Egészséges életmód

Tavaszi fáradtság ellen

Vitalizáló módszerek

Korunk egyik jellemző vonása, hogy egyre több ember érzi magát fáradtnak, kimerültnek, kilúgozottnak. Modern életformánk követelményei sokak energiaháztartását túlterhelik. A természet erejével azonban újra rátalálhatunk az elveszített életörömre és legyőzhetjük a tavaszi fáradtságot is.


 

A gyengeség” kifejezés egyáltalán nem illik modern életstílusunkhoz. A világ manapság sokkal inkább fokozott teljesítményt követel mindannyiunktól. Sokan azonban úgy érzik, hosszú távon nem bírják ezt az iramot. Ehhez járulnak még további olyan tényezők is, amelyek ugyancsak energiarablóként funkcionálnak: a környezeti mérgek például, a lakásban található kémiai anyagok, a zaj vagy az elektroszmog. 

 

Nemcsak a felnőttek, ma már a gyerekek is nemritkán túlterheltnek érzik magukat. Az orvosok, a természetgyógyászok egyre több panaszt hallanak arról, hogy a pácienseik nem érzik magukat elég motiváltnak, letargikusak, kimerültek. Aki pedig ólmos fáradtsággal a tagjaiban vonszolja magát keresztül a napjain, az elveszíti az életben lelt örömet is. A kedvetlenség aztán tovább fokozza a kezdeti panaszokat, és ezzel ördögi kör alakul ki. 

 

Az orvos által felállított diagnózis a legtöbb esetben nem mutat ki szervi elváltozásokat, és általában a laboreredmények sem nyújtanak támaszpontot. A fáradtságra panaszkodó beteget éppen ezért gyakran neurotikusnak, szimulánsnak, hipochondernek bélyegzik, holott egyre inkább terjedő tünetekről van szó, még akkor is, ha az orvosi magyarázat egyelőre várat magára. 

 

Az alkalmankénti fáradtság teljesen normális jelenség, azt jelzi, hogy a szervezetünknek pihenésre van szüksége, hogy újra erőre kapjon. Minden egyes tevékeny­ség után nyugalmi szakasz­ra van szükség, ez a természet törvénye. A modern ember azonban sokszor érzi magát nyomás alatt, emiatt pedig túl kevés figyelmet szentel a pihenés létfontosságú tevékenységének. Ezzel aztán a teljesítmény csökkenése előre be van programozva.

 

Szoros határidők, teljesítménykényszer, konkurenciaharc, környezeti terhelés, személyes konfliktusok – számos olyan stressztényező létezik, amely megnehezíti a modern ember életét. Szerencsére a természet bevált módszereket kínál az erősítésre

 

Éppen ezért nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy nem robotok vagyunk, akik gombnyomása működnek. Figyeljünk tehát a belső óránkra, és tanuljuk meg megérteni testünk üzeneteit.

 

A leggyakoribb okok

A fáradtságnak és a teljesítmény romlásának számos oka lehet. Csak az eseteknek mintegy 10 százalékánál állnak fenn szervi okok, a többi 90 százaléknál elég nehéz a diagnózis. Néhány tényező, amelyet figyelembe kell venni:

 

Nagyon sok esetben idegi kimerültségről van szó, amelyet a hosszasan fennálló stressz, a túl sok munka és a túlterhelés idézett elő. 

 

A tartós zaj is gyengíti az életenergiát, bár gyakran már észre se vesszük, mennyire zajos környezetben élünk.

 

Hasonló a helyzet az elektroszmoggal. A mobiltelefonok, az átjátszóállomások, a magas feszültségű távvezetékek miatt úgynevezett am­photon feszültségzavarnak vagyunk kitéve, amely hosszabb távon káros hatást gyakorol ránk. 

 

A geopatikus negatív sugárzások szintén kedvezőtlen hatást gyakorolnak a vitalitásra.

 

A lakásban található méreganyagok (műanyag szőnyegek, formaldehidtartalmú festékek, tisztítószerek, stb.) szintén megnövelik a krónikus fáradtság kialakulásának veszélyét.

 

A kipufogógázok, az elektroszmog vagy a zaj is energiarablók. A terhelő tényezők sokasága az, ami végül aláássa az egészségünket

 

A környezeti terhelés többféle forrásból ered: a levegőből (az autók kipufogógáza, az ipari szennyező anyagok), de az ételeinkből is (vegyszerezett zöldség és gyümölcs, élelmiszer-ipari adalékanyagok, színezékek, stabilizálók és tartósítószerek mindennapi ételeinkben). Mindez túlterheli az immunrendszert.

 

Csökkentik a teljesítményt a fogainkban található amalgámtömések, illetve a hosszabb távon szedett gyógyszerek (antibiotikumok, nyugtatók, altatók, vérnyomáscsökkentők, vízhajtók stb.).

 

Lehet a kimerültség oka valamilyen hiányállapot: vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, enzimek, esszenciális zsírsavak hiánya.

 

Az oxigénhiány oka a mozgáshiány vagy a nem megfelelő légzés. A nyugati országok lakóinak 90 százaléka helytelenül veszi a levegőt, azaz túl felületesen vagy görcsösen lélegzik. Már az szabályozóként hat, ha tudatosan odafigyelünk a légvételünkre, a levegő áramlására.

 

A horkolás és az alvási apnoe szintén oxigénhiányt okozhat, ami előidézi a fáradtságot. 

 

Így segít a természet patikája

A természetgyógyászat regulációs terápiája több alkotóelemből áll össze.

 

• Gyógynövények erősítés céljából.

• Természetes és teljes értékű táplálkozás, amely ellátja a szervezetet a nélkülözhetetlen vitálanyagokkal.

• Fizikális módszerek az ellenálló erő növelésére.

• Mozgástréning, hogy mobilizáljuk fizikai erőnket.

• Lazító módszerek, hogy megtaláljuk belső békénket.

 

 

Vitalizáló gyógynövények

A természetben számtalan olyan gyógynövényt találunk, amelyek fáradtság esetén erősítő hatásúak. A kezelés előnye, hogy ezeket a tonizáló gyógynövényeket a páciens állapotának megfelelően lehet személyre szabottan kiválasztani, hiszen az erőcsökkenés többféle lehet, és ezek mindegyike másfajta fitoterápiás segítséget igényel. A patikákban a növények felhasználásával készült késztermékek is kaphatók, míg másokat tea formájában alkalmazhatunk. Ez utóbbi esetben a szóban forgó gyógynövényből 1 teáskanálnyit forrázzunk le egy csésze vízzel, hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le, és édesítés nélkül vagy némi mézzel ízesítve igyuk, naponta háromszor, étkezés után. Egy teakúra időtartama 3 hét.

 

Hasznos földitömjén (Pimpinella saxifraga): ezt a gyógyító erejű gyökeret már a régi dakota indiánok is nagy becsben tartották. Porrá őrölt változatát a törzs tagjai energiaadó életelixírként ajándékozták a törzsfőnököknek. A gyógynövényekkel gyógyító legendás svájci pap, Johann Künzle is nagyra becsülte ezt a gyógynövényt. A földitömjén gyökeréből készült tea valóban hasznos segítség kimerültség, fáradtság és gyengeségi állapotok ellen, amelyek kiállt betegségek (nátha, influenza, megfázás) után és a lábadozás időszakában lépnek fel.

 

Csalán: ez a növény nagyon hasznos a vashiány és vérszegénység miatt kialakult gyengeségi állapotok esetén. A frissen préselt csalánlevet naponta háromszor 1-1 teáskanállal ihatjuk étkezés után, de kapható palackozott formában a bioboltokban is. A csalánlé megnöveli a vér vastartalmát és serkenti a vérképződést, amely nélkülözhetetlen a vitalitás fokozódásához. 

 

Páfrányfenyő (Ginkgo biloba): levelei értékes flavonoidokat tartalmaznak, amelyek javítják a hajszálerek vérellátását. Ez ad magyarázatot arra, miért kezelhető jól az agy vérellátási zavarai miatt kialakult teljesítménycsökkenés a páfrányfenyő kivonatával. Hatására javulnak a koncentrációs zavarok és a feledékenység. Segít az időskorban fellépő energiahiány és csökkenő intellektuális teljesítmény esetén is. 

 

Zab: ez a gabonaféle a lovak energiaadó tápláléka, ugyanakkor a fitoterápiában is fontos szerepet játszik. A gabona igen gazdag B1-, B6-, E és K-vitaminban, valamint pantoténsavban, lacitinban és foszforban. A bioboltokban kaphatunk különféle zabkészítményeket, de a friss növényből készült tinktúrát is. Ezek mind kiváló felépítő és erősítőszerek ideggyengeség és nyugtalanság okozta kimerültség esetén.

 

         Földitömjén                    Csalán                      Páfrányfenyő                      Zab

 


Szúrós gyöngyajak (Leonurus cardiaca): klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a növény hatóanyagai növelik a szív koszorúereiben keringő vér mennyiségét, valamint kalciumantagonistaként hatnak. Ez igazolhatóan javítja a szív teljesítményét. Ennek eredményeként enyhülnek vagy meggyógyulnak a szívproblémák miatt kialakult gyengeségi állapotok. A szúrós gyöngyajak tehát vegetatív-funkcionális szívpanaszok esetén ajánlható, amelyeket gyakran kísér kimerültség, túlterheltség, teljesítménycsökkenés és erőtlenség.

 

Orbáncfű: a növény erőteljes sárga virágai felvidítólag hatnak az emberre. A gyógynövény tea formájában alkalmazva helyreállítja a lélek egyensúlyát, ha hangulatzavarok, nyugtalanság és gyengeségi állapotok uralják a mindennapokat. Az orbáncfű felmelegíti a lelket és megadja a szükséges idegerőt.

 

Levendula: a kékeslila levendula virágainak illata valósággal simogatja a lelkünket. A növény tea formájában alkalmazva képes feloldani a lelki feszültségeket és a felhalmozódott érzéseket. Kiválóan alkalmas az időjárási érzékenység és atmoszférazavarok következtében kialakult gyengeségi és kimerültségi állapotok kezelésére. A tompaság, keringési gyengeség, csökkent figyelem és levertség is kezelhető vele.

 

Pitypang: milyen is lenne a tavasz a pitypang sárga virágai nélkül? Olyanok ezek a virágok, mintha megannyi apró napkorong hullott volna a zöld fűre. A növény föld alatti gyökerei gazdagok keserű anyagokban és glikozidokban, amelyek főként a tavaszi fáradtság legyőzéséhez szükséges salaktalanítást és méregtelenítést szolgálják. Alkalmazhatjuk tea formájában vagy ihatjuk a levét (palackozva is kapható, napi adagja 3-szor 1 teáskanálnyi némi vízzel hígítva, étkezés előtt bevéve). A pitypang megoldja az emésztési problémákat is, a székrekedést, az anyagcsere salaktalanítását, valamint az epezavarokat, amelyeket gyakran kísér energiaszint- és teljesítménycsökkenés. 

 

            Szúrós gyöngyajak         Orbáncfű               Levendula                 Pitypang

 

Máriatövis (Silybum marianum): a növény magjaiban rejlő hatóanyag, a szilimarin májsejtképző, májméregtelenítő és a máj funkcióját segítő tulajdonságairól ismert. A máriatövis elsőrangú májvédő gyógynövény, a fitoterápia kedvelt fegyvere (késztermék formájában is kapható a gyógyszertárakban). Gyökfogóként is beválik: hatástalanítja a szervezetben a szabad gyököket, amelyek fáradtságot, teljesítménycsökkenést és levertséget idézhetnek elő. A máriatövist akkor is használhatjuk, ha a gyengeségi állapotot allopatikus gyógyszerek bevétele váltotta ki. 

 

Kocsord (Peucedanum ostru­thium): másik neve, a mestergyökér arra utal, hogy ebben a növényben számtalan gyógyító anyag rejlik. A történeti hagyomány úgy tartja, hogy maga Paracelsus, „az orvosok királya” is mindig vitt magával kocsordot a vándorlásaira, és számos bántalom univerzális ellenszerének tartotta. A modern klinikai vizsgálatok azt igazolják, hogy a növény hatóanyagai immunerősítő hatásúak. Alkalmas azoknál az embereknél gyengeségi, kimerültségi és levertségi állapotok orvoslására, akik csökkent immunteljesítményük miatt hajlamosak a betegségekre. A teaként elkészített gyógynövényben meglepő erőforrások rejlenek. 

 

Golgotavirág (Passiflora incarnata): a 90-es években intenzíven kutatták a golgotavirág gyógyászati felhasználásának lehetőségeit. Az eredmények azt mutatták, hogy növényi nyugtatóként alkalmazható a mindennapi idegeskedés, túlingereltség, határidő miatti nyugtalanság, alváshiány és stressz következményeinek enyhítésére. A golgotavirágból készült tea hozzásegít a belső nyugalom és kiegyensúlyozottság, az elengedettség megtalálásához, javítja az alvás minőségét és a stresszkezelés hatékonyságát, valamint erősít lelkileg. 

 

                           Máriatövis                       Kocsord                  Golgotavirág

 

Mezei kakukkfű (Thymus serpyllum): a vadon növő kakukkfű a gyógyászatban nagy népszerűségnek örvendő növény. Főként azokon az embereken segít, akiknél a kimerültségi állapotot a lég-, illetve a húgyutakat érintő fertőzések kísérik. Ilyenkor az erőtlenség elsősorban a végtagokban érezhető, ólmos fáradtsággal összekötve. A kakukkfűtea valósággal kiűzi a fáradtságot a tagjainkból. Erre utal botanikai neve is: a Thymus a görög thymos, vagyis bátorság, erő jelentésű szóból származik.

 

Rózsagyökér (Rhodiola rosea): az illatos rózsás varjúháj néven is ismert gyógynövény jótékony hatásait az utóbbi években leginkább Skandináviában, Oroszországban és Örményországban kutatták. A vizsgálatok kimutatták, hogy a rózsagyökér elősegíti az agyban az idegi ingerületátvivő anyagok, elsősorban a szerotonin, a dopamin, a noradrenalin és az acelilkolin kiválasztását. Mindennek köszönhetően a rózsagyökér javítja a koncentrációs képességet, és fokozza a teljesítményt fáradtság, levertség és kedvetlenség esetén. Élvezhetik a növény előnyeit az iskolások is, ha csökkent tanulási képességet és iskolai fáradtságot tapasztalnak. Segítségével a környezeti mérgek is semlegesíthetők. A rózsagyökér kiváló természetes szer az olyan, időskorban jelentkező problémák kezelésére, mint az emlékezetcsökkenés, a feledékenység, a koncentrációs zavarok vagy a letargia.

 

Rozmaring: a balzsamos illatfelhőt kibocsátó növény aromáitól a gondolataink kitisztulnak. A fitoterápiában a rozmaringteát alacsony vérnyomásból eredő keringési zavarok, apátia, energiátlanság, gyengeség és kimerültség esetén ajánlják.

 

 

                             Mezei kakukkfű                   Rózsagyökér              Rozmaring

 

Energiaadó házi szerek

Nem jó megoldás a kimerültség ellen kávéval venni fel a harcot. Sokkal jobbak a vitalizáló házi szerek, amelyekhez drogériákban és bioboltokban juthatunk hozzá.

 

Sörélesztő sportolóknak: ha a rendszeres és intenzív edzés ellenére csökken a sportoló fizikai teljesítménye, akkor az a szervezet B-vitamin-hiányának a jele lehet. A B-vitaminból már csekély mennyiségű hiány is a testi vitalitás érzékelhető visszaesését eredményezheti a sportolóknál. Ilyenkor jól beválik a táplálékkiegészítőként szedett sörélesztő, amelyben 16 esszenciális aminosav, 15 fontos ásványi anyag és nyomelem található, valamint a fontos antioxidánsnak számító szelén. Ezen kívül az élesztő kiegyensúlyozott kombinációban tartalmazza a B-vitamin-komplexet (B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9- és B12-vitaminok), ráadásul leticinben is gazdag.

 

A legyengült gyerekeknek különösen jót tesz a homoktövis leve

 

Homoktövislé legyengült gyerekeknek: a narancssárga homoktövisbogyók kipréselt leve különösen gazdag C-vitaminban (100 grammban 200–1000 mg található, azaz jóval több, mint bármelyik hazai gyümölcsféleségben). Ezen kívül 100 g homoktövisbogyóban 15 mg E-vitamin és 12 mg béta-karotin is rejtőzik. Mindemellett a bogyók még jól el is tarthatók, és megőrzik értékes anyagaikat. A karotinoid gondoskodik arról, hogy a C-vitamin hosszabb tárolás során se tűnjön el. A homoktövis leve kiválóan ajánlható gyengélkedő gyerekeknek, adjunk nekik egy-egy teáskanállal a napi joghurtjukba keverve vagy mézzel ízesítve. 

 

Acerola immungyengeség ellen: az acerolacseresznye jól beválik kiújuló megfázásos betegségek esetén, mivel különösen magas a C-vitamin-tartalma (2000 mg 100 gramm gyümölcsben), de sok B1-, B2- és B6-vitamin, valamint nikotinsavamid, pantoténsav, karotin és flavonoid is található benne. 

 

Különösen azoknak ajánlható, akik állandó fáradtságra panaszkodnak, és úgy érzik, soha nem tudják magukat kipihenni. Az acerola regenerálja a szervezetet kimerültségi állapotok esetén, amikor a panaszok hátterében az immunrendszer gyengesége áll. 

 

Spirulina környezeti terhelés esetén: a spirulinaalga segítségével egy sor olyan gyengeségi állapot pozitívan befolyásolható, amelynek hátterében mérgezés (környezeti mérgek) vagy elsalakosodás (helytelen táplálkozás) húzódik meg. Ezeket a tüneteket gyakran kísérik egyéb bántalmak, például koncentrációs zavarok, törékeny köröm, fénytelen haj, vérszegénység, hajlam a megfázásos betegségekre, ajakherpesz, vashiány, fogínyvérzés és emésztési panaszok. A kékeszöld mikroalga képes arra, hogy megkösse, illetve a vesén keresztül kiválassza az olyan környezeti mérgeket, mint az ólom vagy a higany. 

 

Méhpempő a lábadozás időszakában: a méhpempő a méhkirálynő erőt adó tápláléka a méhkasban. Ennek a különleges tápláléknak köszönheti, hogy képes naponta akár 3000 petét is lerakni. A kutatók hosszú éveket szenteltek ennek a csodálatos anyagnak a kutatására. A méhpempő összetevői ma már ismertek: B1-, B2-, B6-vitamin, pantoténsav, folsav, harmincféle aminosav, ásványi anyagok, nyomelemek, szterolok és hormonok. Ezzel a kombinációval magyarázható a méhpempő rendkívüli erősítő tulajdonsága. A szert elsősorban az átélt betegségek utáni kimerültségi állapotok esetén javasolják.

 

A virágpor erősíti a szívet: a virágpor nem más, mint a méhek csecsemőtápláléka. Több mint húszféle aminosav található benne. Orosz kutatók felfedezték, hogy emellett rendkívül magas benne a rutin nevű anyag koncentráció­ja, egy olyan vegyületé, amely javítja a szív koszorúereinek és a szívizomnak az oxigénellátását, mivel jótékony hatást gyakorol a hajszálerek vérellátására. 

 

Zöldárpalé vitálanyaghiány ellen: ételeink vitálanyag-tartalmát drámaian lecsökkenti a kilúgozott termőföld, a túlsavasodott talaj és a túlságosan intenzív termesztés (ültetvények, üvegházak). Az édesköményben például manapság csak ötödannyi béta-karotin, a brokkoliban harmadannyi kalcium, a sárgarépában pedig feleannyi magnézium található, mint tíz évvel ezelőtt. Ez a tápanyaghiány ad magyarázatot arra, miért hajlamos olyan sok ember a krónikus gyengeségi állapotokra. Aki kellően életerős szeretne maradni, annak tanácsos az étkezését időről időre kiegészíteni zöldárpalé-kivonattal. A zöldárpa valóságos kincseskamrája a vitaminoknak (még B12-vitamin is található benne), aminosavaknak, enzimeknek, ásványi anyagoknak és nyomelemeknek.

 

További ajánlható erősítőszerek a következők: lecitin, omega-3 zsírsavak, noni- és mangosztán-gyümölcslé, papaja, Aloe vera-lé, shiitake gomba, Q10 koenzim, L-karinitin, grépfrútmagkivonat, guarana, kombucha, likopin, kolosztrum.

 

Vitalizáló táplálkozás

Ha valaki krónikus fáradtságban szenved, mindenképpen tanácsos átállnia túlnyomórészt növényi alkotóelemekből álló, teljes értékű és ökológiai termesztésből származó termékek fogyasztására. Ez újra hozzájuttatja a szervezetet olyan fontos anyagokhoz, mint a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek. Ajánlható ennivalók a következők: zöldség, saláta, gyümölcs, tejes őrlésű lisztből készült termékek, müzli, hántolatlan rizs, tej, biojoghurt, frissen préselt grépfrútlé, bionarancslé, almalé, csipkebogyólé. A napi étrendben tanácsos szerepelnie a zabpehelynek is, főként gyerekek esetében, különféle módokon elkészítve. Erősítő hatással bír a bioflavonoidok közé számító krizin is, amely nagy mennyiségben található meg a brokkoliban. 

 

Mondjunk le az olyan élvezeti szerekről, mint az alkohol, nikotin, kávé, kóla, illetve az olyan finomított élelmiszer-ipari termékekről, mint a fehér liszt és a finomított kristálycukor, ezek az élelmiszerek ugyanis csökkentik a szervezhet vitamintartalékait. Nagyon fontos ugyanakkor ügyelni a rendszeres székletürítésre. A nyers savanyú káposzta kiválóan stimulálja a renyhe bélműködést. Az ételek fűszerezésére használjunk kakukkfüvet, rozmaringot, borágót (Borago officinalis) és paprikát.

 

A virágporban az ember számára is hasznos, értékes aminosavak rejtőznek, köztük a rutin, amely újra megtanítja a helyes ritmusra a gyenge szívet. A méhpempő a méhkirálynő energiával telt tápláléka

 

Kneipp-féle terápiák

Gyengeségi állapotok esetén hasznosnak mutatkozik a Kneipp-féle terápiás módszerek alkalmazása. A Sebastian Kneipp német katolikus pap által kifejlesztett fürdőkúrák a hideg és a meleg víz váltakozása által előidézett enyhe ingerek elvén alapulva edzik a szervezetet, és mindig az adott beteg állapotához igazodnak. Ha például valaki nagyon érzékeny a hidegre, akkor a hideg vizes kezelés helyett a száraz kefével végzett masszázst ajánlják neki. Akik azonban jól tűrik a hideg jelentette ingert, naponta élvezhetik a váltott vizes rész- vagy egésztest-leöntések előnyeit. A bőrre gyakorolt hőinger pozitív hatást fejt ki a vérkeringésre, az idegrendszerre és az anyagcserére. Vigyázzunk azonban, hogy a leöntéseket csak jól átmelegedett testnél alkalmazzuk! Előnyös a harmatjárás és a víztaposás is. 

 

Az ágyban fekvő betegek is kihasználhatják a Kneipp-kúrák jótékony hatását, náluk az erősítő lemosások és ezt követően a száraz kefés masszázsok jöhetnek szóba. A lemosásra használt hideg ecetes vízhez egy evőkanál ecetet hígítsunk fel egy liter vízzel.

 

 

Aktív mozgás

Bebizonyosodott, hogy tartós fáradtságkor (például egy súlyos betegséget követően) már csekélyebb mértékű mozgás is elegendő ahhoz, hogy az izomzat és a mozgásszervrendszer megtartsa teljesítményét. Éppen ezért az egyénre szabott és napi rendszerességű edzés tartós gyengeségnél is nagyon hasznos. A mozgásprogram sokféle lehet: torna, séta, kirándulás, futás, biciklizés, úszás. A test rendszeres ellenőrzése főként idősebb korban nagyon fontos. Válasszunk olyan edzést, amely nem terheli túl a szervezetet, semmiképpen sem megterhelő, ugyanakkor naponta elvégezve alkalmas arra, hogy fitten és életerősen tartson minket. 

 

 

Feszültség és lazítás

Minden erőfeszítéshez energiára van szükség, és ezt követően megfelelő időtartamú pihenésre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy-egy elvégzett feladat vagy feszültebb időszak után hosszasan lustálkodjunk. A helyes megoldás a feszültség és lazítás rendszeres váltogatása, a ritmikus változás aktív tevékenység és pihentető nyugalom között. Mindennap különítsünk el néhány percet, ami a pihenés felségterülete, töltsük bár zenehallgatással, autogén tréninggel, légzőgyakorlatokkal, jógázással vagy csak délutáni szunyókálással. Test, szellem és lélek új erőt nyerhet a szabadban végzett mozgással vagy a természet megfigyelésével is. 

 

A reggeli müzlivel jól indul a nap

 

Ha a betegségektől fáradtak leszünk

Kimerültség és energiahiány kísérheti a következő betegségeket: cukorbaj, vashiányos vérszegénység, alacsony vérnyomás, szívgyengeség, érelmeszesedés, a pajzsmirigy vagy a mellékvesekéreg alulműködése, különféle fertőző betegségek (herpesz, Epstein–Barr-vírus), tüdőbaj, rákos megbetegedések, leukémia, anyagcserezavarok.

 

A krónikus fáradtságért felelős lehet valamilyen májműködési zavar is. Mivel a máj „néma” szerv, azaz megbetegedései nem jeleznek fájdalommal, patologikus jeleit gyakran figyelmen kívül hagyják. A természetgyógyászatban nem véletlenül szoktak úgy fogalmazni, hogy a máj fájdalma a fáradtság. A kimerültség legyőzésére ilyenkor az elsődleges feladat az alapbaj felderítése és kezelése.

 

 

Krónikus fáradtság: a yuppie-szindróma

Az amerikaiak már régóta felfedezték a patologikus fáradtságot, és mindjárt megfelelő nevet is találtak neki: ez a yuppie-szindróma. Az orvosi nyelvben kiégettségnek (burn out szindróma) vagy krónikus fáradtság szindrómának (CFS = Chronic Fatigue Syndrom) is nevezik. Olyan kórképről van szó, amelyre a megnövekedett szellemi és fizikai kimerültség jellemző. Olyan probléma ez, amely hónapokon keresztül érzékelhető javulás nélkül áll fenn, és legalább 50 százalékos teljesítménycsökkenéssel jár.

 

A krónikus fáradtság szindróma nem kíméli a gyerekeket és a fiatalokat sem

 

Általánosságban véve a tünetek akut influenzás fertőzésre emlékeztetnek. Ehhez társulnak még a különféle megmagyarázhatatlan izomfájdalmak, izomgyengeség, megduzzadt nyirokmirigyek a nyakon, enyhe láz vagy alacsony testhőmérséklet. De ezen kívül tipikusak még az ízületi fájdalmak, az alvászavarok, a koncentrációs nehézségek, az ingerlékenység és a depresszív hajlam is.

 

nyugati világban mind több krónikus fáradtság szindrómás beteg válik ismertté. A bajt immunrendszeri gyengeséggel is összefüggésbe hozzák. Az érintettek között gyakran találunk 20 és 40 év közötti karrier- és teljesítményorientált embereket, közöttük 75 százalékban nőket. A kiégettség nem kíméli a fiatalokat és a gyerekeket sem. Mivel a problémát számos különféle tényező előidézheti, nincsen egyetlen általános, mindenki számára üdvözítő megoldása sem. A kezelés általában egyénre szabottan és a tünetekre összpontosítva történik.

M.L.
XVI. évfolyam 4. szám

Címkék: házipatika, immunerősítés, tavaszi fáradtság, vitalizálás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.