Egészséges életmód

Sav-bázis egyensúly - Hogyan tartható?

Ha a szervezetben fennáll a sav- bázis egyensúly, a test optimálisan képes hasznosítani a tápanyagokat

A természetgyógyászat a szervezet elsavasodását tekinti számos betegség fő okának. A test akkor is lehet elsavasodott, ha nincsenek erre utaló jelek a leletekben. Egyeseknél elegendő az étrend átállítása, másoknál lúgosító hatású porok szedésére is szükség lehet.


A főképp növényi alapú étrend kellő mennyiségű lúgosító tápanyagot tartalmaz. Ha azonban a savasító hatású elemek dominálják étrendünket, szervezetünk lassanként elsavasodhat, ami hosszabb távon károsítja egészségünket

 

Ha a szervezetben fennáll a sav-bázis egyensúly, a test optimálisan képes hasznosítani a tápanyagokat. Egy közeg savas vagy lúgos kémhatásáról a pH-érték tájékoztat. A pH a folyadékok hidrogénion- koncentrációját jelzi: a 7-es érték semleges, a 7 alattiak savasnak, a 7 felettiek lúgosnak – más néven bázikusnak – számítanak. A vér kémhatása 7,35–7,45 pHértékkel egyértelműen bázikusnak mondható. A hivatalos medicinában a vér elsavasodása súlyos betegség, amely intenzív kórházi kezelést igényel. Ilyen mértékű elsavasodást okozhat például a cukorbetegség. A természetgyógyászat már a kismértékű eltérések esetén is a szövetek elsavasodását feltételezi, ami számos betegség és panasz forrása.

 

 

Az elsavasodás a betegségek szálláscsinálója

A szervezet csak értékes ásványi anyagok mobilizálásával képes kiegyenlíteni a savtúlsúlyt. Ez azért is veszélyes, mert az ásványi anyagok például a csontokból történő mobilizálása olyan betegségekhez vezet, amelyekről a laikus nem is sejti, hogy az elsavasodás áll a háttérben. Ilyen betegség például a vesekő-képződés, a csontritkulás, az allergia, a gyakori fertőzésekre való hajlam, a reuma, a szív ereinek betegségei, a magas vérnyomás, a szívinfarktus, a szélütés, a hirtelen hallásromlás, a különféle emésztő-szervrendszeri betegségek, a gyomor- és a nyombélfekély, a gyomorsavtúltengés, a bélflóra kóros elváltozásai vagy akár a rosszindulatú daganatok.

 

 

Gyomorégésre savkötők – ez csupán tüneti kezelés

A gyomorban erősen savas, 1,5 pH-s közeg található, amely elpusztítja az ételekkel elfogyasztott kórokozókat. A gyomor savat termel, de nem képes kiválasztani a savfelesleget. A savfelesleg bizonyos esetekben gyomorégésként nyilvánul meg, ilyenkor a savkötők, savtermelést gátló gyógyszerek alkalmazása azonban csak a tüneteket szünteti meg. A valós okot, a szövetek elsavasodását nem képes meggyógyítani, ezért a páciensek a kezelés hatására végletesen elsavasodnak.

 

Az élelmiszerek elemzése során a kutatók megállapították, hogy a legtöbb zöldség- és gyümölcsféle az emésztés során savakat nem, csupán lúgos kémhatású anyagokat termel, míg a húsok és a sajtok savasító hatásúak. Tehát az étel íze alapján nem tudjuk megállapítani, vajon lúgosít vagy savasít-e, például a kifejezetten savanyú ízű citrom (és citromlé) az anyagcsere során lúgosító hatásúvá válik.

 

A szervezet csak értékes anyagok mobilizálásával képes kiegyenlíteni a savtúlsúlyt. Ez betegségekhez, pl. csontritkuláshoz vezet

 

További probléma, hogy noha a gyümölcs önmagában nem okoz savasodást, a gyümölcssavak a bőrbetegségekben és reumában szenvedőknél a panaszok súlyosbodását okozhatják. Az emésztési zavarok a belekben erjedést ( értsd savtermelődést) okozhatnak, amelyek megterhelik a májat, ami a májértékek (laborvizsgálat) emelkedésében nyilvánul meg, noha a páciens egyáltalán nem fogyaszt alkoholt, sem egyéb, májkárosító hatású ételt, italt. Bizonyos gyógyszerek (ibuprofen, acetil-szalicilsav, diklofenák), a stressz és a mozgáshiányos életmód, valamint a kiválasztó időskori funkciók hanyatlása szintén savasító hatású.

 

 

A sav-bázis egyensúly vizsgálata

Ha valaki arra gyanakszik, hogy gyulladásos betegsége vagy egyéb, krónikus panasza, például izomfájdalmai hátterében szöveteinek elsavasodása áll, vásároljon a gyógyszertárban vagy vegyszerboltban a vizelet pH mérésére alkalmas tesztcsíkot. A csíkokkal néhány napon át mérje meg az első reggeli vizelet pH-értékét. Még pontosabb képet kaphat, ha több mérést végez, mivel a vizelet pH-értéke a nap folyamán változik (lásd az ábrát). Ha éveken át a helytelen táplálkozás vagy az életmódja miatt savak halmozódtak fel szervezetében, a megfelelő táplálkozás segítségével néhány héten belül megszabadulhat tőlük. A folyamatot felgyorsíthatja, ha lúgosító étrendi kiegészítőket szed.

 

Az elsavasodás ellensúlyozására és gyógyítására a szódabikarbóna önmagában nem elegendő. A szervezetnek többféle ásványi anyagra van szüksége. A savakat veséink választják és ürítik ki. Aki súlyos betegségben, főképp szív- és érrendszeri betegségben, magas vérnyomásban, vesebetegségben szenved, a bázispor szedése előtt kérje ki kezelőorvosa véleményét. Aki pedig vizeletet savasító gyógyszert szed, semmiképp se kezdjen lúgosító kúrába!

 

A bázikus porokat ne szedjük hosszabb távon, hanem mindig egyénre szabva alkalmazzuk

Nem mindenkinek egyforma mennyiségű bázikus porra van szüksége. A legjobb módszer, ha mérjük a reggeli vizelet pH-értékét, és a por napi dózisát addig emeljük, míg a reggeli vizelet kémhatása semlegessé nem válik (pH 7).

 

Három hét után szüneteltessük a por szedését, mérjük a reggeli vizelet pH-ját, vagy még jobb, ha a pH-érték napi alakulását mérjük, majd összehasonlítjuk a mért értékeket az ábrán látható diagram szerinti normaértékekkel. Ha nagyjából megegyezik a mért érték a normával, nem kell folytatni a kúrát. Ha még mindig nem megfelelőek az értékek, folytassuk a por szedését, és módosítsuk étrendünket, esetleg ihatunk valamilyen, a kiválasztószervek működését serkentő gyógyteát.

 

Vegetáriánus étrenddel megelőzhetjük az elsavasodást. Hetente legfeljebb kétszer együnk húst vagy kolbászfélét, ellenben mindennap fogyasszunk bőségesen zöldséget és gyümölcsöt. Fűszerezéshez lehetőleg zöld fűszernövényeket használjunk, kerüljük a fűszerkeverékeket és az ételízesítőket, levesporokat stb.

 

A vizelet-pH napi profilja

Teljesen normális, hogy a vizelet pH-ja a nap folyamán ingadozik. A 7 alatti értékek savasságot, a 7-es érték semleges kémhatást, a 7 feletti érték pedig lúgosságot jelez. A két görbe közötti világos mező a nap folyamán kívánatos pH-görbét jelzi.

 

 

Dr. Kern bázikus porkeveréke:

Ásványi összetevők:

Nátrium-hidrogén-karbonát: 820 g

Kalcium-citrát: 70 g

Kálium-citrát: 70 g

Magnézium-citrát: 30 g

 

Homeopatikus összetevők: 

Calcium phos. D12: 1 g, valamint a következők mindegyikéből 0,01 g: Acidum phos. D5, Alumina D6, Calcium fluor. D6, Ferrum phos. D6, Kalium carb. D6, Kalium phos. D5, Natrium sulf. D5, Silicea D6, Stannum met. D6 és Tartarus stibianum D5.

 

A hozzávalókat alaposan össze kell keverni. A savasság súlyosságától függő dózist naponta háromszor vegyük be sok vízzel, míg a reggel mért vizelet-pH a 7-es értéket el nem éri.

 

Élelmiszereink savasító, illetve lúgosító hatása

Élelmiszereink durván három csoportra oszthatók. A savasító hatásúak arányát érdemes csökkenteni étrendünkben. Savasítók: hús, hal, szárnyasok, vadhús, kolbászfélék, felvágottak, belsőségek és agyvelő, tojás(fehérje), sajt, hüvelyesek (kivéve a szójababot), spárga, articsóka, kelbimbó, földimogyoró, finomított fehér cukor, finomliszt, gríz, zsírok, főképp a keményített növényi zsiradékok, a kávé, a fekete tea, csokoládé, alkohol, húsleves.

A savanyú íz nem feltétlenül jelent savasító hatást. Például a citrom a szervezetbe jutva lúgosító kémhatású

 

A legfontosabb lúgosító ételek: leveles zöldségek, gyökérzöldségek, a zöldségként fogyasztott termések (pl. paprika, paradicsom), száras zöldségek (a spárga kivételével), a hagymafélék, a fokhagyma, a burgonya, bizonyos gyümölcsök és gyümölcslevek, gesztenye, nyers tej, joghurt, tejszín, szójabab és származékai, zöldségalaplé, tojássárgája, zöld fűszerek, például petrezselyem, metélőhagyma, majoránna, szurokfű, zsálya, kakukkfű, rozmaring. A semleges kémhatásúak: köles, a teljes őrlésű gabona és a belőle készült kenyér, tészta stb., zöldbab, cukorborsó, müzli, friss gabonapelyhek, mogyorók (csak frissen), friss vaj.

 

A leggyakoribb, testünkben előforduló savak

Szénsav: Minden élelmiszer elfogyasztása során keletkezik. Szén-dioxid formájában a tüdőn keresztül távozhat, ezért fontos az éneklés és a testmozgás szabad levegőn. A légzéssel sok sav távozik testünkből.

 

Naponta lehetőleg 15 percig mozogjunk olyan intenzitással, hogy megizzadjunk tőle. Ne terheljük túl a szívünket: vonjuk le 220-ból az életkorunkat, és szorozzuk meg az eredményt 0,75-tel. Ez legyen a mozgáskor tapasztalható percenkénti pulzusszám. Például egy 50 éves személynél: 220 50 = 170x0,75 = 127.

 

Ásványi savak: Ezeket részben táplálékaink tartalmazzák (pl. foszforsav a kólákban), más részük a fehérjék oxidációja során keletkezik. A vesék választják ki őket. Semlegesítésükre a szervezet ásványi anyagokat választ ki, ami csontritkuláshoz és fogszuvasodáshoz vezet.

 

Húgysav: Ez a sav a purin nevű fehérje lebontása során keletkezik. Ezek nagy mennyiségben fordulnak elő a belsőségekben, a húsban, halban és a hüvelyesekben. A sejtek lebontása során (fogyókúrák) is sok húgysav szabadul fel. Vesekövességet és köszvényt okoz.

 

Gyömülcssavak és zsírsavak: Ezek általában szénsavvá oxidálódnak, ezért nem jelentenek különösebb savterhelést. Ha átalakításuk szénsavvá nem működik optimálisan, erjedést okoznak. Ekkor ezek a savak a szervezetben maradnak és különféle panaszokat okoznak, például a rosszul beállított cukorbetegeknél acidózist, ami kómához és halálhoz vezethet.

 

A C-vitamin kémiai szempontból sav, és aki nagyon nagy mennyiségben szedi, annak a vizelete savassá válik. Ez azonban nem számít elsavasodásnak.

Sz.Z.L.
XVII. évfolyam 8. szám

Címkék: elsavasodás, sav-bázis egyensúly

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.