Egészséges életmód

Útmutatónk: a tarot - 12. rész: A Világ

Tarot-iskola 12 részben

  12 részes sorozatunk középpontjában a tarot-kártya áll. Az első részben rövid történeti áttekintés után a kártya szellemiségét, működését, s a Nagy Árkánum első lapját, a Bolondot mutattuk be olvasóinknak. Ezt követően havonta a Nagy Árkánum két-két lapja kerül sorra, emellett ismertetjük a legfontosabb kártyavetési módszereket is. A tarot sokkal több, mint jóskártya. Nem a jövő konkrét eseményeit mutatja meg, hanem a várható tendenciákra világít rá. A tarot segítségével saját tudattalanunk ad választ feltett kérdéseinkre. Amilyen a kérdés, olyan a válasz. Tőlünk függ, mennyire vesszük komolyan saját problémáinkat. A döntés természetesen mindig a mi kezünkben van, a felelősséget senki sem vállalja helyettünk, bölcs tanácsadóként azonban a tarot-kártya rávezethet minket a helyes útra.


   

  A Világ

  A visszanyert paradicsom

  Utunk végére érve ismét ott állunk, ahonnan elindultunk. Most először vesszük igazán szemügyre, hol is vagyunk.

  T. S. Eliot

   

  A Nagy Árkánum utolsó lapja a célt mutatja meg, azt jelenti, megérkeztünk. Szellemi síkon fejlett érettségi fokot mutat, a többi területen azt jelzi, megtaláltuk helyünket, ahová tartozunk, ahol otthon vagyunk. Minden esetben örömöt, boldogságot, elégedettséget mutat, valamint hálát mindazért, amit elértünk.

   

  A Rider-tarot a személyiség teljes kibontakoztatására és az életörömre helyezi a hangsúlyt, a Crowley-tarot ezen felül a megbékélés aspektusát is kifejezi.

   

  Hősünk célba ért, megtalálta az elveszett Paradicsomot, utazása befejeződött. A kártya a fordított Akasztott Embert ábrázolja, akinek a mozdulatlansága lendületbe váltott. A kártya sarkain látható négy kerub az egység négy természetét jelképezi. Már nincs könyv a kezükben, nem kell, hogy bármire is tanítsanak. A Hős már mindent elsajátított és minden próbát kiállt - egész lett. Megtalálta a fordított világból (az Akasztott Ember) a helyes világba (a Világ) vezető utat. A táncoló figurát körülvevő ellipszis egy, a körnél nagyobb egység szimbólumát fejezi ki, hiszen az ellipszisnek - ellentétben a körrel - két fókusza van. A kör az egót jelképezi, ami belőlünk kiindul, az jut vissza hozzánk. Az ellipszisnél az egyik fókuszból kiindulva a másik fókuszpontba jutunk. Így kapcsolódnak össze a hagyományos ellentétek, mint a férfi és nő, a fény és az árnyék, a tudatos és tudattalan.

   

  Ha az élet ösvényét spirálnak képzeljük el, mely fokozatosan vezet fel a csúcsra, annak minden tekeredése a Hős útjának felel meg. Ameddig csak utazunk, mindig ugyanahhoz a 21 állomáshoz érkezünk el újra és újra - remélhetőleg egyre magasabb szinten.

   

  Az egység feltétele, hogy ítélkezés nélkül elfogadjuk mindazt, ami velünk történik, azt sem jónak, sem rossznak ne tartsuk. Amíg ez meg nem történik, újra és újra az ösvényre lépünk.

   

  JÓ UTAT!

   

  Meditációs témaként a Világ ezt kérdezi:

  Hol az én helyem ebben a világban?

  Megfelelő módon viselkedem, helyes a beállítottságom?

   

  Szívügyekben a Világ ezt tanácsolja:

  Már csak egy lépés választja el a céltól. Használja ki az időt. Most az a fontos, hogy kialakítsa és elfoglalja a helyét, ahová tartozik.

   

  A jövőbe vetett kép:

  Csodálatos napok elé néz, amelyek során fontos célt sikerül megvalósítania. A megfelelő időben, a megfelelő helyen, a megfelelő módon cselekszik majd.

   

  Válsághelyzetben a Világ ezt javasolja:

  Nyissa ki a szemét. Tulajdonképpen már célba ért, elképzelhető, hogy ezt eddig azért nem ismerte fel, mert nem a megfelelő szögből szemlélte a dolgokat.

   

  A Világ javaslata tanácstalan helyzetekre:

  Gondolja végig az életét, érzékelje azokat a célokat, amelyeket mágnesként vonz a jövőből. Mozogjon, táncoljon, tudatosan érezze, hogy él.

   

  Megerősítésként a Világ így bátorítja:

  Hálás vagyok és örülök, hogy élek. Elfoglalom a helyem.

   

  Általános jelentése kártyavetésnél:

  A Világ a Tarot legszebb kártyái közé tartozik. Azt jelenti, hogy elértünk egy célt, vagy talán az igazi célt is. Megtaláltuk a valódi helyünket a világban, és ennek megfelelően viselkedünk. Ez nem csak a külvilágban tett lépésekre vonatkozik, hanem a belső fejlődési útra is.

   

  A Világ (az Univerzum) drágaköve az elektron, illata az éter (a mennybolt illata).

   

   

  Kártyavetési módok: A Kelta Kereszt

  A régi időkből fennmaradt legismertebb kártyavetési mód a Kelta Kereszt. Ez egy univerzális lerakási rendszer, amit minden kérdésformához alkalmazhatunk, például fejlődési vonalak bemutatására, egy dolog hátterének megvilágítására, előre tekintésre vagy az okok kutatására. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy kérdésünkhöz melyik lerakási rendszer a legalkalmasabb, válasszuk a Kelta Keresztet.

   

  A leggyakoribb kérdések: Hogyan alakul a tervem? Hogy lesz a továbbiakban? Milyen változás várható a munkámban? Ez a lerakási módszer minden kérdés megválaszolására alkalmas.

   

  Húzzunk 10 kártyát, és az ábrán látható módon rakjuk le őket.

   

  Értelmezés:

  1 = A kiinduló helyzet: erről van szó.

   

  2 = Az érkező impulzus, mely segítő vagy hátráltató hatással bírhat: ez jön hozzá. Ez a két kártya hordozza a fő válaszokat arról, hogy mi a jelenlegi helyzet. A következő három kártya háttérinformációkkal szolgál.

   

  3 = A tudat szintje. Amivel a kérdező a témával kapcsolatban tisztában van, amit felismer, meglát vagy amire esetleg tudatosan törekszik: ezt ismerjük meg.

   

  A Rider taror Világ lapja - A Mitikus Tarot a táncoló figurát androgünnek, azaz kétneműnek ábrázolja, kifejezve a szexualitás belső ellentéteit elfogadó ember egésszé válását - A Crowley-tarot Világ lapja

   

  4 = A tudattalan területe: ezt érezzük. Ez fejezi ki azt, hogy a kártya által mutatott ügynek, mely mély meggyőződésből táplálkozik, erős gyökerei vannak, és csak nehezen rendülhet meg. Mindkét kártya meghatározott értelmezési játékteret biztosít önmagának a kérdések fajtája szerint. Végül mégis azt tükrözik, amit a fej (3) és a szív (4) még hozzá tud tenni a kifejezéshez.

   

  5 = Ez az időben visszavezető kártya bemutatja a közelmúltat, és gyakran tartalmaz utalást a jelenlegi helyzet kiváltó okaira: ide vezet.

   

  6 = Az első jövőre vonatkozó kártya betekintést nyújt a közeli jövőbe, abba, ami a legközelebb történni fog: így folytatódik.

   

  7 = Ez a kártya a kérdezőt mutatja be, a témához (lásd 1. és 2. kártyák) való hozzáállását vagy a közérzetét ebben a helyzetben: így látja ezt a kérdező.

   

  8 = A környezet. Itt megjelenhet az esemény helye éppúgy, mint más személyeknek a témára gyakorolt hatása: így látják mások, avagy itt történik.

   

  9 = Remények és félelmek: ezt várja vagy ettől fél a kérdező.

   

  10 = A második, jövőre vonatkozó kártya hosszú távú kitekintést nyújt, és esetleg megmutatja azt a csúcspontot is, amelyhez az érintett téma vezet.

   

  Eljárási mód az értelmezés során:

  Az 5. helyen álló lappal kezdjen, majd értelmezze a 9. helyen fekvő kártyát. Ezután következzék az 1. és a 2. kártya, majd a 3. és a 4. Nézzen utána a kérdező témához való hozzáállásának (7. kártya), a külső befolyásoló tényezőknek és a környezetnek (8. hely). Végül fejtse meg a 6. és a 10. helyen álló kártyák jelentését.

  Kajtár Krisztina, Schneider Gábor
  XI. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.