Egészséges életmód

Nyári frissítők - bőrnek és léleknek


  A napsütésben gyakrabban kívánkozunk a friss levegőre, kirándulunk a szabadban. Hormonháztartásunk is új erőre kap, mivel a napsugarak feltöltik szervezetünket endorfinekkel, amelyeket okkal neveznek örömhormonoknak is. Akinek sikerül a hétköznapok során a boldogság kis szigeteit megteremtenie, az az év legszebb időszakát otthon is maradéktalanul élvezheti.

   

  Egy-két munka nélkül töltött nap, utazás egy ismeretlen helyre értékes, új impulzusokkal ajándékozhatja meg az embert. Hogy a test és a lélek pihenése teljes legyen és ne tartson túl rövid ideig, vigyázzunk, ne tervezzük tele ezeket a napokat mozgalmas programokkal. Hagyjunk lehetőséget magunkban az érzéki benyomások és tapasztalatok számára is. Figyeljünk tudatosan az idegen illatokra vagy a szokatlan zajokra, mindarra, ami a „háttérben” történik. Gyönyörködjünk a tengerparton a hullámok játékában vagy ahogy a színek játszanak a víz tetején. Minél intenzívebben éljük meg ezeket az élményeket, annál könnyebben tudjuk majd borongós napokon előhívni ezeket az örömteli pillanatokat, hogy energiát merítsünk belőlük.

   

  Próbáljunk ellenállni a csábításnak, és kerüljük a déli napozást. Nem tesz jót sem a bőrnek, sem a vérkeringésnek. Használjuk ki a szabad estéket, és menjünk el a közelbe kirándulni vagy fussunk át a parkon zokni és cipő nélkül, stimulálva ezzel mind a 72 000 idegsejtünket. Feledhetetlen élményt nyújthat az is, ha egyszerűen kifekszünk egy mezőre és nézzük, ahogy a felhők vonulnak az égen. Vagy kedvünk támad esetleg a szabadban piknikezni, vagy éjszaka megmártózni a meleg tengerben?

   

  Aki forró napokon is üde szeretne maradni, már a reggeli zuhanyozáskor fordítson figyelmet a természetes aromaanyagokra. A hűsítő, mentatartalmú illatos tusfürdő vagy az élénkítő citrusfélék egy pillanat alatt teljesen felébresztik az embert. Vérpezsdítően hatnak a borsmentát tartalmazó samponok. Utána egy könnyű reggeli, például epres müzli sovány tejjel, jobban nem is kezdődhetne a nap. És miközben élvezzük ezeket a finom ízeket, arcunkon és dekoltázsunkon beissza bőrünk a vitaminkrémet vagy az aloe vera-zselét.

   

  A hivatalokban nyaranta uralkodó kellemetlen meleg ellen jó hasznát vehetjük egy termálvizes spray-nek. Fújjunk belőle időnként az arcunkra és a lábunkra. Közben egy frissítő gyümölcskoktél teljessé teszi az élményt. Készítsük el otthon, és az irodában tegyük egyszerűen a hűtőszekrénybe. Egy adag szőlő-ananász-shake-hez tegyünk a turmixgépünkbe 150 g mag nélküli szőlőt, 100 ml kefirt, 100 ml ananászlevet, egy édes citrom (ha nincs, egy kis citromlevet) kicsavart levét és egy evőkanál élesztőpelyhet. Pompás íze mellett gazdag vitamin-, ásványianyag- és szőlőcukor-tartalmával ismét a legjobb formába hozza az embert. Ha nehéz a levegő az irodában, tegyünk egy kis levendulaolajat egy párologtatóedénybe, vagy csöpögtessünk egy keveset az ujjunkra és dörzsöljük be vele a halántékunkat, masszírozzuk meg vele gyöngéden a tarkónkat. Azonnal érezni fogjuk frissítő hatását.

   

  Esti örömök

  Egy hosszú nap után jólesik egy kis borsmentaolajos lábmasszázs. Tegyünk pár csöppet két evőkanál növényi olajba, vagy diónyi krémmel gyúrjuk át erőteljesen mindkét lábunkat a lábujjunktól egészen a bokáig. Végezetül simítsuk át a talpunkat a hüvelyujjunkkal. Aztán dugjuk a lábunkat fagyasztószekrényben lehűtött gyapjúzokniba (ne felejtsük el reggel betenni a hűtőszekrénybe), és polcoljuk fel a lábunkat, miután kényelembe helyeztük magunkat.

   

   A nyár szimbóluma: a napraforgó. Egy napraforgómező látványa mindig jókedvre deríti az embert

   

  Egy üdítő citromfürdő is csodákra képes. Öntsük négy citrom levét a langyos-meleg fürdővízbe és tegyünk hozzá további két citrom vékony karikákra vágott szeleteit. A fürdés befejeztével dörzsöljük át a testünket a citromszeletekkel. Ezzel gondoskodtunk arról, hogy bőrünk puha és bársonyos maradjon tetőtől talpig.

   

  És még egy ötlet: nagy melegben a tonikjainkat és krémjeinket tartsuk hűtőszekrényben. Így tovább elállnak és használatkor a hideg anyag felpezsdíti bőrünk vérkeringését.

  -klee-
  VIII. évfolyam 8. szám

  Címkék: nyári frissítők

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.