Egészséges életmód

Nagy utazás

Természetes öröm - természetgyógyászati segédlettel


 

 Az utazások nagy feladata, hogy testet- lelket gyönyörködtessenek,  szellemünket gazdagítsák

 

A fiatalság megőrzésének és a valódi bölcsesség, emberismeret megszerzésének legfontosabb táplálója az utazás, más tájak, kultúrák, népek, szokások megismerése. Ez a megállapítás annak ellenére igaz, hogy természetesen vannak kivételek, hiszen Immanuel Kant, a nagy német filozófus egész életében nem mozdult ki Königsbergből, mégis jelentős világismeretről tett tanúbizonyságot. Sőt Lao-ce is úgy vélte, ki sem kell mozdulnunk otthonunkból, hogy megismerjük a világ törvényeit, történéseit.

 

Az átlagos halandó számára az utazás, más vidékek, emberek, kultúrák megismerése nem csak kikapcsolódást, pihenést, örömet jelent, hanem tudásgyarapodást, lelki, spirituális fejlődést is. Csodálatos élmény felfedezni, hogy a másik ember - ha más nyelvet beszél és egészen más körülmények között nevelkedett is - pontosan ugyanannyit ér, mint mi, hasonlóak örömei, bánatai, gondjai, érzelmei. Ilyenkor fontos észrevenni azt is, hogy saját boldogságunk, jó közérzetünk mennyire kapcsolódik másokéhoz, vagyis nem létezik másoktól teljesen független megelégedettség. Mindenki hatással van a másikra, és ha kulturáltan, jó érzéssel fordulunk egymáshoz, mindenki komfortosabban érzi magát a világban.

 

Természetesen ahhoz, hogy utazsunk valóban kellemes élmény, igazi felüdülés legyen, gondos felkészülés szükséges. Elsősorban tájékozódni kell a helybéli körülményekről, a meglátogatni kívánt hely szokásairól, történelméről, nevezetességeiről, mintegy spirituálisan beleélni magunkat a hely szellemébe. Ha az itthoni körülményeket, ételeket keressük, biztosan rosszul fogjuk érezni magunkat. Az előzetes tanulmányok megteremtik a lehetőségét annak, hogy bensőséges kapcsolatot alakíthassunk ki a meglátogatott táj embereivel. Természetesen a kapcsolatfelvételhez - ha külföldre megyünk - elengedhetetlen a nyelvismeret, amelyre nem lehet elég időt és energiát fordítani. Egy régi mondás szerint minden ember annyit ér, ahány nyelvet ismer, s a nyelvtanulással okvetlenül együtt járó kulturális ismeretszerzés mindenképpen teljesebbé, magabiztosabbá, kiegyensúlyozottabbá teszi egyéniségünket.

 

A következőkben arra szeretnénk felhívni az olvasó figyelmét, mi az, amivel elronthatjuk nyaralásunkat, s melyek azok a lehetőségek, amelyeket a természetgyógyászat nyújthat a problémák megoldásában, a bajok elhárításában.

 

 

Táplálkozás

Érdemes azzal kezdenünk ezt a témát, hogy a nyaralás aktivitása elsősorban a kirándulásokban, városnézésekben, túrázásokban kell hogy megnyilvánuljon, mivel a mai életforma - autó-számítógép- televízió - elsorvasztja az izmokat, mindenekelőtt a szívizmot, lassítja a vér- és nyirokkeringést, pangásra ítéli az egész anyagcserét. A mozgáshoz viszont energia szükségeltetik, és ezt elsősorban a táplálékokból szerezzük be.

 

A hagyományos kínai orvoslás tanítása szerint a táplálékokat és folyadékokat elsődlegesen elosztó rendszerek - a gyomor és a lép - energiamaximuma reggel 7 és délelőtt 11 óra között van. Ezért igaz az a közszájon forgó mondás, hogy reggelizz, mint egy király, hiszen a biológiai óránk ezt követeli. Elsősorban gyümölcsöket, gyümölcslét, müzlit, búzakorpát, teljes őrlésű vagy tönkölybúzás kenyeret, tejterméket együnk bőségesen, ne sajnáljuk rá az időt.

 

Melegen ajánlható – főleg tengerparti országokban –, hogy bőségesen fogyasszunk halakból, tengeri gyümölcsökből álló ételeket, hiszen ezek gazdagok nemcsak könnyen emészthető fehérjékben, hanem telítetlen zsírsavakban, cinkben

 

Bárhova visz sorsunk, ne féljünk megkóstolni a helyi ételeket. Nem csak a kíváncsiság miatt. A helyi rezonanciák benne vannak az étkekben, és ezáltal jobban esik a szervezetnek. A "kínai lép" segít megkülönböztetni az öt ízt, vagyis minél több ízingert kapunk, annál jobban működik a táplálék elosztó-feldolgozó rendszer. A másik fontos kínai szabály az, hogy lehetőleg soha ne tömjük teli a gyomrunkat. Bármilyen ízletesnek is tűnik az elénk tett kompozíció, maximum 70%-ban töltsük csak meg a bendőt! (Ez természetesen az itthoni étkezésekre is vonatkozna!) Melegen ajánlható - főleg tengerparti országokban -, hogy bőségesen fogyasszunk halakból, tengeri gyümölcsökből álló ételeket, hiszen ezek gazdagok nemcsak könnyen emészthető fehérjékben, hanem telítetlen zsírsavakban, cinkben, magnéziumban, kalciumban is. Nálunk a szív-érrendszeri megbetegedések egyik fontos oka, hogy halfogyasztásunk a tizede a mediterrán népekének vagy a japánokénak.

 

Az evésnél is fontosabb azonban az ivás, vagyis a nyári melegben a megfelelő mennyiségű (legalább 2-2,5 liter) és minőségű folyadék elfogyasztása. Az európai országokban és Észak- Amerikában a csapvíz általában iható, de az ionpótlás miatt mindenütt a leghelyesebb jó minőségű ásványvizet inni, vagy ha a csapvíz biztosan jó minőségű, egy csipetnyi tengeri sót tenni bele.

 

Természetesen mindenütt alapvető fontosságú a higiénés szabályok szigorú betartása (gyümölcsök, zöldségek bő vízzel történő lemosása, kézmosás evés előtt stb.). Ennek ellenére azonban - még megbízható helyen történő étkezés esetén is - gyakran előfordulhat akut gyomor-bél hurut, hasmenéssel, hányással. Ilyenkor lehet nagy segítségünkre a homeopátia. Ezek a szerek olcsók, mellékhatásuk nincs, éppen ezért az öngyógyítás elsőrangú készítményei.

 

 

Hasmenés, hányás

Ezt az emésztőrendszer már meglévő betegségének súlyosbodása, ételmérgezés, ételallergia, vagy akár az utazástól, idegen körülményektől való félelem is kiválthatja. A legfontosabb ellenszerek a következők: (a német nyelvterületen C-vel és páros számokkal, mediterrán területeken CH jelöléssel és páratlan számú potenciállal dolgoznak általában, ezek hatásban nem különböznek lényegesen).

 

Arsenicum album C30: Az ételmérgezések kiváló szere, amikor nagyon legyengítő, fájdalommentes vagy égő érzéssel ürülő vizes, híg hasmenés áll fenn, hányással, nagyfokú legyengüléssel. Napi 1x5 golyócska. Ha lázzal is jár, és éjszaka - főleg 1 és 3 óra között - rosszabbodik az állapot, erős szomjúságérzettel, de esetleg még a vizet is kihányja, a beteg hol nyugtalan, hol kimerült, 9 CH-sból adhatunk akár óránként 5 golyócskát, majd a tünetek enyhülésével növeljük a beadások közötti időszakot.

 

China C12 vagy CH15: Elsősorban sok, éretlen, mosatlan gyümölcs vagy tej elfogyasztása után kialakuló, vízszerű, fájdalmatlan, kimerítő hasmenés, amely keserű szájízzel, izzadással, heves szomjúságérzettel társulhat. A has egésze kellemetlenül puffadt lehet, amit nem enyhít a büfögés vagy szellentés. Naponta 2x5 golyócska.

 

Az európai országokban és Észak- Amerikában a csapvíz általában iható, de az ionpótlás miatt mindenütt a leghelyesebb jó minőségű ásványvizet inni, vagy ha a csapvíz biztosan jó minőségű, egy csipetnyi tengeri sót tenni bele

 

Mercurius solubilis C12 vagy CH15: Sárgászöldes, esetleg véres vagy nyákos hasmenés, erős, szűnni nem akaró görcsökkel, olyan érzéssel, mintha a végbél nem akarna kiürülni. Az állapot éjszaka romlik. Napi 2x5 golyócska.

 

PodophyllinumC12 vagy CH15: Reggel, általában hasi fájdalom és gyomorkorgás után, sugárban ürülő, görcsökkel kísért hasmenés, amely meleg időben rosszabbodik, s ha fejfájással jár, akkor az a hasmenés idején enyhül. A hasi fájdalomhason fekvésre vagy helyi meleg hatására csökken. Minden székelés után adjunk 5 golyócskát.

 

Pulsatilla C12 vagy CH15: Zsíros ételek, sok édesség, torta vagy összevissza történő evés hatására kialakuló hasmenés. A széklet változó mind színét, mind konzisztenciáját illetően, kólikával, puffadással járhat. Napi 2x5 golyócska.

 

Veratrum album C12 vagy CH15: Általában romlott étel okozta, görcsökkel járó, rizslészerű hasmenés, amely miatt a beteg gyorsan kiszárad. Belső égés érzése, amely ellentétben áll a bőr és a verejték hidegségével. Napi 2x5 golyócska.

 

 

Ha a hányás a jellemző tünet

Ipeca C6 vagy CH9: Állandó émelygés, nyálfolyás, hányinger, amit a hányás nem csillapít.

 

A nyelv ezek ellenére tiszta marad. A széklet erjesztett szagú, zöld vagy habos is lehet. Naponta 3-4x5 golyócska, annál többször, minél intenzívebbek a tünetek.

 

Nux vomica C12 vagy CH15: Idegesség, túlzott feszültség miatti hányinger esetén. Étkezés után aluszékonyság, kőérzés a gyomorban, kevés felöklendezés. Ingerlékeny és fázik a túlzott étel- vagy italfogyasztást követően. Megkönnyebbülést hozó savas hányások. A hányások gyakoriságának megfelelően napi 2-4x5 golyócska.

 

Hangsúlyoznunk kell, hogy a legfontosabb a folyadék- és ionpótlás: sok híg gyümölcslé, zöld tea vagy ásványvíz ivása, minimális evés, főleg nyákszívó ételek, pl. főtt barna rizs fogyasztása. Ha a hasmenés egy napon belül lényegesen nem enyhül, mindenképp orvoshoz kell fordulni!

 

 

Hőguta, napszúrás, leégés

Mindenekelőtt védekezzünk séta közben könnyű sapka, kendő viselésével, hajunk időnkénti bevizezésével. Semmiképp ne napozzunk délelőtt 11 és délután 3 óra között, hiszen ekkor a legerősebb a kártékony UV-sugarak hatása. A napozást negyed-fél órával kezdjük, és fokozatosan hosszabbítsuk meg a tartamát, használjunk fényvédő krémeket, főleg tengerparton, ahol a vízről visszaverődő UV-sugárzás is ránk tör. Az általános tünetek a fejfájás, láz, látászavarok, kiszáradás.

 

A legfontosabb homeopátiás segítők a következők:

Aconitum napellus C12 vagy CH15: Szorongó, nyugtalan beteg, száraz, piros bőrrel, erős szomjúságérzettel, szapora pulzussal. Akár negyedóránként 5 golyócska, a tünetek javulásával az intervallum növelhető.

 

Belladonna C12 vagy CH15: Lüktető fejfájás, bőségesen verejtékező, vértolulásos arc, égő test érzése, fényre, zajra, rázkódásra való fokozott érzékenység. Félóránként adhatjuk a tünetek erőssége szerint. Ha a kezek, lábak hidegek és a beteg delírium felé halad, adhatunk 1x 30 C-t is.

 

Ha a hasmenés, hányás egy napon belül lényegesen nem enyhül, mindenképp orvoshoz kell fordulni!

 

Bryonia C6 vagy CH9: Vértolulásos fejfájás, amely a legkisebb mozdulatra romlik (ez mindenfajta fájdalomra jellemző a Bryoniánál!). A beteg tompa, kábult, rengeteg hideg vizet kíván, szeretne egyedül lenni. Az olajszerű izzadás megkönnyebbülést hoz a számára.

 

Veratrum viride: Vörös vagy lilás arcszín, bőséges, forró izzadás, a nyaki ütőerek erős dobolása. Száraz száj és ajkak, felállva ájulás, lassú, elnyomható pulzus. C12 vagy CH9-es potenciálból adhatunk negyed-fél óránként 5 szemet.

 

Mindezek a szerek természetesen nem pótolják az általános segélynyújtást: a beteg hűvös helyre vivése, jeges borogatások a fejre, csuklóra, hideg fürdő, itatás stb.

 

A leégéskor adandó szerek a következők lehetnek:

Urtica CH9 vagy C12 elsőfokú égéskor, nem felhólyagzott bőrnél: 4-5x5 golyócska. Belladonna: Hólyagképződés előtt, forró, lüktető, nagyon érzékeny bőrnél adagolás: napi 2-3x5 szem CH15 vagy C12.

 

Másodfokú, hólyagos égéseknél, Apis C30 1x5/nap, Arnica CH15-tel kiegészítve, naponta 2-3x.

 

Cantharis: Hólyagos napégésnél, forrázásnál a CH15-ből 2-4x5 szem naponta.

 

 

Meghűlés, nátha, láz

Aconitum: Hirtelen felszökő, általában hideg behatást követő magas láz izzadás nélkül, száraz bőrrel, éjjel rosszabbodó garathurut, kruppos köhögés, szomjúsággal. C30 egyszer, majd CH9 2-3 alkalommal naponta.

 

Apis C12: Láz nyugtalansággal, fájdalmas torokkal, mellkassal. Hűvösre vágyik, nem szomjas, a hideg borogatás enyhíti a tüneteket. A bőr váltakozva száraz és verejtékezik. 3-4x5 szem naponta.

 

Arsenicum album: Nagyon fázós beteg, magas kiugró lázzal, kimerültségérzéssel, égő fájdalommal az egész testben, nyugtalan, szorongó. Éjfél után a vízszerű váladékozás, tüsszögés, köhögés rosszabbodik. C30 egyszer naponta. 

 

Belladonna: A láz gyorsan emelkedik, majd tartós marad, lüktető fejfájás, kipirult arc, verejtékezés, de nem érez szomjúságot. A kezek és lábak hidegek, esetleg lázgörcs, delírium léphet fel. Valamennyi fertőző betegség kezdeti stádiumában adható C30 1-2 alkalommal naponta.

 

A napozást negyed-fél órával kezdjük és fokozatosan hosszabbítsuk meg a tartamát

 

Ferrum phosphoricum: Száraz gége-, légcsőérzet, fejen és arcon hőhullámok, lassan, fokozatosan kialakuló, nem magas hőmérséklettel járó lázas állapot. Amikor melege van, megizzad a keze. Heveny orrnyálkahártya-, garatgyulladás, fülgyulladás, légcsőhurut esetén CH9 vagy C6-ost adhatunk 3-4-szer naponta.

 

Nux vomica: A legsokoldalúbb szerek egyike. Szeles időben, huzatra jelentkező hidegrázás, huzatra, hidegre való extrém érzékenység, az egész test átfázásának érzése. Az ingerlékeny, dühös betegnek minél magasabb a láza, annál jobban igényli a meleget, a legkisebb mozdulatra megborzong. Az orra éjjel be van dugulva, reggel konfúz állapotba kerülhet, az orr nappal folyik. Kívánhatja a fűszeres ételeket, alkoholt, kávét, de ezekre állapota rosszabbodik. Naponta 2- 3 alkalommal CH15 vagy C12 javasolt.

 

Rhus toxicodendron: Átmelegedés utáni hideg fürdő, huzat, átnedvesedés kiváltotta lázas állapot. A beteg folyamatosan helyet akar változtatni, bár a legenyhébb mozdulatra vagy kitakarózásra is borzonghat. Csont-végtag, ízületi fájdalmak, amelyek amozgás elején rosszabbak, fokozatos bejáratódásra javulnak, majd kifáradáskor ismét romlanak. Az állapotot a meleg enyhíti, a nedvesség - ködös, nyirkos idő, nedves borogatás, ruha - rontja. C12 vagy CH15 2-3x5 szem naponta.

 

 

Csípések, harapások, sérülések

Természetesen minden sérülésnél az elsősegélynyújtás szabályai érvényesek, vagyis a korrekt sebellátás, rögzítés, polcolás stb. A gyorsabb gyógyulást, a fájdalom csillapítását, a vérömlenyek felszívódását, a gennyedések megelőzését azonban sokban segíthetik a homeopátiás készítmények.

 

Arnica: Kimagaslóan a legfontosabb szer: mindenfajta sérülés gyógyulását elősegíti, megelőzi azok elfertőződését, csökkenti a vérzéseket. Főleg fájdalmas zúzódások, véraláfutások esetén jó hatású. Rovarcsípések, visszatérő furunkulusok, szálkabetörés esetén is jól használható. Minden sérüléskor adhatunk C30-ból 5 szemet naponta, majd D6 vagy CH5 potenciából 3-4 alkalommal naponta. Fejsérülés, agyrázkódás utáni szédüléskor, amely erősödik, ha a beteg behunyja a szemét, szintén CH30-t adunk.

 

Apis: A sérülés helye duzzadt, ég, hideg borogatásra javul. Túlerőltetés vagy rándulás következtében kialakult ízületi folyadékgyülem esetén Bryoniával együtt hatásos.

 

Zúzott sebekre Hamamelisszel együtt adandó, törések esetén Chinával együtt jelentősen meggyorsítja a vérömlenyek felszívódását, megelőzi a gennyedést.

 

Hypericum: Mindennemű olyan sérülésnél alkalmazható, amikor idegfájdalmak lépnek fel, illetve komolyabb idegsérülés van. (Szúrt, vágott sebek, mélyebb sérülések.)

 

A gyorsabb gyógyulást, a fájdalom csillapítását, a vérömlenyek felszívódását, a gennyedések megelőzését sokban segíthetik a homeopátiás készítmények

 

Belladonna: Gyorsan kialakuló duzzanat, vörösségforró, égő sérült rész, gyorsan terjedő folyamat, például kutyaharapás C1 2 vagy CH15 2-3x naponta.

 

Ledum: Általában szúrt sebekre, állatcsípésekre, harapásokra ajánlott szer, amikor a beteg belülről forrónak érzi a sérült testrészt, de az kívül hideg. A fájdalom jéghideg borogatásra enyhül. Szúnyogcsípések, oltások után is jó hatású. A szem körüli bevérzéseknél Arnicával vagy Symphytummal együtt gyors felszívódást eredményez.

 

Ruta: Inak rándulásakor, túlerőltetésekor, ínhüvelygyulladás esetén tesz jó szolgálatot. Elsősorban a csukló, a boka és a gerinc ízületeinek fájdalmait enyhíti, de izomláz esetén is jó hatású. (Ez utóbbinál a Rhus toxicodendron és az Arnica együttes hatása kifejezettebb.)

 

 

Utazási betegségek

Belladonna: Félelem a repüléstől, hasogató fejfájás repülés közben, C30 az indulás előtti napon és az utazás napján.

 

Borax: Ideges, mindenért aggódó emberek szere, akik összerezzennek a legkisebb zajra. A lefelé induló mozgásra érzékenyek nagyon (repülő légörvényben, hajó himbálódzása stb.), 5 szem 30 CH induláskor, majd esetleg az utazási kellemetlenségek alatt is.

 

Cocculus: Az utazási betegségekre elsőként javasolt szer. Hányingerrel járó szédülés, az étel gondolatától való irtózás a fő tünet. A beteg állandóan csak feküdne, mert úgy érzi, képtelen megtartani a fejét, mintha a veséje leszakadna, roskadoznak a térdei. CH15 vagy C12 2-3x naponta.

 

Gelsemium: Előre félésre hajlamos, emotív, mindentől lámpalázas emberek szere, akiknél induláskor nehezen kontrollálható hasmenés lép fel. A szorongás, torokban érzett gombócérzés, a dohányfüst, kávé illatától való rosszullét esetén Ignatiával kombinálhatjuk.

 

Belladonna ajánlott, ha félünk a repüléstől, és hasogató fejfájás gyötör repülés közben

 

Ipeca: Állandó émelygés, hányinger, erős nyálzás, hányás, amely nem hoz megkönnyebbülést. Ha lefekszik, ételszagot érez, vagy a jármű erőteljesebb mozgásba lendül, a helyzet rosszabbodik.

 

Nux vomica: Ingerlékeny, agresszív, soha nem tud lazítani. A környezetváltozásokra náthás vagy változatos emésztőszervi tünetekkel reagál. Adagolás, mint az előzők.

 

Rhus toxicodendron: Repüléstől való hányinger, hányás erős homloktáji fejfájással. A tünetek felüléskor fokozódnak. A torok, a száj száraz, olthatatlan szomjúság gyötri. A fej bőre érintésre igen érzékeny. C12 vagy CH15 az utazás előtt és szükség esetén alatta is.

 

Az utazások nagy feladata, hogy testet-lelket gyönyörködtessenek, szellemünket gazdagítsák, látókörünket bővítsék, jó barátokat, ismerősöket szerezzünk, szinte fürödjünk a meglátogatott táj adottságaiban, emberi értékeiben. Ahhoz, hogy mindezt valóban élvezhessük, érdemes a sokoldalú felkészülésre gondot fordítanunk, s a bekövetkezhető kellemetlenségek elkerülése érdekében néhány olcsó, de nagyon hasznos segítőtársat, homeopátiás készítményt is útitársunkká tenni.

Dr. Simoncsics Péter
XI. évfolyam 7. szám

Címkék: homeopátia, utazás

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.