jellemzőek. Az idősebb embereknél elsősorban a Bvitamin hiánya tapasztalható

 

Az időseknél elsősorban a B-vitaminok hiányoznak, de hasonló a helyzet a D- és az E-vitaminnal, valamint az ásványi anyagokkal (kalcium) és a nyomelemekkel (cink, króm) is. A középkorosztály pedig azért tartozik a veszélyeztetett csoportba, mert életét állandó stresszben és rohanásban éli.

 

Meghatározó trendek a táplálkozásban

Hasznos antioxidánsok

 

Azelőtt a szívgyógyászat fő ellensége a koleszterin volt, manapság szerepét átvették a szabad gyökök. Ezek az agresszív oxigénrészecskék széttördelik az olyan fontos struktúrákat, mint a sejtek belső fala, és ennek a folyamatnak érelmeszesedés, szívinfarktus és szélütés lehet a következménye. A szabad gyökök támadásának áldozatul esnek a sejtfalak, a sejtmag (DNS) és a sejtek erőművei, a mitokondriumok is. A szabad gyökök a felelősek szervezetünk gyors öregedéséért, és az általuk kiváltott károsodások rákot is okozhatnak. Magát a szervezetünket mindinkább fenyegető folyamatot oxidatív stressznek nevezzük.

 

   

A káposztában és a zellerben igazoltan rákellenes hatóanyagok rejtőznek, de ugyan ki tudna megenni belőlük többkilónyit? Az óriási adag barack sem jelent alternatívát

 

A folyamat része az is, hogy a szabad gyökök működését ellensúlyozó védőmechanizmusok szintén meggyengülnek. Csak akkor képesek ellátni a feladatukat, ha folyamatosan, azaz nap mint nap hozzájutnak bizonyos nyomelemekhez és fehérjékhez. Mivel ezeket az anyagokat a civilizációs koszt csak kis mennyiségben tartalmazza, sok esetben kiegészítésükre van szükség.

 

Zöldség-gyümölcs kapszulák: a sokféleség a lényeg

 

A zöldségek és gyümölcsök számos nagyon fontos, de részben még nem kutatott anyagot tartalmaznak. A spenótban például karotinoidok és klorofill van, a zellerben vérnyomáscsökkentő és rákellenes butylphthalid. De ugyan ki tud megenni egy hatalmas adag káposztát, utóételnek meg rengeteg narancsot? Éppen ezért vannak, akik az ilyen gyümölcsökből készült koncentrátumokat tartják a megoldásnak. Újabban ezeknek a koncentrátumoknak már olyan változataik is léteznek, amelyek nagyon komplexek, és még gyógynövénykivonatokat is tartalmaznak. Egy kanál vagy egy kapszula naponta tehát koncentrált formában beviszi a szükséges és hiányzó tápanyagokat. Más kérdés, az adott termék milyen minőségű, pontosan mi van benne, és milyen eljárással készült. Az optimális megoldás a hideg szárítással végzett dehidrálás, vákuumban, hogy az értékes anyagok ne oxidálódjanak.

 

Cystus: Görögországban a népi gyógyászat része

 

Bizonyos tápanyagokra manapság különösen ráirányul a táplálkozáskutatás reflektorfénye. Ilyen például a polifenolok, amelyek nagyobb mennyiségben a zöld és fekete teában, a kakaóban és a vörösborban találhatók meg. A polifenolok a bioflavonoidok közé tartoznak (korábban P-vitaminnak nevezték őket), és rendkívül hatásos gyökfogóknak számítanak.

 

 

Görögországban a cystus a népi gyógyászat része. Mára kiderült, hogy segíti a salaktalanítás folyamatát is
 

Még hatásosabb a cystus nevű gyógynövény (Cistus incanus ssp. tauricus), a görög Halkidiki-félszigeten őshonos kis cserje, amely 1999-ben még „Az év gyógynövénye” megtisztelő címet is elnyerte. Görögországban ezt a növényt ősidők óta alkalmazza a népi gyógyászat, kivonatát külsőleg és belsőleg egyaránt használják gombás betegségek ellenszereként, illetve salaktalanításra és méregtelenítésre.

 

Noni: sikertörténet akadályokkal

 

Néhány évvel ezelőtt a noni (Morinda citroifolia) mint természetes rák elleni szer hódította meg a gyógyászati piacot. Az EU-ban átmenetileg nem engedélyezték a forgalmazását, majd mégis, és azóta a noni az aloe vera mellett a piac egyik nagy slágere. Holott a dolog egyáltalán nem új, hiszen ezt az érett formájában ökölnagyságú, sárgás-fehéres, sajtszagú illatot árasztó gyümölcsöt 1769-ben hozta be Európába a brit botanikus, Joseph Banks. A Hawaii, Szamoa, Tonga szigetén, illetve a Cook-szigeteken őshonos növény gyógyászati alkalmazásai sokfélék, és ez főként a benne lévő anthrachion és proxeronin nevű hatóanyagoknak köszönhető. Európában a növény inkább gyümölcslé vagy kapszula formájában kapható.

 

Gyógyító mikroorganizmusok: algák, gombák és társaik

 

A kékeszöld algák, a spirulina, chlorella és AFA intenzíven méregtelenítik a szervezetet, és különösen gazdagok nyomelemekben. Ám ez a kijelentés csak akkor érvényes, ha tiszta algákról van szó, és nyerskoszt-minőségűek.

 

A jótékony mikroorganizmusok másik csoportját képviselik a bél tejsavképzői, mint az acidophilus vagy a bifidus. Ezek a baktériumok képesek oly módon áthangolni bélflóránkat, hogy ott a káros csíráknak nincs többé esélyük. Ilyen mikroorganizmusokat tartalmaz például a kvasz vagy a kombuchaital.

 

 

A tejsavképzők védik a bélflórát. Közéjük tartozik például a kvasz vagy a kombucha-ital

 

Az elmúlt esztendők nagy felfedezettjeinek számítanak az effektív mikroorganizmusok (EM). A Ryuku egyetem japán agrárszakembere, Higa professzor nevezett így nyolcvan, általa összekapcsolt baktériumtörzset, amelyeket valójában tejsavbaktériumok, élesztők és gombák alkotnak. Ezek gyógyító, méregtelenítő hatása számos alkalmazási területen bontakozik ki. A Távol-Keleten számos erjesztett, többnyire élesztő segítségével előállított élelmiszer van, amelyeknek nagy gyógyhatást tulajdonítanak. A trend újabban az Egyesült Államokat is elérte, ahol a Monascus gombával erjesztett főtt rizs vörös rizs néven kerül forgalomba.

 

Az ember mikrobiológiai segítőinek listáján igen előkelő helyet foglal el egy régóta jól ismert szer, a sörélesztő. Ez a tökéletesen alkoholmentes anyag olyan értékes tápanyagokat tartalmaz, mint a B-vitamin-komplex, a króm vagy a szelén. Mindez azonban csak a valódi sörélesztőre vonatkozik, azaz arra,amely a hatóanyagokban gazdag árpamalátán nő, és nem melasszal siettetett eljárásban.

 

Az egészség gurujai

Minden országnak megvannak a maga egészséggurujai. Az Egyesült Államokban ezt a szerepet hosszú éveken át a kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling töltötte be, akinek szilárd meggyőződése volt, hogy vitaminok szedésével akár 35 évvel is meghosszabbíthatjuk az életünket. Manapság az internetdokiként emlegetett dr. Andrew Weil játszik fontos szerepet a táplálékkiegészítők lehetőségeiről és határairól szóló információk terjesztésében.

 

A kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling igazolta, hogy a nagy dózisú vitálanyagok terápiás hatással rendelkezhetnek. Időközben tanulmányok ezrei igazolták például a Q10 koenzim szívvédő vagy a szelén rákellenes hatását

 

Németországban dr. Ulrich Strunz számít szaktekintélynek ezen a területen, mellette pedig dr. Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, aki a saját életvitelével is példát mutat honfitársainak. 

 

Táplálékkiegészítők: drágák, hatástalanok és károsak?

Drága: miért kellene a növénykivonatoknak olcsóbbnak lenniük, mint a drága szintetikus gyógyszereknek? A tisztán géntechnikai módszerekkel előállított vitaminkészítményeknél valóban többe kerülnek a természetes eredetű vitaminok, cserébe viszont a vásárló jobb minőséget kap. Ahogyan az élelmiszerek, úgy a táplálékkiegészítők esetében is új tudatosságot kell kifejlesztenünk, ha a minőségről van szó.

 

Hatástalan: maga Linus Pauling a saját példájával igazolta elméletének helytállóságát: a nagy dózisú hatóanyagok, amelyek nem szintetikusak, hanem anyagcserénk számára ismerősek, valóban bírhatnak terápiás hatással és valóságos csodaként hathatnak. Az olyan anyagok hatásáról, mint mondjuk a Q10 koenzim vagy a szelén, független tanulmányok sokasága áll rendelkezésre, és egészen eltérő alkalmazás esetén bizonyítják a hatásosságot. Számos új, szintetikus gyógyszernél ezzel szemben mindössze két-három vizsgálat áll rendelkezésre, amelyeket ráadásul többnyire maga a gyártó cég végeztet el.

 

 

Egyre kevesebb a tápanyag az élelmiszerekben (Adatok mg/100 g élelmiszerben)

 

Káros: az Egyesült Államokban már régóta hatalmas mennyiségben vásárolhatók különféle vitaminok, enzimek, gyógynövénykivonatok. Az európai piac liberalizálása előtt a táplálékkiegészítők ellenségei azzal ijesztgettek, hogy a túladagolás súlyos károsodásokat idézhet elő a fogyasztók szervezetében. Mindez 1994-ben történt, és a rettegett horrorjelenetek mégsem játszódtak le. A műhibaperekre szakosodott ügyvédek sem haraptak rá az üzletre, nem találtak a mellékhatások miatt elhunyt vagy megsérült pácienseket. A táplálékkiegészítők piaca virágzik, és ha mégis fellép valakinél károsodás, akkor az a piac olyan kriminális szereplőinek számlájára írható, amilyenektől egyetlen üzletág sem mentes. 

 

Oxidatív stressz

Hogyan hat, hogyan védekezhetünk ellene


Veszélyek: repülőgépen való utazás, helytelen testedzés (túlerőltetés), modern munkakörülmények (például ózonkibocsátó lézernyomtatók, képernyők), túlzásba vitt napozás, elektroszmog a lakásban, kevés nyers étel fogyasztása, túlsúly, sok alkohol és kávé fogyasztása, munkahelyi túlterheltség, környezeti mérgek miatti nehézfémterhelés, allergia, krónikus gyulladási folyamatok a szervezetben, fertőzések, magas homociszteinés
koleszterinszint a vérben, gyógyszerek.

 

Sok ember szenved fel nem ismert hiányállapotokban, ennek jele lehet az állandó fáradtság és a koncentrációs zavar

 


Védőfaktorok: E- és C-vitamin, Q10 koenzim, B3-vitamin (niacin), magnézium, cink, szelén, omega-3-zsírsavak, bioflavonoidok és karotinoidok, L-karnitin. Testazonos enzimkomplexek, gluthation-peroxidáz (a szelén nélkülözhetetlen hozzá), kataláz (vas).

Sz. Z. L.
XI. évfolyam 2. szám

Címkék: táplálékkiegészítők, táplálkozás

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.