Egészséges életmód

Telefonálni veszélyes?

Így védekezzünk az elektroszmog ellen

 Ha az elektroszmogot érzékszerveinkkel ugyanolyan közvetlen módon megtapasztalhatnánk, mint a környezetszennyezés egyéb, klasszikus formáit, a mobiltelefónia szép új világát sokkal inkább megkérdőjeleznénk.  


 

Az elektroszmog elől nem tudunk elmenekülni, mert mindenütt jelen van. Kockázatait azonban csökkenthetjük. A természetes vizek állapota, a füstölgő kémények a szennyezés mértékétől, koncentrációjától függően láthatók, érzékelhetők. A fejünkhöz tartott mobiltelefon azonban nem füstöl, és folyadékot sem bocsát ki. Azonban egy EU-s vizsgálat megállapította, hogy a mobilkészülékek által kibocsátott magas frekvenciájú sugárzás ugyanolyan káros hatású, mint a röntgensugárzás.

 

A megfelelő termék kiválasztása, szakszerű használata egészen biztosan jelentősen képes csökkenteni a sugárdózist. Konkrét, érthető információkra lenne szükségünk készülékvásárláskor, ám az eladók általában nem sokat tudnak a témáról, legfeljebb kényelmességből azt mondják a vevőnek, hogy ami „ökojellel” ellátott termék, az egyformán jó. Ez pedig nem igaz!

 

Az elektroszmogot a következőképpen csökkenthetjük vagy küszöbölhetjük ki:

• a sugárforrást teljesen kikapcsoljuk,

• mérsékeljük a sugárforrás intenzitását,

• távolságot tartunk a sugárforrástól (a magas frekvenciájú sugárzás a távolsággal arányban egyre inkább csökken),

• fizikailag hatékony anyagokkal árnyékoljuk magunkat.

 

Az olyan, a csodákba vetett hitre alapozó termékek, mint a telefonokra ragasztható csipek, matricák, gyógyhatású olajok, spray-k, baktériumszuszpenziók stb. teljesen hatástalanok, bár gyártóik szerint ezek a termékek „transzformálják”, „semlegesítik” vagy „biológiailag elviselhetővé teszik” az elektromágnese sugárzást. Sajnos sokszor csalásról, szélhámosságról van szó!

 

Teljesen sugárzásmentesek csak a hagyományos vezetékes telefonok, ám ez már nem érvényes a vezetékes rendszerhez csatlakozó zsinór nélküli készülékekre, amelyek folyamatosan DECT-sugárzást bocsátanak ki. Az ilyen készülékek akkor is folyamatosan sugároznak, ha nem beszélünk rajtuk, sőt akkor is, ha az alapkészülékhez nem szerzünk be zsinór nélküli kiegészítő készülékeket.

 

Ilyenkor minden, a bázisállomáshoz csatlakozó elektromos alkatrész, tehát az alapkészülék kagylója is sugárzó antennaként működik. Egyre több DECT-készüléket hirdetnek csökkentett sugárzásúként, de ez csak az esetek kis hányadában igaz. Azonban ma már léteznek a beszélgetés után teljesen kikapcsolódó, csökkentett sugárzású, a sugárzás szintjét folyamatosan ellenőrző és szabályzó készülékek, illetve olyan rendszerek, amelyek báziskészüléke akkor is kikapcsol, ha egyszerre több zsinór nélküli mobilkagyló csatlakozik hozzá.

 

Így csökkentheti mobilkészüléke sugárzását

• Csak akkor használja a készüléket, ha nincs elérhető közelségben hagyományos telefon, és akkor is csak rövid ideig beszéljen rajta. A mobilkészülékre befutó hívásokat irányítsa át vezetékes telefonra.

• Ne telefonáljon zárt térben, pl. autóban, mélygarázsban, tömegközlekedési eszközön, metróban.

• A készüléket beszélgetés közben soha ne árnyékoljuk le a kezünkkel.

• A mobiltelefont ne hordjuk a nadrágzsebünkben, illetve a csípő közelében.

• Vásároljunk alacsony SAR-értékű készüléket. Ez az érték fejezi ki a fej által felvett energiamennyiséget  W/kg-ban. Léteznek < 0,6 SAR-értékű készülékek.

• A készüléket lehetőleg megfelelő sugárvédelemmel ellátott tasakban hordjuk.

• A kábeles headsetek használatával csökkenthető a fejre irányuló sugárzás, és távol tartható a testtől a készülék. Természetesen hasonlóan hasznos lehet a kihangosítható is. Alapvetően ajánlatos az alacsony sugárdózist kibocsátó zsinór nélküli készülékkel párhuzamosan, azonos telefonaljzatból egy teljesen sugárzásmentes hagyományos készüléket is üzemeltetni. Sokszor egyáltalán nem használjuk  a mobilfunkciót, ilyenkor pedig helyesebb a teljesen veszélytelen hagyományos készüléket használni.

 

A hagyományos vezetékes, zsinóros telefon, amelynek kagylóját az alapkészülékkel kábel köti össze, garantálja a sugárzásmentes beszélgetést

 

A zsinór nélküli telefonok magas frekvenciájú sugárzása akadály nélkül áthatol az épületek födémén és falain. A szomszéd zsinór nélküli készüléke tehát komolyabb veszélyt jelenthet, mint a sajátunk! A legjobb megoldás persze az lenne, ha a szomszéd lecserélné a készülékét, de a káros hatások ellen a magas frekvenciájú erőtereket árnyékolni képes festékekkel, fóliákkal vagy szövetekkel is védekezhetünk.

 

A mobiltelefon messze a legerősebb sugárforrás, amely 10-100-szor erősebb sugárzást jelent, mint a zsinór nélküli DECT-telefonok. A mobiltelefon-rendszerek átjátszóállomásai jóval erősebb erőtereket keltenek, mint maga a telefon, bár ezek általában távolabb vannak a lakóházaktól. Ha azonban a ház tetején található ilyen átjátszóállomás, és az adat- és áramkábelek nincsenek leárnyékolva, akkor azok is sugárzó antennaként működnek.

 

Ezekből az egyes emeleteket - fentről lefelé egyre gyengülő - sugárzás éri. Ha kétségeink vannak az antennákkal kapcsolatban, akkor itt is csak a megfelelő műszeres mérés adhat bizonyosságot.

-tommy-
XVII. évfolyam 3. szám

Címkék: elektroszmog, környezetszennyezés, mobiltelefon

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.