Egészséges életmód

Vércsoport és táplálkozás

Sokszor hallottunk már a vércsoportdiétáról. Ennek elmélete szerint az egyes vércsoportú embereknek más-más ételre van szükségük ahhoz, hogy megőrizhessék egészségüket. Számos orvos, természetgyógyász és páciens szerzett a vércsoportdiétával jó tapasztalatokat.


A vércsoport alapján a szakember megállapítja, páciense szervezete milyen ételeket visel jól, melyekre reagál rosszul

 

Sok kórképnél - legyen az emésztési gond, bélbetegség, asztma, cukorbetegség vagy más anyagcsere-betegség - a vércsoportnak megfelelő étrend betartása jelentős mértékben hozzájárulhat az egészség visszaszerzéséhez. A neurodermitisz, a különféle allergiák vagy koncentrációs problémák is gyakran pozitívan befolyásolhatók vércsoportdiétával, csakúgy, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint vagy húgysavszint.

 

A vércsoportdiéta a szó általános, köznapi értelmében nem diéta, azaz nem súlyproblémák kezelésére irányul. A diéta szó a görög "diaita" szóból származik, amelynek jelentése: életmód.

 

A vércsoport szerinti étkezés elmélete szerint vércsoportunk határozza meg, hogy csak hússal tudunk jóllakni, vagy jól elvagyunk vegetáriánus étrenden is. Szintén vércsoportunk dönt arról, hogy a tejre vagy a gabonafehérjékre reagálunk- e bélrendszeri irritációkkal, panaszokkal, esetleg allergiával. Éppen ezért a hús nem mindenkinek tesz jót, hasonlóképpen a sokat dicsért tejtermékek és a teljes őrlésű kenyerek sem. Mindenkinek a vércsoportja szerinti élelmiszerekre van szüksége. Ez dr. Peter J. D’Adamo üzenete.

 

A vércsoportok és a különféle betegségekre való hajlam összefüggései inkább statisztikai kiértékeléseken alapulnak, a betegség kialakulásának egyéni tényezőit figyelmen kívül hagyják. Ennek ellenére azt igazolják, hogy érdemes a vércsoportok jelentőségével foglalkozni. D’Adamo ennek megfelelően az embereket négy alapvető típusba sorolta, az ismert vércsoportok szerint. Ezekhez a régi alkattanokhoz hasonlóan jellemvonásokat, továbbá egészségügyi kockázatokat rendelt. Az USA-ban berendezett egy diétás módszerekkel dolgozó klinikát is, ahol orvosi továbbképzéseket is tart.

 

Dr. Peter D’Adamo természetes gyógyításra specializálódott amerikai orvos, a vércsoport- diéta kifejlesztője. Édesapja megfigyeléseit fejlesztette tovább

 

A vércsoportok azért alkalmasak az eltérő tápanyagszükséglet meghatározására, mert D’Adamo szerint olyan időkben alakultak ki, amikor elődeink életkörülményei változtak, s amelyekhez igazodniuk kellett.

 

A 0 vércsoport D’Adamo szerint a legősibb, legrégebbi. Aki e vércsoportba tartozik, annak ősei a legrégebbi időkig visszavezethetők. Az első vadászok és gyűjtögető ősemberek vércsoportja nullás volt. Ők állatokat zsákmányoltak, ezek húsát ették, tehát nyulak, medvék, mamutok, rénszarvasok húsát és belsőségeit. Ezek mellett halat, csigát, sáskát, tehát fehérjében gazdag étrendet fogyasztottak. Aki életben akart maradni, annak meg kellett tudni emésztenie a proteineket és a zsírokat. Természetesen ezt a táplálékot kiegészítették gyökerekkel, bogyókkal, gombákkal, gyümölcsökkel. Ami azonban hosszú távon jóllakatta őket, az a hús volt. Kőkorszaki őseink gyomra elegendő gyomorsavat termelt ahhoz, hogy az állati eredetű táplálékot jól feldolgozza. Ez az étrend pedig elegendő erőt adott a következő vadászathoz.

 

D’Adamo abból indult ki, hogy az állati fehérjére alapozó táplálkozás, kiegészítve gyümölccsel és zöldségekkel, mellőzve a tejtermékeket, a legmegfelelőbb a 0-s vércsoportúaknak. Az e vércsoportba tartozó emberek minden élelmiszert jól emésztenek, amivel vadászó, gyűjtögető őseink is táplálkoztak, tehát a hús mellett bogyókat, gombákat, magokat és hasonlókat. Ami a gabonaféléket illeti, ezek közül a régebbi típusúakat javasoljuk, tehát a tönkölyt és kölest.

 

Az A vércsoportúaknak kevesebb állati eredetű fehérjére van szükségük, mint a nullásoknak, ezért kiválóan megélnek tisztán vegetáriánus étrenden. Ez azt jelenti, hogy ez a vércsoport a korai földművelés és baromfitenyésztés idején keletkezett. Akkoriban több baromfihúst ettek az emberek, mint vadhúst vagy egyéb vörös húst. A fő táplálék gabona, zöldség, dió- és mogyorófélék voltak, tehát viszonylag sok szénhidrátot tartalmazott az étrend. Éppen ezért az A vércsoportú emberek a mai napig jól tolerálják ezeket az ételeket.

 

Bizonyos étrendi kiegészítőkkel egyénre szabottan kiegészíthető a diéta. A változás korába lépő nőknek, pl. javasolt a yamszgyökér

 

A B vércsoportú ember általában jobban emészti a tejtermékeket, mint a többiek. A B vércsoport főként a nomád törzsekre volt jellemző. Ők állattenyésztésből éltek, gabonát nem termesztettek. Állataikkal együtt éltek, ezek tejét, ill. a tejből előállított ételeket, joghurtot, aludttejet, sajtot ették. A letelepedett életmódot folytató földműveseknél gyakrabban vadásztak is, és vadon termő gyümölcsöket is gyűjtögettek. A B vércsoportúak tehát sokféle ételt jól emésztenek, szinte mindenfajta fehérjét és a tejtermékeket is.

 

Az AB vércsoport a legfiatalabb, Európa és az USA lakosságának mindössze 4%-át teszik ki. A másik vércsoportok minden jellemzőjét megtaláljuk náluk, ezért ők ideális recipiensek véradás szempontjából. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy csak kevés ételféleségtől kell tartózkodniuk. Az AB vércsoportú típus akár a gyorsbüfék kínálatával is elboldogul, anélkül, hogy az emésztési panaszokat okozna neki. Ők azonban a húsmentes, tejtermékeket és növényi élelmiszereket tartalmazó, ún. laktovegetábilis étrendet is jól bírják.

 

 

Mik azok a lektinek?

Amit a korai vadászok és az első földművelő őseink ettek, és ami igazán jót tett nekik, azt részletesen ma igen nehéz megállapítani, visszakövetkeztetni. Amit azonban tudunk, hogy a különböző vércsoporthoz tartozó vérek, legalábbis kémcsőben eltérő módon reagálnak bizonyos fehérjékre, az ún. lektinekre. A különböző vércsoportúak vörösvértestjeinek felszínén eltérő végkészülékek, ún. receptorok vannak, amelyek eltérő módon reagálnak az élelmiszerekben található lektinekre. Ez azt jelenti, hogy utóbbiakat "ellenségként" vagy "barátként" azonosítják, és ennek megfelelően viselkednek.

 

Ha a lektineket a vörösvértestek "ellenségként" ismerik fel, úgy is viselkednek velük szemben, tehát az immunrendszer védekezni fog ellenük. Ha túl sok "ellenséges" lektint fogyasztunk, a vörösvértestekben agglutinációt válthatnak ki. Ez azt jelenti, hogy a vörösvértestek összetapadnak. A lektinekben igen erős "ragasztóként" működő proteinek taláhatók.

 

A tej és a búza olyan élelmiszerek, amit sokan nem tudnak rendesen megemészteni, fogyasztásuk panaszokat okozhat. A vércsoport-diéta ennek megfelelően a tőlük való tartózkodást javasolja

 

Dr. D’Adamo abból indul ki, hogy az élelemmel bejuttatott lektinek nem csak a laboratóriumban, hanem a szervezetben is hasonlóan reakciót váltanak ki a vörösvértestekből. Az összetapadt vérsejtek nem képesek ellátni eredeti feladataikat, akadályozzák a vérkeringést és idő előtt le kell bontani, el kell távolítani őket. Sokunk számára a tej lektinjei jelentenek gondot. Ezek hasonlóak a B vércsoportúakban található antigénhez, ezért az A vércsoportúak vére "ellenségként" fogadja őket.

 

Ha a lektinek lejutnak a belekbe, ott fájdalmas irritációt, gyulladásokat idézhetnek elő, vagy akadályozzák a tápanyagok felszívódását.

 

Bizonyos lektinekről feltételezik, hogy komoly bélpanaszokat, élelmiszer-allergiákat, fejfájást, idegrendszeri panaszokat, pikkelysömört, reumát és még rengeteg egyéb betegséget, akár terméketlenséget okozhatnak.

 

Az első emberek 0-s vércsoportúak voltak. Húst ettek, mert vadásztak. Az ilyen vércsoportú emberek a mai napig jól képesek emészteni a húst

 

A lektinekről szóló elmélet, miszerint ezek az élelmiszereinkben megtalálható proteinek az egyes vércsoportokra eltérő hatást gyakorolnak, heves vitákat váltottak ki szakmai körökben. Például gyakran kifogásolják, hogy D’Adamo nem tesz különbséget a nyers és a hevítéssel kezelt élelmiszerek között. Egyes lektinek ugyanis hő hatására, ill. fermentáció vagy csíráztatás következtében elvesztik agglutináló hatásukat, míg nyers állapotban olykor valóban igazolható e hatásuk.

 

Más kutatók abban kételkednek, hogy a kémcsőben megfigyelhető reakciók az emberi szervezeten belül is lezajlanak-e. Udo Pollmer, jó nevű élelmiszer-kémikus azt is hozzáfűzi, hogy mindössze néhány élelmiszerben megtalálható lektin reagál eltérő módon a különböző csoportú vérekben. A legtöbb lektin minden vércsoportnál azonos hatást vált ki. Pollmer azt is leszögezi, hogy minden friss v agy feldolgozott élelmiszer 30%-ában szignifikáns mennyiségű lektin található, ezért elképzelhető, hogy ezek tartós fogyasztása hosszú távon biológiai hatásokat válthat ki.

 

Fontos a saját tapasztalat

Már D’Adamo édesapja is megjelentetett egy könyvet "One Man’s Food" címmel. Ez egy angol közmondás kezdete, amely így hangzik: "One man’s food is another man’s poison", ami annyit jelent: Ami az egyiknek étek, a másiknak méreg.

 

Érdemes mindenkinek kipróbálni, vajon észlel-e valamilyen változást közérzetében, egészségi állapotában, ha néhány hétig következetesen betartja dr. D’Adamo étrendi tanácsait.

 

A vércsoport szerinti diéta szerint nyugodtan jóllakhatunk, de csak a vércsoportunknak megfelelő ételeket szabad ennünk. A részletes listákat a magyarul is megjelent könyvben találhatjuk meg.

 

Az A vércsoport valószínűleg a földművesség kialakulásával párhuzamosan alakult ki. Ez a típus jól elboldogul a legtöbb gabonafajtával és a zöldségekkel A B vércsoport gyakori a nomád népeknél. Ennek a típusnak a legtöbb élelmiszer jót tesz, szinte mindenfajta fehérjét képes feldolgozni

 

A szervezetünk sajátosságaihoz igazított táplálkozás esetén jó eséllyel megtapasztalhatjuk, hogy valóban mely ételek tesznek jót egészségünknek. Az étrend meghatározásában a vércsoportok szerinti orientálódás természetesen csupán egy lehetőség a sok közül. Más gyógyító rendszerek szintén különféle tipológiák szerint különböztetik meg az embereket, és ezeknek megfelelő táplálkozási tanácsokat adnak. Azonban sokszor elég nehéz eligazodni ezekben a rendszerekben - pl. a hagyományos kínai vagy indiai, de akár az ősi nyugati orvoslásban.

 

A vércsoport szerinti megkülönböztetés ezzel szemben könnyebben érthető és egyszerűbben megvalósítható a gyakorlatban is. Ha a javasolt kísérlet után valaki jobban érzi magát, biztos lehet benne, hogy jó úton jár. Ha nem, tovább kell keresni.

 

 

Amire szintén figyelni kell

Extra adag kalcium az A vércsoportúaknak

Alacsony gyomorsavszint esetén nehezebb a táplálékból kalciumot felszívni. Az A vércsoportú személyekre ez a jellemző. Ez különösen hölgyek esetén a változás korába lépve gondokat okozhat. Az ösztrogén nevű női nemi hormon termelődésének csökkenésével megnő a csontritkulás kialakulásának veszélye. Nekik ajánlatos étrendi kiegészítésképp kalciumot szedni, pl. kalciumcitrát formájában.

 

Bodzabogyólé az influenza elleni megelőzés módszere

Ezt különösen a B vércsoportba tartozóknak ajánljuk, ugyanis úgy tűnik, hogy az ő immunrendszerük van legkevésbé felvértezve az influenzavírusok ellen.

 

A sportot is ajánlatos vércsoportunk szerint megválasztani

 

A bodzabogyó a neuroaminidáz nevű enzim gátlása révén erősíti az immunrendszert. Ez az enzim a kórokozóknak segít behatolni a szövetekbe, ahol aztán szaporodni kezdenek.

 

A candidadiéta nem mindenkinek tesz jót

Candidatípusú gombafertőzések esetén a terapeuták gyakran javasolják betegeiknek, hogy tartózkodjanak az élesztőt tartalmazó élelmiszerektől. Dr. D’Adamo szerint ez csak a 0-s vércsoportúaknál javasolt. Véleménye szerint a többieknek, különösen az A és az AB vércsoportúaknál az élesztőtől való tartózkodásnak nincs védő hatása a candida gombával szemben, inkább csak tovább gyengíti immunrendszerüket.

 

A vércsoport szerinti étkezés cukorbetegeknek is hasznos?

A II. típusú cukorbetegség D’Adamo szerint gyakori a 0 vércsoportúaknál, akik hosszú évekig (évtizedekig) főként kukoricát, tejet és tejtermékeket, valamint búzát tartalmazó étrenden éltek. Hasonló a helyzet a sok húst és tejterméket fogyasztó A vércsoportúakkal is. Ennek előjele az emelkedett koleszterinszint, a magas vérnyomás és a túlsúly. E tünetek a hosszú ideig tartó, rossz táplálkozási szokásokra és a mozgáshiányos életmódra utalnak.

 

Dr. D’Adamo a vércsoport szerinti étrend szigorú betartását, valamint B-komplex szedését ajánlja. Állandó orvosi felügyelet mellett óvatosan csökkenthető a gyógyszerdózis.

 

I. típusú diabétesz esetén az inzulin mellett kvercetin rendszeres szedése ajánlott. Ez egy növényi eredetű antioxidáns hatóanyag (pl. a csalánban található). Ennek szedése szintén orvosi felügyeletet igényel, mert hatására csökkenhet a beteg inzulinszükséglete.

 

A tejallergiás csecsemőn az édesanya étrendjének átállításával sikerült segíteni

 

A 0 vércsoportúaknak műtét előtt K-vitaminra van szükségük A 0 vércsoportúak műtét közben és után hajlamosak több vért veszteni, mint mások. Ez csökkent véralvadási hajlamukkal magyarázható. Nekik tehát ajánlatos a műtétre készülve extra dózis K-vitamint szedni, ami nagy mennyiségben fordul elő a káposztában és a spenótban, úgyszintén az étrendi kiegészítők formájában kínált klorofillkoncentrátumokban.

 

Ezenkívül minden vércsoport számára ajánlott a műtéti beavatkozások előtt sok A- és C-vitamint szedni.

 

Az A és AB vércsoportúak a műtét előtt két héttel kezdjenek el folsavat, B12-vitamint és vaskészítményeket szedni.

 

Miről kell lemondanom?

Problémás élelmiszerek a 0-s vércsoportban

Sertéshús, tejtermék, búzaliszt és minden abból készült étel (kenyér, zsömle, főtt tészta, pizza stb.), kávé, fekete tea, földimogyoró, vesebab, paradicsom, burgonya. Sok savat tartalmazó gyümölcsök és gyümölcslevek, pl. narancs (és narancslé), almalé, rebarbara, ecet, ketchup.

 

Problémás élelmiszerek az A vércsoportban

Lehetőleg kerüljék a húst és a kolbászféléket (csirkét, pulykát ehetnek), a tejtermékeket, a joghurt és a kefir kivételével. Csicseriborsó, vesebab, fehér lisztből készült ételek, tészták, banán, narancs, mangó, paradicsomlé, rebarbara, vörös here, paradicsom, burgonya, káposzta és csiperkegomba, sör, fekete tea, kólaféleségek, hering, füstölt lazac, nyelvhal, majonéz, ketchup, ecet.

 


Az ún. vércsoportdiéta sok év tapasztalatát foglalja össze egységes rendszerré: Aki a vércsoportjának megfelelő étrendet fogyasztja, ritkábban betegszik meg

 

Problémás ételek a B vércsoportban

Szárnyasok és sertéshús, teljes tej és penészes sajtok, szójatej, fagylalt, azukibab, lencse, csicseriborsó, hajdina, kukorica, árpa és búza (teljes őrlésű is) és a belőlük készült ételek. Rebarbara, retek és paradicsom (lé is), zsíros hal és füstölt lazac, tökmag- és napraforgóolaj, földimogyoró és bokormogyoró, szójatermékek, ketchup.

 

Problémás ételek az AB vércsoportban

Sertés-, marha- és borjúhús, tyúk, zsíros sajt, teljes tej és fagylalt. Azukibab, csicseriborsó és vesebab, kukoricapehely és más, kukoricából készült termékek. Banán, mangó, narancs, rebarbara, narancslé, kólaféleségek, fekete tea, angolna, homár és füstölt lazac. Bokormogyoró, napraforgómag és tökmag, fekete olíva, retek és vajretek, ecet és ketchup.

 

Mit ehetek?

Jó hatású a 0 vércsoportúaknak

Vörös hús (a sertés és a liba kivételével), azukibab, fehér és lóbab, zöldbab, a búza kivételével  valamennyi gabonafajta, azonban ezekből csak kisebb mennyiség ajánlott. Füge, szilva és  „semleges” gyümölcsök, mint pl. alma, körte, banán és minden bogyós gyümölcs. Ananász- és cseresznyelé, ásványvíz, hering, tőkehal, lazac, makréla, pisztráng, olívaolaj, tökmag és dió.  Szinte minden zöldségféle (a burgonya és a káposzta kivételével), tofu, curry, kurkuma és petrezselyem.

 

Ajánlott sportok: aerobic, súlyzós edzés, kocogás, gimnasztika, kickbox, kerékpározás, görkorcsolyázás, játéksportok. A 0 vércsoportú egyénnek sok mozgásra van szüksége!

 

Jó hatású az A vércsoportúaknak

Szójatej, szójából készült termékek, hüvelyesek (csicseriborsó, vesebab és vörös bab kivételével). Amaránt, hajdina, a búza kivételével valamennyi gabonaféle. Sok gyümölcs, pl. ananász, sárgabarack, grépfrút, cseresznye, szilva. Kávé és zöld tea, vörösbor, tőkehal, ponty, lazac, pisztráng. Olívaolaj, tökmag, zöld színű főzelékfélék és gyökérzöldségek, hagyma, sárgarépa, tofu, mustár, fokhagyma, gyömbér.

 

Inkább enyhébb sportok ajánlottak: gimnasztika, jóga, túrázás, csi-kung és taj-csi, izomfejlesztésre aerobic és súlyzós edzés.

 Az AB vércsoportba tartozók a „legfiatalabb” embertípusnak tekinthetők. Ők még a gyorsbüfék kínálatával is jól elboldogulnak

 

Jó hatású a B vércsoportúaknak

Ürühús, nyúl, bárány és vad, szinte minden tejtermék. Vesebab, limabab, tönköly, zab, köles és rizs, ananász, banán, papaya, szilva és szőlő. Édesgyökér és zöld tea, makréla, tőkehal, nyelvhal, sügér. Olívaolaj, szinte minden zöldségféle az articsóka, a paradicsom, a curry, a gyömbér és a torma kivételével.

 

Minden sport ajánlott, ami a testet és a szellemet egyaránt igénybe veszi: tenisz, taj-csi, harcművészetek, kerékpározás, túrázás, golfozás (de nem elektromos golfkocsival!).

 

Jó hatású az AB vércsoportúaknak

Ürü, nyúl, bárány és pulyka, joghurt, kefir, tejföl, juhsajt és kecskesajt. Vörös bab, zöld lencse, tönköly, köles, zab, rizs, rozslisztből, ill. teljes őrlésű búzából készült ételek. Ananász, cseresznye és a legtöbb bogyós gyümölcs, szinte minden gyümölcslé (kivéve a narancslevet), zöld tea, tőkehal, lazac, makréla, olívaolaj, földimogyoró, dió. A legtöbb zöldségféle (az articsóka, a paprika, a retek és a vajretek kivételével), szójatermékek, curry és fokhagyma.

 

Ajánlott sportok: felváltva nyugtató hatású gyakorlatok, pl. hatha jóga vagy csi-kung, és megerőltető gyakorlatok, pl. aerobic, kerékpározás, harcművészetek. Az intenzív túrázás is megfelel.

 

 

Mik azok a lektinek?

A lektinek fehérjék (proteinek), amelyek bizonyos szénhidrátokat (pl. cukormolekulákat)  képesek felismerni és megkötni. Lektineket találunk baktériumokban, növényekben és  állatokban egyaránt. Az ember a táplálékokkal veszi magához őket, tehát a szájüregbe és a bélrendszerbe jutnak és végül a vérbe. Ha e helyeken cukormolekulákkal találkoznak, magukhoz kötik azokat. Azonban nem csak izolált cukrokat képesek megkötni, hanem sejteket  is, amelyek felszínén cukormolekula található. Ilyenek a vérsejtek, a vércsoportot meghatározó markerekkel a felületükön. Bizonyos lektinek e markerekhez kapcsolódva a vörösvértestek egymáshoz ragadását idézhetik elő. Dr. D’Adamo ezt a jelenséget számos, a szervezetben  lezajló betegség kialakulásáért teszi felelőssé.

V. T.
XII. évfolyam 8. szám

Címkék: táplálkozás, vércsoport

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.