Egészséges életmód

Rugalmas harisnya vagy fásli?

Szép, egészséges lábak


  A visszértágulat kezelésével kapcsolatban rendszeresen visszatérünk a rugalmas szorítás problémaköréhez. A visszérbetegség és szövődményeinek ez a megoldása nem mai keletű, hanem több ezer éves, időnként elfelejtették, majd újra fölfedezték. Már az ókor híres orvosa, Hippokratész is alkalmazta. A régi római légiókban azért használtak olyan sarut, amelyik hosszú bőrszíjakkal a lábszárat is szorította, mert tudták, hogy így kevésbé fárad el a katona lába a hosszú menetelés során. Ambroise Parré, a híres hadisebész, aki négy francia királynak volt udvari orvosa, egy alkalommal fogságba esett, és csak azért engedték szabadon, mert az egyik főúr lábszárfekélyét begyógyította – természetesen pólyával.

   

  Minden baj oka az, hogy az ember gyorsabban fejlődött és fejlődik, mint amivel a biológiai átalakulás lépést tudna tartani. Nem lehet tudni, hogy az állandó komputer- és tv-nézéshez hogyan fogunk alkalmazkodni, hiszen még a két lábon járáshoz sem tudtunk. Ez utóbbit sem a gerincünk, sem az ízületeink nem bírják, sőt még az aranyérbetegséget is erre vezetik vissza, tehát le vagyunk maradva.

   

  A két lábon járás következménye a visszérbetegség is. A visszérrendszerben ugyanis úgy helyezkednek el a billentyűk, mintha még mindig négykézláb járnánk. De mint tudjuk, a problémák azért vannak, hogy megoldjuk, és a biológiai elmaradottságunkat szellemi fejlettségünkkel ellensúlyozzuk.

   

  Állva az ember legalább kétszer olyan magas, mint négykézláb, a visszérrendszerben lévő vér pedig a gravitáció erejének engedelmeskedik. Ebből következik, hogy legszívesebben a lábunkban gyűlik össze. Ennek egyetlen dolog tudja útját állni, a visszerekben lévő billentyűk. Ha ezek a billentyűk rosszul fejlettek, pl. öröklődés miatt, vagy egy lezajlott trombózis során tönkrementek, akkor a lábban meggyűlő visszeres vér sok panaszt okoz. Aki egy hosszú, fárasztó nap után lábai teltségét, feszítését érzi, az tudja, miről beszélünk. Ez az állandó teltség és feszítés kinek előbb, kinek utóbb a visszerek állandó tágulatához vezet. Főleg ha már öröklött hajlam is fennáll. A terhesség alatt, elsősorban a hormonok hatására még jobban kitágulnak a visszerek. Ha éveken, évtizedeken keresztül ott áll a vér a tágult visszerekben, lassan a körülötte lévő bőr és bőr alatti kötőszövet a rossz vérkeringés miatt tönkremegy.

   

   

  A megoldás kézenfekvő: vissza kell nyomni a vért a feszülő erekből a mélybe. Az egyik megoldás az, ha vízben állunk. Ilyenkor a vízoszlop súlya ellensúlyozza a véroszlop súlyát, tehát a vénák nem tudnak túltágulni. De nem állhatunk egész nap vízben, ennél jobb, egész nap viselhető megoldás kell. Ez a rugalmas pólya vagy a harisnya. Mindkettő kitűnő, csak a megfelelő problémára a megfelelő eszközt kell használni. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy betegség aktív kezelése során a pólyát, az állapot fenntartására pedig a harisnyát javasoljuk.

   

  Melyek az aktív kezelések, vagyis a rugalmas pólyát igénylő állapotok? A visszérműtétet vagy injekciós scleroterápiát követő állapot, a visszérgyulladás és a lábszárfekély kezelése. Ilyenkor több-kevesebb kötszert helyezünk a lábra, amelyet a pólyával rögzítünk, egyes helyekre több menetet teszünk, máshová kevesebbet, a láb alakja is változhat bevérzés vagy ödéma miatt. Ilyenkor a harisnyát kitágítaná a kötszer vagy a láb duzzanata, a láb rendszerint másnapra leapad, a kötszerre már nincs szükség és akkor már nem szorít eléggé a harisnya. A harisnya tehát nem jön szóba, a pólya viszont igény szerint variálható. Idetartozik még a nyirokduzzanat, másik nevén az elefantiázis aktív kezelése is, de ez egy másik témakör.

   

  A rugalmas harisnya is kitűnő eszköz, és a betegek jobban szeretik, mint a pólyát, mert esztétikusabb és egyszerűbb felvenni. Kevésbé erősen szorít, hiszen csak egy réteg, de egy adott állapot fenntartására kitűnő. A következő esetekben alkalmazzuk: pl. visszértágulat okozta panaszok enyhítésére, gyógyult fekély gyógyultan tartására, lábszárizomban lévő visszértágulat szorítására, trombózis utáni állapotban a súlyosbodás, ill. újabb trombózis megelőzésére stb.

   

  Mind a rugalmas pólya, mind a harisnya kitűnő hatású a láb visszeres problémáinak enyhítésére. Fontos azonban tudni, hogy csak akkor hat, amikor a lábon van. Az a harisnya, ami a fiókban van, nem hatásos! Célszerű tehát olyat választani, amelyiket a beteg valóban viselni fog. Az a tapasztalat, hogy az „SZTK-ra” felírható harisnyák jelentős részét a betegek nem viselik, mert nem esztétikus vagy túl szoros. Tehát nem a támogatott, hanem a rendszerint olcsóbb, gyengébb szorító erejű, szebb harisnyát kell választani és azt célszerű viselni!

   

  Mind a harisnya, mind a pólya vonatkozásában nem az a lényeges kérdés, hogy milyen szorító erejű, milyen színű, milyen rugalmasságú, mennyire tartós stb., hanem az, hogy viseli-e a beteg vagy sem. Ha elkezdi hordani, akkor már egy idő után önmaga érzi, hogy mire van szüksége és mennyit javít a szorítás a lábán. Vagyis eleinte célszerű megalkudni, a beteget hozzászoktatni a pólya vagy harisnya viseléséhez, és amikor már érzi ennek előnyeit, igényli a kezelést, akkor térni rá a költségesebb, nehezebben használható, szorosabb, hatásosabb eszközre.

   

  Egy további fontos dolog: nem csak a visszeresek vagy trombózisosak részére előnyös a harisnya használata. Az egészséges, fáradékony lábú nők és férfiak is viselhetik. Olyan szorító erejűt célszerű ilyenkor alkalmazni, ami a legkellemesebb és az igényeknek megfelelően esztétikus.


  IX. évfolyam 6. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.