Egészséges életmód

Prosztatarák és a táplálkozás

Új felismerések

  A férfiaknak által ában csak akkor jut eszükbe a prosztatájuk egészségével törődni, amikor már panaszaik vannak vagy megbetegedésre utal ó lelet áll rendelkezésükre. A megelőzésről sokkal kevesebb szó esik. Pedig a legújabb vizsgála ti eredmények azt mutatják, milyen fontos a megfelelő táplálkozás és él etmód. Összeáll ításunkból kiderül, milyen él elmiszerek, növényi hatóanyagok, vitaminok és ásványi anyagok játszanak szerepet ebben.


  A prosztatarák a férfiak leggyakoribb rákos megbetegedése. Mindenki azonban maga is sokat tehet azért, hogy megelőzze a bajt, csökkentse kialakulásának kockázatát és a betegség lefolyását pozitívan befolyásolja

   

  Svájc, Svédország és Norvégia évtizedeken át vezette a tejtermék-, hús- és cukorfogyasztási  ranglistát. 2000-ben ebben a három országban 27-szer több férfi halt meg prosztatarákban, mint Kínában, 19- szer több, mint Vietnamban és 10-szer több, mint Thaiföldön. Ezek a korosztálynak megfelelően standardizált számok figyelembe veszik az életkor befolyását. Ezeknek a vizsgálatoknak az eredményei felvetik a kérdést, a genetikai adottságok nem játszanak-e kisebb szerepet a prosztatarák kialakulásában, mint az egész életen át tartó (helytelen) táplálkozási minták.

   

  A prosztatarák a férfiak leggyakoribb rákos megbetegedése. A betegség kialakulásának átlagos életkora 70 év. A jó hír: a prosztatarák gyakran „csak” lassan növekvő, az időskorral járó rosszindulatú daganat. Ez azt jelenti, hogy hosszasan együtt lehet élni vele anélkül, hogy műtétre lenne szükség.

   

  A cikk folytatását 2014. februári lapszámunkban olvashatják!

  M.L.
  XX. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.