Egészséges életmód

Nap és a bőr

Mitől véd és mennyiben árt?

Nap nélkül nincsen élet. Ez az igazság az utóbbi években feledésbe merült, mivel az újságcikkek túlnyomórészt a napfény káros hatásairól szóltak. Főleg a nők figyelmét hívták fel arra, hogy a naptól idő előtt öregedni kezd és ráncos lesz a bőrük. De az összefüggések ennél komplexebbek.


 

Az ókori orvosok rendszeresen felhívták a figyelmet a nap pozitív hatásaira, ezt hívták helioterápiának. Az asszírok is ismerték a napfény gyógyító erejét, és olyan helyeket alakítottak ki, ahol az emberek célzott napfénykúrát vehettek. A régi rómaiak fürdőkultúrájáról sokat tudunk, de az kevésbé közismert, hogy a házaik tetején egyfajta „természetes szoláriumot” alakítottak ki. Az újkorban is építettek a napfény gyógyító tulajdonságaira, egészen az utóbbi évtizedekig, amikor az embereket egyre inkább kezdték elbizonytalanítani a napozás veszélyeiről szóló tudósítások.

 

Tagadhatatlan tény, hogy a nap sugarai elpusztítják a baktériumokat, még akkor is, ha csak az üvegen hatolnak keresztül. A napfénytől jó lesz a kedvünk, mert a fény a szemen keresztül egyenesen a hipotalamuszba jut el, ahol serkenti különböző hormonok, köztük a „boldogsághormonként” is emlegetett szerotonin termelődését. Nem csoda, hogy valamennyien ösztönösen kedveljük a tágas, világos helyiségeket. Niels Finsen dán orvos 1903-ban ellenkezőazért kapott Nobel-díjat, mert igazolni tudta a napfénynek a bőrtuberkulózis egyik fajtájára (Lupus vulgaris) gyakorolt gyógyító hatását.

 

Nap nélkül nincs D-vitamin

A D-vitamin különleges helyet foglal el a vitaminok között. Egyfelől bejut a szervezetünkbe a táplálékokkal, másfelől mi magunk is elő tudjuk állítani, de csak megfelelő mennyiségű napfény hatására. A mai táplálékok nem látják el a testünket kellő mennyiségű D-vitaminnal, a legújabb kutatások szerint főként az idősek szervezetében túl alacsony ennek az anyagnak a szintje. A napfényvitamin fő termelője a bőr, amely azonban csak akkor képes ezt a feladatot ellátni, ha kellő napsugárzás éri. Pontosabban a rövid hullámú UVB-sugarak a felelősek a bőrben a D-vitamin termelődéséért, vagy ha ez nem történik meg, akkor a vitamint kívülről, tápanyagkiegészítők formájában kell bevinni.

 

A napfény számos módon járul hozzá egészségünk és jó közérzetünk  megőrzéséhez. A legfontosabb szerepet a D-vitamin termelésében játssza

 

Kevesen gondolnak arra, hogy a napvédő szerekben lévő fényvédő anyagok a D-vitaminnak a bőrben történő termelődését is megakadályozzák. Aki nyaranta úgy fél a napsütéstől, mint ördög a tömjénfüsttől, aki a legkisebb sugár ellen is fényvédőkkel védekezik, annak a szervezetében nem termelődik akkora menynyiségű Dvitamin, hogy kitartson a téli hónapokra is.

 

Valójában mennyire veszélyes a nap?

Ha megnézzük a legutóbbi évek híradásait, bennük a nap olyan gonosztevőnek van feltüntetve, amelynek a veszélyes aktivitásától csak vastagon bekrémezve érezhetjük magunkat biztonságban. A legnagyobb kockázatot az írások szerint az ózonlyuk miatt megemelkedett bőrrákveszély jelenti. Ezen túlmenően a női nem képviselőt pedig arra figyelmeztetik, hogy a bőr öregedésének legfontosabb tényezője a nap, ezért csakis olyan ránctalanító nappali krémet használjanak, amelyben van fényvédő. A bőrt minden percben hermetikusan védeni kell.

 

Félreértések elkerülése végett: a rendszeres, többórás égés a napon vagy a szolárium állandó látogatása nem tesz jót a bőrnek. Éppen ellenkezőleg, arra garancia, hogy néhány éven belül egy ráncos, összeaszott, régi bőrtáskára emlékeztet majd a bőrünk. Nem lehet kizárni a bőr különféle károsodásait sem, ideértve a bőrrákot is. A napfény mérsékelt élvezete azonban nem káros, és a bőr kollagénrostjait sem töri össze.

 

Még ha igaz lenne is, hogy a bőrrákért elsősorban a nap a felelős, az sem lenne ok arra, hogy teljesen elkerüljük. A bőrrák kialakulásának veszélye ugyanis jóval alacsonyabb annál a rizikónál, hogy a nap hiánya miatt valamilyen másfajta rákban megbetegszünk. Vagy csontritkulás alakul ki nálunk, és ennek valamilyen szövődményeként combnyaktörés miatt időnap előtt meghalunk. A bőrdaganatok leggyakoribb formája a nem gyógyuló bőrsebként megjelenő basalioma, mely az életet nem veszélyezteti, az arcon, a szem és orr körül azonban kozmetikailag zavaró, sokszor csak bonyolult plasztikai műtéttel helyreállítható roncsolást okozhat. A főként a fehér bőrűeket veszélyeztető festéksejtes rosszindulatú bőrdaganat, a melanoma gyakorisága rohamosan nő világszerte, Magyarországon évente több mint ezer új esetet diagnosztizálnak. Ez a bőrrák rendkívül rosszindulatú, ez felelős a bőrrákos halálozások 85 százalékáért. A daganat bármely testtájon kialakulhat, sötétbarna vagy fekete, szabálytalan alakú folt, majd csomó gyors növekedése, korábban meglévő festékes anyajegy küllemének hirtelen változása (például az anyajegy körül kialakult gyulladás, vérzés, nedvezés, színének változása) hívhatja fel rá a figyelmet. Kezelés nélkül gyorsan terjed, megtámadhatja a nyirokcsomókat és a belső szerveket is. Bár megfelelő vizsgálattal időben felismerve gyógyítható, hazánkban mégis évente több mint 300 ember hal meg festékes bőrrákban, mert nem keresi fel időben a bőrgyógyászt. Ez mindenképpen sok, de nem hasonlítható össze arányaiban azoknak a betegségeknek a gyakoriságával, amelyeket a napfény hiánya idéz elő, és amelyek idő előtti halálozáshoz vezetnek.

 

A D-vitamin legfontosabb forrásai a zsíros tengeri halak, mint a lazac, az  angolna és a hering. A napfényvitamin megtalálható a gombában és a tejtermékekben is

 

Az a feltételezés tehát, hogy a rendszeres, de mértékletes napozás bőrrákot okoz, nem állja meg a helyét. Számos olyan vizsgálat létezik ugyanis, amelyek éppen az ellenkezőjét bizonyítják. Figyelemre méltó például az a megfigyelés, hogy a melanoma jellemzően olyan testtájakon alakul ki, amelyet nem ér a napfény, például a fenéken vagy a talpon. További vizsgálatok pedig azt mutatták ki, hogy a szabadban dolgozó emberek ritkábban kapják meg ezt a betegséget, mint azok, akik napjaikat az irodában üldögélve töltik.

 

Rendkívül érdekesek annak az eddig ezen a területen a legátfogóbbnak tekinthető vizsgálatnak az eredményei, amelyeket Frank Garland dermatológus végzett a kaliforniai San Diego egyetemén. Ennek során tíz éven át gyűjtötte az adatokat a tengerészet katonáiról, és megállapította, hogy a fedélközben dolgozó matrózok gyakrabban kaptak melanomát, mint a fent a fedélzeten dolgozók, vagy azok az amerikaiak, akik a szárazföldön élnek. Garland azt feltételezi, hogy bár az UV-sugarak aktivizálhatják a melanomás sejteket, ugyanakkor a tumor kifejlődését megakadályozhatják olyan védőfaktorok, mint például a rendszeres napfénynek köszönhetően kialakuló magas D-vitamin- szint.

 

Napozószerek pró és kontra

Egy német tévéadásban több olyan embert bemutattak, akik ugyan évek óta mindig gondosan bekenték magukat fényvédő szerekkel, mégis bőrrákot kaptak. Megszólalt Claus Garbe német bőrgyógyász is, és annak a véleményének adott hangot, miszerint egyelőre nincsen bizonyíték arra nézve, hogy a legveszélyesebb bőrrák, a melanoma kialakulását megakadályoznák a napvédő szerek. Az amerikai dr. Machael F. Holick Az UV-előny (The UV Advangate) című könyvében a kozmetikai ipart teszi felelőssé azért, hogy agresszív és félrevezető reklámkampányokkal egyre több embert győz meg arról, hogy a napfény veszélyes. Aki órák hosszat heverészik a napon egy déli országban a medence partján vagy biciklitúrára indul a hegyekbe, annak természetesen védenie kell a bőrét az UV-sugarak ellen. Aki azonban még a mindennap használatos krémek közül is fényvédőset választ, annak azt is tanácsos átgondolnia, hogy az általánosan használatos fényvédő anyagok allergiát válthatnak ki, hormonhoz hasonló hatásuk lehet, sőt akár rákot is előidézhetnek.

 

A kisbabák bőrének még nincs saját fényvédelme, ezért különösen gondosan  kell védeni őket a leégéstől – de nem a naptól úgy általában. A D-vitamin  ugyanis az ő esetükben is fontos a csontok felépüléséhez

 

Számos kémiai fényvédő anyagot ért már kritika. Azzal gyanúsítják őket, hogy a női nemi hormonhoz, az ösztrogénhez hasonló a hatásuk, tartós használat esetén tehát erőteljes hatást gyakorolhatnak a szexuális fejlődésre és a szaporodásra. Ezek az anyagok átjutnak a méhlepénybe is, ami azt jelenti, hogy ha terhes anya használja őket, eljuthatnak a magzatba, és ott akár a szellemi fejlődés lelassulását idézhetik elő. A kémiai UV-szűrők jelenléte kimutatható az anyatejben és a halakban is.

 

Nagyon kritikus hangok szólalnak meg például az oxibenzonnal kapcsolatban. Ez az anyag általában véve erős allergiakiváltó hatásáról ismert, szem- és bőrviszketést okozhat, és a napfénnyel kombinálódva fotoallergiás reakciót válthat ki. A hagyományos krémekben és testápolókban gyakran alkalmazott kőolajszármazékokkal, illetve az azokból nyert szilikonnal kombinálódva olyan keverék alakul ki, amely elősegíti az úgynevezett Mallorcaakne fellépését. A bőr a kőolajszármazékokat – szemben a növényi olajokkal – nem szívja fel, így ezek a felszínen maradnak, ahol eltömítik a pórusokat, és főleg nagy melegben a kellemetlen pattanások kialakulásához vezetnek.

 

 

Tippek napallergiásoknak

Akinek allergiás reakcióra hajlamos a bőre a naptól, azok ne használjanak olyan napozószert, amelyben magas az UV-A elleni védelem. A hosszú hullámú UV-A sugarak ugyanis nem a bőr barnulásáért és leégéséért felelősek, hanem az allergiás reakciókért, valamint az öregedésért, mivel hatásukra megnő a bőrben a szabad gyökök száma. A leégés fő okát az UV-B sugarak jelentik, amelyek ugyanakkor nélkülözhetetlenek a D-vitamin termelődéséhez. Éppen ezért a legtöbb napozószerben az UV-B elleni védelem magas. A napallergiások számára előnyösek lehetnek azok a napozószerek, amelyekben plusz C- és E-vitamin, illetve glükozilrutin található. Ezeknek a kozmetikumoknak az alkalmazását legalább két héttel a tervezett nyaralás előtt kezdjük meg, a bőr ugyanis képes védőtartalékokat felhalmozni.

 

A kémiai fényvédőket tartalmazó szerekben olyan anyagok vannak, amelyek esetleg károsíthatják a magzatot

 

Szintén jót tesz az allergiásoknak, ha nagy dózisú kalciumot vesznek be, vagy halolajból származó omega-3 zsírsavakat. További lehetőséget jelent az Avitamin provitaminja, a béta-karotin, amely képes semlegesíteni a szabad gyököket. Dohányosoknál azonban a nagy dózisú béta-karotin ellenjavallt, mivel a tudomány jelenlegi állása szerint megnöveli a tüdőrák kialakulásának veszélyét. Súlyos napallergia esetén kérhetünk fényterápiát, amely fokozatosan szoktatja hozzá a bőrt a napfényhez. Ám kellő mennyiségű D-vitamint az árnyékban is tud termelni a bőrünk, sőt ott is lebarnulhatunk. Jobb napozószerek nélkül üldögélni az árnyékban, mint vastagon bekenve sülni a napon.

 

Ha a nyaralás alatt lép fel először a napallergia, és azonnali segítségre van szükség, akkor kenjük be antihisztaminos vagy kortizolos krémmel. Mellette érdemes kalciumot bevenni. Napallergia esetén alkalmazott homeopátiás szerek a következők: Acidum hydrofluoricum D6, Calcium carbonicum D12, Hypericum D6, Lachesis D12. A szakterületen képzett orvos segíthet a megfelelő homeopátiás készítmény kiválasztásában.

 

 

Ásványi fényszűrők érzékeny bőrűeknek és gyerekeknek

Az ásványi fényszűrők apró ásványi részecskéket tartalmaznak, általában titán-dioxidot vagy cink-oxidot. Ezek vékony pigmentréteget alkotnak a bőrön, és mivel visszaverik a fényt, apró tükrökként működnek. Mivel nem jelentenek kockázatot, érzékeny bőrűeknél vagy gyerekeknél is alkalmazhatók. Ezeknek a szereknek kezdetben volt egy árnyoldaluk, az, hogy az ásványi részecskék nem oldhatók fel olyan jól, mint a kémiai szerek. Mára azonban sokat fejlődtek, és gond nélkül bekenhető velük a bőr.

 

Sok ember szenved viszketéssel járó, kellemetlen fotodermatózisban. Ez  főként azokon a bőrfelületeken lép fel, amelyek nincsenek hozzászokva a  napfényhez. Akinek nagyon érzékeny a bőre, az nyaralás előtt fénykezeléssel szoktathatja hozzá a sugárzáshoz

 

Léteznek természetes fényvédő hatású növényi olajak is. Ilyen például a jojobaolaj, amelynek a fényvédő hatása nagyjából 4-es faktornak felel meg. Ilyen faktorszámú napvédő készítmények manapság már nemigenkaphatók, mivel ezt a védőhatást ma túl alacsonynak tartják, ám régen megfelelőnek számítottak.

 

 

Ki mennyi napot visel el?

Soha nem a napfény a probléma, sokkal inkább az, mi hogyan bánunk vele. Aki déli országba utazik nyaralni, annak természetesen szüksége van napvédő szerre. Ám aki Közép- Európában a balkonon vagy a kiskertben tölt 15-60 percet naponta a napon, az – a személyes érzékenységtől, a napszaktól és a bőr küszöbértékétől függően – nemigen forog veszélyben. A nappali krémben lévő fényvédő fölösleges, hosszú távon alkalmazva problémás.

 

Minden egyes bőrtípusnak megvan a maga saját védettsége. Ez azt mutatja, egy átlagember mennyi időt tölthet el déli 12 órakor a közép-európai nap alatt anélkül, hogy leégne. A nap intenzitásával párhuzamosan ez a védettségi idő megrövidül. Nagyobb a nap intenzitása magasan a hegyekben, illetve a tengernél. Itt erősebb az UV-fény, főleg azért, mert visszaverődik a vízfelületről és a homokról. Extrém magas a nap intenzitása a trópusokon. Az 1–3 közötti bőrtípusúak saját védettsége a hegyekben és a tengerparton megfeleződik. Ugyanezek a bőrtípusok a trópusokon nulla vagy maximum öt percet bírnak ki a napon. Ha a nap sugarai függőlegesen érik a bőrt, tehát délben, a hatásuk akkor a legerősebb.

 

A világos bőrű, 1-es bőrtípusú emberek kezdetben csak legföljebb tíz percet töltsenek a napon

 

A négy bőrtípus a következő:

 

1. típus: Nagyon világos bőr, sok szeplő, vörös vagy világosszőke haj. A bőr saját védettsége 5-10 perc. Szinte soha nem barnul le, és nagyon gyorsan leég.

 

2. típus: Világos bőr, néhány szeplő, szőke vagy világosbarna haj. A bőr saját védettsége 10-20 perc. Nehezen barnul le, és gyakran leég.

 

3. típus: Világos-világosbarna bőr, kevés szeplő, sötétszőke vagy barna haj. A bőr saját védettsége 20-30 perc. Könnyen lebarnul, és ritkán ég le.

 

4. típus: Barna vagy olajbarna bőr, szeplők nincsenek, sötétbarna vagy fekete haj. A bőr saját védettsége nagyjából 40 perc. Könnyen és tartósan lebarnul, és szinte soha nem ég le.

 

A legjobb házi szerek leégés ellen

Akit mégis lekapott a nap, az házi szerek sokaságából válogathat. Ilyen például a túró, az uborka és az almaecet. A fájdalmas égés tüneteit a legjobban növényi kivonatokkal vagy illóolajokkal enyhíthetjük. Az üzletek polcai tele vannak napozás utáni szerekkel, amelyek állítólag kiválóak napégés esetén. Kellemes hűtő hatásukat azonban többnyire magas alkoholtartalmuknak köszönhetik, ami egyfelől szárítja a bőrt, másfelől tovább ingerli.

 

A napozás utáni szerek további összetevője szokott lenni az Aloe vera és a panthenol. Az Aloe vera valóban jó égésre, és a panthenol is elősegíti a bőr gyógyulását. Ezek azonban általában olyan alacsony koncentrációban fordulnak elő a kozmetikumokban, hogy alig tudják kifejteni gyógyító hatásukat. A készítmények további összetevői, így a tartósítószerek, allergiát válthatnak ki és ingerelhetik a már sérült bőrt. Szerencsére a természet számos lehetőséget kínál a nap égette bőr fájdalmainak enyhítésére és az öngyógyító erők serkentésére.

 

Túró: régi házi szer, kiváló hatás

A túró kivonja a hőt a bőrből és elősegíti a gyógyulást. Egyszerűen kenjük fel a hűtőből kivett hideg túrót ujjnyi vastagon a leégett bőrfelületre. Ha megszáradt, nedves kendővel óvatosan töröljük le, és szükség esetén kenjünk fel egy újabb réteget. Hogy a fertőzésveszélyt elkerüljük, a túrót csak ép bőrre kenjük fel, és csak első fokú égés esetén alkalmazzuk. Hólyagképződés vagy nyílt sebek esetén forduljunk orvoshoz.

 

 A túró valóságos jótétemény a leégett bőrnek

 

Aloe vera könnyű égési sérülések esetén

Az Aloe verát már a régi egyiptomiak is használták mint szépítő- és testápoló szert. A liliomfélék családjába tartozó növény vastag, húsos leveleivel inkább kaktuszra emlékeztet. A sivatagból származó aloe különösen hatékonyan képes tárolni a vizet és a tápanyagokat. A levél belsejéből kifolyó kocsonyás, színtelen hatásugél megnyugtatja a bőrt, csillapítja érzékenységét és fertőtlenít. Főként napégés és könnyebb égési sérülések esetén bevált szer. Az aloét mi magunk is nevelhetjük cserépben, így szükség esetén friss gélt kapunk. Ehhez vágjunk le róla egy levelet és a kifolyó gélt kenjük egyenesen a bőrre.

 

A tea kivonja a hőt a bőrből

A kínai gyógynövényszakértők azt tanácsolják, a leégett bőrt borogassuk hideg fekete teával, a tea hatóanyagai ugyanis kivonják a hőt a bőrből, illetve elősegítik a bőr regenerálódását. Belsőleg fogyasztva is fokozzák a bőr védelmét az UV-fénnyel szemben.

 

A fekete tea megnyugtatja a bőrt. A hideg teafilter is segíthet

 

Uborka: hűt és enyhít

Az uborkát hosszában vágjuk csíkokra, és naponta többször borogassuk be vele a leégett bőrt.

 

Az aloe jótékony hatású gélje a levél belsejében rejtőzik. Az uborkaszeletek is  lehűtik a bőrt és nedvességgel töltik fel

 

Almaecet: enyhíti a leégést és serkenti a bőr regenerálódását

Ha már a leégés első jeleinél alkalmazzuk, a gyümölcsvagy almaecet gyakran segít elkerülni a rosszabbodást. Az érintett bőrfelületet kenjük be ecettel vagy borogassuk be vele. Nagyon érzékeny bőrnél hígítsuk vízzel. Az ecet egyben fertőtlenítő hatású is.

 

Az almaecetes borogatás enyhíti a leégés tüneteit

 

Teafaolaj: gyors hatás

A teafaolaj szinte az egyetlen illóolaj, amelyet – normális érzékenységű bőrnél – hígítás nélkül felkenhetünk a bőrre. Kiváló szer napégés ellen, és erőteljes fertőtlenítő is. A szagát sajnos nem mindenki szereti. Mivel a leégés általában nagyobb bőrfelületet érint, belekeverhetjük testápolóba vagy napozás utáni szerbe is.

 

A teafaolaj segít, ha túl sok időt töltöttünk a napon

 

Fotoliáz: helyreállítja az UV-B sugarak okozta sérüléseket

A fotoliáz nevű hatóanyag védi a sejteket az UV-B sugarak okozta sérülésektől. Mint kísérletek bizonyították, ez az enzim képes helyrehozni a bőrsejtek DNS-ének napfény okozta károsodását. Ezt az anyagot például olyan algák termelik, amelyek közel élnek a víz felszínéhez, ezért védekezniük kell az erős UV-sugárzás ellen. A gyógyszertárakban 2002 óta kaphatók ilyen hatóanyagot tartalmazó napozószerek, illetve napozás utáni készítmények. Mivel a fotoliázt a fény aktiválja, napozás alatt, illetve közvetlenül utána kell ezeket a termékeket alkalmazni.

 

A Mallorca-akne

Az elváltozásra aknéhoz hasonló, olykor folyadékkal is telt kiütések jellemzők, amelyek a  napfény hatására, az emulgátorokat vagy zsíros hatóanyagokat tartalmazó napozószerektől,  testápolóktól vagy akár a saját izzadságtól alakulnak ki. Ezek kombinációja gyulladást okoz a  szőrtüszőkben. A nyári vagy Mallorca-akne főként a dekoltázs bőrén lép fel. Leginkább a fiatal,  zsíros bőrű embereket érinti.

 

A napallergiának ez a fajtája jól karban tartható, ha zsír- és emulgátormentes napozószereket  használunk. Akinek száraz a bőre, annak a gélszerű termékek talán nem elég zsírosak  testápolásra. De Közép-Európában nincsen szükségünk annyira zsíros termékekre, mint  délebbre. Mallorca-akne esetén beválnak a következő Schüssler-sók: Calcium sulfuratum Nr.  18, Kalium arsenicosum Nr. 13, Natrium chloratum Nr. 8, Natrium sulfuricum Nr. 10. Hasonlóképpen ajánlhatók a nagy dózisú kalciumkészítmények. A kalcium általános ellenszere  az allergiának, mert hatására megszűnik vagy legalábbis csökken a viszketésért felelős  hisztamin kiválasztása.

 

 

Vigyázat, hőguta!

Ha a bőr nagyon leég, felhólyagosodik, fájdalom és láz lép fel, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Főként csecsemőknél és kisgyerekeknél van szükség gondos megfigyelésre. A hőgutát olyan tünetek jelzik, mint a fejfájás, nyakszirtmerevedés, hidegrázás, hányinger és hányás. Ilyenkor az érintettet azonnal vigyük el a napról, fektessük le, a lábát tegyük magasra, itassuk, a testét hűtsük le, és hívjunk orvost.

 

 

A nap gyógyító ereje

A nap, illetve a hatására termelődő D-vitamin egy sor betegségre pozitív hatást gyakorol. Hogy van-e D-vitamin-hiányunk, az vérvizsgálattal deríthető ki. A D-vitamin pótlására többféle készítmény létezik.

 

Csontritkulás

A D-vitamin nélkülözhetetlen ahhoz,  hogy a kalcium be tudjon épülni a csontokba. Mivel az emberi test számos funkciójához szükség van kalciumra, hiánya esetén a szervezet kivonja a csontokból. Ez a folyamat hosszabb távon végzetes hatású, és megnyitja a kaput a csontritkulás kialakulása előtt.

 

1-es típusú cukorbaj

Amerikai kutatók megállapítása szerint az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása függ a napfénytől. Felfedezésük szerint ez a betegség ritkábban alakul ki azoknál a népcsoportoknál, amelyek közelebb élnek az Egyenlítőhöz, azaz minél messzebb lakik egy nép az Egyenlítőtől és minél kevesebb napfény éri, annál gyakrabban lép fel ott a cukorbaj.

 

2-es típusú cukorbetegség

Egészen új a felismerés, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik a 2-es típusú diabétesz megelőzésében és kezelésében. Német kutatók felismerése szerint a D-vitamin célzott adagolása a betegség kialakulásának esélyét 43 százalékkal csökkenti.

 

Szív- és keringési megbetegedések

A D-vitamin hiánya rizikótényezőt jelent a szív- és keringési betegségek kialakulásában. Amerikai tudósok szerint az alacsony D-vitamin-szint olyan jeleket indít el a szervezetben, amely magas vérnyomást és érelmeszesedést eredményezhet. Egy másik vizsgálat szerint az alacsony D-vitamin- szint a duplájára növeli az infarktusveszélyt. Állítólag a túl alacsony D-vitamin- szint hatására a koleszterinszint is emelkedik.

 

Bőrbetegségek

A neurodermatitiszben vagy pikkelysömörben szenvedő betegek bőrének állapota nyáron általában javul, mert a napfény igazoltan jó hatást gyakorol ezekre a bajokra. Télen a betegeket mesterséges UV-fénnyel lehet kezelni. A napfény gyógyító hatását használják ki a Holt-tengernél is. A pikkelysömör gyógyításában különösen jó eredményeket érnek el a napfény és a magas sókoncentrációjú tengervíz kombinálásával.

 

Alzheimer- és Parkinson-kór

A kutatók egyértelmű összefüggést találtak a D-vitamin-hiány és a Parkinson- kór, illetve – bár kevésbé kifejezetten – az Alzheimer- kór között. Egy vizsgálatban az első betegcsoport tagjainak 55, a másodiknak 41 százalékánál találtak D-vitamin-hiányt. Egészséges időseknél ez az arány csak 36 százalék volt. Parkinson- kór esetén az agy több területe sérül, és a leggyakrabban érintett agyi területen különösen sok a D-vitamin-receptor. Ez arra utal, hogy a D-vitamin különösen fontos szerepet játszik az agysejtek működésében.

 

Depresszió

Mára egyértelművé vált az összefüggés a D-vitamin-hiány és a depresszió, illetve egyéb pszichikai problémák között. A napfény pozitív hatást gyakorol a lelkiállapotunkra. Több vizsgálat is bebizonyította az összefüggést az alacsony D-vitamin-szint és a megemelkedett depressziórizikó között. A kutatók ma azon az állásponton vannak, hogy a napfény serkenti bizonyos hormonok, köztük az alváshormonnak is nevezett melatonin, illetve a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződését. A fény a szemen keresztül egyenesen a hipotalamuszba jut, abba az agyi részbe, amely számtalan létfontosságú funkcióért felel, így az alvásért, az evésért, a szexuális viselkedésért és a hangulatunkért. Ez magyarázatot ad arra, miért lép fel gyakrabban a depresszió a fényhiányos évszakokban. Ilyenkor speciális fényű lámpákkal végzett terápia segíthet.

M.L.
XVIII. évfolyam 7. szám

Címkék: bőrápolás, D-vitamin, napfény, napozás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.