Egészséges életmód

Növényi hatóanyagok

Ellenálló képességünk és egészségünk őrzői

    Táplálékainknak nem az az egyetlen feladata, hogy jóllakjunk tőlük. Az ún. szekunder növényi anyagok fontos szerepet játszanak a fertőzések kivédésében, a szív-érrendszeri megbetegedések és a rák megelőzésében.


     

    Tudományos kutatások igazolták, hogy a sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó emberek ritkábban betegszenek meg rákban és szív-érrendszeri betegségekben, mint azok, akiknek az értrendjében nem, vagy csak kisebb mennyiségben szerepelnek ezek az élelmiszerek. Az említett növényi hatóanyagokat elsőként Albrecht Kossel (1853‒1927) Nobel-díjas német orvos fedezte fel kb. 100 évvel ezelőtt. Ő nevezte el őket szekunder növényi hatóanyagoknak. Ma már tudjuk, hogy ugyanolyan nélkülözhetetlenek, mint a primer növényi anyagoknak nevezett tápanyagok: a szénhidrátok, fehérjék, zsiradékok, valamint a vitaminok. A szekunder növényi anyagok a kártevők és az ultraibolya sugárzás elleni védekezést és a növényi szövetek egészséges növekedését szolgálják. Gyakran ezek a vegyületek kölcsönzik az egyes zöldség- és gyümölcsfélék jellegzetes színét és zamatát is. A természetben előforduló szekunder anyagok számát a tudósok 400 ezerre, a fogyasztható növényekben előforduló anyagok számát 10 000-re becsülik. Vegyes táplálkozás esetén napi 1,5 grammot fogyasztunk belőle, ennél a vegetáriánusok nyilván jóval többet. Legfontosabb képviselőik.

     

     

    A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin novemberi lapszámában olvashatják!

     

    -tommy-
    XXIII. évfolyam 11. szám

      Aktuális lapszámunk:
      2017. november

      A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.