Egészséges életmód

Terhesség, szoptatás

Vitaminok szerepe a beteg szervezetben 13. rész


Mind a terhesség, mind a szoptatás során a szervezet tápanyagigénye megnövekszik. A vitaminok esetében a témával foglalkozó kutatók évtizedek tapasztalata alapján igyekeztek meghatározni azokat az értékeket, melyek megfelelnek a szervezet igényeinek. Korábban már többször említettem, hogy az amerikai szakértők által kiadott adatsorozatok egyfajta etalonként terjedtek el a világban. Minden ország ezekből kiindulva igyekszik meghatározni a saját lakosságára nézve mérvadó adatokat. Az amerikai ajánlások értékeitől csak akkor térnek el, ha valamilyen jellegzetes, a földrajzi helyhez köthető tény indokolja azt.

 

Az amerikai szakértők által kiadott adatsorozatokat angol megfelelőjük alapján RDA rövidítéssel jelölték éveken keresztül. Az adatok felülvizsgálata öt-tíz évente történt meg. Az utolsó ilyen adatsort 1989-ben készítették. A következő tíz év során alapos elemzések sorozatát végezték el világszerte, melynek eredményeként egy új ajánlás látott napvilágot 2000-ben. 2001. január 1-jétől hivatalosan is bevezették. Az új adatsorozatot DRI-nek rövidítik. Minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kapott az a már említett elemzési technika, mely szerint az egészséges ember táplálékfelvételének tanulmányozásából következtetni lehet a napi tápanyagszükségletre.

 

Meglepő módon a DRI – annak ellenére, hogy már két éve ezeket az értékeket kellene alkalmazni – nem terjedt át még el kellő mértékben. Főleg az interneten sok „szakértő” még az 1989-es RDA adatokra hivatkozik.

 

Az 1. táblázat a terhesség és a szoptatás esetén mérvadó DRI adatokat tartalmazza, valamint a harmadik oszlopban a női szervezet alapállapotában szükséges szintén DRI adatokat mutatja be az összehasonlíthatóság érdekében.

 

Az 1. táblázatban szereplő értékek a teljes napi szükségleteket mutatják. Kielégítésük általában a táplálékkal történik, csak szükség esetén kell ezt kiegészíteni.

 

Természetesen azt a legnehezebb eldönteni, mikor áll elő ez a „szükség”-állapot. A kismamák esetében az orvos meg tudja mondani, megfelelő-e az anya táplálkozása!

 

1. táblázat

 

Vitamin Terhesség alatt Szoptatás alatt Alapállapotban (19-50 év közötti nők részére)
  mg/nap mg/nap mg/nap
A 0,77 1,3 0,70
D 0,005 0,005 0,005
E 15,0 19,0 15,0
K 0,09 0,09 0,09
       
B1 1,4 1,4 1,1
B2 1,4 1,6 1,1
B3 18,0 17,0 14,0
B5 6,0 7,0 5,0
B6 1,9 2,0 1,3
B12 0,0026 0,0028 0,0024
Folsav 0,6 0,5 0,4
Biotin 0,030 0,035 0,030
C 85,0 120,0 75,0
       

Megjegyzés: Az A-, D- és E-vitaminok esetében a készítményeken gyakran szerepel a nemzetközi egység (NE, vagy angol megfelelõjébõl az IU) rövidítése a mg helyett. A két mértékegység viszonya egymáshoz a három vitamin esetében a következő:

 

A-vitamin:1 NE = 0,0003 mg A-vitamin (retinol)

A táblázatban megadott értékek NE egységben:

Terhesség alatt: 2567 NE

Szoptatás alatt: 4333 NE

Alapállapotban: 2333 NE

 

D-vitamin: 1 NE = 0,000025 mg D-vitamin

A táblázatban megadott értékek NE egységben:

Terhesség alatt: 200 NE

Szoptatás alatt: 200 NE

Alapállapotban: 200 NE

 

E-vitamin: 1 NE = 0,91 mg E-vitamin (dl-alfa-tokoferol)

A táblázatban megadott értékek NE egységben:

Terhesség alatt: 16,5 NE

Szoptatás alatt: 20,9 NE

Alapállapotban: 16,5 NE

 

A kutatások összegzésének következtetései

Az atlantai Rollins School of Public Health at Emory University kutatói 1999-ben tettek közzé egy összegzést, mely az utóbbi évek vizsgálati eredményeit foglalta össze. A tanulmány elsősorban a mikrotápanyagok mennyisége és a terhesség közötti kapcsolatokat tekintette át. Hat pontban foglalhatók össze a megállapítások:

 

1. A terhesség lefutása során a cink-, magnézium- és kalciumbevitel mértéke döntő fontosságú. A normálisnál kisebb testsúllyal születő csecsemők száma jelentős mértékben csökken az említett három tápanyag megfelelő mennyiségének biztosításával.

 

2. A folsav szerepe meghatározó a születési rendellenességek egyik legsúlyosabb formája, az úgynevezett idegcső-záródási rendellenességek (angol megfelelőjének rövidítéséből: NTD) elkerüléséhez.

 

3. A jód hiánya fokozza az abortusz kockázatát, valamint a megszületett baba szellemi fejlődésének visszamaradását.

 

4. Az A-vitamin hiánya és túladagolása egyaránt veszélyes, magzatkárosító hatású. Hiánya csökkenti a magzat súlyát, lassítja fejlődését, túladagolása növeli az abortusz kockázatát, veszélyeztetheti az anya életét.

 

5. A C-vitaminról elterjedt, hogy megfelelő mennyisége csökkenti a koraszülés veszélyét. Nem áll azonban rendelkezésre elegendő adat ennek kellő mértékű megerősítésére.

 

6. Számos mikrotápanyagról vált ismertté, hogy szerepet játszanak a terhesség normális lefutásában. Ilyen többek között a B-vitaminok, a réz és a szelén. Itt sem ismert elegendő adat szükséges mennyiségük pontos meghatározásához.

 

 

Vitaminszükséglet a magzat fejlődésének szakaszaiban

Az utód fejlődése három nagy szakaszra bontható a tápanyagbevitel szempontjából: 1. a terhességet megelőző időszak, 2. a terhesség és 3. a szülés után a szoptatás.

 

A tápanyagszükséglet biztosítása szempontjából a terhességet megelőző időszak a legkockázatosabb. Idetartozik a megtermékenyülés és a terhesség felismerése közötti időtartam is. Ekkor történhet a legtöbb baj. A megtermékenyülés utáni első időszakban alakul ki a magzat összes szerve. Mire az anya tudomást szerez állapotáról, a magzat fejlődése olyan szintre jut, ahol az esetleges rendellenességek már nem kezelhetők. Nincs mit tenni, elé kell menni a problémáknak. A mikrotápanyagok közül a megfelelő mennyiségű A-vitamin, folsav, B12-vitamin biztosítása a legfontosabb. Természetesen ezt úgy kell érteni, hogy az egészséges életmód és a megfelelő étrend biztosítása mellett a felsorolt vitaminok bevitelére különös gondot kell fordítani. Mennyiségük nem kell hogy meghaladja az ajánlott értékeket, bevitelük jól összeállított étrenddel tabletták alkalmazása nélkül is biztosítható. Megjegyzendő, hogy a terhes anya szervezetének természetesen más tápanyagokra is szüksége van (pl. kalcium, fehérje stb.), de ezek áttekintése nem feladata ennek a cikknek.

 

A terhesség időszakát az orvosok három trimeszterre osztják. Az első trimeszter gyakorlatilag összeolvad a terhességet megelőző szakasszal.

 

A második trimeszterben indul a magzat gyarapodása, miután szervei kialakultak. Itt is a megfelelően összeállított étrend követése a legfontosabb szempont. Egyik vitaminból sem nő meg a szükséglet a többiektől eltérő mértékben. Megfigyelték, hogy az úgynevezett antioxidáns vitaminok (A-, E- és C-vitamin) mennyisége a vérben lassan csökkenő értéket mutat a terhesség előrehaladtával. Szinten tartásukhoz azonban elegendő az 1. táblázatban ajánlott mennyiségek bevitele. A szabad gyökök hatástalanítását végző vitaminok csökkenésének egyik oka, hogy a kismamákkal gyakran indokolatlanul sok vasat etetnek. A vasfelesleg komoly szabadgyök-szintemelkedést eredményezhet. A vasbevitel fokozása szigorú kontrollt igényel, ez azonban sokszor nem a megfelelő szinten történik.

 

A harmadik trimeszterben a magzat súlygyarapodásának üteme tovább gyorsul a születési normál súly elérése érdekében. Az előző trimeszterre írt ajánlat itt is érvényes. Szükség esetén a táplálék mennyisége tovább növelhető.

 

A szoptatás időszakasza a leginkább mikrotápanyag-igényes periódus. A magzat egyetlen tápláléka ekkor az anyatej, tehát ennek kell tartalmazni az összes olyan tápanyagot, amely a normális fejlődéshez elengedhetetlen. Az 1. táblázatban látható, hogy az ajánlott mennyiségek is ebben az időperiódusban a legmagasabbak.

 

 

A terhesség során kiemelkedő fontosságú vitaminok

A fejezetcím alapján azt várja az olvasó, hogy megnevezzem az úgynevezett „terhesvitaminokat”. Ilyen vitamin nincs. A terhesség során az összes létfontosságú vitamin (szám szerint 13) biztosítása kötelező. Egyes vitaminok bevitelével kapcsolatban számos olyan információ látott már napvilágot, amely megzavarhatja a leendő kismamák életét. Ezekről lesz most röviden szó.

 

Folsav

A folsav szerepe a terhesség során akkor nőtt meg igazán, amikor kiderült, hogy az egyik legsúlyosabb születési probléma, az idegcső-záródási rendellenességek száma jelentősen csökken a folsavban gazdag étrenden élők körében.

 

Az idegcső a magzati fejlődés korai szakaszában megjelenő képződmény, ebből fejlődik ki az agy és a gerincvelő. Az idegcső záródása a magzati fejlődés 28. napján fejeződik be, azaz mire a terhesség kiderül, már meg is történt. Folsav hiányában a folyamat gátlódhat, melynek súlyos, a magzat létét veszélyeztető következményei lehetnek. Ezért ajánlják a folsavbevitel biztosítását mindenkinek, aki gyermeket szeretne. Ugyanakkor a vizsgálatok azt is kiderítették, hogy nem szükséges a folsavpótlást túlzásba vinni. A normál esetben szükséges napi adag elegendő a gondok elkerüléséhez. A folsavbevitel megoldható megfelelő táplálékok fogyasztásával, tablettaszedés nélkül is!

 

Kiváló folsavforrások a különböző babfélék, a mogyoró, a tofu, a kukorica, a sárgadinnye, a cékla és a tök. A legtöbb zöldség is tartalmaz kellő mennyiségű folsavat.

 

A-vitamin

Az A-vitamin-bevitel kérdése az utóbbi időkben heves viták kereszttüzébe került. Az A-vitamin hiánya és túladagolása egyaránt magzatkárosító hatású, szakkifejezéssel teratogén! Az A-vitamin a sejtek képződése során nélkülözhetetlen komponens.

 

Hiánya következtében lelassul a magzat fejlődése, a születési súly veszélyesen alacsony lesz! Túladagolása növeli a vetélés kockázatát, veszélybe sodorhatja az anya életét is!

 

A tapasztalat az, hogy a hiány könnyen kialakul, elsősorban a terhesség előrehaladtával, a túladagolás viszont csak figyelmetlenségből következik be. A biztonságos A-vitamin-bevitel mértékének felső határáról számos adat látott már napvilágot. Gyakran nem könnyű eligazodni közöttük. Az amerikai ajánlás (FDA szerint) 8000 NE-ben (2,4 mg) jelöli meg a napi bevihető mennyiség felső határát, míg a WHO elemzése szerint ez az érték 10 000 NE (3,0 mg). A terheseknek szánt készítmények általában 5000-8000 NE A-vitamint tartalmaznak. Ezzel csak akkor lép fel gond, ha valaki olyan ételt eszik, amelyben eleve sok az A-vitamin. Különösen a májat fogyasztóknak kell vigyázni. Tengeri eredetű halak májának A-vitamin-tartalma nagyon magas lehet.

 

C-vitamin

A C-vitamin jelentősége a terhesség során az, hogy nélkülözhetetlen a kötőszövetek kialakulásakor, valamint a nagy energiafelesleggel rendelkező szabad gyökök hatástalanításában vesz tevékenyen részt.

 

Egy időben elterjedt, hogy megfelelő pótlása csökkenti a koraszülés veszélyét, de ezt nem sikerült vizsgálatokkal kellő mértékben bizonyítani. Természetesen nélkülözhetetlensége ettől még érvényben marad!

 

B5-vitamin

A pantoténsavnak is nevezett vitamin fontos szerepet játszik többek között a hormontermelő szervek működtetésében, a védekező rendszer antitestképzésében, a fehérje- és zsíranyagcserében.

 

Gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek, valamint a halak kellő mennyiségben tartalmazzák, külön pótlása nem szükséges.

 

B6-vitamin

A B6-vitamin arról vált ismertté a terhesek körében, hogy a reggeli órákban fellépő hányinger mérséklésére alkalmazták több-kevesebb sikerrel. A gondot csak az jelentette, hogy a hatékony adag 20-30 mg között mozog, amely többszöröse az ajánlott mennyiségnek. Ráadásul nem mindenkinél bizonyult hatékonynak, ugyanakkor nem ismert a túladagolt mennyiségének hatása a magzatra.

 

 

A vitaminpótlás lehetőségei a terhes anya számára

Megfelelő táplálkozással a terhes anya szervezetének szükséglete fedezhető. Ez az ősi igazság ma is érvényben van, bár sokan igyekeznek létét tagadni. Elsősorban az olyan mikrotápanyag-készítményeket gyártók érdeke ennek tagadása, akik ilyen termékek forgalmazásával akarják profitjukat biztosítani. Sajnos az orvosok is sok esetben hajlamosak a kényelmesebb megoldást választani: a kismamáknak automatikusan felírják vagy javasolják – ha kell, ha nem – az ilyen készítmények fogyasztását. A készítmények összetétele sokszor vitatott, de megváltoztatni annyira költséges, hogy a gyártó inkább az orvosokat igyekszik meggyőzni terméke jóságáról. Az orvos nehéz helyzetben van, mert ahogy azt már a bevezetőben említettem, nagyon kevés a vizsgálati adat az ilyen készítmények hatékonyságát illetően. Régóta vitatott, hogy például kell-e 30-60 mg vasat etetni a terhesekkel, ha nem lépett fel náluk súlyos vashiányos vérszegénység. (Az orvosok – tisztelet a kivételnek – gyakran automatikusan írják fel a vaskészítményeket azzal a megfontolással, hogy úgy is vérszegény lesz a kismama.) Másik ilyen probléma a fokozott B-vitamin-bevitel. Több orvos is tapasztalta, hogy azok a magzatok, akiknek az anyja lelkiismeretesen beszedte a már említett készítményeket – melyek B-vitamin-tartalma sokszor indokolatlanul magas –, nagyobb súllyal születnek az átlagnál. Megszülésük komoly megpróbáltatásoknak teszi ki az anyát. De e tapasztalatok mögött nincs szaklapban közölt vizsgálati adat, ezért hivatalosan senki sem hajlandó kimondani, hiszen ez a gyártó üzletét rontja. Az említett készítmények ugyanakkor komoly bajt nem okoznak, csak gyakran feleslegesek, árukról nem is beszélve.

 

Ilyen helyzetben nem lehet mást tenni, mint a józan észre hallgatni. Csak az szedjen a táplálék mellé kiegészítő készítményeket, akinek a laboratóriumi vizsgálatok során kapott eredmények ezt feltétlenül indokolják.

Dr. Szabó Oszkár
IX. évfolyam 10. szám

Címkék: szoptatás, terhesség, vitaminok

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.