Egészséges életmód

Turmalin

A hónap drágaköve


   

   

  A nyári napéjegyenlőség időpontjában, júniusban a fény eléri tetőpontját. A virágok, termések különösen színesek és telítettek élettel. A június nekünk, embereknek is az aktivitás, a találkozás és a kommunikáció idejét hozza el. Ezt a pezsgő életet testesíti meg a turmalin, ami valósággal megkövesedett fénynek is nevezhető. A turmalin a drágakövek szivárványa: ez az egyetlen ásvány, amely a teljes színspektrumot megjeleníti. A nyári napéjegyenlőség e kő sokféleségében nyilvánul meg.

   

  A turmalin forrómagma-eredetű, bórsavban és kovasavban gazdag folyadékokban keletkezik. A föld mélyén a mindenütt jelen lévő vastól feketévé és nem átlátszóvá válik. Amikor azonban ezek a folyadékok feltörnek a felszínre, a nehéz vas leülepszik. Csakhamar megkezdődik a barna színű trumalinok kikristályosodása, ilyen a dravit és az uvit. A sokféle szín akkor jön létre, ha a bórsavas gőzök különféle ásványi anyagokat, pl. lítiumot, krómot, mangánt oldanak ki a környező kőzetből. Ekkor azonban különféle színű kövek keletkeznek: a kék indigolit, a vörös rubellit, a zöld verdelit. Ezek a színpompás drágakövek a földfelszín közelében jönnek létre. A megtisztult, bórsavban és kovasavban gazdag folyadékokból tiszta, áttetsző, ékkőminőségű turmalinok keletkeznek. Ez a csoda azonban csak bolygónk néhány, kivételes helyén történik meg. A sötét, fekete, nem átlátszó változat szinte mindenütt megtalálható, de a színes drágakövek fő lelőhelyei Brazíliára, Afganisztánra és Madagaszkárra korlátozódnak.

   

   

  Turmalin a gyógyításban

  A sokféle színváltozat a turmalint a változatosság szimbólumává tette. Érdekes módon minden árnyalat, minden színváltozat harmonikusnak tűnik. Némelyik csillogó, mások fénye tompább, egyik izgatóbb, másik inkább nyugalmat áraszt, de egyik sem tűnik diszharmonikusnak. Ennek megfelelően a köveket a harmónia megteremtésére és az ellentétek megbékítésére használják. Belső, zárt térben elhelyezett, különféle színű turmalinok kellemes hangulatot árasztanak.

   

  Ha testünkön viseljük, a különféle színek különféle létsíkokat szimbolizálnak, ezekre hatnak. A piros az életerőt, a kapcsolatteremtést és a szexualitást reprezentálja (rubellit). A zöld az érzelmeket és az érzékenységet jelképezi, valamint a regenerációt (verdelit). A kék szín mentális képességeinket, a nyitottságot és a toleranciát fejleszti (indigolit). Ha egy kőben különböző színek láthatók, a színek által reprezentált területek könnyebben, harmonikusabban kapcsolódnak egymáshoz.

   

   

  Gyógyír az idegekre

  A vörös rubellit testi, fizikai szinten javítja a vérellátást és a veseműködést. A benne található mangán ezenkívül szíverősítő hatású. A zöld verdelit a méregtelenítést szolgálja, a beleket és a májat aktiválja. A benne található króm vagy vanádium gyulladásgátló, regeneráló hatású.

   

  A két említett szín kombinációja (dinynye-turmalin, amely kívül zöld, belül piros) különösen alkalmas az idegrendszer gyógyítására.

   

  A magnéziumtartalmú turmalinok, mint a dravit és az uvit feszültségoldó hatásúak. Elősegítik a kötőszövetek méregtelenítését, ezért bőrbetegségekben alkalmazzák.

   

  A fekete, gyenge minőségű kövekkel a hegek kezelhetők és a blokkolt, bénult idegek reaktiválhatók. E célból a hegre, ill. a bénult területre ragasztószalaggal köveket rögzítenek.

  -tamás-
  IX. évfolyam 6. szám

  Címkék: Turmalin

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.