Egészséges életmód

Tisztítókúra Mayr-módszerrel

Az F. X. Mayr nevéhez fűződő böjt és béltisztítás sikeres gyógymódja az emésztőszervi és anyagcsere-betegségeknek, főként orvosi ellenőrzés mellett. Akinek nincs lehetősége, hogy erre specializált szakemberhez forduljon, egyhetes, könnyített változatát otthonában is elvégezheti.


A Mayr-kúra alapja a tej-zsemle diéta

 

Az otthoni kúra lényegében módosított böjt, béltisztító módszerekkel kombinálva. Ezenkívül a bőrt, a tüdőt és a veséket is kiválasztásra serkentjük. A kúra lényeges elve, hogy kíméljük a beleket és a szervezet egészét, azaz: kevesebbet eszünk, mint amennyit felhasználunk. Ezt kiegészíti a nyugalom és olyan viselkedésmódok elsajátítása, amelynek köszönhetően az emésztés zavartalanabbul zajlik és egészségesebbé válik egész életünk. Általában a pihenés és a nyugalom nehezen összeegyeztethető a munkavégzéssel, ugyanis az intenzív hashajtás meglehetősen kimeríti erőtartalékainkat.

 

A méregtelenítő hét főként megelőzésre alkalmas. Kifejezett vagy krónikus panaszok legfeljebb enyhíthetők, de nem gyógyíthatók a segítségével. Az alábbi panaszok esetén a rövid kúra sokat segíthet:

 

Gyomor és belek: felfúvódás, kellemetlen szájszag, hasmenés, székrekedés, gyomorégés, gyomornyálkahártya- gyulladás, a belek gyulladásos megbetegedései nem akut stádiumban, élelmiszer-allergiák vagy élelmiszer-intoleranciák.

 

Anyagcsere és keringés: magas vérnyomás (figyelem: mindennap mérni kell a vérnyomást, a gyógyszerszedést a háziorvosnak ellenőriznie kell, különös tekintettel a vízhajtókra és a béta-blokkolókra), II. típusú cukorbetegség (csak a háziorvossal egyeztetve), emelkedett vérzsírértékek, a máj túlterhelése, túlsúly.

 

Légzőszervi betegségek: asztma, krónikus hörghurut, idült melléküreg-gyulladás.

Idült fájdalmak: fejfájás, migrén, ízületi fájdalmak.

Immunrendszer: allergiák és fokozott fogékonyság fertőzésekkel szemben.

Stressz következményei: kimerültség, alvászavarok, szexuális zavarok.

Memória: a koncentráció és a memória zavarai.

Hormonzavarok: pl. premenstruális szindróma, terméketlenség.

Szépség: petyhüdt bőr, rozacea, cellulitisz

 

A böjti napok enyhítik a fájdalmat és tehermentesítik az anyagcserét

A méregtelenítő hét előtt ajánlatos vérvétellel meghatározni a vérképet, a vesefunkciót, a nátrium- és káliumértékeket, és elvégezni egy EKG-vizsgálatot. Ezenkívül a krónikus panaszokat ajánlatos a hivatalos orvoslás módszereivel tisztázni, pl. gyomor- vagy béltükrözés. A böjt tilos súlyos máj- vagy veseelégtelenségben, szívelégtelenség, akut fertőzés, akut rákbetegség esetén. Szintén nem szabad böjtölni, ha valakinek orvosa a szükséges gyógyszerdózisának beállításán fáradozik, pl. szívritmuszavarok, véralvadást befolyásoló gyógyszerek, inzulinfüggő cukorbetegség. Az elmebetegségek esetén minden esetben abszolút ellenjavallt a böjtölés.

 

Ha valaki tartósan gyógyszert szed, a böjt ideje alatt, főként a hashajtók miatt, feltétlenül együtt kell működnie a háziorvosával, akinek adott esetben módosítania kell a gyógyszerdózist, vagy akár ideiglenesen fel is kell függesztenie a gyógyszeradagolást.

A méregtelenítést a Mayr-kúra elvei alapján végezzük: kímélet, tisztítás, gyakorlás.

 

 

Déltől a belek "szabadságon vannak", de éhezni nem kell

A legfontosabb kímélő eljárás a könnyű, tehermentesítő étrend, amely nem tartalmaz durva rostokat vagy irritáló anyagokat, pl. teljes őrlésű gabonát, fűszereket, puffasztó hatású anyagokat, sütőzsírokat, pörkanyagokat. Ön csak reggelizik és ebédel. Déltől a belei "szabadságon vannak". Este gyógyteát fogyasztunk apránként, pontosabban kanalanként. Aki karcsú, literenként egy evőkanál mézzel ízesítheti a teát (ha puffad, hagyja el a mézet!). Éhség (nem étvágy!) esetén néhány szelet Mayr-zsemlét vagy kukorica-, esetleg rizsszeletet (Hamlet) szabad apránként elrágcsálni, mivel az éhezés stresszel jár, ami nem kívánatos.

 

A bőrön keresztül történő méregtelenítést májpakolással fokozhatjuk

 

A tejes-zsemlés diétához süssünk Mayr-zsemlét (lásd a keretes szövegben), amelynek feladata, hogy eddze a rágóizmokat és serkentse a nyáltermelést. Ehhez tejterméket fogyasztunk, megjegyzendő, hogy a joghurtot könnyebb emészteni, mint a tejet. A legtöbben jól viselik a gabona és a tej fogyasztását, hiszen a böjt keretében nagyon keveset eszünk belőlük. Ha valakinek rendszeresen emésztési panaszai vannak (puffadás, hasmenés), a kúra előtt ajánlatos laborvizsgálatokkal vagy bioelektromos mérésekkel megvizsgálni esetleges élelmiszer-érzékenységét. A beleknek ugyanis még a böjt idején sem tesz jót, ha irritáló élelmiszert fogyasztunk. Élelmiszer-érzékenység esetén a megfelelő alternatívához folyamodunk.

 

A belek kímélete ugyanakkor a test és a lélek pihentetését is jelenti. Fizikai (túlsúly vagy alultápláltság) és lelki állapottól (kiegyensúlyozottság vagy stressz), valamint alkattól (erős vagy törékeny testalkat) függően ajánlatos csak fél munkanapot ledolgozni vagy egy hét szabadságot kivenni. Stressz esetén az emésztő szervrendszer minden mirigyének kijárata, valamint a gyomorkapu zárva van, a belek pedig hajlamosak a görcsös összehúzódásokra. Ha lepihenünk, aktiválódik a lazító hatású paraszimpatikus idegrendszer.

 

A vegetatív fék működtetése segít a méregtelenítésben

A testi nyugalom azt jelenti, hogy a lélek is méregtelenít. A hétköznapok forgatagában a tudatalattiba merült tudati tartalmak a felszínre kerülhetnek. A böjt alatt felszínre kerülő érzelmek, gondolatok, hangulatok így könnyebben feldolgozhatók. Az unalom és az üresség érzete ennek értelmében nem tekinthető nemkívánatosnak. Az olyan elemi kérdések, mint pl.: "Hol állok most az életben? Hova szeretnék a jövőben eljutni?" teret nyernek. Az életcélra, az élet értelmére, a vallásosságra vonatkozó spirituális kérdések is előtérbe kerülhetnek ilyenkor. Ez fontos lépés a holisztikus, a testet és lelket is érintő gyógyulás felé.

 

A belek tisztítása érdekében mindennap, éhgyomorra, ásványi eredetű hashajtót (keserűsó) szedünk. Ennek hatására 3-5 hasmenés jellegű székletürítés várható. Ha a hasmenéssel sok vizet veszítünk, csökkenteni kell a hashajtó dózisát (lásd a napirendet). Az így kiürült epefolyadék újra termelődése méregteleníti a májat és az epehólyagot. Fontos a belek rendszeres ürítése. Ha ez nem megy - az első napokban - jót tesz egy meleg vizes beöntés.

 

A hasmenéssel elvesztett ásványi anyagok pótlására és a böjtöléskor keletkező savak semlegesítésére naponta szedjünk lúgosító hatású ásványianyag- tablettát (előzetesen ellenőrizni kell a vesefunkciót és a vér ásványianyag-tartalmát).

 

A veséken keresztül történő méregtelenítés érdekében vizet és híg herbateát igyunk. A mennyiség a testsúlytól függ: 60 kg-tól naponta 3 liter, 70 kg-tól 3,5 liter, 80 kg-tól 4 liter és 90 kg-tól felfelé 4-5 liter. Ha ennél sokkal kevesebbet iszunk, könnyebben kialakulhat a böjtkrízis, pl. fejfájás, rosszullétek, esetleg köszvényroham (azonnal orvoshoz kell fordulni), vagy szélsőséges esetben veseelégtelenség (életveszélyes állapot!). Étkezés előtt 15 percig és 30 percig utána ne igyunk semmit, hogy ne hígítsuk fel az emésztőnedveket.

 

A friss levegőn mozogva (ne sportoljunk!) lehetőleg étkezés után, a savak kiüríthetők a tüdőn keresztül, és serkentjük az emésztőszerveket.

 

 

A szövetek lúgosítása és a salakanyagok kiürítése

A bőrön keresztül történő méregtelenítést májpakolással fokozhatjuk. Ehhez egy konyharuhát összehajtunk, meleg vízbe mártjuk, kicsavarjuk, és a jobb oldalon a bordaív alatti területre helyezzük (a ruha a bordaív fölötti részekre is kerüljön). Erre egy meleg vizes palackot helyezünk (a víz ne legyen túl forró!), végül az egészet egy törülközővel letakarjuk. Ezzel a pakolással minden ebéd előtt fél órával ledőlünk. A pakolás másik feladata, hogy az emésztő szervrendszert felkészítse az étkezésre. Naponta többször is felhelyezhetjük, különösen az esti lefekvés előtt. A kefével végzett, száraz bőrdörzsölés (nagyon száraz bőr, illetve bőrbetegségek esetén ne végezzük), vagy reggeli váltott hőmérsékletű, hideg-meleg zuhanyozással (magas vérnyomás esetén tilos) serkenthetjük a keringést.

 

A gyakorlás célja, hogy az ételt lehetőleg gyorsan és tökéletesen tárjuk fel, hogy a sejteket minél gyorsabban képes legyen táplálni. A böjti héten a rágást tanuljuk, amit ezzel az intenzitással a "normális" étkezés során nem tudunk folytatni. A tréning hatására azonban elérhető, hogy a hétköznapok során is legalább 10-szer megrágjunk minden falatot.

 

A siker titka az étkezési kultúra gyakorlása

Az étkezések között 4-5 órás szünetet tartunk. Nem iszunk, vagy csak minimális mennyiséget az étkezésekkor, sokkal inkább az étkezések közötti szünetben, csak kipihenten, nyugodt körülmények között étkezünk. A böjt áldásos hatásait érezve lehetőségünk nyílik rá, hogy étkezési szokásainkat tartósan optimalizáljuk, ami azt is jelenti, hogy este csak minimális mennyiséget fogyasztunk. Az első hat hétig ez némi hiányérzetet okoz, de azután már nem jelent lemondást.

 

A fentiekben felvázolt egyhetes böjt nem helyettesítheti a teljes Mayr-kúrát, ami 3-4 hétig tart, és amelyet még egészséges személyeknél is csak állandó felügyelet mellett szabad elvégezni. Krónikus betegségek esetén csak a nagy kúrával lehet eredményt elérni.

 

Napirend és általános tanácsok

Reggel, éhgyomorra 1 teáskanál keserűsó 2 dl vízben feloldva. Ha naponta 5-nél többször van székletünk, csökkentsük a dózist fél teáskanálra vagy egy késhegynyire.

 

3 tabletta Bullrichs Vital vagy 1 teáskanál Basica por.

 

Utána 10-30 perc mozgás: lépcsőjárás, könnyű gimnasztika, séta a friss levegőn (ha a hashajtás engedi).

Az állandóan szedett gyógyszereket fél órával a keserűsóoldat megivása után kell beszedni.

 

Étrend szerinti reggeli, 45 perccel a keserűsó után.

 

11 órakor: zöldségleves.

 

Fontos: Ebéd előtt fél órával a májra helyezett meleg pakolással feküdjünk le.

 

Reggeli után kb. 5 órával, de délután három óra előtt: ebéd, a napi étrendnek megfelelően.

 

Délután 4 óra: 3 tabletta Bullrichs Vital vagy 1 teáskanál Basica.

 

Este hat és hét között: esti tea.

 

Este tíz órakor: 3 tabletta Bullrichs Vital vagy 1 teáskanál Basica, utána térjünk nyugovóra.

 

Általános tanácsok: étkezés előtt 15 percig és utána 30 percig ne igyunk. Lehetőleg este hat óra előtt 2,5-4 liter folyadékot igyunk meg, a nap folyamán egyenletesen elosztva.

 

Mayr-féle tea: Erre alkalmas az édesköménymagból, citromfűből, ánizsból, köményből, cickafarkfűből, orbáncfűből, hársfavirágból, vasfűből készített tea. Dózis: egy liter vízhez egy filter vagy egy evőkanál teafű, 3 percig hagyjuk állni.

 

Fontos: Pihenés és mozgás között váltogassunk rendszeresen, azaz dőljünk le a nap folyamán többször. Ez javítja a vese, a máj vérkeringését, és hozzájárul a méregtelenítéshez.

 

Diétás terv a méregtelenítő hétre

A Mayr-féle zsemle elkészítése: Friss fehér zsemlét egy napig szabad levegőn szikkadni
hagyunk. A második napon 1 cm vastag szeleteket vágunk és egy tálcán a szeleteket fóliával letakarjuk. Ha a zsemle estére túlságosan megnedvesedne, szúrjunk kis lyukakat a fóliába, vagy csak egy tiszta konyharuhával takarjuk le a szeleteket. Harmadik napon a
zsemléket már fogyaszthatjuk.

 

Rágás: Harapjunk le egy falatot a zsemléből, rágjuk meg 30-szor, ekkor egy kanál tejet vagy joghurtot kortyolunk, és az egészet összekeverjük a szánkban a nyelvünkkel, és újra megrágjuk 20-szor. Ezután lenyeljük. Ennek az intenzív rágásnak köszönhetően az emésztés már a szájban megkezdődik.

 

0. nap: A kúra előtti napon reggel és délben ne együnk nyerset vagy teljes őrlésű gabonát, este csak gyógyteát fogyasszunk puffasztott rizsszelettel (alaposan megrágva, míg beáll a jóllakottság érzése).

 

1–6. nap: reggel (legkorábban 45 perccel a keserűső bevétele után): 1 Mayr-féle zsemle legfeljebb 125-200 g joghurttal vagy tejjel (utóbbi lehet melegítve, adhatunk hozzá malátakávét). Alternatíva érzékenység/puffadás esetén: rizs- vagy kukoricaszelet, kecske- vagy juhtej vagy ebből készült joghurt, esetleg rizs- vagy szójatej.

 

Alultápláltság esetén pluszfehérje: 5 dkg krémtúró (20% zsírtartalom), 3 dkg marhavagy
pulykasonka, vagy zabkása/köleskása (pehelyből készüljön), zsemle.

 

11.00: 1-2 csésze zöldségleves, házi készítésű (nem porból, kockából stb.), hagyma, fokhagyma nélkül.

 

Délben: (4-5 órával reggeli után): Ugyanaz, mint a reggeli; puffadás esetén: burgonya kevés vajjal és Mayr-zsemle.

 

Este: csak gyógytea, kanalanként kortyolva, gyötrő éhség esetén néhány szelet May-féle zsemle vagy rizsszelet, más semmi. A diéta során a monotónia gyógyító hatású, ezért a diétán ne változtassunk.

 

A 7. nap reggelén: Az 1–6. nap reggelijével azonos.

 

Délben: 10 dkg hal, hús, tofu, túró vagy tojás (lágy tojás) burgonyával, rizzsel, puliszkával vagy kölessel. Mindent csak párolva szabad elkészíteni.

 

Tilos: kávé, fekete tea, gyümölcstea, alkohol, gyümölcslé, gyümölcs, saláta, teljes őrlésű gabona, sütőzsiradék, cukor. A kúra utáni első 3 napon fokozatosan álljunk vissza a „normális” táplálkozásra, tehát még két napig hagyjuk ki a vacsorát, csak a reggelit és az ebédet építsük fel apránként, még ne együnk teljes őrlésű gabonát, nyerset, és naponta csak egy étkezésen változtassunk. Tartósan tehát 2-3 étkezésből áll az étrendünk. Esténként keveset együnk. Csak a főétkezések közötti időben igyunk, és minden ételt alaposan rágjunk meg (lassan együnk!).

- dr. ki -
XIV. évfolyam 3. szám

Címkék: béltisztítás, böjt, diéta, lúgosítás, Mayr-kúra, méregtelenítés, tisztítókúra

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.